29 - 30 Ιουνίου 2022

«Η εποχή meta»

Μετά από 2 virtual ετήσια συνέδρια, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε φέτος, την Τετάρτη 29 & την Πέμπτη 30 Ιουνίου, το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγόρων Νομικών Υπηρεσιών, live streaming & διά ζώσης στο Golf Privé. Το θέμα του φετινού Συνεδρίου: «Η εποχή meta». Το Συνέδριο που διοργανώνουν κάθε χρόνο η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ο Όμιλος Economia σε συνεργασία με την Association of Corporate Counsel Europe (ACCE) και υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από τους 445 συνέδρους, για το υψηλό επίπεδο των ομιλιών και την άριστη οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των 2 συνεδριακών ημερών, οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, παρακολουθώντας ένα ιδιαίτερα «πυκνό» πρόγραμμα με 5 θεματικές ενότητες και 9 διά ζώσης workshops και γνωρίζοντας και συνομιλώντας με  55 Experts  από την Ελλάδα και το εξωτερικό - νομικούς σύμβουλους και δικηγόρους μεγάλων επιχειρήσεων, δικαστικούς λειτουργούς, ακαδημαϊκούς, πολιτειακούς  παράγοντες, εκπροσώπους επιχειρήσεων και άλλους.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό ο Αντώνης Καρατζάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, η Κωνσταντίνα Σχίζα, Group Legal Director, Kaizen Gaming, Εθνική Εκπρόσωπος Association of Corporate Counsel (Europe) και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Πρόεδρος της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων και Αντιπρόεδρος ΔΣΑ.

Στην 1η ενότητα με τίτλο «Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Meta» η 1η keynote speaker του Συνεδρίου Iryna Kravtsova, General Counsel, GC Club Founder, μοιράστηκε με το κοινό την ξεχωριστή εμπειρία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ούσα έμμισθη δικηγόρος σε συνθήκες πολέμου στην πατρίδα της, την Ουκρανία. Στη συνέχεια, η Αντιγόνη Παπαγγελοπούλου, General Legal Counsel South East Europe Region, EMEA, 3M, σε δύο διαδραστικά fireside chats με τον Andreas Bong, Partner in the Global Legal Operations Transformation Services, Team of KPMG Law και τη Marie Potel-Saville, Founder & CEO, Amurabi, μίλησαν για τις πλέον σύγχρονες τάσεις που αφορούν στην εξέλιξη του νομικού επαγγέλματος, όπως αυτές του legal operation και του legal design.

Η 1η ενότητα έκλεισε με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης με θέμα το προφίλ των Δικηγόρων & των Νομικών Υπηρεσιών του μέλλοντος και τους καινούργιους ρόλους και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην εποχή meta. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Πάνος Αλεξανδρής, Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Απόστολος Γεωργαντάς, Partner, KG Law Firm, Αθηνά Σκολαρίκου, Partner, Zepos & Yannopoulos και Χαρά Δαούτη, Partner, Δικηγορική Εταιρία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, υπό τον συντονισμό της Ναταλί Κεδίκογλου, General Counsel (Greece), Eldorado Gold / Hellas Gold.

Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Meta» ήταν ο τίτλος της 2ης θεματικής ενότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Λιακόπουλος, Group General Counsel, Τράπεζα Πειραιώς συζήτησε με τον Κυριάκο Μάγειρα, Εκτελεστικό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, ATTICA GROUP και τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, για τις νέες προκλήσεις και πώς η σημερινή επιχείρηση μπορεί να προετοιμασθεί για να τις αντιμετωπίσει, ενώ με τον Βασίλη Κωνσταντινίδη, Senior Partner, Δρυλλεράκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία και την Αρτέμιδα Καραθανάση, Senior Manager, M. Psylla – V. Vizas – G. Katrinakis Law Firm, PwC Legal Network συζήτησαν για το πώς διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, αναλύοντας μεταξύ άλλων και τα επίκαιρα ζητήματα που προκύπτουν από την εξ αποστάσεως εργασία.

