ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Με την έγκριση του ΥΠΑΙΘ*

Με αφορμή το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» (Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, 2019) οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν το όνειρο της Καρυάτιδας που βρίσκεται στο Λονδίνο και ονειρεύεται να επιτρέψει για να βρει τις αδελφές της από το Ερέχθειο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Οι μαθητές/τριες ζωγραφίζουν
  • σε χαρτιά μεγέθους Α5
  • με όποια τεχνική και όποια υλικά θέλουν
  • τα έργα φωτογραφίζονται ή σκανάρονται

Στόχος να συγκεντρωθούν 3191 έργα, όσα είναι τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στα ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού. Ο διαγωνισμός δεν έχει αξιολογικό χαρακτήρα. Σημασία έχει η συμμετοχή για την επίτευξη του κοινού στόχου : τη συγκέντρωση 3191 έργων. Κάθε μαθητής/τρια ο οποίος θα λάβει μέρος θα τιμηθεί με Έπαινο Συμμετοχής, ενώ όταν συμπληρωθούν οι 3191 συμμετοχές έργων, όλοι οι συμμετέχοντες θα θεωρηθούν νικητές ως προς την επίτευξη του στόχου, και θα βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση.

Με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Επιβλέπουσα Επιτροπή: Ίρις Κρητικού/Ιστορικός Τέχνης Πρόεδρος ΜΕΠΤ,
Αθανασία Σκληρού/ Μουσειοπαιδαγωγός ΜΕΠΤ,
Βαγγέλης Ηλιόπουλος/ Συγγραφέας, Χαρίτων Μπεκιάρης/ Εικαστικός, Μαρίνα Στελάττου/ Εικαστικός

    Η Επιτροπή δεν αξιολογεί τα έργα, απλώς ελέγχει την πλήρωση των ακόλουθων όρων:
  • να είναι τα έργα ολοκληρωμένα
  • να έχουν γίνει από παιδιά
  • να είναι σχετικά με το θέμα του Διαγωνισμού

Μόνο στην περίπτωση που δεν πληρείται κάποιος από αυτούς τους όρους (ακόμη και ένας από αυτούς), η Επιτροπή έχει δικαίωμα να απορρίψει ένα έργο.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η συμπλήρωση της παρακάτω φόρμας συμμετοχής και η επισύναψη σε αυτήν του έργου ζωγραφικής σε μορφή jpg,png,pdf ή jpeg.

* Έγκριση υλοποίησης του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής με τίτλο «#3191KMPROJECT» της Νομικής Βιβλιοθήκης, με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της χώρας, της Κύπρου, καθώς και των Ελληνικών σχολείων του εξωτερικού για το σχολικό έτος 2020 – 2021. Υπ’ αρ. 46/24-09-2020 απόσπασμα πρακτικού του Δ.Σ του Ι.Ε.Π: http://dipe.kyk.sch.gr/wp-content/uploads/2020/10/DIAGWNISMOS_signed.pdf

1. Είναι απαραίτητο κάθε παιδί να έχει διαβάσει το βιβλίο;

Όχι, αν και θα το βοηθήσει πολύ. Σίγουρα πρέπει να του εξηγήσουμε ότι μετά από την αρπαγή, η μια Καρυάτιδα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο, ενώ οι αδελφές» της είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Όλες μαζί στήριζαν τη σκεπή στο Ερεχθείο στην Ακρόπολη της Αθήνας. Η Καρυάτιδα, λοιπόν, που λείπει ονειρεύεται ότι είναι σπίτι της.

2. Είναι ελεύθερο το παιδί να ζωγραφίσει ό,τι θέλει; Ποιες είναι οι προδιαγραφές του έργου;

Ναι, κάθε παιδί είναι ελεύθερο να εκφραστεί εικαστικά, αρκεί να είναι μέσα στο θέμα, δηλαδή να ζωγραφίσει ένα όνειρο που μπορεί να αποδοθεί» στην Καρυάτιδα, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο. Η ζωγραφιά πρέπει να γίνει σε χαρτί Α5 (μισό Α4, αλλά και σε Α4 δεν πειράζει) με οποιοδήποτε υλικό (μαρκαδόρο, τέμπερα κ.λ.π.).

