Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) και η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε δοκιμασία. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων», με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, και ώρα: 5.00 μ.μ., στην Αίθουσα «ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ» (ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ).

 

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Αντιπρόεδρος του ΙΜΔΑ, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, π. Πρόεδρος ΕΔΔΑ. Στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις δύο σειρές εκδόσεων του ΙΜΔΑ, στη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και στον εκδοτικό οίκο Pedone, και ευχαρίστησε τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για τη φιλοξενία της.

Ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης, π. Αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και π. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, έθιξε την έλλειψη σαφούς ορισμού της έννοιας της ευαλωτότητας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενόψει του πολυεπίπεδου χαρακτήρα της έννοιας.

Η κα. Καλλιόπη Στεφανάκη, Υπεύθυνη Νομικής Προστασίας Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανέφερε ότι η ευαλωτότητα αποτελεί ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα. Εν συνεχεία, προέβη σε μια πανοραμική παρουσίαση των τρεχουσών δράσεων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον τομέα αυτό.

Ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, αναφέρθηκε στη συνεκτίμηση της ευαλωτότητας κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην αποτελεσματική προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβαν οι συγγραφείς των βιβλίων, δηλαδή η κα. Θεοδώρα Γαζή, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο Δρ. Νομικής κ. Στέφανος Γάκης. Οι συγγραφείς παρουσίασαν τα βιβλία τους, που φέρουν τους τίτλους «Η προστασία των ευάλωτων ομάδων υπό συνθήκες κρίσης» και «Le statut juridique du demandeur d’asile en droit international et européen» («Το νομικό καθεστώς του αιτούντος άσυλο στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο»), τα οποία εκδόθηκαν από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και τον εκδοτικό οίκο Pedone αντίστοιχα.

Τέλος, υπήρξε παρέμβαση από την Αν. Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κα. Χρυσαφώ Τσούκα, η οποία υπογράμμισε τον ατομικό χαρακτήρα της έννοιας της ευαλωτότητας, καθώς και τη σημασία της για το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο.

Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/live/txrh_MC4d_w?feature=share.

 

Αναρτήθηκε: Απριλίου 12, 2023