Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Επίκαιρα Ζητήματα Ναυτικού Ποινικού Δικαίου» που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου, την Ελληνική Ένωση Ναυτικού Δικαίου και την Ελληνική Ένωση Ναυτιλιακών Δικηγόρων, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του «Πειραϊκού Συνδέσμου».

Όπως ανέφερε στον Χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, «η σημερινή Ημερίδα επιτυγχάνει να δημιουργήσει μία επιστημονική γέφυρα μεταξύ του Ναυτικού Δικαίου με ιδιαίτερα τονισμένο τον ιδιωτικό του χαρακτήρα και του Ποινικού Δικαίου με σαφώς εξέχοντα τον δημόσιο χαρακτήρα του δικαίου αυτού. Σε μία εποχή αυξανόμενων προκλήσεων, στόχος είναι η επίτευξη της μέγιστης ασφάλειας στη θαλάσσια κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, συνιστάμενη σε ασφάλεια μεταφορών, ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων πληρωμάτων, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, προστασία από εγκληματικές δραστηριότητες επί ή δια της θαλάσσης».

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου κ. Ιωάννης Γιαννίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ναυτικού Δικαίου κ. Ιωάννης Μαρκιανός Δανιόλος και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ναυτιλιακών Δικηγόρων κ. Γρηγόριος Τιμαγένης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη θαλάσσια ρύπανση, το ναυτικό ατύχημα, αξιόποινες πράξεις από μεταφόρτωση στην ανοικτή θάλασσα, καθώς και την αρμοδιότητα των Δικαστηρίων Πειραιά σε αδικήματα σχετιζόμενα με ναυτικές διαφορές.

Το επίπεδο των επιστημονικών εισηγήσεων που αναπτύχθηκαν ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές που συμμετείχαν συμπεριλαμβάνονταν ο κ. Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δικηγόρος Πειραιά, ο οποίος είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκδήλωσης, ο κ. Ιωάννης Ηρειώτης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ο κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, ο κ. Δημήτριος Γκύζης, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο κ. Πολυχρόνης Περιβολάρης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Π. και ο κ. Χρήστος Βρούστης, Δικηγόρος Πειραιά.

Τις εργασίες της Ημερίδας συντόνισαν ο κ. Ιωάννης Γιαννίδης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ και ο κ. Ιωάννης Χαμηλοθώρης, Αρεοπαγίτης ε.τ., ενώ την οργανωτική επιμέλειά της είχε η κα Ισμήνη Ζώρζου, Σύμβουλος Δ.Σ.Π.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Ιωάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Κων/νος Κατσαφάδος, Βουλευτής, πρώην Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Νικόλαος Μανωλάκος, πρώην Βουλευτής.

Από το δικαστικό σώμα παρευρέθηκαν η κα Ζαμπέτα Στράτα, Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, η κα Ερασμία Λιούλη, Αρεοπαγίτης, ο κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Εφετείου Πειραιά, κ. Ευάγγελος Καίσαρης, Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών, ο κ. Αλκιβιάδης Φερεσίδης, Εφέτης Πειραιά, ο κ. Δημήτριος Σαββαΐδης, Εισαγγελέας Εφετών, η κα Ειρήνη Μαραγκάκη, Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο κ. Δήμος Χρυσός, Πρόεδρος Τριμ. Συμ/λίου Δ/νσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, ο κ. Γιώργος Παντελίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Πειραιά, η κα Ελισσάβετ Σπυροπούλου, Πρωτοδίκης Πειραιά, ο κ. Γ. Δανιάς, Πρωτοδίκης Πειραιά, η κα Αντωνία Σοφικίτου, Προϊσταμένη Πταισματοδικείου Πειραιά και ο Γεώργιος Δουβλέκας, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, η κα Παναγιώτα Κλειτσάκη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, η κα Αναστασία Περιστεράκη, τ. Αρεοπαγίτης, ο κ. Βασίλειος Μαρκής, Επίτιμος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Επίσης, παρευρέθηκαν από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων το μέλος κα Ιωάννα Αναστασοπούλου, η κα Ελευθερία-Ιωάννα Θεοδοσοπούλου, εκπρόσωπος Δ/νσης Ναυτικής Εργασίας Υ.Ε.Ν., ο Ναύαρχος ε.α, κ. Ζουμπούλης, η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών & Πρόεδρος του Ναυτικού Συνεδρίου του Δ.Σ.Π. κα Λία Αθανασίου, ο κ. Αλέξανδρος Δημάκης, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, ο κ. Γεώργιος Δανιήλ, Καθηγητής Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών στο ΠΑ.ΠΕΙ., ο Διοικητής ΝΑΤ, κ. Κων/νος Τσαγκαρόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Στυλιανός Μανουσάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν., κ. Σπυρίδων Φωκάς.

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, χορηγό της επιστημονικής ημερίδας, για την καθ’ όλα υποστηρικτική της στάση.

Αναρτήθηκε: Ιουνίου 09, 2023