Από την έρευνα της διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες του 2022

Απογοητευµένοι, κουρασµένοι, προσκολληµένοι στα εθνικά φετίχ της δηµοσιοϋπαλληλίας και της πρόωρης σύνταξης αλλά και πιο «ευρωπαίοι» σε σχέση µε προηγούµενη έρευνα εµφανίζονται οι Έλληνες πολίτες στην τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις µε τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες του 2022» η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2022 από την marc σε αντιπροσωπευτικό δείγµα 1.255 ατόµων άνω των 17 ετών.

Ας ξεκινήσουµε από τα εθνικά µας κωλύµατα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (36,4%) θα επέλεγε µια θέση στο Ελληνικό Δηµόσιο (το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 6ετίας σε σχέση µε το 24,4% του 2016) και ταυτόχρονα το 55,4% πιστεύει ότι πρέπει να βγαίνουµε στη σύνταξη µέχρι το 60ό έτος (επίσης το υψηλότερο της τελευταίας 6ετίας).

Το 58,3% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να προτιµά «µια δουλειά µε µέτριο µισθό και µικρές προοπτικές εξέλιξης αλλά µε σταθερότητα» από «µια δουλειά µε µεγάλες αποδοχές, µεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αλλά χωρίς εργασιακή ασφάλεια».

Ένα µόλις 12,1% σχεδόν αναλλοίωτο από την προηγούµενη έρευνα, επιθυµεί να γίνει επιχειρηµατίας, σε µια χώρα η οποία µετά από 12 χρόνια κρίσης έχει ανάγκη να παραγάγει πλούτο και υπεραξία περισσότερο από ποτέ. Ας σηµειωθεί ότι η ερώτηση αφορά στην επιθυµία των ερωτηθέντων, δεν έχει σχέση µε προηγούµενη εµπειρία τους από την επιχειρηµατικότητα (καλή ή κακή).

Η ταχύτερη απονοµή της Δικαιοσύνης (30,2%), η µείωση της γραφειοκρατίας (32,9%) και η µείωση της φορολογίας (44,2%) κρίνονται οι 3 πιο σηµαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την οικονοµική ανάπτυξη, άγνωστο παραµένει γιατί µόνο ένα 2,4% προκρίνει ότι η «αύξηση των δηµοσίων δαπανών» είναι σηµαντική για την ανάπτυξη.

Το 57,9% του γενικού πληθυσµού δεν φαίνεται να συµµερίζεται την αισιοδοξία και την προοπτική ανάπτυξης που διαφαίνεται ότι έχει η χώρα τα επόµενα χρόνια, δηλώνοντας ότι «θα µετανάστευε στο εξωτερικό αν έβρισκε δουλειά µε καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες». Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 77,1% για τους νέους ηλικίας 17-24 ετών.

Το 48,8% απαντάει ότι «εάν µπορούσε θα επέλεγε την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά του» (από 40,6% το 2019), µεγάλο αλλά αναµενόµενο πλήγµα στον δύσκολο τοµέα των µεταρρυθµίσεων που έχει ανάγκη η δηµόσια παιδεία.

Εντυπωσιακό και αντιστρόφως ανάλογο των δηλώσεων των µηχανογραφικών για την εισαγωγή στην τριτοβάθµια εκπαίδευση εµφανίζεται το ποσοστό των ερωτηθέντων (75,2%) που δηλώνουν ότι «θα προτιµούσαν ένα πτυχίο τεχνικής σχολής µε εξασφαλισµένη εργασία και υψηλότερες αποδοχές» από «ένα πτυχίο πανεπιστηµίου που οδηγεί σε εργασιακή ανασφάλεια και χαµηλές αποδοχές». Η πραγµατικότητα στη σηµερινή αγορά εργασίας πάντως είναι τελείως διαφορετική. Χαρακτηριστικό παράδειγµα οι χιλιάδες υποψήφιοι που στριµώχνονται κάθε χρόνο στο εγχώριο και ευρωπαϊκό µπουρί των νοµικών σπουδών για να γίνουν µέλη µιας υπερ-κορεσµένης και υπο-αµοιβόµενης επαγγελµατικής κοινότητας όταν ταυτόχρονα η αγορά «σφάζεται» για την ποδιά ακόµα και junior µηχανικών λογισµικού το ακαδηµαϊκό background των οποίων είναι παντελώς αδιάφορο στους εργοδότες τους.

Άσχηµο νέο είναι ότι το 39,1% των εργαζοµένων θεωρεί ότι «οι συνθήκες εργασίας τους το τελευταίο διάστηµα έχουν χειροτερέψει» αν και είναι ασαφές το πεδίο της χειροτέρευσης. Αφορά εξωγενείς παράγοντες όπως η ακρίβεια; ή εργασιακούς όπως η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω εποχής και ανταγωνιστικότητας; Δύσκολο να συµπεράνει κανείς, αν και µπορούµε να υποθέσουµε ότι όταν η πλειοψηφία των εργαζοµένων (55,4%) θεωρεί ότι πρέπει να συνταξιοδοτείται στα 60, ένας εργαζόµενος στην ηλικία 55 ετών -στο άνθος της δηµιουργικότητάς του δηλαδή- αν θεωρεί ότι έχει 5 ακόµα χρόνια για να βγει στη σύνταξη είναι φυσικό «να χαµηλώνει τα φώτα» οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας ή του εργασιακού ρυθµού ερµηνεύεται ως «χειροτέρευση» των συνθηκών.

Και µερικά καλά νέα ως προς τον «εξευρωπαϊσµό» των Ελλήνων. Το 76,1% δηλώνει ότι προσέχει τη διατροφή του, το 62,1% ότι ασκείται σωµατικά, το 57,1% ότι κάνει προληπτικές εξετάσεις κάθε χρόνο και το 43% ότι έχει κατοικίδιο η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται είτε από το οικογενειακό περιβάλλον είτε από υιοθεσία από καταφύγιο αδέσποτων ζώων.

Και για να επανέλθουµε στα δικά µας, το 66,4% δηλώνει ότι ασχολείται τακτικά µε τα social media, το 33,5% δηλώνει ότι καπνίζει, µε τις γυναίκες να έχουν πάρει την πρωτιά, ενώ το 33,6% δηλώνει ότι δεν έχει διαβάσει κανένα βιβλίο τους τελευταίους 12 µήνες σε αντίθεση µε µόλις το 8,9% που έχει διαβάσει πάνω από 10 βιβλία.

«Ο λαός δεν θέλει τις µεγάλες ιδέες, προτιµά τις φτηνές αλήθειες» έλεγε ο Γάλλος αντεπαναστάτης του 18ου αιώνα Antoine Rivarol και είναι αλήθεια ότι η τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις βρίθει φτηνών αληθειών που µας χαρακτηρίζουν ως λαό, έναν λαό τόσο ετερόκλητο και αντιφατικό όσο και η ίδια η ιστορία του.              

 

Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA

adonik@nb.org

Αναρτήθηκε: Ιουνίου 08, 2022