Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο για το Δίκαιο και τις Πολιτικές της Υγείας με θέμα «Υγεία: Νέες Προκλήσεις μέσα από σύγχρονες κρίσεις», που διοργάνωσαν η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ο όμιλος Economia στις 1 & 2 Απριλίου 2021.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες, δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι και ανώτατα στελέχη φαρμακευτικών και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ιατρικό κλάδο, ακαδημαϊκοί και δικαστές. Η βασική ιδέα του 1ου Συνεδρίου ήταν κατ’ αρχάς να δώσει βήμα για να εκφραστούν οι επιστημονικές απόψεις εκπροσώπων όλων των επί μέρους κλάδων του τομέα της Υγείας, καθώς τόσο το κανονιστικό πλαίσιο όσο και οι πολιτικές υγείας ακολουθούν τις ίδιες βασικές κατευθύνσεις ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα ή υπηρεσίες υγείας. Αυτό ανέδειξε και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, με την αρχική τοποθέτησή της.

Το Συνέδριο επέτυχε να αναδείξει μία ολιστική εικόνα για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της υγείας δίνοντας βήμα σε έγκριτους ομιλητές που διατύπωσαν προτάσεις για τη βελτίωση και την επίλυσή τους. Ιδιαίτερη συμβολή στο αποτέλεσμα αυτό είχαν οι συντονιστές τoυ Συνεδρίου: Κωνσταντίνος Φ. Καλαβρός / Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης, Στάθης Μίχος / Διευθυντής Νομικών Θεμάτων Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ισραήλ, Pfizer Hellas Α.Ε.,  Στέλλα-Μαρία Ζερβουδάκη / Legal Director, EU Strategic Projects, GlaxoSmithKline, Ιωάννης Β. Γράβαρης  / Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και Μανώλης Δουλγεράκης / Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΙΑΣΩ.

Με την έναρξη του Συνεδρίου, σημειώθηκε πως οι συνθήκες της πανδημίας συνέβαλαν στο να αναδειχθεί το προφανές: ότι δηλαδή η υγεία αποτελεί πρώτιστο αγαθό για την ανάπτυξη του ανθρώπου και των κοινωνιών. Μέχρι πριν από την πανδημία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η υγεία αντιμετωπιζόταν ως ένας παράγοντας σημαντικού δημοσιονομικού κόστους εν όψει και της γήρανσης του πληθυσμού. Η πραγματικότητα όμως επιβεβαιώνει την πολύ σημαντική επισήμανση που και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας τόνισε στον χαιρετισμό του στην αρχή του Συνεδρίου, ότι δηλαδή «καλύτερη υγεία = καλύτερη οικονομία».

Οι επιπτώσεις που προκαλεί η εμφάνιση μεταδοτικών ασθενειών όπως η νόσος COVID-19 στην οικονομική, κοινωνική αλλά και ψυχική ευμάρεια των σύγχρονων κοινωνιών, αναδείχθηκαν από την Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδιαίτερα όσον αφορά στα ατομικά δικαιώματα και τους περιορισμούς αυτών χάριν της προστασίας της δημόσιας υγείας, με ανάλυση του ζητήματος από συνταγματική και κανονιστική σκοπιά.

Το γεγονός ότι στις προκλήσεις της πανδημίας για καινοτομία και επενδύσεις στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η χώρα μας εκκινεί από μια δύσκολη συγκυρία λόγω μακράς περιόδου δημοσιονομικής κρίσης που της άφησε ως κληρονομιά μια θεσμική εργαλειοθήκη που αποσκοπούσε  κυρίως στον περιορισμό του κόστους και όχι στην ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας, αναδείχθηκε ως βάση προβληματισμού από πολλούς ομιλητές. Η νομική σύμβουλος του ΣΦΕΕ  Δήμητρα Λεμπέση ανέδειξε τα όρια και τα κανονιστικά (ευρωπαϊκά και ημεδαπά) εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων. Την κριτική ανασκόπηση της 2ετούς εφαρμογής του νέου συστήματος αποζημίωσης των φαρμάκων ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κορτέσης / partner της Δικ. Εταιρίας PotamitisVekris, o οποίος ανάλυσε επίκαιρα νομολογιακά πορίσματα ενώ μας παρουσίασε μια πολύ χρήσιμη κριτική αποτίμηση της εφαρμογής των ελληνικών κανόνων ΗΤΑ και διαπραγμάτευσης. Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια η Τζούλια Πουρναρά / partner στην εταιρία ΠΛΑΤΗΣ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (δικηγορική εταιρία συνδεδεμένη με την EΥ), η οποία ανέλυσε τις προεκτάσεις του πάντοτε κρίσιμου, επίκαιρου και σύνθετου θέματος των προωθητικών ενεργειών και πώς αυτές ακολουθούν και συμφωνούν με τους Κανόνες της Ηθικής. Το νέο πλαίσιο για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καταβάτης / Νομικός Σύμβουλος του ΣΕΙΒ.  Το Clawback ήταν ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα το Συνέδριο το οποίο έδωσε βήμα να ακουσθούν τόσο η άποψη των προσφευγόντων κατά των πράξεων Clawback από τον κ. Στέφανο Οικονόμου / D.E.A., Managing Partner, Στέφανος Π. Οικονόμου & Συνεργάτες
Οικονόμου όσο και η άποψη του ΕΟΠΥΥ από την κυρία Ολυμπία Παναγιωτοπούλου / Δικηγόρο ΕΟΠΥΥ και, Γενική Γραμματέα της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων, γεγονός που συνέβαλε στην πληρέστερη ενημέρωση των Συνέδρων επί του κρίσιμου αυτού θέματος. Η σημασία των δημοσίων διαγωνισμών στην Υγεία τόσο από πλευράς θεμάτων διαφάνειας όσο και ως ένας τρόπος αποτελεσματικής δημοσιονομικής διαχείρισης ήταν ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε το Συνέδριο. Σχετικά ο Μίνως-Αλέξανδρος Φιλιππάτος / Δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου, Δικηγορική Εταιρία Γιαννακόπουλος-Φιλιππάτος ανέδειξε αφενός θεσμικά εργαλεία προς αξιοποίηση αφετέρου παθογένειες στο Παρατηρητήριο Τιμών που χρήζουν αποκατάστασης.  Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση Trevor Gunn / Vice President International Relations, Medtronic για το εύρος επιλογών που υπάρχουν όσον αφορά στις συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας.  Από τη σκοπιά του ιδιωτικού νοσοκομειακού τομέα, η νομική σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Ελένη Ανδρώνη ιχνηλάτησε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και έθεσε θεσμικούς προβληματισμούς που θα πρέπει να επιλύσουμε προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας να καταστεί πραγματικά πόλος επενδύσεων. Η Κατερίνα Φουντεδάκη / Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., προσέγγισε την πλευρά του ιατρού και του ασθενούς και ανέδειξε με τον πλέον έγκριτο και αναλυτικό τρόπο τα ζητήματα αστικής ευθύνης στην παροχή υπηρεσιών υγείας και στα φάρμακα.

