ΔΙΚΑΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Συνδυάστε Βιβλίο (έντυπο) + e-book και κερδίστε 28€
Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για αγορές άνω των 30€
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 74,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδικός Προϊόντος: 15312
Αθανασοπούλου Β., Ανδριανέσης Α., Γιώργος Πανόπουλος, Γουργουρίνης Α., Ζολώτας Τ., Ζωγοπούλου Λ., Κελεμένης Ι., Κοσμίδης Τ., Κρητικός Μ., Μπατσαρά Ε., Μπέλλας Σ., Παπαναστασίου Θ., Παυλίδης Γ., Πρωτοψάλτης Π., Στρατή Α., Φαραντούρης Ν., Χαροκόπος Μ., Χασάπης Χ., Χατζηιωάννου Κ.
Κοσμίδης Τ., Φαραντούρης Ν.

Το παρόν έργο «Δίκαιο Υδρογονανθράκων» αποσκοπεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των νομικών ζητημάτων (τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου δίκαιου) που αναφύονται σε όλα τα στάδια της εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανάλυση δεν περιορίζεται στο ισχύον εθνικό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά εκτείνεται και σε ζητήματα διεθνούς δικαίου, δικαίου της ΕΕ, αστικού και εμπορικού δικαίου, διοικητικού δικαίου, ποινικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος.

Το έργο διαρθρώνεται σε επτά ενότητες:

Στην Ενότητα Ι (Εισαγωγή), αναλύονται οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές πτυχές της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και παρουσιάζονται οι εξελίξεις και οι προοπτικές του τομέα αυτού στην Ελλάδα.

Στην Ενότητα ΙΙ (Ενωσιακό Δίκαιο), εξετάζεται αρχικά η αρμοδιότητα της Ένωσης στον συγκεκριμένο τομέα και, κατόπιν, το θεσμικό πλαίσιο της Ενεργειακής Κοινότητας. Ακόμα  αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Ενότητα ΙΙΙ (Διεθνές Δίκαιο) εστιάζεται σε διεθνούς δικαίου θεσμούς (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα), στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης στις ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας και με ειδική αναφορά στη λειτουργία των πλωτών εξέδρων άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην Ενότητα IV (Συμβάσεις Παραχώρησης), αναλύεται η διοικητική διαδικασία για την έρευνα και εκμετάλλευση, προτού εξεταστεί η γενική θεωρία και εφαρμογή περί των συμβάσεων παραχώρησης, το μίσθωμα στις συμβάσεις αυτές και η νομική φύση της σύμβασης παραχώρησης από τη σκοπιά του διοικητικού δικαίου.

Στην Ενότητα V (Πτυχές των εννόμων σχέσεων Κράτους - Παραχωρησιούχου) εξετάζονται οι συνεργασίες δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ζητήματα σχετικά με την προστασία επενδύσεων στο συγκεκριμένο πεδίο καθώς και το Φορολογικό Δίκαιο των Υδρογονανθράκων.

Η Ενότητα VI (Ζητήματα Ευθύνης), ασχολείται αρχικά με την αστική ευθύνη και κατόπιν με την περιβαλλοντική ευθύνη κατά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες συνδεδεμένες δραστηριότητες, στη συνέχεια με την ασφαλιστική κάλυψη της ευθύνης λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος και, τέλος, με πτυχές της ποινικής αντιμετώπισης της ρύπανσης αυτής.

Τέλος, στην Ενότητα VII (Άρση συγκρούσεων και Επίλυση Διαφορών στις Συμβάσεις Παραχώρησης), αναλύεται η διοικητική επίλυση διαφορών κατά το προσυμβατικό και το συμβατικό στάδιο, η διαιτητική επίλυση διαφορών μεταξύ κράτους-παραχωρησιούχου καθώς και ζητήματα σταθερότητας και προσαρμογής στις ελληνικές συμβάσεις υδρογονανθράκων.

Το παρόν έργο απευθύνεται σε δικηγόρους, νομικούς, φοιτητές και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με τον κλάδο του δικαίου της ενέργειας και φιλοδοξεί αναδιπλώσει όλο το πλέγμα των σχέσεων,  που αναπτύσσονται γύρω από την έρευνα, εκμετάλλευση, μεταφορά και πώληση των υδρογονανθράκων, υγρών και αερίων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.).

