Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο για τη Διαμεσολάβηση και τη Διαιτησία με θέμα «Ικανότητα προσαρµογής στις σύγχρονες προκλήσεις», που διοργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας [ΕΟΔΙΔ και το Επιστημονικό Περιοδικό «Διαμεσολάβηση & Διαιτησία»], με την υποστήριξη της Νομικής Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, την Τετάρτη 19 & την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021. Το Συνέδριο έτυχε της ιδιαίτατης τιμής να τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Αικ. Σακελλαροπούλου.  Θεσμικοί υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν ο ΟΠΕΜΕΔ, ο ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 280 συμμετέχοντες, δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι, διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές και διαιτητές. Η 1η ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη διαμεσολάβηση και στις εξελίξεις που αφορούν στην εφαρμογή και εμπέδωση του θεσμού στην  Ελλάδα αλλά και τις τάσεις, όπως διαγράφονται στο διεθνές περιβάλλον. Διακεκριμένοι διαμεσολαβητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μετέφεραν τον παλμό των διεθνών εξελίξεων στον χώρο της διαμεσολάβησης με επίκεντρο την ικανότητα προσαρμογής αυτής στις συνεχείς προκλήσεις. Αντίστοιχα, η 2η ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη διαιτησία. Κατά τη διάρκεια αυτής οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουμε κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ομιλούν για την ικανότητα προσαρμογής της διεθνούς διαιτησίας στις σύγχρονες προκλήσεις, προσεγγίζοντας το θέμα πολυεπίπεδα: από πλευράς θεσμικών φορέων και κανονισμών, νομοθεσίας, νομολογίας και από πλευράς διαιτητών και δικηγόρων.

Ειδικότερα, τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος. Στο πλαίσιο της 1ης ενότητας, τον λόγο έλαβαν οι εγνωσμένου κύρους ομιλητές: η Καθ. Νadja Alexander, International Conflict Resolution Specialist και  ο διεθνούς εμβέλειας Διαμεσολαβητής Bill Marsh, οι οποίοι ανέδειξαν τις εξελίξεις της διαμεσολάβησης σε διεθνές επίπεδο, υπό τον συντονισμό του δικηγόρου και διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή του CIArb και του Υπ.  Δικαιοσύνης και μέλους του ICC Institute of World Business Law Χάρη Μεϊδάνη, Διαχειριστή της Δικ. Εταιρείας Μεϊδάνης-Σερεμετάκης & Συνεργάτες.

Η 2η Ενότητα, με συντονίστρια τη Δήμητρα Γαβριήλ, Δικηγόρο, LL.M, Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια, Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Επανορθωτικών Πρακτικών είχε ως κεντρικό θέμα τον ρόλο της διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου. Ως Keynote speaker τον λόγο έλαβε ο Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας ΑΠ ε.τ., Πρόεδρος της Εταιρίας Οικογενειακού Δικαίου και, Πρόεδρος της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, ο οποίος ανέδειξε αφενός τις πτυχές της στοχευμένης προσπάθειας νομοθετικής αναμόρφωσης των σχετικών διατάξεων αφετέρου τη διαδικασία επεξεργασίας και τα χαρακτηριστικά των τελικών επιλογών του νομοθέτη. Για τον ρόλο του οικογενειακού διαμεσολαβητή μίλησε στη συνέχεια ο Σπύρος Λειβαδόπουλος, Δικηγόρος/Διαμεσολαβητής/Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών, ενώ ειδικότερα για τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του παιδιού μίλησε η Παναγιώτα Λουκάκου, Δικηγόρος/Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια /Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών. Για τη διαμεσολάβηση ως μονόδρομο για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μίλησε η Εύη Σταυρουλάκη, Δικηγόρος/Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια / Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.

Ο Νόμος 4640/2019 εισήγαγε τη διαμεσολάβηση στη χώρα μας σε μια νέα εποχή, ταυτόχρονα όμως, ήγειρε πληθώρα ζητημάτων που προβληματίζουν δικηγόρους και διαμεσολαβητές. Ο Δημήτρης Εμβαλωμένος, Διευθύνων Εταίρος της Δικηγ. Ετ. Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι και Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, συντόνισε τη συζήτηση της 3ης  Ενότητας επί των επίκαιρων νομικών ζητημάτων που έχουν εγερθεί μεταξύ των ομιλητών: Απόστολου Άνθιμου, Δικηγόρου/ΔΝ, ο οποίος μίλησε για την υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης και την δαμόκλειο σπάθη του απαραδέκτου της συζήτησης, Έλενας Κολτσάκη, Δικηγόρου/Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας/Εκπαιδεύτριας Διαμεσολαβητών η οποία προσέγγισε την υποχρεωτική διαμεσολάβηση από δικαιο-πολιτικής και κοινωνικής πλευράς και μίλησε για το παρόν και τις προοπτικές, Δημήτριου Τσικρικά, Καθ. Νομικής Σχολής/ΕΚΠΑ ο οποίος μίλησε για τη διεξαγωγή της διαδικασίας της διαμεσολάβησης και Χάρη Μεϊδάνη Δικηγόρου/Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή ο οποίος ανέπτυξε το θέμα του εφαρμοστέου δικαίου στην ημεδαπή και τη διεθνή διαμεσολάβηση.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης η παρέμβαση της solicitor και mediator Anna Howard η οποία παρέθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τη χρήση της διασυνοριακής εμπορικής διαμεσολάβησης στην ΕΕ.