Η Ελένη Ξανθάκη, Καθηγήτρια Νομικής (UCL), Κοσμήτορας Μεταπτυχιακών Νομικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Senior Associate Research Fellow (Sir William Dale Centre for Legislative Studies), Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (Προεδρία της Κυβέρνησης) στην εισαγωγική της ομιλία στην 3η ενότητα «Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Meta», εστίασε στη νομοτεχνική στην Ελλάδα και τη νομοθεσία ως μέσο διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, η Χριστίνα Παπαχριστοπούλου, Νομική Σύμβουλος, Γρηγόρης Α.Β.Ε.Ε. πήρε απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν όσους ασχολούνται με τα σύγχρονα θέματα των Digital Markets Act & Digital Services Act, από την Καλλιόπη Βλαχοπούλου, Senior Manager, M. Psylla – V. Vizas – G. Katrinakis Law Firm, PwC Legal Network και την Αγάπη Πατσά, Legal Counsel for EU Regulatory Affairs, Google. Ακολούθησε δυναμικός διάλογος γύρω από τους μηχανισμούς κανονιστικής συμμόρφωσης στις ρυθμισμένες αγορές, μεταξύ του συντονιστή Κωνσταντίνου Καπιτσίνου, Διευθυντή Ρυθμιστικών Θεμάτων & Κανονιστικής Συμμόρφωσης, ΟΠΑΠ Α.Ε., τον Μάριο Ανδρικόπουλο, Legal Director, Elpedison και τον Βαγγέλη Τσεκρέκο, τ. Πρόεδρο του ΣΕΚΑΣΕ, Senior Director, Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ομίλου, Τράπεζα Πειραιώς.

Οι νέες δυνατότητες γρηγορότερης και αποτελεσματικότερης επίλυσης υποθέσεων ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι νέες εξουσίες έρευνας και η χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν ορισμένα από τα θέματα του panel discussion που ήταν αφιερωμένο στις αλλαγές που επέφερε στο εθνικό δίκαιο ανταγωνισμού ο Ν. 4886/2022, με συντονίστρια τη Ζωή Στολάκη, Διευθύντρια Ρυθμιστικών & Εταιρικών Θεμάτων, Διεύθυνση Δραστηριοτήτων Νομικών Υπηρεσιών, ΔΕΠΑ και ομιλήτριες τη Μαρίνα Ανδρουλακάκη, Partner, EU, Competition & Antitrust, Bernitsas Law και τη Λευκοθέα Ντέκα, Partner, Δικηγορική Εταιρία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες.

H 3η ενότητα ολοκληρώθηκε με την ενδιαφέρουσα ομιλία του Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου, Attorney at Law, European Legal Tech Association Ambassador for Greece, Director & Co-Founder @ Athens Legal Tech, ο οποίος μίλησε για το Metaverse και πώς αυτό αφορά και γι’ αυτό πρέπει να απασχολεί τους δικηγόρους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το πάνελ που ακολούθησε στην 4η ενότητα για την «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ meta» με τον συντονιστή Αργύρη Οικονόμου, Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών & Εταιρικής Διακυβέρνησης, ΔΕΗ και ομιλητές τους: Ιωάννη Γιαννίδη, Ομότιμο Καθηγητή Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιδρυτή Εταίρο / Διαχειριστή – Ιωάννης Γιαννίδης Law Firm, Νίκο Σαλακά, Εταίρο, Δικηγορική Εταιρία Κουταλίδη, Prof. Ιωάννη Κόκκορη, Chair in Competition Law and Economics at the Centre for Commercial Law Studies, Queen Mary University of London, UK., Γιώργο Τριανταφυλλάκη, Καθηγητή Νομικής Δ.Π.Θ., Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας, Ελένη Προβίδη, VP Legal & Public Affairs, μέλος Δ.Σ., ΑΒ Βασιλόπουλος και Αμαλία Νοταρά, Head of Legal, Accenture, να εντοπίζουν και να αναλύουν τα πιο φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στις νομικές σπουδές και κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

Τους ίδιους προβληματισμούς προκάλεσε στο κοινό και η πολύ ζωντανή παρουσίαση του διεθνούς φήμης keynote speaker του Συνεδρίου, Itzik Amiel, Attorney-at-law, Founder & CEO, THE SWITCH™, Award-winning International Speaker, Bestselling Author, Business Mentor, Chair, IBA LFMC Business Development & Marketing Subcommittee, ο οποίος ταξίδεψε τους συνέδρους στην «εκπαίδευση του μέλλοντος».

