Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, ετοίμασε τη δανειστική βαλίτσα του βιβλίου «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά» της Ελένης Σβορώνου που αφορά τα δικαιώματα των ζώων και είναι διαθέσιμη για όλα τα σχολεία.

 Η βαλίτσα περιλαμβάνει επιδαπέδιο παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων, βαλιτσάκι του δικηγόρου των ζώων με βασικούς νόμους γραμμένους απλά, για να προσομοιάσουν οι μαθητές μια κανονική δίκη, φωτογραφίες, αφίσες, οδηγό για τον εκπαιδευτικό και άλλα πολλά.

Στόχος αυτού του εκπαιδευτικού υλικού είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές (από 8 ετών και άνω) με βασικούς νόμους που προστατεύουν τα δικαιώματα των ζώων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις υποχρεώσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων και στην υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουν απέναντι στο «ζωντανό» τους, καθώς το θέμα αυτό αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι, γίνεται κατανοητό ότι κάθε σχέση αγάπης συνοδεύεται και από υποχρεώσεις.

Επίσης τονίζεται τη στάση όλων μας, είτε έχουμε είτε όχι ζώα στην κατοχή μας. Δεν πρέπει να μένουμε θεατές σε καταστάσεις βασανισμού ζώων ή άλλων μορφών παραβίασης των δικαιωμάτων τους. Δίνονται πληροφορίες για τους εναλλακτικούς τρόπους δράσης που ανοίγονται σε όλους μας βάσει της νομοθεσίας.

Δίνονται ακόμη στοιχεία για την κατανόηση της έννοιας «φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». Τα ζώα βεβαίως δεν είναι …πρόσωπα. Δεν έχουν στην πραγματικότητα τα ίδια δικαιώματα. Οι άνθρωποι προβλέπουν και προνοούν γι αυτά. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτή τη λεπτή διαφορά, μέσα από το υλικό, συζητάνε και κρίνουν αν οι νόμοι είναι επαρκείς, ρεαλιστικοί, εφαρμόσιμοι. Τι χρειάζεται τελικά μια κοινωνία για να προστατεύσει τα ζώα;

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δανειστείτε τη βαλίτσα και να φοιτήσετε… με τους μαθητές σας, στη σχολή των ενεργών πολιτών για τα δικαιώματα των ζώων!

E-mail : paidikinb@nb.org

Αναρτήθηκε: Απριλίου 21, 2016