Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022Βιντεοσκοπημένο

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μαργαρίτης Λ.
Εισηγητές: Μαργαρίτης Λ., Παπανδρέου Π., Βασιλειάδης Ν., Κοπανίδης A., Καραγιάννης Θ.
Παρέμβαση: Τσιρίδης Π.

 

Το περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη» (ΠοινΔικ) και η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ εγκαινιάζουν μια νέα σειρά Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Σεμιναρίων στο Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο και την Ποινική Δικονομία με σκοπό την κατάρτιση του νομικού κόσμου σε επίκαιρα θέματα πρακτικής σημασίας και εφαρμογής από κορυφαίους νομικούς της πράξης.

 

 

Στους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου παρέχεται δωρεάν:

 • Το βιντεοσκοπημένο σεμινάριο

        ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

        διάρκειας 5 ωρών, αξίας 120€*

 

Ο νέος κύκλος του Σεμιναρίου "Εφαρμοσμένη Ποινική Δικονομία" έχει σκοπό να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με την εφαρμογή στην πράξη των διατάξεων του νέου ΚΠΔ. Το Σεμινάριο επικαιροποιείται διαρκώς όχι μόνο με τις επελθούσες νομοθετικές μεταβολές (είναι ενημερωμένο μέχρι και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ν 4947/2022 – ΦΕΚ Α’ 124/23.6.2022) αλλά και με όλες τις πιο κρίσιμες νομολογιακές εξελίξεις στο πεδίο του ποινικού δικονομικού δικαίου, έτσι ώστε να καθίσταται απολύτως χρήσιμο για τον εφαρμοστή του δικαίου.

(Λ. Μαργαρίτης - παρέμβαση: Π. Τσιρίδης)

 • Ποινικά Δικαστήρια
  • Συγκρότηση δικαστηρίων
  • Καθ’ ύλην αρμοδιότητα
  • Κατά τόπον αρμοδιότητα

(Π. Παπανδρέου - παρέμβαση: Π. Τσιρίδης)

 • Προκαταρκτική εξέταση
  • Πότε είναι υποχρεωτική
  • Δικαιώματα υπόπτου και υποστηρίζοντος την κατηγορία
  • Επιτρεπόμενες ανακριτικές πράξεις - Αρχειοθέτηση ή δίωξη
  • Προσφυγή εγκαλούντος - Ανάσυρση δικογραφίας από το αρχείο
 • Ποινική δίωξη - Έγκληση - Αίτηση δίωξης - Δεδικασμένο
  • Προϋποθέσεις άσκησης ποινικής δίωξης
  • Τρόπος υποβολής έγκλησης - Παραίτηση και ανάκληση έγκλησης
  • Έγκληση επί αδικημάτων τελεσθέντων στην αλλοδαπή
  • Αίτηση δίωξης - Δεδικασμένο και εκκρεμοδικία
  • Ευρωπαϊκό ne bis in idem

(Π. Παπανδρέου)

 • Διάδικοι στην ποινική δίκη - Δικαιώματα (προδικασία - κύρια διαδικασία) - Προανάκριση - Ανάκριση
  • Κατηγορούμενος - Υποστηρίζων την κατηγορία
  • Δικαιώματα - Ανακριτικές πράξεις
 • Απολογία κατηγορουμένου - Περάτωση της ανάκρισης
  • Ένταλμα σύλληψης - Περιοριστικοί όροι και προσωρινή κράτηση
  • Περάτωση ανάκρισης επί πλημμελημάτων και κακουργημάτων
  • Εισαγωγή πλημμελημάτων και κακουργημάτων σε δίκη

(Λ. Μαργαρίτης - Ν. Βασιλειάδης)

