Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου για το Δίκαιο του Χώρου που διοργάνωσαν η Νομική Βιβλιοθήκη και ο Όμιλος Ecocomia, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, και είχε ως κεντρική θεματική τη διερεύνηση της νομικής μεταχείρισης του ακινήτου ως αντικείμενο αξιοποίησης και επένδυσης, μεταξύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της δημόσιας δράσης. Το σύνθετο αυτό θέμα προσέγγισαν με τρόπο πολυεπίπεδο οι 36 εξέχοντες ομιλητές του Συνεδρίου, οι οποίοι προέρχονταν από το ευρύ φάσμα των ασχολούμενων με τα ακίνητα: νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι, στελέχη της αγοράς, επενδυτές και εκπρόσωποι Αρχών, δημοσίων και ιδιωτικών φορέων. Ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της σύλληψης και της υλοποίησής του, που θέλουν το Συνέδριο αυτό να αποτελέσει θεσμό για τη νομική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, παρέχοντας στους συνέδρους χρήσιμη γνώση και κατευθύνσεις για τις εξελίξεις, τις τάσεις και τις προβληματικές που καθορίζουν τον χώρο των ακινήτων στην Ελλάδα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς: η κα Τζίνα Παπαντωνοπούλου Καρατζά εκ μέρους των Διοργανωτών και ο κ. Γιώργος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, ενώ ως εκπρόσωποι της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, το Συνέδριο χαιρέτισαν οι κ.κ. Γιώργος Δελλής, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και Λάμπρος Κιτσαράς, Καθηγητής Αστικού και Αστικού Δικονομικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ως εισαγωγή στο κυρίως μέρος των εργασιών του, το Συνέδριο ξεκίνησε με μια δυναμική συζήτηση που ανέδειξε τα κρίσιμα θέματα της «αξιοποίησης των ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα» δίνοντας βήμα σε εξαίρετους εκπροσώπους της νομικής επιστήμης, της πράξης και της αγοράς για να περιγράψουν με σαφήνεια το παρόν και να εκτιμήσουν με προσοχή το μέλλον της αξιοποίησης των ακινήτων στη χώρα μας. Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα Στεφανία Σούκη, στη συζήτηση συμμετείχαν οι: κα Χαρά Ζέρβα, Διαχειρίστρια Εταίρος Δικηγορική Εταιρεία «Νικόλας Κανελλόπουλος – Χαρά Ζέρβα & Συνεργάτες», Επικεφαλής Νομική Σύμβουλος, Enterprise Greece, κ. Κωνσταντίνος Λαμπαδάριος, Διευθύνων Εταίρος, Δικηγορική Εταιρεία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, κ. Δημήτρης Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος & Επικεφαλής Γραφείου, Savills Hellas, και κ. Θεολόγος Μίντζας, Partner, POTAMITISVEKRIS, Real Estate, Construction & Environmental Law.

Η κεντρική θεματική του Συνεδρίου δομήθηκε σε πέντε επιμέρους ενότητες.

Η 1η Ενότητα εστίασε στο ακίνητο ως επένδυση και στη νομική μεταχείρισή του και οργανώθηκε υπό τον συντονισμό του Καθ. κ. Λάμπρου Κιτσαρά σε δύο μέρη: Στο Α' μέρος της ενότητας με θέμα συζήτησης το «Κτηματολόγιο», μίλησαν οι κ.κ.:  Ζαφείριος Τσολακίδης, Αναπλ. Καθηγητής, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ, δικηγόρος o οποίος ανέπτυξε το θέμα του Εθνικού Κτηματολογίου και της ασφάλειας των συναλλαγών και Δημήτρης Σταθάκης, Πρόεδρος ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος παρουσίασε το έργο, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και τις προοπτικές του κρίσιμου αυτού δημοσίου φορέα. Ειδική παρέμβαση στη συνέχεια, έγινε από τον κ. Κωνσταντίνο Πλιάτσικα, Δικηγόρο και Επισκ. Λέκτορα Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο οποίος μίλησε για το πώς ο θεσμός της διαμεσολάβησης μπορεί να συμβάλει στην ταχεία και αποτελεσματική διόρθωση των ανακριβών κτηματολογικών εγγραφών. Στο Β' μέρος με θέμα τις «Επενδύσεις» τον λόγο έλαβαν αρχικά οι κ.κ. Μαρίνα Αλλαμανή, Partner, Zepos & Yannopoulos και Σόνια Μέλεγου, Partner, Zepos & Yannopoulos οι οποίες σε συνεργασία ανέλυσαν εμπεριστατωμένα τα θέματα που γεννώνται για τον «αλλοδαπό επενδυτή ακινήτων», τόσο όσον αφορά το πλαίσιο όσο και την πράξη. Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Νίκος Πουής, Δικηγόρος LL.M. (U.C.L.), Partner KPlegal Kitsaras & Partners ο οποίος μίλησε για τις «Εταιρίες επενδύσεων ακινήτων»,  ενώ το θέμα του "Real Estate Development" ανέπτυξε η κα Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ.

