Βιντεοσκοπημένο

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ


Ζητήματα ουσιαστικού ποινικού δικαίου & εγκληματολογική διάσταση

Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και τo Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) ανακοινώνουν μια νέα εκπαιδευτική συνεργασία που αφορά στη συνδιοργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα ποινικού & εγκληματολογικού ενδιαφέροντος.

Στο Σεμινάριο αυτό θα γίνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και των εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής μέσω ανάλυσης της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του κάθε ειδικότερου εγκλήματος, θεωρητικής και κυρίως πρακτικής προσέγγισης ειδικών ζητημάτων, καθώς και μέσω επιλεκτικής παρουσίασης της νομολογιακής αντιμετώπισής τους. Παρουσιάζεται, επίσης, η εγκληματολογική διάσταση των παραπάνω εγκλημάτων μέσω παράθεσης των σχετικών θεωρητικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων αναφορικά τόσο με τη διάπραξη των υπό εξέταση εγκληματικών πράξεων όσο και με την κοινωνική αντίδραση απέναντι σε αυτές, στους δράστες τους και τα θύματα. Περαιτέρω, θα παρουσιαστούν στατιστικά και ερευνητικά δεδομένα και θα γίνει περιπτωσιολογική αναφορά σε σημαντικές μεμονωμένες περιπτώσεις.

• ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Αντικειμενική / Υποκειμενική υπόσταση εγκλημάτων:

- Βιασμός (άρθρο 336 ΠΚ)
- Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 ΠΚ)
- Κατάχρηση ανικάνου προς αντίσταση (άρθρο 338 ΠΚ)
- Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους (άρθρο 339 ΠΚ)
- Κατάχρηση ανηλίκων (άρθρο 342 ΠΚ)
- Κατάχρηση σε γενετήσια πράξη (άρθρο 343 ΠΚ)
- Γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών (άρθρο 345 ΠΚ)
- Διευκόλυνση προσβολών της ανηλικότητας (άρθρο 348 ΠΚ)
- Πορνογραφία ανηλίκων (άρθρο 348Α ΠΚ)
- Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους (άρθρο 348Β ΠΚ)
- Πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων (άρθρο 348Γ ΠΚ)
- Μαστροπεία (άρθρο 349 ΠΚ)
- Ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής (άρθρο 351Α ΠΚ)
- Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 353 ΠΚ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

- Θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις (παρουσίαση εγκληματολογικών θεωριών)
- Δεδομένα και αναγνώσεις (παρουσίαση και ανάλυση των επίσημων στατιστικών)
- Αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας: διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές
- Περιπτωσιολογική αναφορά εγκλημάτων

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους και νομικούς εν γένει, σε εγκληματολόγους, ψυχολόγους, δημοσιογράφους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές νομικών και κοινωνιολογικών σχολών.

Διονύσης Χιόνης

Ο Διονύσης Χιόνης είναι Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εγκληματολογία από την ίδια Σχολή. Παράλληλα με την άσκηση μάχιμης δικηγορίας, είναι επιστημονικός συνεργάτης του εκδοτικού οίκου “Νομική Βιβλιοθήκη”, της εταιρείας νομικής πληροφορικής ‘‘Νομοτέλεια” και νομικός σύμβουλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αποφυλακισμένων “Νέοι Ορίζοντες”. Έχει διατελέσει επί έτη επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νομικός σύμβουλος του Ν.Π.Ι.Δ. “Επάνοδος” για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακιζομένων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. “Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας” που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει συμμετάσχει σε εγκληματολογικά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μέρος ως εθνικός πραγματογνώμονας σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικά έργα ποινικού δικαίου και Εγκληματολογίας και έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων τόσο σε επιστημονικά συνέδρια όσο και σε κρατούμενους εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. Έχει διατελέσει αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ακαδημία Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και τακτ. Καθηγητής νομικών μαθημάτων σε Ι.Ε.Κ. Τέλος, είναι συνδημιουργός του εγκληματολογικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών “the art of crime” και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Κωδ. 17598
5 ώρες
Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.

Σε απόθεμα

Τιμή: 110,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Ζητήματα ουσιαστικού ποινικού δικαίου & εγκληματολογική διάσταση

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ


Κωδ. 17598
5 ώρες
Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.
Back to Top