 

Η 4η Ενότητα τιτλοφορούταν «Shaping the future of online mediation from law to skills in Greece and beyond». Υπό τον συντονισμό της Βένιας Παπαθανασοπούλου, Δικηγόρου/Διαπιστευμένης Διαμεσολαβήτριας (CEDR, ΥΔΔΑΔ) συζητήθηκαν οι προκλήσεις της διαδικτυακής διεξαγωγής των διαμεσολαβήσεων με βάση τις ειδικότερες προσεγγίσεις που επιχείρησαν:  η Δικηγόρος/ Διαμεσολαβήτρια Βασιλική Κουμπλή η οποία μίλησε για «Κανονισμούς και standards», η Βασιλική Δεληστάθη/επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ομίλου εταιριών Quest και Εταιρική Γραμματέας της μητρικής εταιρείας «Quest Holdings»/Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔ)/ Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών (IMC, IMI) και η Ευγενία Σαρίδου, Δικηγόρος, ΜΔΕ, LLM, Διαμεσολαβήτρια οι οποίες μίλησαν για «Απειλές και Υποσχέσεις», η Ζωή Γιαννοπούλου, Δικηγόρος, ΔΝ/Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔ, ΗΒ, ΗΠΑ η ομιλία της οποίας επικεντρώθηκε στο θέμα «The Human Touch in ODR: Implications and Recommendations for Practitioners» και ο Rahim Shamji, CEO and Founder of ADR ODR International που μίλησε για το θέμα «Digital Native v Digital Immigrant, the tsunami of online dispute resolution».

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου έκλεισαν με τις τοποθετήσεις του Dr. Sukhsimranjit Singh, Managing Director, Straus Institute for Dispute Resolution, Professor at Pepperdine University για το μέλλον της διαμεσολάβησης σε διαπολιτισμικό πλαίσιο και του Bruce Edwards, Esq., JAMS Mediator and Arbitrator, Founder & Mediation Trainer, Edwards Mediation Academy για τις προοπτικές και τις προκλήσεις του θεσμού σε διεθνή κλίμακα, υπό το συντονισμό της Δήμητρας Γαβριήλ.

 

Η 2η μέρα του Συνεδρίου αφιερωμένη στη Διαιτησία, αποτέλεσε αφετηρία  επιστημονικού διαλόγου μεταξύ των διακεκριμένων διαιτητών και νομικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ασκούνται στη διεθνή διαιτησία, αφενός καταδεικνύοντας τον σχετικό προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο, αφετέρου αναδεικνύοντας προτάσεις που ήδη δοκιμάζονται αλλά και μένει να δοκιμασθούν, προκειμένου να αναβαθμισθεί η ικανότητα προσαρμογής της διεθνούς διαιτησίας στις δυναμικές σύγχρονες προκλήσεις.

Η επίδραση της πανδημίας σε όλους τους οικονομικούς τομείς και κλάδους ενεργοποίησε πρωτοφανείς και συστημικές αλλαγές και στην εμπορική διαιτησία.  Από μόνο του το γεγονός ότι η διαιτητική διαδικασία εξελίχθηκε σε εξ αποστάσεως διαδικασία δικαιολογεί να μιλάμε για «επανάσταση» στον ορισμό της διαιτητικής πρακτικής. Και η πανδημία είναι και για τη διεθνή διαιτησία μία μόνον από τις προκλήσεις καθώς οι προκλήσεις είναι πολλές, και σε πολλά επίπεδα, νομικό-θεωρητικό αλλά και πρακτικό. O επιστημονικός διάλογος, λοιπόν, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων είναι απαραίτητος και πρέπει να είναι συνεχής.

Το Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του Καθηγητή και Δ/ντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου Χάρη Παμπούκη, ο οποίος αφιέρωσε την ομιλία του in memoriam του εκλιπόντος Καθηγητή Emmanuel Gaillard, εξαίρετου μέλους της κοινότητας της Διεθνούς Διαιτησίας, εκ των πρώτων υποστηρικτών του ΕΟΔΙΔ και διακεκριμένο μέλος του Καταλόγου Διαιτητών και της Επιστημονικής του Επιτροπής. Σχετική και προς τιμή του ήταν και η παρέμβαση του Καθ. Luca G. Radicati di Brozolo.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Kαθ. Loukas. Mistelis ο οποίος προσέγγισε τα πολλαπλά επίπεδα των προκλήσεων στις οποίες η διεθνής διαιτησία καλείται να ανταποκριθεί. Ακολούθησαν οι στοχευμένες παρεμβάσεις του Αντώνιου Τσαβδαρίδη, Εταίρου και Επικεφαλής του Τμ. Διαιτησίας της Δικ. Εταιρείας «Ρόκας», και της Βασιλικής Μαραζοπούλου, Δικηγόρου/Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε..