Και ενώ η νέα τεχνολογία στα φάρμακα κάνει πραγματικότητα εμβόλια για τον COVID σε χρόνο ρεκόρ και σημαίνει επαναστατικές μεθόδους θεραπείας σπάνιων παθήσεων σε εξατομικευμένο γενετικό επίπεδο, ταυτόχρονα προκύπτουν νέες και ακανθώδεις συχνά προκλήσεις. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν τα Big Data, το οποίο ανέπτυξαν διεξοδικά αφενός η Ευσταθία Γκίκα / Associate General Counsel – DPO EMEA, Baxter Healthcare όσον αφορά στα “medical devices”,  αφετέρου η Ιωάννα Μιχαλοπούλου / Δικηγόρος LL.M. Managing Partner, Michalopoulou & Associates αναφορικά με τις κλινικές μελέτες και την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών εξατομικευμένων λύσεων. Πράγματι κεφαλαιώδης είναι η σημασία των δεδομένων για την ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας υγείας, όπως σημαντικές είναι εξίσου και οι προκλήσεις όσον αφορά στην ιδιωτικότητα των ασθενών.  Στο ίδιο πλαίσιο η Έλσα Παπαδοπούλου / Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Ιονίου ανέδειξε τη σημασία και τον ρόλο που πρόκειται να παίξει η ΑΙ και η ψηφιοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας. Από πλευράς δικαίου του ανταγωνισμού, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Λιανός ανέπτυξε ενδελεχώς τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε από τη διεύρυνση των υπηρεσιών υγείας κυρίως λόγω της τεχνολογικής και ψηφιακής εξέλιξής τους.  Ο Λεωνίδας Τόλης / Senior Counsel EU South East Cluster Philip Morris International παρουσίασε πώς η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να συμβάλλουν σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο, ενώ η Χαρά Δαούτη / Εταίρος, Δικηγορική Εταιρία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες ανέδειξε με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια και πνεύμα θεσμικής δημιουργικότητας πώς θα πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για το Ε-Health, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας. 

Οι ομιλίες του συνεδρίου ανέδειξαν ζητήματα και διαστάσεις που συναντώνται και αφορούν διαφορετικούς τομείς του δικαίου της υγείας και συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα απαιτητικό πάζλ ευκαιριών και προκλήσεων: ευθύνη του επαγγελματία υγείας, καθορισμός τιμής φαρμακευτικών προϊόντων, δημόσιοι διαγωνισμοί και παρατηρητήριο τιμών, ποιότητα  και σχέση τιμής, συγκεντρώσεις επιχειρήσεων, clawback, προσωπικά δεδομένα, κλινικές μελέτες, ατομικά δικαιώματα, ηθική και δεοντολογία, όλα θέματα κρίσιμα που απασχολούν τον κλάδο της υγείας τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στο 1ο Συνέδριο του Δικαίου & των Πολιτικών Υγείας, δίνοντας βήμα σε γόνιμο επιστημονικό διάλογο μεταξύ των επιστημόνων και των εκπροσώπων φορέων που ασχολούνται είτε με τη θέσπιση είτε με την εφαρμογή του δικαίου της υγείας.

Η επιτυχία του 1ου Συνεδρίου για την Υγεία συνιστά την καλύτερη αφετηρία ενός πολλά υποσχόμενου επιστημονικού θεσμού, με γερά θεμέλια που μόλις τέθηκαν και ακόμα υψηλότερους στόχους.

Την υλοποίηση του 1ου Συνεδρίου για την Υγεία στήριξαν: ως Χρυσοί Χορηγοί: ΕΥ & Platis-Anastassiadis & Associates Law Partnership, Member of the EY Law network, ως Χάλκινοι Χορηγοί: ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚ. ΕΤAIΡΙΑ, & ΣΤΕΦΑΝΟΣ Π. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και ως Χορηγοί: POTAMITISVEKRIS & Pfizer.

To Συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά μέσω της virtual conference platform health.events.nb.org που σχεδίασε η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

 

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το Συνέδριο

Αναρτήθηκε: Απριλίου 16, 2021