Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022Βιντεοσκοπημένο

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ

Διεκδίκηση στο πεδίο του κτηματολογικού δικαίου - Αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας

Εισηγητές: Γαλάνης Π., Πλιάτσικας Κ.

Σκοπό του Σεμιναρίου αποτελεί η ενημέρωση των συμμετεχόντων επί ζητημάτων που άπτονται των δημοσίων κτημάτων. Στην πρώτη ενότητα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις υποθέσεις κτηματολογίου, στις οποίες εμπλέκεται το Ελληνικό Δημόσιο. Έμφαση θα δοθεί στις νομικές βάσεις θεμελίωσης της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ιδιωτών επί των δημοσίων κτημάτων, με σχετικές αναφορές στη νομολογία. Στη δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται η θεματική της αυθαίρετης κατάληψης των δημοσίων κτημάτων. Μέσα από την παρουσίαση της ισχύουσας νομοθεσίας και νομολογίας των πολιτικών δικαστηρίων, αλλά και με πρακτικά παραδείγματα, θα αναλυθεί η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλων κατά αυθαιρέτων κατόχων δημοσίων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας, η δυνατότητα συμβιβασμού με τη Διοίκηση και το ένδικο βοήθημα της ανακοπής κατά αυτών.

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Η διεκδίκηση των δημοσίων κτημάτων στο πεδίο του κτηματολογικού δικαίου (Εισηγητής: Κ. Πλιάτσικας)

• Η έννοια των δημοσίων κτημάτων
• Νομικές βάσεις θεμελίωσης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δημοσίων κτημάτων
• Δυνατότητες θεμελίωσης κυριότητας ιδιωτών επί των δημοσίων κτημάτων, με αναφορές στη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων
• Αγωγή αναγνώρισης κυριότητας και διόρθωσης ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής του άρθρου 6§2 N 2664/1998
• Αίτηση διόρθωσης ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής του άρθρου 6§3 N 2664/1998
• Αίτηση διόρθωσης σφαλμάτων γεωμετρικών στοιχείων κτηματολογικών εγγραφών ενώπιον του προϊσταμένου του αρμοδίου Κτηματολογικού Γραφείου
• Αγωγή αυτούσιας απόδοσης ακινήτου μετά την οριστικοποίηση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών του άρθρου 7§2 N 2664/1998


ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Η αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας (Εισηγητής Π. Γαλάνης)

• Η έννοια της αυθαίρετης κατάληψης
• Η προστασία του Δημοσίου έναντι της αυθαίρετης κατάληψης μέσω της έκδοσης πρωτοκόλλων και η νομική φύση αυτών
• Η διαδικασία έκδοσης των πρωτοκόλλων από τη Διοίκηση
• Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής (ΠΔΑ)
• Πρωτόκολλο Άμεσης Απομάκρυνσης (ΠΑΑ)
• Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (ΠΚΑΑΧ)
• Δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού
• Ανακοπές κατά πρωτοκόλλων (αναλυτική παρουσίαση ισχύουσας νομοθεσίας και νομολογίας των πολιτικών δικαστηρίων)

Το παρόν Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, δικαστές, υποθηκοφύλακες και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, αλλά και σε όργανα του Δημοσίου και της Δημόσιας Διοίκησης, που ασχολούνται με υποθέσεις κτηματολογικού δικαίου και επιθυμούν να έρθουν σε επαφή ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας της αυθαίρετης χρήσης των δημοσίων κτημάτων και των διαφορών που ανακύπτουν από αυτή.

Παναγιώτης Γαλάνης

Ο Παναγιώτης Γαλάνης είναι Δικηγόρος, αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, από την οποία και απέκτησε με άριστα πτυχίο Νομικής και με με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (ΜΔΕ) στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος, της Πολεοδομίας και της Ενέργειας. Ασχολείται με νομική συμβουλευτική και δικηγορικές υποθέσεις Διοικητικού Δικαίου (Δικαίου Περιβάλλοντος - Πολεοδομικού Δικαίου) και Δικαίου της Ενέργειας. Είναι εμπειρογνώμων στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και κυρίως της δασικής νομοθεσίας, αλλά και της πολεοδομικής. Έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις Πολεοδομικού και Περιβαλλοντικού Δικαίου, που αφορούν χρήσεις γης, προστατευόμενες περιοχές, αδειοδοτήσεις έργων, οικοδομικές άδειες, δασικά θέματα, αυθαίρετα, ενεργειακά έργα, ΑΠΕ κλπ., είτε συμβουλευτικά (σε επενδυτές και εταιρείες), είτε δικαστικά, με έμφαση στην ακυρωτική δικαστική προστασία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των Διοικητικών Εφετείων της χώρας. Συνεργάζεται ως νομικός σύμβουλος με επιχειρήσεις και ιδιώτες, επενδυτές, συλλόγους, εταιρείες και περιβαλλοντικά σωματεία. Έχει συγγράψει και εκδώσει επτά (8) επιστημονικά νομικά βιβλία, με σημαντικότερα τα έργα του «Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αδειοδότηση» και «Δημόσιο Δίκαιο της Αναδάσωσης», «Δίκαιο για την κλιματική αλλαγή» και «Μέσα και εργαλεία εφαρμογής του Πολεοδομικού Σχεδιασμού» (2022), από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη. Είναι επιμορφωτής επαγγελματιών, πραγματοποιώντας διδακτικές εισηγήσεις σε σεμινάρια του κλάδου του. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πλήθος συνεδρίων, συναφών αντικειμένων σε αρκετούς φορείς της χώρας, όπως ΕΚΠΑ, ΕΜΠ κλπ. Επιπρόσθετα, έχει προβεί σε πληθώρα δημοσιεύσεων μελετών που άπτονται των ως άνω ενδιαφερόντων του σε νομικά κυρίως (π.χ. Περιβάλλον και Δίκαιο, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου κλπ.) αλλά και λοιπά περιοδικά και μελέτες σε πρακτικά συνεδρίων. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά.

Κωνσταντίνος Πλιάτσικας

Ο Κωνσταντίνος Πλιάτσικας είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης (παρ’ Αρείω Πάγω) με ειδικότερο αντικείμενο απασχόλησης το Κτηματολογικό Δίκαιο. Από τον Ιανουάριο 2019 διδάσκει Εμπράγματο και Κληρονομικό Δίκαιο ως Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia). Είναι δικηγόρος με πάγια αντιμισθία στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος του Γραφείου Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τον έλεγχο των υποβληθεισών δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων των Δήμων Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Έχει λάβει μέρος, με εισηγήσεις και παρεμβάσεις, σε πληθώρα πανελλήνιων συνεδρίων με αντικείμενο το Κτηματολογικό Δίκαιο και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών με συναφές περιεχόμενο.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19341
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Γαλάνης Π., Πλιάτσικας Κ.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 120,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Διεκδίκηση στο πεδίο του κτηματολογικού δικαίου - Αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19341
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Γαλάνης Π., Πλιάτσικας Κ.
Back to Top