 • Διαδικασία δικαστικών συμβουλίων - Ένδικα μέσα
  • Αρμοδιότητα συμβουλίου Πλημμελειοδικών και Εφετών
  • Λόγοι έφεσης και αναίρεσης - Δικαιούμενα πρόσωπα
 • Ακυρότητες προδικασίας και κύριας διαδικασίας (επί κακουργημάτων και πλημμελημάτων)
  • Απόλυτη ακυρότητα - Σχετική ακυρότητα
  • Τρόπος προβολής ακυροτήτων

(Λ. Μαργαρίτης - Απ. Κοπανίδης)

 • Αποδεικτική διαδικασία - Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια
  • Νομιμοποίηση διαδίκων - Έναρξη και πέρας αποδεικτικής διαδικασίας
  • Αρμοδιότητα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου
  • Συγκρότηση Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και Μικτού Ορκωτού Εφετείου

(Λ. Μαργαρίτης - Θ. Καραγιάννης)

 • Ένδικα μέσα κατά αποφάσεων - Ένδικα βοηθήματα
  • Έφεση κατά αποφάσεων - Αναίρεση κατά αποφάσεων
  • Ακύρωση διαδικασίας - Ακύρωση απόφασης
 • Νέοι θεσμοί
  • Αποχή από την ποινική δίωξη - Ποινική συνδιαλλαγή - Ποινική διαπραγμάτευση - Ποινική διαταγή

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε μάχιμους δικηγόρους που επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο στην ποινική διαδικασία και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με την εφαρμογή στην πράξη των κανόνων της ποινικής δικονομίας, ειδικά μετά τον νέο ΚΠΔ και τις πρόσφατες αλλαγές του, και τη συμμετοχή τους ως συνηγόρων σε όλες τις φάσεις της ποινικής δίκης, σε δικαστικούς λειτουργούς, σε ασκούμενους δικηγόρους μη εξειδικευμένους στην ποινική δικονομία, που προετοιμάζονται για τον διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων όπως και σε υποψηφίους για τις εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Λάμπρος Μαργαρίτης

Ο Λάμπρος Μαργαρίτης είναι Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στο Νομικό Τμήμα του ΑΠΘ και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Υπήρξε Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Σύνταξης του Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στα επιστημονικά έργα του συγκαταλέγονται 40 μονογραφίες, καθώς και μεγάλος αριθμός αυτοτελών μελετών και παρατηρήσεων στη νομολογία. Είναι Επιστημονικός συνεργάτης του «Αρμενόπουλου» και των «Ποινικών Χρονικών», υπεύθυνος Συντάξεως «Υπεράσπισης» και Διευθυντής Σύνταξης της «Ποινικής Δικαιοσύνης». Έχει 32ετή προπτυχιακή διδασκαλία στο Νομικό Τμήμα (: Ποινικό Δίκαιο - Ποινική Δικονομία - Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι - Εμβάθυνση - Ειδικές Διαδικασίες - Εισαγωγή στη Δικονομία - Δικαστική Ψυχολογία - Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο) - 20ετή μεταπτυχιακή διδασκαλία (Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι - Ποινική Δικονομία) - 18ετή διδασκαλία στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Ποινική Δικονομία - Εμβάθυνση).

Πόπη Η. Παπανδρέου

Η Πόπη Η. Παπανδρέου, ΜΔ Ποινικών Επιστημών και ΜΔ Διεθνούς Οικονομικού, Χρηματοοικονομικού & Τραπεζικού Δικαίου, είναι Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, διορισθείσα ως Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO). Διατέλεσε επί επτά (7) συναπτά έτη Επίκουρη Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και αργότερα, Επίκουρη Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς χειριζόμενη προανακριτικά μερικές από τις πιο σοβαρές υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων και πράξεων διαφθοράς των τελευταίων ετών, καθώς και υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος. Διατέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Επιδεικνύει πυκνό επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις βιβλίων και άρθρων, ενώ συμμετέχει σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά fora.