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑΣελ. VII
 
Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 
1.Οικονομικές και γεωπολιτικές πτυχές της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων 
Μ. ΧαροκόποςΣελ. 3
2.Τελευταιές εξελίξεις στο πεδίο της αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλαδα 
Σπ. ΜπέλλαςΣελ. 23
ΙΙ. ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΕ 
1.Ενεργειακή πολιτική, υδρογονάνθρακες και ευρωπαϊκό κεκτημένο 
Ν.Ε. ΦαραντούρηςΣελ. 39
2.Η Ενεργειακή Κοινότητα: προς μια σφαιρική περιφερειακή συνεργασiα στον τομέα της ενέργειας και κυρiως των υδρογονανθράκων 
Γ.Δ. ΠαυλίδηςΣελ. 59
3.Ενωσιακοί κανόνες ασφάλειας για τις υπεράκτιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερiου: νέες κανονιστικές προκλήσεις σε αχαρτογράφητα ύδατα 
Μ. ΚρητικόςΣελ. 73
ΙΙΙ. ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ 
1.Η Αποκλειστική οικονομική ζώνη και η σημασία της για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων 
Αν. ΣτρατήΣελ. 115
2.Δικαιώματα παράκτιου κράτους για την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης στις ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας 
Ελ. ΜπατσαράΣελ. 153
3.Θαλάσσια ρύπανση απo πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου 
Β. ΑθανασοπούλουΣελ. 193
IV. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ 
1.Αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση: Η διοικητική διαδικασία 
Τρ. ΖολώταςΣελ. 241
2.Συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων: γενική θεωρία και εφαρμογές (με βάση τις Συμβάσεις του Πρωτου Διεθνους Γυρου Αδειοδοτήσεων) 
Τ.Θ. ΚοσμίδηςΣελ. 245
3.Μίσθωμα, Αποζημιώσεις και λοιπά Ανταλλάγματα στη Σύμβαση Παραχώρησης Δικαιωμάτων Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων 
Γ. Κελεμένης, Λ. ΖωγοπούλουΣελ. 289
4.H νομική φύση της σύμβασης παραχώρησης απο τη σκοπιά του διοικητικού δικαίου 
Τρ. ΖολώταςΣελ. 313
V. ΠΤΥΧΕΣ ΤΩΝ ΕΝΝΟΜΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΥ 
1.Συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων 
Π.Μ. ΠρωτοψάλτηςΣελ. 323
2.Η προστασία των επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων 
Θ.Ν. ΠαπαναστασίουΣελ. 343
3.Φορολογικό Δίκαιο Υδρογονανθράκων 
Αν.Μ. ΑνδριανέσηςΣελ. 377
VI. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΥΘΥΝΗΣ 
1.Αστική ευθύνη κατά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες συνδεδεμένες δραστηριότητες 
Χρ.Σ. Χασάπης, Τ.Θ. ΚοσμίδηςΣελ. 407
2.Περιβαλλοντική ευθύνη και προστασία του περιβάλλοντος κατά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες συνδεδεμένες δραστηριότητες 
Χρ.Σ. Χασάπης Σελ. 505
3.Ασφαλιστική κάλυψη της ευθύνης λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος 
Χρ.Σ. ΧασάπηςΣελ. 575
4.Πτυχές της ποινικής αντιμετώπισης της ρύπανσης του περιβάλλοντος εξ αφορμής της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και άλλων συνδεδεμένων δραστηριοτήτων 
Κ.Ε. XατζηιωάννουΣελ. 585
VII. ΑΡΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ & ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ 
1.Διοικητική επίλυση διαφορών κατά το προσυμβατικό και συμβατικό στάδιο 
Τρ. ΖολώταςΣελ. 617
2.Διαιτητική επίλυση διαφορών μεταξύ κράτους - παραχωρησιούχου 
Αν. ΓουργουρίνηςΣελ. 637
3.Σταθερότητα και προσαρμόγη στις ελληνικές συμβάσεις υδρογονανθράκων 
Γ. ΠανόπουλοςΣελ. 657
 
Back to Top