Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Η Αναμόρφωση του Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου [νέος ΚΙΝΔ]: Πρώτα Ζητήματα Ερμηνείας». Την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η Νομική Σχολή Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και τα Ναυτικά Τμήματα του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Πειραιά, με την ευγενική πάντα χορηγία της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Ως γνωστόν, ο νέος Κώδικας καταλαμβάνει πλέον τις έννομες σχέσεις ναυτικού περιεχομένου που γεννώνται μετά τη θέση του σε ισχύ, δηλ. από 1η Μαΐου 2023. Ανοικτές και πολυσυμμετοχικές εκδηλώσεις σαν την εν λόγω, οι οποίες επιτρέπουν και καλλιεργούν την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της θεωρίας, της πράξης και των δικαστηρίων που καλούνται να εφαρμόσουν το νέο νομοθέτημα, διευκολύνουν την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή. Η ερμηνεία αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το διεθνή προσανατολισμό του Κώδικα, και άρα τον συντονισμό με τις κυρωθείσες από την χώρα μας διεθνείς ναυτικές συβάσεις και την ανάγκη οργανωτικής και τεχνολογικής προσαρμοστικότητας, με σεβασμό πάντα στο αίτημα ασφάλειας δικαίου.

Στο επίκεντρο της εσπερίδας τέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που έφερε ο νέος ΚΙΝΔ στο δίκαιο της ναύλωσης, της θαλάσσιας μεταφοράς, της θαλάσσιας ασφάλισης, καθώς και στον θεσμό του περιορισμού της ευθύνης για ναυτικές απαιτήσεις. Μεταξύ άλλων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης η μεταβίβαση πλοίου και οι συνέπειές της κατά το νέο Κώδικα, τα δικαιώματα του εκναυλωτή και η ειδική προστασία αυτών, οι κεντρικοί ρυθμιστικοί άξονες της θαλάσσιας μεταφοράς υπό το νέο ΚΙΝΔ, η υποχρεωτική ασφάλιση και η ευθεία αξίωση του ασφαλιστή για ναυτεργατικές αξιώσεις και η αντιμετώπιση των ζητημάτων εκτέλεσης επί πλοίου υπό το νέο δίκαιο, ενώ ειδική μνεία έγινε σε επιμέρους νέες ρυθμίσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν έμπειροι Δικαστικοί Λειτουργοί, έγκριτοι Καθηγητές των Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του νέου ΚΙΝΔ, καταρτισμένοι δικηγόροι και νομικοί της πράξης, καθώς, επίσης, στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας - ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, εισφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία τους. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Ι. Κλάπα-Χριστοδουλέα και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γ. Γεραπετρίτης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χ. Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Πειραιά, κ. Ι. Αποστολόπουλος, και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Η. Κλάππας. Τον συντονισμό των δύο συνεδριών ανέλαβαν ο επ. Αρεοπαγίτης, κ. Κ. Οικονόμου, και η Εφέτης-Μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Πειραιώς, κα Ε. Νικολακοπούλου. Άξια μνείας είναι η αθρόα συμμετοχή νεότερων συναδέλφων, μεταξύ αυτών και απόφοιτοι του ΠΜΣ Ναυτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για την υποστηρικτική της στάση και την καθοριστική συμβολή της στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Αναρτήθηκε: Νοεμβρίου 14, 2023