Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), παρουσιάστηκε (στις 20/11) το βιβλίο του Σταύρου Καλογιάννη με τίτλο «Σχέδια πόλεων και δημόσιος χώρος στις απαρχές του Ελληνικού Κράτους», που εκδόθηκε από τη «Νομική Βιβλιοθήκη».

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακροχρόνια και γόνιμη συνεργασία του με τον Σταύρο Καλογιάννη, ενώ επεσήμανε τη συγκυρία να παρουσιάζεται το βιβλίο περί σχεδιασμού των πόλεων, σε μια περίοδο που επιχειρείται μια μεγάλη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα, με την ανάθεση μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) στους Δήμους. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226 διαγωνισμοί ανάθεσης ΤΠΣ, ανέφερε ο κ. Στασινός, που καλύπτουν το 70% των ΟΤΑ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολούθως το λόγο πήρε η κα Γ. Γιαννακούρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, στο γνωστικό αντικείμενο «Πολιτικές Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος», η οποία αναφέρθηκε στα περιεχόμενα του βιβλίου και ειδικότερα: στις αρχές σχεδιασμού των πόλεων στο νέο ελληνικό κράτος και στην νομοθεσία της εποχής, που ήταν επηρεασμένη από τις αντίστοιχες γαλλική και γερμανική, βάσει της οποίας αναπτύχθηκαν οι πόλεις. Ανέφερε ενδεικτικά τα Διατάγματα περί υγιεινής οικοδομής πόλεων, περί δημοσίων οικοδομών, περί κατασκευής πεζοδρομίων, δηλώνοντας ότι το βιβλίο του Σταύρου Καλογιάννη δίνει νέα στοιχεία για την οργάνωση των πόλεων.

Ο κ. Λάμπρος Κιτσαράς, Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, αναφέρθηκε στον νόμο «περί κτηματολογίων», ο οποίος δημοσιεύθηκε το 1836. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμέτωπε το εθνικό κτηματολόγιο, είναι το γεγονός ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, σχεδόν 190 χρόνια μετά την εφαρμογή του πρώτου σχετικού νόμου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα δημόσια κτίρια που σχεδιάζονται την Οθωνική περίοδο που είναι μεγαλοπρεπή, νεοκλασικού ρυθμού και καθόρισαν τα σχέδια πόλεων και την εξέλιξή τους όπως, ενδεικτικά στην Αθήνα, τα κτίρια του Κοινοβουλίου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, της Ακαδημίας, του Αστεροσκοπείου.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι με το βιβλίο επιδίωξε να αποκωδικοποιήσει τους συντελεστές που διέπουν τον σχεδιασμό και την οργάνωση των πόλεων κατά τις πρώτες δεκαετίες του κράτους. Αναφέρθηκε στη νομοθεσία περί σχεδιασμού πόλεων και δημόσιου χώρου, συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη που εφαρμόζεται σήμερα, καθώς και στις παθογένειες που ταλανίζουν επί δύο αιώνες τον σχεδιασμό του χώρου, την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση δημόσιας γης. Πρόκειται για φαινόμενα διαχρονικά, τα οποία προκαλούν σοβαρή οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση και αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Κλείνοντας, ο Στ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σχεδιασμός στον χώρο και καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή του. Από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας η γραφειοκρατία, οι οικονομικές δυσκολίες, οι συχνές αλλαγές στη νομοθεσία, οδηγούσαν σε τροποποιήσεις των σχεδίων και παρατάσεις των προθεσμιών, με συνέπεια τα αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα. «Ευελπιστούμε», δήλωσε ο Στ. Καλογιάννης, «αυτά τα φαινόμενα να εκλείψουν με την εκπόνηση και θεσμοθέτηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη οι Δήμοι να αποκτήσουν ολοκληρωμένο και σύγχρονο χωρικό σχεδιασμό».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Υφυπουργοί κα Μ. Κεφάλα και κ. Μ. Σενετάκης, οι Βουλευτές και πρώην Υπουργοί Νικ. Κακλαμάνης, Γ. Στύλιος, Μιχ. Κατρίνης, Κ. Μουσουρούλης και Τρ. Αλεξιάδης, οι κύριοι Ευθ. Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Χρ. Ακριτίδης, Δ/νων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», Κ. Μακέδος, Πρόεδρος ΤΜΕΔΕ, Ι. Καράμπελας, Δ/νων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ, οι δικαστικοί κ. Σωτ. Ρίζος, πρώην Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και Π. Παραράς, επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣτΕ, οι Καθηγητές του ΕΜΠ κα Έ. Δημοπούλου (Τοπογραφίας) και κύριοι Λ. Βασενχόβεν (Πολεοδομίας - Χωροταξίας), Κων. Σερράος (Πολεοδομίας - Αστικού σχεδιασμού), Δημ. Μέλισσας (Δίκαιο Πολεοδομίας - Χωροταξίας), Χ. Γαντές (Μεταλλικών κατασκευών), οι κύριοι Γ. Βαρελίδης (Πολεοδομίας) και Ι. Συμπέθερος (Υδραυλικών έργων) του ΠΑΔΑ, ο κ. Αν. Γουργιώτης (Σχεδιασμού του χώρου) του Παν/μίου Θεσσαλίας, πολλά στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υποδομών, της Βουλής, με τους οποίους ο Σταύρος Καλογιάννης έχει συνεργαστεί, μηχανικοί - μελετητές, νομικοί, εκπρόσωποι Συλλόγων.

Αναρτήθηκε: Νοεμβρίου 30, 2023