Στις 8 Νοεμβρίου 2022 , o Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε το 4o τρίμηνο του 2021 ( Οκτώβριος – Νοέμβριος 2021).

 

Ο κ.Αντώνης Καρατζάς, Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΣΔΕΛ, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον πρωταρχικό στόχο της έρευνας δηλαδή την καταγραφή και την ερμηνεία των παραγόντων που καθορίζουν την αναγνωστική συμπεριφορά στην Ελλάδα, και στον απώτερο στόχο αυτής της πρωτοβουλίας που είναι η επαναφορά στη δημόσια συζήτηση της ανάγνωσης ως κυρίαρχο πολιτισμικό διακύβευμα, καθώς τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν και τεκμηριώνουν την αιτιώδη σχέση της ανάγνωσης με την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική εξέλιξη.

 

Μερικά συμπεράσματα :

 

  • Ο πληθυσμός τριχοτομείται σε μη αναγνώστες (35%), μη εντατικούς αναγνώστες (34%) και εντατικούς αναγνώστες (31%). Το μέσο πλήθος βιβλίων που έχουν διαβαστεί από τον γενικό πληθυσμό είναι τα 5 βιβλία (διάμεσος: μόλις 2 βιβλία)
  • Η έλλειψη χρόνου είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν διαβάζουν βιβλία οι περισσότεροι πολίτες. Για τους μη αναγνώστες είναι η μη ελκυστικότητα του διαβάσματος. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος θα χρειαζόταν για να αυξήσουν οι αναγνώστες τις ώρες ανάγνωσης.
  • Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% τα βιβλία που διαβάστηκαν ήταν έντυπης μορφής ενώ ebook διάβασαν κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας.

 

Η μελέτη συνοδεύεται επίσης από συμπεράσματα, προτάσεις και ένα επίμετρο για το μεγάλο ζήτημα ότι οι αναγνωστικές ανισότητες παράγουν κοινωνικές και πολιτισμικές ανισότητες.

 

Δείτε εδώ τη σύνοψη της έρευνας

Διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό του κ Α.Καρατζά 

Παρακολουθείστε εδώ την εκδήλωση

Αναρτήθηκε: Νοεμβρίου 30, 2022