H ικανότητα προσαρμογής των Θεσμικών Κανονισμών και της διαιτητικής πρακτικής ήταν το θέμα που εξετάστηκε στη συνέχεια, με ειδική αναφορά i) στους Κανονισμούς του ICC για τους οποίους μίλησε ο Alexander Fessas, Secretary General, ICC International Court of Arbitration, Paris σε διάλογο με τον Σωτήρη Δεμπεγιώτη, ΔΝ, Δικηγόρο Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρίας Δρυλλεράκης & Συνεργάτες , ii) στους LCIA Rules για τους οποίους μίλησε ο Jamie Harrison, FCIArb, Deputy Director, LCIA σε διάλογο με τον Ιωάννη Βασαρδάνη, Δικηγόρο, Διευθύνων Εταίρς της Δικηγορικής Εταιρίας Ιωάννης Βασαρδάνης & Συνεργάτες και iii) στους IBA Rules on the Taking of Evidence (2020) με την Isabelle Michou, Partner, Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, Paris να συνομιλεί επ΄αυτών με τον Φαίδωνα Βαρέση, PhD (Cambridge), Teaching Fellow, Nομική Σχολή ΕΚΠΑ.

Ο διεθνής και συγκριτικός προσανατολισμός του Συνεδρίου υποστηρίχτηκε μεταξύ άλλων από τις μαρτυρίες εκλεκτών καθηγητών της Γαλλίας, Ελβετίας και Ελλάδας, οι οποίοι ανέπτυξαν διεξοδικά τις εμπειρίες τους για την προσαρμοστικότητα των αντίστοιχων εθνικών νομοθεσιών. Με συντονιστή τον Καθ. Χάρη Παμπούκη, για την προσαρμοστικότητα του ελληνικού δικαίου στη διεθνή εμπορική διαιτησία μίλησε ο Κωνσταντίνος Φ. Καλαβρός, Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας και Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας, πρόεδρος της ελληνικής Ένωσης για τη Διαιτησία ενώ ο Γάλλος Mathias Audit, Law Professor at Sorbonne Law School - Partner at Audit Duprey Fekl και ο Ελβετός Christoph Müller, Professor at University of Neuchâtel, LL.M., FCIArb, Vice-President of the Swiss Arbitration Association μας μετέφεραν τα γαλλικά και ελβετικά δεδομένα αντίστοιχα.

Για τις προκλήσεις διαδικαστικού και ουσιαστικού χαρακτήρα για τους διαιτητές, τοποθετήθηκαν αναλυτικά η συντονίστρια Άννα Μαντάκου, ΔΝ, Δικηγόρος/Γενική Γραμματεύς της Ελληνικής Ενώσεως για τη Διαιτησία, ο Georgios Petrochilos QC, Attorney-at-law, Dphil, Partner at Three Crowns και ο Αντώνης Καραμπατζός, Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ.

To Συνέδριο έκλεισαν με τις ομιλίες τους ο Ευάγγελος Βασιλακάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ και ο Γιώργος Πανόπουλος, ΔΝ/Δικηγόρος, Εταίρος Δικηγ. Ετ. «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες» οι οποίοι έθιξαν τον πολιτειακό έλεγχο τον διαιτητικών διατάξεων υπό το πρίσμα της ελληνικής νομοθεσίας με συντονιστή τον Γρηγόρη Λογοθέτη, Δικηγόρο, Επικεφαλή Εταίρο του τμήματος Επίλυσης Διαφορών «Δικηγορική Εταιρία Κουταλίδη».

Το 3ο Διεθνές συνέδριο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας ολοκληρώθηκε με τα καταληκτικά σχόλια και συμπεράσματα από τον Καθηγητή Χάρη Παμπούκη και τον Αλέξανδρο Μεταλληνό, Δικηγόρο, ΔΝ , Εταίρο της Δικηγορικής Εταιρίας «Καρατζά και Συνεργάτες».

Την υλοποίηση του Συνεδρίου υποστήριξαν: ως Χάλκινοι Χορηγοί: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΔΗ, ως Χορηγοί:  ΜΠΑΧΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ, ΔΡΥΛΛΕΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΑΡΔΑΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΡΟΚΑΣ και ως Υποστηρικτές : ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ADR ODR INTERNATIONAL, EUROPEAN INSTITUTE FOR CONFLICT RESOLUTION.

To Συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά μέσω της virtual conference platform medarb.events.nb.org που σχεδίασε η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

 

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το Συνέδριο

 

Αναρτήθηκε: Ιουνίου 28, 2021