Νικόλαος Δ. Βασιλειάδης

Ο Νικόλαος Δ. Βασιλειάδης είναι Δικηγόρος εγγεγραμμένος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με δυνατότητα να παρίσταται σε όλες τις δικαστικές βαθμίδες, σε κάθε δικαστήριο της Ελληνικής Επικράτειας, ως δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. Είναι μάχιμος Ποινικολόγος στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Το 2014 αναγορεύτηκε «ΟΜΟΦΩΝΑ» Διδάκτορας Νομικής λαμβάνοντας «ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΡΙΣΤΑ». Έχει τιμηθεί με πολυάριθμες υποτροφίες πρωτιάς, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από φορείς και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς και από Διεθνείς Οργανισμούς, αριστεύοντας σε όλα τα επίπεδα των σπουδών του και της έρευνάς του. Έχει δημοσιεύσει αρκετά βιβλία καθώς και πολλές μελέτες και παρατηρήσεις σε νομικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει αρκετές εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια του Ποινικού (δικονομικού) Δικαίου. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του νομικού περιοδικού ‘’Ποινική Δικαιοσύνη’’. Έχει διδάξει στην Ελλάδα Ποινική Δικονομία, Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, Ειδικούς Ποινικούς Νόμους και Ειδικές Ποινικές Διαδικασίες.

Απόστολος Κοπανίδης

Ο Απόστολος Σ. Κοπανίδης είναι δικηγόρος διορισμένος στον Άρειο Πάγο και ξεκίνησε να εργάζεται από νωρίς ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια σε δικηγορικά γραφεία της Θεσσαλονίκης με αντικείμενο το ποινικό δίκαιο. Έχει εξειδίκευση στο αντικείμενο αυτό και εμπειρία στην άσκηση της ποινικής δικηγορίας και ειδικά στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Εισήχθη στο τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το έτος 2001 από όπου απεφοίτησε το έτος 2005. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής στο αντικείμενο της Ποινικής Δικονομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει συγγραφικά σε συλλογικά έργα και παρατηρήσεις και σχολιασμοί του έχουν δημοσιευθεί στον νομικό Τύπο.

Θοδωρής Καραγιάννης

Ο Θοδωρής Καραγιάννης είναι ιδρυτικό μέλος της Δικηγορικής εταιρείας «Θοδωρής Καραγιάννης και Συνεργάτες» με έδρα στην Aθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια της άσκησης μάχιμης ποινικής δικηγορίας έχει χειριστεί πλήθος σημαντικών ποινικών υποθέσεων που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Α.Π.Θ. «Ποινικές και εγκληματολογικές επιστήμες» και είναι υποψήφιος Διδάκτορας Ποινικής Δικονομίας. Παραδίδει μαθήματα Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και Ευρωπαϊκού Ποινικού σε υποψήφιους της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ αρθρογραφεί στην ποινική Δικαιοσύνη. Είναι μέλος της διαρκούς νομοπαρασκευαστικής επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και άλλων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Πολυχρόνης Τσιρίδης

Ο Πολυχρόνης Τσιρίδης είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Παν/μίου Κύπρου. Έχει διδάξει σε σεμινάρια ασκουμένων και νέων δικηγόρων του ΔΣΑ και διδάσκει τα αντίστοιχα μαθήματα στον ΔΣΠ επί σειρά ετών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια και επιστημονικές συζητήσεις ανά την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει ως μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών σε πολλά ποινικά νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ως μέλος της κεντρικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής αυτού από το 1997. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία ουσιαστικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19462
18 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μαργαρίτης Λ.
Εισηγητές: Μαργαρίτης Λ., Παπανδρέου Π., Βασιλειάδης Ν., Κοπανίδης A., Καραγιάννης Θ.
Παρέμβαση: Τσιρίδης Π.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 370,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ)

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19462
18 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μαργαρίτης Λ.
Εισηγητές: Μαργαρίτης Λ., Παπανδρέου Π., Βασιλειάδης Ν., Κοπανίδης A., Καραγιάννης Θ.
Παρέμβαση: Τσιρίδης Π.
Back to Top