Το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο με πρόσκληση υποβολής papers της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο και εγκυρότερο νομικό συνέδριο την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόν...
Το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο με πρόσκληση υποβολής papers της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο και εγκυρότερο νομικό συνέδριο την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Το 10Ο ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 στην Λάρισα σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το Συνέδριο παρακολούθησαν δια ζώσης περίπου 450 σύνεδροι και διανεμήθηκαν στο τέλος του Συνεδρίου από την Γραμματεία του Συνεδρίου Βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους είχαν παρακολουθήσει και τις δύο ημέρες του Συνεδρίου.
Τα ζητήματα που εξετάστηκαν από τους εισηγητές είναι όπως μαρτυρά και ο τίτλος του 10ου συνεδρίου Eπίκαιρα ζητήματα Δημοσίου Δικαίου, Ευρωπαϊκού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου. Στις 12 Συνεδρίες αναπτύχθηκαν ειδικότερα επίκαιρα θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, δικαίου της ενέργειας, περιβαλλοντικού δικαίου, διοικητικής δικονομίας, ενωσιακού δικαίου, κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου, φορολογικού δικαίου, δημόσιας διοίκησης, οικονομικού δικαίου, οργανωτικού συνταγματικού και κοινοβουλευτικού δικαίου, δημοσίων συμβάσεων, σύγχρονων μορφών διοίκησης και διακυβέρνησης, δικαίου των ΟΤΑ, μεθοδολογίας του δημοσίου δικαίου, ειδικού διοικητικού δικαίου, αστικής ευθύνης του κράτους. Τα βίντεο του Συνεδρίου θα αναρτηθούν το επόμενο διάστημα στην σελίδα της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) στο facebook, στο κανάλι της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) στο youtube και στην ιστοσελίδα της Ένωσης. Τα τελικά άρθρα επί των ομιλιών θα συλλεγούν μέχρι αρχές Μαΐου και το Ebook των Πρακτικών του Συνεδρίου προγραμματίζεται να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) εντός του Ιουνίου.
Σε πολλές συνεδρίες ήταν έντονη η παρουσία του Δικαίου της ΕΕ και της ΕΣΔΑ. Για ακόμα ένα συνέδριο η αρχή της αναλογικότητας ήταν ευθέως ή εμμέσως παρούσα στο κέντρο της συζήτησης. Πρακτικά, τεχνικά και δικονομικά ερωτήματα διασταυρώνονταν με τα essentialia της γενικής θεωρίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της γενικής θεωρίας και μεθοδολογίας του Δημοσίου Δικαίου ευρύτερα. Πολλά κρίσιμα κλασικά θέματα φωτίστηκαν μέσα από πρόσφατες σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ, των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων του ΕλΣυν, του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ.
Το 10ο Συνέδριο διεξήχθη υπό την σκιά της τραγωδίας των Τεμπών. Κατά την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Το συνέδριο ξεκίνησε, όπως τα περισσότερα χρόνια, με μια συνεδρία για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Πέραν όμως από τις θεματικές της συνδικαλιστικής ελευθερίας και των προσωπικών δεδομένων, του απορρήτου της επικοινωνίας, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας που αναπτύχθηκαν με διεπαφές στην ΕΣΔΑ, στον ΧΘΔΕΕ και στο Σύνταγμα στην πρώτη συνεδρία, η ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πράξη αναδείχθηκε ως leitmotiv και στις περισσότερες θεματικές. Όπως τόνισα και στον εναρκτήριο χαιρετισμό μου το μείζον διακύβευμα του Δημοσίου Δικαίου αλλά και της δημόσιας ζωής γενικότερα στον χρόνο που μεσολάβησε από το 9ο Συνέδριό μας στα Χανιά ως το 10ο Συνέδριό μας στην Λάρισα, είναι η ανάγκη να προστατευτεί πραγματικά και πλήρως το απόρρητο των επικοινωνιών και τα προσωπικά δεδομένα όλων των ανθρώπων. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε την δυστυχώς διάχυτη στην δημόσια σφαίρα αίσθηση ότι η προστασία της ιδιώτικότητας στην παρούσα τεχνολογική εξέλιξη είναι μια μάχη χαμένη, μια ουτοπία. Όχι δεν είναι πολυτελές δικαίωμα, δεν είναι λιγότερο σημαντικό από άλλα, δεν είναι δεύτερης κατηγορίας, το δικαίωμα στο απόρρητο της επικοινωνίας και στα προσωπικά μας δεδομένα. Η εντατική και χωρίς υποχωρήσεις πραγματική προστασία τους εφεξής είναι αναγκαία προϋπόθεση για το δημοκρατικό, φιλελεύθερο και κοινωνικό συνάμα, κράτος δικαίου του μέλλοντός μας.
Οι εισηγήσεις ήταν κατά γενική ομολογία και κατά κανόνα πολύ ποιοτικές. Ο συντονισμός από τους Προέδρους των συνεδριών ήταν υποδειγματικός και προωθητικός της συζήτησης. Αναπτύχθηκε πολύ εποικοδομητικός διάλογος στο τέλος των Συνεδριών αλλά και στο περιθώριο του Συνεδρίου. Σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά και οι τοποθετήσεις έγκριτων δικαστών που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Είδαμε με ψυχραιμία αλλά και σε βάθος πολλά από τα επίκαιρα νομικά διακυβεύματα μέσα από την πολυπρισματική ανάλυση τόσο των πρόσφατων νομοθετημάτων, όσο και κυρίως των πρόσφατων σημαντικών αποφάσεων των δικαστηρίων.
Πιστεύω ότι σημαντικό συστατικό σε ένα επιτυχημένο επιστημονικό συνέδριο είναι πέραν από το ενδιαφέρον των αναπτυσσόμενων θεμάτων, την ποιότητα των εισηγήσεων και της συζήτησης, αλλά και το μικρό μέγεθος των ομιλιών που δεν κουράζει το ακροατήριο, και το «ήθος» του διαλόγου. Η ανταλλαγή των απόψεων πρέπει να γίνεται χωρίς φόβο, μπορεί να γίνεται ενίοτε και με ένταση και με «πάθος», αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο αυτού που έχει διαφορετική άποψη. Στην Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) θα προσπαθώ να διαφυλάσσεται πάντα το κλίμα αμοιβαίου σεβασμού όλων των συμμετεχόντων ως κόρην οφθαλμού.
Το 10ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο διεξήχθη σε μια αίθουσα συνεχώς γεμάτη που έδινε τον παλμό. Αυτό είναι το εύφορο έδαφος. Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα όλες/όλους τους Προέδρους, Ομιλητές, τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, την Γραμματεία, τη Νομική Βιβλιοθήκη και την Λίλα Καρατζά που ήταν μαζί μας στο συνέδριο, τους συνδιοργανωτές και ιδίως τον φίλο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τρύφωνα Τσάτσαρο. Εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλους τους Συνέδρους.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Εκ μέρους της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Συνεδρίου
Επίκουρος Καθηγητής Βασίλης Γ. Τζέμος
Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) και της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Συνεδρίου
Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω και ΣτΕ
Διευθυντής Επιστημονικού Περιοδικού ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ (www.publiclawjournal.com)
Διευθυντής Επιστημονικού Περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Οικονομικών Θεσμών Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας