Κωδ. 19340|19341
4 ώρες
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 (17:00 - 21:00)
Εισηγητές: Παπαπετρόπουλος Α., Πλιάτσικας Κ.
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΜΑΤΑ


Διεκδίκηση στο πεδίο του κτηματολογικού δικαίου - Αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας
Εισηγητές: Παπαπετρόπουλος Α., Πλιάτσικας Κ.

Σε απόθεμα

Κόστος Συμμετοχής: 120,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδ. 19340|19341
4 ώρες
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 (17:00 - 21:00)
Εισηγητές: Παπαπετρόπουλος Α., Πλιάτσικας Κ.

Σκοπό του Σεμιναρίου αποτελεί η ενημέρωση των συμμετεχόντων επί ζητημάτων που άπτονται των δημοσίων κτημάτων. Στην πρώτη ενότητα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις υποθέσεις κτηματολογίου, στις οποίες εμπλέκεται το Ελληνικό Δημόσιο. Έμφαση θα δοθεί στις νομικές βάσεις θεμελίωσης της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ιδιωτών επί των δημοσίων κτημάτων, με σχετικές αναφορές στη νομολογία. Στη δεύτερη ενότητα αναπτύσσεται η θεματική της αυθαίρετης κατάληψης των δημοσίων κτημάτων. Μέσα από την παρουσίαση της ισχύουσας νομοθεσίας και νομολογίας των πολιτικών δικαστηρίων, αλλά και με πρακτικά παραδείγματα, θα αναλυθεί η διαδικασία έκδοσης πρωτοκόλλων κατά αυθαιρέτων κατόχων δημοσίων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας, η δυνατότητα συμβιβασμού με τη Διοίκηση και το ένδικο βοήθημα της ανακοπής κατά αυτών.

ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Η διεκδίκηση των δημοσίων κτημάτων στο πεδίο του κτηματολογικού δικαίου (Εισηγητής: Κ. Πλιάτσικας)

• Η έννοια των δημοσίων κτημάτων
• Νομικές βάσεις θεμελίωσης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δημοσίων κτημάτων
• Δυνατότητες θεμελίωσης κυριότητας ιδιωτών επί των δημοσίων κτημάτων, με αναφορές στη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων
• Αγωγή αναγνώρισης κυριότητας και διόρθωσης ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής του άρθρου 6§2 N 2664/1998
• Αίτηση διόρθωσης ανακριβούς πρώτης κτηματολογικής εγγραφής του άρθρου 6§3 N 2664/1998
• Αίτηση διόρθωσης σφαλμάτων γεωμετρικών στοιχείων κτηματολογικών εγγραφών ενώπιον του προϊσταμένου του αρμοδίου Κτηματολογικού Γραφείου
• Αγωγή αυτούσιας απόδοσης ακινήτου μετά την οριστικοποίηση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών του άρθρου 7§2 N 2664/1998


ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ: Η αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων κτημάτων, αιγιαλού και παραλίας (Εισηγητής Α. Παπαπετρόπουλος)

• Η έννοια της αυθαίρετης κατάληψης
• Η προστασία του Δημοσίου έναντι της αυθαίρετης κατάληψης μέσω της έκδοσης πρωτοκόλλων και η νομική φύση αυτών
• Η διαδικασία έκδοσης των πρωτοκόλλων από τη Διοίκηση
• Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής (ΠΔΑ)
• Πρωτόκολλο Άμεσης Απομάκρυνσης (ΠΑΑ)
• Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (ΠΚΑΑΧ)
• Δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού
• Ανακοπές κατά πρωτοκόλλων (αναλυτική παρουσίαση ισχύουσας νομοθεσίας και νομολογίας των πολιτικών δικαστηρίων)

Το παρόν Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, δικαστές, υποθηκοφύλακες και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων, αλλά και σε όργανα του Δημοσίου και της Δημόσιας Διοίκησης, που ασχολούνται με υποθέσεις κτηματολογικού δικαίου και επιθυμούν να έρθουν σε επαφή ή να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας της αυθαίρετης χρήσης των δημοσίων κτημάτων και των διαφορών που ανακύπτουν από αυτή.

Ανδρέας Παπαπετρόπουλος

O Ανδρέας Δ. Παπαπετρόπουλος είναι Δικηγόρος στο ΣτΕ και στον ΑΠ, Διδάκτωρ Χωροταξικού και Πολεοδομικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, κάτοχος DEA και DESS των Παν/μίων Paris I - Sorbonne και Ορλεάνης. Tο 1998 διορίσθηκε, κατόπιν εισαγωγικού διαγωνισμού, στο ΝΣΚ, στο οποίο και υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια (στο Ειδικό Γραφείο Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών, στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ). Ασκεί πλέον εξειδικευμένη δικηγορία στο Πολεοδομικό, το Περιβαλλοντικό και το Γενικό Διοικητικό Δίκαιο. Έχει χειριστεί σημαντικές δικηγορικές υποθέσεις στο πεδίο του περιβαλλοντικού - πολεοδομικού και διοικητικού εν γένει δικαίου ενώπιον του ΣτΕ και των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

Κωνσταντίνος Πλιάτσικας

Ο Κωνσταντίνος Πλιάτσικας είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης (παρ’ Αρείω Πάγω) με ειδικότερο αντικείμενο απασχόλησης το Κτηματολογικό Δίκαιο. Από τον Ιανουάριο 2019 διδάσκει Εμπράγματο και Κληρονομικό Δίκαιο ως Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia). Είναι δικηγόρος με πάγια αντιμισθία στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος του Γραφείου Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης με αντικείμενο τον έλεγχο των υποβληθεισών δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων των Δήμων Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Έχει λάβει μέρος, με εισηγήσεις και παρεμβάσεις, σε πληθώρα πανελλήνιων συνεδρίων με αντικείμενο το Κτηματολογικό Δίκαιο και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών με συναφές περιεχόμενο.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ 


Χρήσιμες Πληροφορίες

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης

Η κράτηση της θέσης οριστικοποιείται με την εξόφληση του συνολικού κόστους συμμετοχής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Όπου υπάρχει ένδειξη εκπτώσεων για ειδικές κατηγορίες (φοιτητές, ασκούμενοι/νέοι δικηγόροι και δικαστικοί λειτουργοί) ή άλλες έχουν ισχύ για Online εγγραφές μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες στο site www.nb.org

Ειδικότερα στην κατηγορία νέοι δικηγόροι, εντάσσονται οι δικηγόροι 5ετίας

Πολιτική ακυρώσεων

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια – υπηρεσίες ή εκδόσεις της εταιρίας.
Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας πελάτη

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό (10 εργάσιμες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου) στο grammateia@nb.org

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 10 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.
Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 5 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση.

Back to Top