Είχα ακούσει για τον θεσμό των TEDxs, κάποια στιγμή μάλιστα έπεσα τυχαία μέσα από το διαδίκτυο σε κάποια ενδιαφέρουσα ομιλία που έγινε στην Αθήνα στα πλαίσια του TEDx ATHENS.

Δύο χρόνια αργότερα, μετά την εμπειρία δύο μεγάλων νομικών συνεδρίων του εξωτερικού, που φιλοξενούν σταθερά στο πρόγραμμα της διοργάνωσής τους μια παρουσίαση με τίτλο “Talk like Ted” και θέμα “τεχνικές βελτιστοποίησης της δημόσιας ομιλίας και τρόποι αποτελεσματικότερης μετάδοσης του μηνύματος», η περιέργεια με έκανε να αναζητήσω την πρώτη ευκαιρία για να είμαι και εγώ εκεί.

Ένα ηλιόλουστο πρωινό Σαββάτου με πολλές υποχρεώσεις, όπως είναι τα Σάββατα των περισσοτέρων μας, η γυναίκα μου, ο 12χρονος γιος μου Χάρης -τον οποίο έφερα με δισταγμό- κι εγώ, κλειστήκαμε στο Μέγαρο Μουσικής όπου διοργανωνόταν το TEDx ACADEMY (1η Οκτωβρίου 2016) με σκοπό να επιστρέψουμε σπίτι κάποια στιγμή νωρίς το απόγευμα. Τελικά επιστρέψαμε το βράδυ, αφότου τελείωσε και η τελευταία από μια
σειρά δεκάδων ομιλιών, και το μόνο για το οποίο λυπηθήκαμε είναι ότι δεν πήραμε μαζί μας τα δύο μικρότερα παιδιά μας.

Ο θεσμός των TEDxs ξεκίνησε το 1984 στην Καλιφόρνια ως πλατφόρμα για την παρουσίαση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Εξελίχθηκε σε συνέδριο με κεντρικό άξονα την Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και το Design εξ ου και τα αρχικά του (Technology, Entertainment & Design. To γράμμα x που συνήθως συνοδεύει το ακρωνύμιο TED υποδηλώνει την απόλυτη αυτονομία κάθε διοργάνωσης σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν υλοποιείται).

Σήμερα o TED είναι ένας πολυεθνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν (ideas worth spreading) μέσα από μικρές, δυναμικές ομιλίες (18 λεπτά ή λιγότερο) που καλύπτουν πλέον όλα τα πεδία -από την επιστήμη και την τέχνη, μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια ζητήματα- σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Το ετήσιο συνέδριο TED που διοργανώνεται στις ΗΠΑ προσκαλεί
κορυφαίους στοχαστές, επιχειρηματίες και οραματιστές του κόσμου να μιλήσουν το πολύ για 18 λεπτά ο καθένας με σκοπό τη μετέπειτα δωρεάν διάθεσή τους στο διαδίκτυο (www.ted.com). Από το 2007 και μετά οι διά ζώσης συμμετέχοντες σε αυτό το κεντρικό συνέδριο ΤED των ΗΠΑ πληρώνουν έως και 6.000 δολάρια για τη συμμετοχή τους σε μια πασαρέλα διάσημων εκπροσώπων του επιχειρείν, της τέχνης και της επιστήμης, τους οποίους μπορεί να έχεις την τύχη να γνωρίσεις ανε-πιτήδευτα στην ουρά για ένα σάντουιτς. Από την άλλη η γεωμετρική έκθεση δημοσιότητας που απολαμβάνουν επιχειρηματίες, στοχαστές και επιστήμονες μέσα από μια ομιλία τους στο TED μπορεί να τους ανοίξει πολύ περισσότερες πόρτες από την προϋπηρεσία χρόνων ή δεκάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Στην Ελλάδα, από το 2009 που ξεκίνησε ο θεσμός, διοργανώνονται πλέον εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες εκδηλώσεις TED από τα Πανεπιστήμια, τους Δήμους και πάμπολλους κοινωνικούς φορείς και παρέες που βασίζονται στο μεράκι και την εθελοντική εργασία των μελών τους, τα οποία καλούνται να συνεργαστούν μεταξύ τους για να αναδείξουν, ανακαλύψουν και πειραματιστούν με τη βασική αρχή του TED, τις «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν».

Μια περιήγηση στο διαδίκτυο αρκεί όχι μόνο για να απολαύσει κανείς εμπνευσμένες ανά την Ελλάδα -και τον κόσμο- ομιλίες TED που προσφέρονται δωρεάν, αλλά και να αισιοδοξήσει για το πόσο μεγάλο και γρήγορα αυξανόμενο είναι το κοινό των TED σε κάθε γωνιά, κάθε κοιτίδα γνώσης στην Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη. Ένα κοινό όλων των ηλικιών που ακολουθεί φανατικά το φρέσκο και το καινοτόμο με τη μερί-
δα του λέοντος να λαμβάνει η ηλικιακή κατηγορία των 25-35, οι οποίοι μάλιστα στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, μεγάλο ποσοστό των οποίων διαθέτει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους.

Η νομική κοινότητα, μια παγκοσμίως συντηρητική κοινότητα για τον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσει μεταξύ της την επιστημονική γνώση αλλά και για τις ελάχιστα επιτυχημένες προσπάθειές της να καταστήσει ελκυστική την επιστήμη του δικαίου στον μη νομικό, πιστεύω έχει πολλά να ωφεληθεί από τις αρχές και τη φιλοσοφία των TEDs. Ζωντανότερο παράδειγμα από την απάντηση που μου έδωσαν ο 12χρονος γιος μου Χάρης και ο φίλος του Βασίλης στην ερώτηση ποιος από τους ομιλητές/τριες τους έκαναν περισσότερη εντύπωση δεν υπάρχει. Από δεκάδες Έλληνες και ξένους βαθμολόγησαν τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη ως έναν από τους καλύτερους. Ο λόγος υποθέτω είναι ότι όρθιος και καθόλου στημένος, μέσα από μια 15λεπτη ομιλία εκτός κειμένου μίλησε τη γλώσσα του μη νομικού και φαίνεται ότι το έκανε τόσο καλά που «πέρασε» και στους εφήβους. Και μόνο αυτό αξίζει ως μια διαχρονικά οικουμενική πρόκληση της επιστήμης του δικαίου που πρέπει να βρει μιμητές.

Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
adonik@nb.org

Αναρτήθηκε: Οκτωβρίου 25, 2016