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον νομικό κλάδο και δεν είναι άλλο από «Τα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Meta». Με συντονισμό από την Όλγα Παπαδόγιαννη, General Counsel Europe, Coca Cola και με ομιλητές τον Ευάγγελο Παπαλάμπρου, Δικηγόρο, Μέλος ΔΣ, Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, τον Δημήτρη Μπαμπινιώτη, Αν. Καθηγητή Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Δικηγόρο Αρείου Πάγου, τον Επαμεινώνδα Τρουλινό, Πρόεδρο Πρωτοδικών Δ.Δ.  και τον Δημήτριο Ιωαννίδη, Partner of Roach, Ioannidis & Megaloudis, LLC. τέθηκαν πολλαπλοί προβληματισμοί για το αν συμβιβάζεται η αρχή της δημοσιότητας με την ψηφιακή δίκη, αν μπορεί ο φυσικός δικαστής να είναι αλγόριθμος, αν μπορεί να αξιολογήσει/ερμηνεύσει τα χρηστά ήθη η τεχνητή νοημοσύνη και τελικώς ποιος γνωρίζει καλύτερα τον νόμο και το δικαστικό προηγούμενο.

Μετά την επιτυχία της πρώτης live streaming ημέρας, ακολούθησε η 2η διά ζώσης ημέρα του Συνεδρίου όπου η μεγάλη διά ζώσης προσέλευση, ανέδειξε για άλλη μια χρονιά ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγόρων Νομικών Υπηρεσιών αποτελεί αναμφισβήτητα το σταθερό σημείο συνάντησης των Ελλήνων δικηγόρων επιχειρήσεων και Οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Στις 3 παράλληλες αίθουσες στο Golf Privé, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 9 workshops με άκρως ενδιαφέρουσες και επίκαιρες θεματικές.

Πιο συγκεκριμένα, την 1η ώρα ο Στάθης Μίχος, Pfizer, Διευθυντής Νομικών Θεμάτων Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ μέσα από το DECODE THE FUTURE, ένα παιχνίδι του FUTURE TODAY INSTITUTE, παρουσίασε στους συμμετέχοντες του workshop πώς να σκέφτονται και να σχεδιάζουν σενάρια για το μέλλον προτού αυτά συμβούν, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Η Τζούλια Πουρναρά, Partner της Platis-Anastassiadis & Associates Law Partnership, Member of the EY Law network, ο Αντώνης Μπρούμας, Senior Manager, Digital Law, Associates Law Partnership, Member of the EY Law network και η Γιώτα Κρεμμύδα, Director & Associate General Counsel, WW Channels & Ecosystem, Hewlett Packard Enterprise συζήτησαν και μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις για τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο in-house νομικός σύμβουλος να διαχειριστεί τους νέους νομικούς κινδύνους που θα αντιμετωπίζει η επιχείρηση στην εποχή meta και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι τεχνολογίες LegalTech και RegTech τη μετεξέλιξη της λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα ο Αλέξανδρος Δοβλές, Εταίρος, Saplegal-Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, η Mάνθα Βαρελά, Senior Associate, Saplegal - Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία και η Κωνσταντίνα Σχίζα, Senior Associate, Group Legal Director, Kaizen Gaming , εξέτασαν στο πλαίσιο του workshop «Ο in-house δικηγόρος ως risk manager: Η διαχείριση του συμβατικού κινδύνου και η διαχείριση της αντιδικίας, ιδίως μετά την πανδημία» πώς μπορεί ο in-house δικηγόρος να εξισορροπήσει την ανάγκη για επιδίωξη εμπορικών στόχων της επιχείρησης, παράλληλα με την εξασφάλιση προστασίας από νομικούς κινδύνους και υπό ποιες προϋποθέσεις παραμένουν ωφέλιμες οι κόκκινες γραμμές κατά τη διαπραγμάτευση συμβάσεων.

Στον 2ο κύκλο των Workshops, ακολούθησαν ο Θεοδόσης Τόμπρας, Partner, Παπακωστόπουλος - Γρηγοριάδου & Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρία (CPA Law), η Tiffany Valeriano, Senior Manager, Legal Operations & Technology Services, KPMG στη Γερμανία και ο Δημήτρης Πανούσης, Senior Manager, Tax & Legal Reimagined, KPMG στην Ελλάδα, οι οποίοι στο workshop “Legal Operations Transformation Journey - Where to begin”, ανάλυσαν πώς μπορεί να δομηθεί και να οργανωθεί η ορθή εκκίνηση της μετάβασης του μοντέλου λειτουργίας των νομικών υπηρεσιών, ώστε να είναι αποτελεσματική και να αντέξει στον χρόνο για να επιτύχει το ταξίδι μετασχηματισμού.