Το Β' Μέρος της 1ης Ενότητας είχε ως θέμα  «Μισθώσεις & η Τουριστική ανάπτυξη». Υπό τον συντονισμό της κας Καλλιόπης Χριστακάκου-Φωτιάδη, Καθηγήτριας Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των: κ. Αλέξανδρου Π. Σπυρίδωνος, Δ.Ν., LL.M. (L.S.E.), Δικηγόρου ο οποίος ανέλυσε τα πολλαπλά και σύνθετα θέματα που απασχολούν τη «Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων μέσω Διαδικτυακής Πλατφόρμας (τύπου AirBnB)», κ. Κίμωνα Τσακίρη, Partner, KG Law Firm ο οποίος μίλησε για τα «Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα και τις προϋποθέσεις δημιουργίας και λειτουργία τους» και κας Στέλλας Γιαννίκα, Partner, Dryllerakis & Associates, η οποία ανέλυσε τις πτυχές του πλαισίου και της πράξης του "Leasing Ακινήτων".

Η 2η Ενότητα του Συνεδρίου είχε ως θέμα τη «Διαχρονική φορολογική αντιμετώπιση του ακινήτου". Υπό τον συντονισμό του κ. Γιώργου Φουφόπουλου, ΔΝ, Δικηγόρου, Επικεφαλής Τμήματος Διοικητικού & Φορολογικού Δικαίου Δ.Ν.Υ. ΕΤΕ, Managing Partner KLF Law Offices, μίλησαν για τα κρίσιμα και διαχρονικά επίκαιρα θέματα φορολόγησης των ακινήτων οι ομιλητές: κα Νικολαΐα-Άννα Λεπίδα, Partner, Dryllerakis & Associates η οποία μίλησε για τις «Εξελίξεις στο πεδίο του Ειδικού Φόρου Ακινήτων», κ. Νίκος Μπούζας, Δικηγόρος, Senior Partner Rovlias Law Office που ανέλυσε τα της συμβολής του «Αναπτυξιακού Νόμου στις επενδύσεις σε ακίνητα», ενώ η κα Ελεονώρα Λιγούτσικου, Senior Associate, KARATZAS & PARTNERS ανέδειξε το θέμα «Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε ακίνητα σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (N 4864/2021)». Τις «Φορολογικές διαστάσεις του σχεδιασμού και της χρηματοδότησης των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα» ανέπτυξε ο κος Κωνσταντίνος Ρουμπής, Tax Partner, Deloitte Ελλάδος κλείνοντας την 2η ενότητα του Συνεδρίου.

Η 3η Ενότητα είχε θέμα «Η δημόσια ρύθμιση του χώρου και οι επιπτώσεις στην αξιοποίηση των ακινήτων». Με συντονιστή τον Kαθ. Γιώργο Δελλή, τον λόγο έλαβαν: ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ ο οποίος ανέπτυξε το «Νέο πλαίσιο για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και τα ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ)» και στη συνέχεια ως παρεμβαίνων ο κ. Σταύρος Ελ. Καλογιάννης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Βουλευτής Ιωαννίνων (ΝΔ), Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βουλής. Για τα «Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) - Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ)» μίλησε στη συνέχεια η κα Γεωργία Γιαννακούρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος με παρεμβαίνουσα την κα Νικολέττα Μπιτούνη, Προϊσταμένη Τμήματος ΕΣΧΑΣΕ, Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Για τους «Δασικούς Χάρτες» μίλησε με αναλυτικά στοιχεία ο κ. Νίκος Χλύκας Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, NERCO N ΧΛΥΚΑΣ & ΣΥΝ/ΤΕΣ ΑΕΜ, για να δώσει το βήμα στη συνέχεια στη κα Μαρί Δελλή, Δικηγόρο, Senior Manager, Παπακωστόπουλος – Γρηγοριάδου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία (CPA Law) η οποία ανέπτυξε το κρίσιμο θέμα «Ιδιωτικό και Δημόσιο Δάσος: Προστασία και δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης». Την ολοκλήρωση της 3ης ενότητας πραγματοποίησε η κα Ελένη Αλεξίου, Managing Partner, Δικηγορική Εταιρεία AKL μιλώντας για το θέμα «Οι πρόσφατες κρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ως παράγοντας διαμόρφωσης του δομημένου περιβάλλοντος».

