Mε εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου 2020, το 6ο Επιστημονικό Συνέδριο Δικαίου Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, που διοργάνωσε η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και το Επιστημονικό Περιοδικό «Δίκαιο Μέσων Ενημέρωσης & Επικοινωνίας» σε συνεργασία με τον Όμιλο Economia.

Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Digital Platforms & Social Media: Νομοθετικές εξελίξεις και Σύγχρονες Προκλήσεις» και στόχος του αφενός η διερεύνηση των κρίσιμων ζητημάτων που προκύπτουν από τη  συνεχή και δυναμική διείσδυση των ψηφιακών πλατφορμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αφετέρου η ανάλυση των πρόσφατων νομοθετικών προσπαθειών ρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας τους.

Στο Συνέδριο μετείχαν 22 εξειδικευμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων ξένοι και Έλληνες ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νομικοί, καθώς και ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές. Χαιρετισμό στο Συνέδριο απεύθυναν: εκ μέρους της Διοργανώτριας ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΟΘΗΚΗΣ, η Δικηγόρος Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά, ο Γενικός Γραμματέας πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Καθηγητής  Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Περισσότεροι από 200 Σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες διακρίνονταν σε 4 επιμέρους ενότητες. Στην 1η Ενότητα, υπό τον συντονισμό του Αναπλ. Καθηγητή Αθανάσιο Τσεβά αναδείχθηκε η ανάγκη της θέσπισης ορίων στις υπερδυνάμεις του διαδικτύου προκειμένου να διασφαλιστούν τα ατομικά δικαιώματα των χρηστών. Eιδικότερα συζητήθηκαν: η Οδηγία 2018/1808 και το θέμα επιβολής ελέγχου επί των ψηφιακών πλατφορμών με εισηγητή τον Αudrius Perkauskas, Deputy Head Unit Audiovisual & Media Services Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  η στάθμιση συμφερόντων σε περιπτώσεις σύγκρουσης με ατομικές ελευθερίες με παράδειγμα την ευθύνη από τη χρήση υπερσυνδέσμων με εισηγητή τον Λέκτορα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Απόστολο Τασίκα, η τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο εντοπισμού και αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους με εισηγήτρια την υπεύθυνη Τμ. Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ της Datascouting Σοφία Καρακεβά, η προστασία της προσωπικότητας στα social media με εισηγήτρια την ειδική επιστήμονα του ΑΣΕΠ Ελισώ Αναστασιάδου, και τα ζητήματα εφαρμοστέου δικαίου και δικαιοδοσίας επί δυσφημήσεων που τελούνται μέσω των social media με εισηγητή τον Επιστημονικό Συνεργάτη των Πανεπιστημίων Leibniz/ Αννόβερου και Jacobs/Βρέμης Ιωάννη Ρεβολίδη.   

Στη 2η Ενότητα, η οποία τελούσε υπό τον συντονισμό του Δικηγόρου και μέλους της Συντακτικής Επιτροπής του ΔiΜΕΕ Σπύρου Τάσση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον χώρο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ειδικότερα: η κυβερνοασφάλεια στις ψηφιακές πλατφόρμες με εισηγήτρια τη  Δ/νρια νομικών και εταιρικών υποθέσεων της Microsoft  Eλλάδας, Κύπρου και Μάλτας Αντιγόνη Παπανικολάου, οι διαπιστώσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και τα προσωπικά δεδομένα με εισηγητή τον εξειδικευμένο στο δίκαιο των νέων τεχνολογιών Δικηγόρο Βασίλη Καρκατζούνη, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία των χρηστών αναφορικά με cookies, social media και Adtech με εισηγητές τη μηχανικό Η/Υ και ειδική επιστήμονα στην ΑΠΔΠΧ Γεωργία Παναγοπούλου και τον Δικηγόρο και αναπλ. μέλος της ΑΠΔΠΧ Εμμανουήλ Δημογεροντάκη, αλλά και η ρύθμιση και ο ανταγωνισμός στις ψηφιακές πλατφόρμες υπό το φως του Κανονισμού ΕΕ 2019/1150 με εισηγητή τον Δικηγόρο και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Westminster Αντώνιο Μπρούμα.   