Για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη διατήρηση και ανάπτυξη του νομικού ταλέντου σε μια νέα εποχή, την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, το αίσθημα συμμετοχής στην ίδια κοινότητα και ύπαρξης κοινού επιδιωκόμενου σκοπού σε μια δικηγορική εταιρία και στο νομικό τμήμα μιας επιχείρησης, ήταν το θέμα του πολύ ενδιαφέροντος workshop που  ετοίμασαν για τους συμμετέχοντες η Κατερίνα Καρατζά, Managing Partner, Karatzas & Partners, ο Αλέξανδρος Μεταλληνός, Deputy Managing Partner, Karatzas & Partners, ο Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Δ/ντής Νομικών Υπηρεσιών, Ελληνικά Πετρέλαια Όμιλος Εταιρειών, Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιρειών και η Αντιγόνη Παπανικολάου, Νομική Σύμβουλος, Διευθύντρια Νομικών και Εταιρικών Υποθέσεων, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Microsoft. Ένα θέμα σύγχρονο που απασχολεί την πλειοψηφία των επαγγελματιών και εύλογα προκάλεσε ζωντανή συζήτηση ανάμεσα σε ομιλητές και συμμετέχοντες.

Στον 3ο κύκλο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν το workshop «Law Firms in Greece / Meta: Meeting the expectations for the law firm of the future: navigating the route of identifying challenges, assessing risks, using new tools and creating new opportunities.” με τους: Νίκο Κορίτσα, Managing Partner, Δικηγορική Εταιρία Κουταλίδη,  Νίκο Σαλακά, Εταίρο, Δικηγορική Εταιρία Κουταλίδη,  Κατερίνα Ήμελλου, Chief Legal Officer, Copelouzos Group και Κάτια Πρωτόπαπα, Εταίρο, Δικηγορική Εταιρία Κουταλίδη. Άλλο ένα workshop που ήγειρε πολλά θέματα προς συζήτηση ανάμεσα σε ομιλητές και συμμετέχοντες.

Οι πιο “τολμηροί” επέλεξαν το workshop της Ιζαμπέλ Ραζή, Δικηγόρου, Συν-Ιδρύτριας Wellbeingr AMKE & Coach Υγείας η οποία ανέλυσε σε βάθος το θέμα του “Lawyers’ Wellbeing”. Πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκε με θέματα διαχείρισης άγχους, ενίσχυσης της συγκέντρωσης, χρήσης του σώματος ως εργαλείου βελτίωσης της ψυχικής και θεματικής υγείας, μέσα από ασκήσεις yoga & stretching στο γραφείο και ασκήσεις αυθεντικής σύνδεσης και ενεργητικής ακρόασης.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ένα απολαυστικό MetaConference Gala Dinner στον δροσερό ανοιχτό χώρο του Golf Privé, που κράτησε από το σούρουπο ως τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, ξεκινώντας με έναν εγκάρδιο χαιρετισμό από τον Αντώνη Καρατζά και μια συναρπαστική, διαδραστική ομιλία από τον Κeynote Speaker Itzik Amiel, συνεχίζοντας με εξαιρετικό μπουφέ, μουσική (και χορό) και κλείνοντας με την υπόσχεση διοργανωτών, ομιλητών, συνέδρων και χορηγών να συναντηθούν το 2023 στο 15Ο Συνέδριο Δικηγόρων Νομικών Υπηρεσιών. Στόχος όλων για την επόμενη χρονιά να ξεπεράσουν τον πήχη που έθεσε για μία ακόμη φορά, υψηλά το φετινό Συνέδριο. 

Την υλοποίηση του 14ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στήριξαν:

Χρυσός Χορηγός: ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Αργυροί Χορηγοί: ΔΕΔΔΗΕ, PwC

Workshop Sponsors: EY, KARATZAS & PARTNERS, KOUTALIDIS LAW FIRM, KPMG, SAPLEGAL - Α.Σ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, CPA LAW

Χάλκινοι Χορηγοί: BERNITSAS, ΔΕΗ, DRYLLERAKIS & ASSOCIATES LAW FIRM, HELLENIC PETROLEUM Group of Companies, KYRIAKIDES – GEORGOPOULOS LAW FIRM, LAMBADARIOS LAW FIRM, ZEPOS & YANNOPOULOS, HELLAS GOLD

Χορηγοί: ΕΥΔΑΠ, ELPEDISON, ΟΤΕ, STAVROPOULOS & PARTNERS LAW FIRM, 3E, WELLBEINGR

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΣΥΝήΓΟΡΟΣ, ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, BUSINESS FILE, GREEK LAW DIGEST.

Δείτε εδώ το report του Συνεδρίου.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το Συνέδριο.

Αναρτήθηκε: Ιουλίου 18, 2022