«Η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας» ήταν το θέμα της 4ης Ενότητας, με συντονίστρια την κα Χριστίνα Κολιάτση, Διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο κ. Παναγιώτης Σταυρόπουλος, Head Legal Counsel Real Estate & Marinas, ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ανέπτυξε με πληρότητα το θέμα «Η αξιοποίηση των Τουριστικών Ακινήτων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ και οι προκλήσεις αξιοποίησης των Τουριστικών Ακινήτων Ιαματικών Πηγών». Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Άγγελος Χασαπόπουλος, Δικηγόρος, «ΔΕΛΛΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δικηγορική Εταιρεία» ο οποίος μίλησε για την «Αξιοποίηση τουριστικών λιμένων & μαρινών». Ειδικά για τον ρόλο της «Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου στην αξιοποίηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου» μίλησε στη συνέχεια η Δρ. Σέβη Αμανατίδου, Νομική Σύμβουλος, της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου για να την διαδεχθεί ο κ. Ιωάννης Αψούρης, Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ, Μέλος της Ομάδας Εργασίας «Αδειοδότησης λιμενικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης βιομηχανικών & συναφών δραστηριοτήτων» (αιγιαλού & παραλίας) του ΣΕΒ ο οποίος μίλησε για τις «Βιομηχανικές Λιμενικές Εγκαταστάσεις – Προτάσεις βελτίωσης της νομοθεσίας για τον Αιγιαλό» .

Η 5η και τελευταία Ενότητα του συνεδρίου είχε τη μορφή συζήτησης και αντικείμενο την «Πρόκληση του Ελληνικού» την οποία ανέλαβε να συντονίσει ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος, Όμιλος Economia. Πρώτη τον λόγο στη διαδραστική συζήτηση που ακολούθησε, έλαβε η κα Νάγια Πυρίδη, Senior Legal Counsel, Deputy Head of Contract Monitoring Unit ΤΑΙΠΕΔ, για να ακολουθήσουν οι κ.κ. Γιάννης Σούρλας, Senior Legal Director THE ELLINIKON, LAMDA Development S.A., Ορέστης Καβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ και Νίκος Παπαχρήστος, Προϊστάμενος στο Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Η κορυφαία καθοριστική για τα ελληνικά πράγματα περίπτωση αξιοποίησης ακινήτου όπως αυτή του Ελληνικού ήταν και δικαίως το θέμα με το οποίο ολοκληρώθηκε το 1ο Συνέδριου για το Δίκαιο του Χώρου.

Το Συνέδριο διεξήχθη σε υβριδική μορφή: διά ζώσης στο ξενοδοχείο Athens Marriot Hotel και εξ αποστάσεως με live streaming.  

Την υλοποίησή του Συνεδρίου στήριξαν:

Χάλκινοι Χορηγοί: ΑKL LAW FIRM – DELOITTE -  DRYLLERAKIS - KARATZAS & PARTNERS – KPMG -  KYRIAKIDES GEORGOPOULOS LAW FIRM  - LAMBADARIOS LAW FIRM - POTAMITIS VEKRIS - ROVLIAS - ZEPOS & YANNOPOULOS.

Χορηγοί: EUROBANK

Χορηγοί επικοινωνίας: ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ – ΣΥΝήΓΟΡΟΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ – BUSINESS FILE – GREEK LAW DIGEST

Το Συνέδριο τίμησαν με την αιγίδες τους: το Υπουργείο Μεταφορών & Υποδομών, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ, το Enterprise Greece και ο ΣΕΒ.

Δείτε εδώ το report του Συνεδρίου

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το Συνέδριο

Αναρτήθηκε: Ιουνίου 13, 2022