Η 3η Eνότητα είχε ως κεντρικό θεματικό άξονα τη νέα Οδηγία για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά και δομήθηκε σε 2 μέρη: Στο α’ μέρος, με συντονίστρια την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του ΔiΜΕΕ Ειρήνη Σταματούδη, συζητήθηκαν θέματα που προκύπτουν από τη χρήση έργων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο καθώς και η ευθύνη των επιχειρήσεων του διαδικτύου που ενεργούν ως μεσάζοντες. Ειδικότερα αναπτύχθηκαν: τα βήματα αλλά και οι στόχοι της Ε.Ε. όσον αφορά στον εκμοντερνισμό των ρυθμιστικών κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας με επίκεντρο τις ψηφιακές πλατφόρμες με εισηγήτρια τη Νομικό και μέλος της Copyright Unit της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Veronique Delforge, η εξέλιξη της ευθύνης των παρόχων υπό το πρίσμα της νομολογίας με εισηγητή τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής και Δ/ντή του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής του ΕΚΠΑ Γιώργο Γιαννόπουλο, η προβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο και ανακύπτοντα θέματα δικαιοδοσίας και εφαρμοστέου δικαίου με εισηγητή τον Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Nottingham Paul Torremans και η εξισορρόπηση της πνευματικής ιδιοκτησίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την απόφαση «Spiegel on line» με εισηγήτρια την Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Tατιάνα Ελένη Συνοδινού.   Στο β’ μέρος  της 3ης Ενότητας, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κώστα Χριστοδούλου, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στην εμπορική εκμετάλλευση έργων στο διαδίκτυο και ειδικότερα:  η εξαίρεση για την εξόρυξη κειμένων και δεδομένων από την Οδηγία με εισηγήτρια τη Δικηγόρο Μαρία Σινανίδου, το δικαίωμα των εκδοτών τύπου από τη χρήση των δημοσιευμάτων τους στο διαδίκτυο με εισηγήτρια τη Σύμβουλο για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας της Google Ana Ramalho, το νέο ευρωπαϊκό δίκαιο συμβάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας με εισηγητή τον Δικηγόρο και ερευνητή της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Γιάννο Παραμυθιώτη και τα έργα εκτός εμπορίου στο πλαίσιο της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς με εισηγήτρια τη Νομικό Εύα Μουστάκα.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθώς και της Ελληνικής Ένωσης Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ενώ σημαντικότατη ήταν η συμβολή στην υλοποίησή του των Χορηγών καθώς και των Χορηγών επικοινωνίας του.

Στο βήμα, o κος Audrius Perkauskas, European Commission, Deputy Head of Unit (Audiovisual and Media Services Policy)

Στο βήμα, η κα Ana Ramalho, Copyright Counsel, Google

Στο βήμα, o κος Paul Torremans, Professor of Intellectual Proprerty Law at the School of Law, University of Nottingham [UK]

Στο βήμα, η κα Μαρία Σινανίδου, Int. IP LL.M., Διαπιστευμένη Δικηγόρος σε Διαμεσολάβηση

Στο βήμα, o κος Γιάννος Παραμυθιώτης, ΔρΝ, Μεταδιδακτορικός ερευνητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Δικηγόρος

Στο πάνελ από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ. Τατιάνα-Ελένη Συνοδινού, Paul Torremans, Ειρήνη Σταματούδη, Veronique Delforge, Γιώργος Γιαννόπουλος

Στο βήμα, o κος Ιωάννης Ρεβολίδης, στο πάνελ οι κ.κ. Aundrius Perkauskas, Απόστολος Τασίκας, Σοφία Καρακεβά, Αθανάσιος Τσεβάς, Ελισσώ Αναστασιάδου

Στο πάνελ οι κ.κ. Μάνος Δημογεροντάκης, Γεωργία Παναγοπούλου, Σπύρος Τάσσης, Αντιγόνη Παπανικολάου, Βασίλης Καρκατζούνης, Αντώνης Μπρούμας

Στο πάνελ οι κ.κ. Γιάννος Παραμυθιώτης, Ana Ramalho, Κώστας Χριστοδούλου, Μαρία Σινανίδου, Εύα Μουστάκα

Άποψη από το Συνέδριο

Αναρτήθηκε: Φεβρουαρίου 11, 2020