Δωρεάν Μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες εντός Ελλάδος, για περιορισμένο χρονικό διάστημα
Βιντεοσκοπημένο

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ


Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edu.nb.org

Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.

Σε απόθεμα

Τιμή: 155,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδ. 16914|16915
9 ώρες
Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στοχεύει στην αποσαφήνιση κεντρικών εννοιών του εγκληματικού φαινομένου και στην παρουσίαση των θεωρητικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων αναφορικά τόσο με τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων όσο και με την κοινωνική αντίδραση απέναντι σε αυτές και τους δράστες τους. Περαιτέρω, θα παρουσιασθούν τα ερευνητικά εργαλεία που είναι κατάλληλα για την εμπειρική μελέτη και διερεύνηση κεντρικών εγκληματολογικών ζητημάτων, καθώς και η προβληματική που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη στατιστική αποτύπωση της εγκληματικότητας. Επιπρόσθετα, θα αναλυθεί η διαμόρφωση στρατηγικών πρόληψης του εγκλήματος και εν γένει, οι πολιτικές αντιμετώπισής του υπό το πρίσμα της διατύπωσης επιστημονικών προτάσεων απέναντι στα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την εγκληματικότητα. Εν κατακλείδι, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό corpus της κλασσικής και σύγχρονης εγκληματολογικής σκέψης, συμπυκνώνοντας με τρόπο εύληπτο αλλά και ουσιαστικό, τους βασικούς άξονες υπό τους οποίους η Εγκληματολογία λειτουργεί και εξελίσσεται ως εφαρμοσμένη επιστήμη.

• Θεμελιώδεις έννοιες της Εγκληματολογίας
→ Έγκλημα
→ Eγκληματίας 
→ Εγκληματικότητα 
→ Θύμα 
→ Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης
• Θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του εγκλήματος και του εγκληματία
→ Κλασσική σχολή
→ Εγκληματολογία του περάσματος στην πράξη
→ Εγκληματολογία της κοινωνικής αντίδρασης 
→ Κοινωνική (συμβολική) αλληλεπίδραση
• Εκτίμηση και αντιμετώπιση του εγκλήματος 
→ Μέθοδοι έρευνας, εννοιολογικές διακρίσεις και προβληματισμοί
→ Στατιστικά δεδομένα  
→ Πολιτικές αντιμετώπισης του εγκλήματος

 

To Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και απόφοιτους/φοιτητές κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, όπως: νομικοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι κ.ά., οι οποίοι επιθυμούν να κατανοήσουν βασικά πεδία γνώσης της επιστήμης της Εγκληματολογίας και να εξοικειωθούν με την ορολογία της.

Η Μάρθα Λεμπέση είναι Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ίδιας Σχολής με τίτλο «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της» και είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από τον Ιούλιο 2017 είναι επιστημονική σύμβουλος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων με την επωνυμία «Νέοι Ορίζοντες Κοιν.Σ.Επ.». Έχει εργαστεί ως κοινωνική ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα, τις αναπαραστάσεις του εγκλήματος στα Μ.Μ.Ε., την αντεγκληματική πολιτική, την επικοινωνία και το αίσθημα ασφάλειας στα ΜΜΕ, την μετασωφρονιστική μέριμνα και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους και εγκληματολογικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Αναστασία Χαλκιά είναι Διδάκτωρ Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Κοινωνιολογία και έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Εγκληματολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο ως υπότροφος, βάσει καλύτερης βαθμολογικής επίδοσης. Δίδαξε στο ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του ιδίου πανεπιστημίου και υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδά του κατά το διάστημα 2013-2017. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη της Παραβατικότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών στις Επιτροπές Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συμμετείχε ως Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος στο πλαίσιο της Λιθουανικής και της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Εγκλήματος και βοηθός του Προέδρου υπό την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο «Αντεγκληματική πολιτική και συμμετοχή των πολιτών» στη σειρά Εγκληματολογικές Μελέτες του ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει επιμεληθεί επιστημονικούς τόμους και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά βιβλία και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικές έρευνες και το ερευνητικό και επιστημονικό της έργο έχει παρουσιασθεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα, είναι Προϊσταμένη Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου στην Υπηρεσία Ασύλου και Αναπληρώτρια Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος.

Ο Διονύσιος Ν. Χιόνης είναι δικηγόρος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ίδιας Σχολής στην Εγκληματολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής. Αποτέλεσε επί δεκαπενταετία στέλεχος του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διατέλεσε μέλος ΔΣ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, νομικός σύμβουλος του επιστημονικού κέντρου επανένταξης αποφυλακισμένων «Επάνοδος» επί οκταετία και έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής νομικών μαθημάτων με Ι.Ε.Κ. και ως αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας με την Ακαδημία Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Έχει συμμετάσχει ως εθνικός πραγματογνώμονας σε έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα, έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί άρθρα του σε νομικά περιοδικά και συγγράμματα. Ανήκει στο επιστημονικό επιτελείο της Νομικής Βιβλιοθήκης από το 2009 και είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Ασκεί μάχιμη δικηγορία ως μέλος του ΔΣΑ από το έτος 2000

Ο Φώτης Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή βαθμολογήθηκε με «Άριστα παμψηφεί» και τιτλοφορείται «Χωρίς δικαίωμα πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα πληροφοριών (hacking) (έχει εκδοθεί στη σειρά «Ποινικά», αρ. 86). Για την εκπόνηση της διατριβής του του απονεμήθηκε η υποτροφία του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ηράκλειτος II» (η ερευνητική του πρόταση πρώτευσε - βαθμολογήθηκε με 10,00/10,00). Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 - 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 - 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά (2007-2011). Είναι Δικηγόρος - μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2008) και οικονομικός σύμβουλος - μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (από το 2011). Ως δικηγόρος έχει μέχρι σήμερα χειριστεί μερικές από τις πιο σημαντικές υποθέσεις πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και έχει εκπροσωπήσει στα εθνικά και διεθνή δικαστήρια πολλά φυσικά και νομικά πρόσωπα και οργανισμούς. Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι αν. μέλος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας Καταναλωτή, ορισθείς με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, έχει υπάρξει νομικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.) και επιστημονικός υπεύθυνος της αξιολόγησης της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) από την «Διεθνή Διαφάνεια». Έχει συμμετάσχει σε πλείστα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κόστος μπορεί να καταβληθεί μετρητοίς ή με τραπεζική κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 151/470622-67 | ΙΒΑΝ GR 46 0110 1510 0000 1514 7062 267
EFG ΕUROBANK: 0026 0180 94 02000 24515 | ΙΒΑΝ GR 05026 01800000 9402000 24515
ALPHA BANK: 207-00-2002-003218 |IBAN GR24 0140 2070 2070 0200 2003 218
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6740-136874-301| IBAN GR74 0171 7400 0067 4013 6874 301

Επωνυμία: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΕΕΤΕ, Αιτιολογία: Ονοματεπώνυμο συμμετέχοντα - ΝΒ Σεμινάριο
ή με πιστωτική κάρτα: VISA, MASTERCARD, DINERS, με δυνατότητα άτοκων δόσεων   http://www.nb.org/media/wysiwyg/cards_logo.jpg 

Παρέχονται επίσης:

Συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης

Back to Top