3. Πρέπει τα παιδιά να ζωγραφίσουν στο σπίτι ή στο σχολείο;

Μπορούν να ζωγραφίσουν όπου θέλουν. Τις συνθήκες θα τις καθορίσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τους και οι γονείς. Η έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. προβλέπει να διατεθεί και χρόνος στο σχολείο: http://dipe.kyk.sch.gr/wp-content/uploads/2020/10/DIAGWNISMOS_signed.pdf

4. Πώς θα στείλουν το έργο;

Το έργο ΔΕΝ θα το στείλουν με ταχυδρομείο. Το φωτογραφίζει ή το σκανάρει ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός και το ανεβάζει σε ηλεκτρονικό αρχείο (.jpg .pdf .prn) στη ψηφιακή πλατφόρμα της Νομικής Βιβλιοθήκης https://www.nb.org/blog/post/3191kmproject . Το φυσικό έργο παραμένει στο παιδί, το οποίο το φυλάει για όποτε του ζητηθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

5. Χρειάζεται η συναίνεση των γονιών; Μπορεί τα έργα να τα ανεβάσει ο δάσκαλος;

Απαραιτήτως κάθε γονιός πρέπει να έχει αποδεχτεί τους όρους του διαγωνισμού στη ψηφιακή Δήλωση Συμμετοχής, η οποία υπάρχει στο site της Νομικής Βιβλιοθήκης https://www.nb.org/blog/post/3191kmproject. Ακόμη κι αν ανεβάσει τα έργα ο δάσκαλος, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τις δηλώσεις των γονέων (σε εκτύπωση ή να τους έχει ζητήσει να μπουν ηλεκτρονικά). Οι δηλώσεις απαιτούνται για να είναι σύννομη η διαδικασία με τα προβλεπόμενα για την προστασία των Προσωπικών δεδομένων.

6. Ποιος θα κερδίσει;

Ο διαγωνισμός δεν είναι ανταγωνιστικός. Νικητές θα είμαστε όλοι , όταν συγκεντρώσουμε 3191 ζωγραφιές. Όλοι όσοι στείλουν έργα θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Μόλις συγκεντρωθούν όλες οι ζωγραφιές θα γίνει μια εκδήλωση στην οποία θα τιμηθούν όσοι συμμετείχαν.

7. Μέχρι πότε μπορείτε να ανεβάστε τα έργα των παιδιών;

Τα έργα μπορείτε να τα ανεβάσετε από σήμερα στην πλατφόρμα, ηλεκτρονικά, και μέχρι να συγκεντρωθούν 3191 έργα.

8. Μπορεί το έργο να είναι ομαδικό;

Ένα έργο μπορεί να είναι ατομικό ή ομαδικό. Αν είναι ομαδικό θα λάβει έναν αριθμό καταχώρισης, αλλά ως δημιουργοί θα φαίνονται όλα τα παιδιά που συμμετείχαν. Ένα παιδί που συμμετείχε σε ένα ομαδικό έργο, μπορεί να συμμετάσχει και με ένα ατομικό έργο.

9. Μπορεί ένα παιδί να ανεβάσει πολλά έργα;

Κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει με ένα ατομικό έργο και δια μέσου εντός ομαδικού έργου. Αν κάποιος στείλει και δεύτερο ατομικό δεν θα υπολογισθεί στην καταμέτρηση.

10. Θα εκτεθούν τα έργα κάπου;

Τα έργα συγκεντρώνονται με ασφάλεια από τη Νομική Βιβλιοθήκη. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες μπορεί να οργανωθεί φυσική έκθεση επιλεγμένων έργων.

Δελτίο Συμμετοχής – Υπεύθυνη Δήλωση

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ
Υπεύθυνα Δηλώνω ότι συμφωνώ ο γιος / η κόρη μου να καταθέσει το έργο του/της στο Διαγωνισμό #3191kmproject, συμφωνώ με τους όρους του και τον Νόμο 4624/2019 GDPR για τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης δηλώνω ότι συμφωνώ, σε περίπτωση που χρειαστεί, το έργο να δημοσιευθεί σε χάρτινα ή ηλεκτρονικά μέσα του Εκδοτικού Οίκου Νομική Βιβλιοθήκη ή του συνεργαζόμενου φορέα “Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης” ή σε όποια άλλα κρίνει ο Εκδοτικός Οίκος Νομική Βιβλιοθήκη ή το Μουσείο ΕΠΤ, αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς (χωρίς καμία εμπορική αξιοποίηση από την οποία μπορεί να προκύψουν έσοδα), για τους οποίους παραχωρώ τα πνευματικά δικαιώματα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓONEA
Αναρτήθηκε: Μαϊ 17, 2021