Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020e-learning course

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ

Ζητήματα ουσιαστικού ποινικού δικαίου & εγκληματολογική διάσταση

Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και τo Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) ανακοινώνουν μια νέα εκπαιδευτική συνεργασία που αφορά στη συνδιοργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα ποινικού & εγκληματολογικού ενδιαφέροντος.

Στο Σεμινάριο αυτό θα γίνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση όλων των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και των εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής μέσω ανάλυσης της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του κάθε ειδικότερου εγκλήματος, θεωρητικής και κυρίως πρακτικής προσέγγισης ειδικών ζητημάτων, καθώς και μέσω επιλεκτικής παρουσίασης της νομολογιακής αντιμετώπισής τους. Παρουσιάζεται, επίσης, η εγκληματολογική διάσταση των παραπάνω εγκλημάτων μέσω παράθεσης των σχετικών θεωρητικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων αναφορικά τόσο με τη διάπραξη των υπό εξέταση εγκληματικών πράξεων όσο και με την κοινωνική αντίδραση απέναντι σε αυτές, στους δράστες τους και τα θύματα. Περαιτέρω, θα παρουσιαστούν στατιστικά και ερευνητικά δεδομένα και θα γίνει περιπτωσιολογική αναφορά σε σημαντικές μεμονωμένες περιπτώσεις.

• ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Αντικειμενική / Υποκειμενική υπόσταση εγκλημάτων:

- Βιασμός (άρθρο 336 ΠΚ)
- Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 337 ΠΚ)
- Κατάχρηση ανικάνου προς αντίσταση (άρθρο 338 ΠΚ)
- Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους (άρθρο 339 ΠΚ)
- Κατάχρηση ανηλίκων (άρθρο 342 ΠΚ)
- Κατάχρηση σε γενετήσια πράξη (άρθρο 343 ΠΚ)
- Γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών (άρθρο 345 ΠΚ)
- Διευκόλυνση προσβολών της ανηλικότητας (άρθρο 348 ΠΚ)
- Πορνογραφία ανηλίκων (άρθρο 348Α ΠΚ)
- Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους (άρθρο 348Β ΠΚ)
- Πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων (άρθρο 348Γ ΠΚ)
- Μαστροπεία (άρθρο 349 ΠΚ)
- Ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής (άρθρο 351Α ΠΚ)
- Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας (άρθρο 353 ΠΚ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

- Θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις (παρουσίαση εγκληματολογικών θεωριών)
- Δεδομένα και αναγνώσεις (παρουσίαση και ανάλυση των επίσημων στατιστικών)
- Αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας: διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές
- Περιπτωσιολογική αναφορά εγκλημάτων

 

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους και νομικούς εν γένει, σε εγκληματολόγους, ψυχολόγους, δημοσιογράφους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές νομικών και κοινωνιολογικών σχολών.

Διονύσης Χιόνης

Ο Διονύσης Χιόνης είναι Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εγκληματολογία από την ίδια Σχολή. Παράλληλα με την άσκηση μάχιμης δικηγορίας, είναι επιστημονικός συνεργάτης του εκδοτικού οίκου “Νομική Βιβλιοθήκη”, της εταιρείας νομικής πληροφορικής ‘‘Νομοτέλεια” και νομικός σύμβουλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αποφυλακισμένων “Νέοι Ορίζοντες”. Έχει διατελέσει επί έτη επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νομικός σύμβουλος του Ν.Π.Ι.Δ. “Επάνοδος” για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακιζομένων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. “Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας” που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει συμμετάσχει σε εγκληματολογικά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μέρος ως εθνικός πραγματογνώμονας σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικά έργα ποινικού δικαίου και Εγκληματολογίας και έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων τόσο σε επιστημονικά συνέδρια όσο και σε κρατούμενους εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. Έχει διατελέσει αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ακαδημία Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και τακτ. Καθηγητής νομικών μαθημάτων σε Ι.Ε.Κ. Τέλος, είναι συνδημιουργός του εγκληματολογικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών “the art of crime” και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Φώτης Σπυρόπουλος

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκτελώντας έργο του ΕΛΙΔΕΚ με θέμα την νομική αντιμετώπιση των fake news. Επίσης, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής καθώς και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Έχει υπάρξει Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Τακτικός Καθηγητής Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα καθώς και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής ή ερευνητής (π.χ. ADA University στο Αζερμπαϊτζάν). Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.).
Εκπόνησε διατριβή για το σύνθετο ζήτημα της νομικής αντιμετώπισης του hacking με επιβλέποντα τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη και για την εκπόνηση της διατριβής του του απονεμήθηκε η υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος II»- πρώτευσε μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους απονεμήθηκε η εν λόγω υποτροφία (βαθμός: 10,00/10,00). Η διατριβή του έγινε δεκτή από το τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών με “Άριστα παμψηφεί”. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος είναι μέλος αρκετών επιστημονικών ενώσεων (π.χ. Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκληματολογίας, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων κ.α.). Από το 2014 είναι ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ. και Ταμίας του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Τέλος, ασκεί μάχιμη δικηγορία ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της εταιρείας “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και έχει εκπροσωπήσει εντολείς του σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες της τελευταίας δεκαετίας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ως οικονομικός σύμβουλος είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Αναστασία Χαλκιά

H Αναστασία Χαλκιά είναι συντονίστρια μαθήματος και διδάσκουσα στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου “Media in Refugee / Migration Flows” και τακτικό διδακτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΚΔΑ). Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Εγκληματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο ως υπότροφος, βάσει καλύτερης βαθμολογικής επίδοσης και για τα δύο ακαδημαϊκά έτη (2004-2006). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την αντεγκληματική πολιτική και τις τιμωρητικές στάσεις των πολιτών και επιβλέποντα τον Ομότιμο Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, η οποία κρίθηκε ομόφωνα με τον βαθμό «Άριστα». Είναι αναπληρώτρια αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη της Παραβατικότητας του (πρώην) Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών στις Επιτροπές Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συμμετείχε ως Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος στο πλαίσιο της Λιθουανικής και της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Εγκλήματος και βοηθός του Προέδρου υπό την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο «Αντεγκληματική πολιτική και συμμετοχή των πολιτών» στη σειρά Εγκληματολογικές Μελέτες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει επιμεληθεί επιστημονικούς τόμους και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά βιβλία και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικές έρευνες ως επιστημονικά υπεύθυνη και ως εθνική εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό και επιστημονικό της έργο σε τακτικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2009 επιμελείται την επιστημονική επιθεώρηση «Εγκληματολογία» που ίδρυσε και διευθύνει ο Ομότ. Καθηγητής Ιάκ. Φαρσεδάκης.
Σήμερα, υπηρετεί ως Προϊσταμένη στο ΑΚΑ ΕΑΔΠΥΠ με παράλληλα καθήκοντα Αναπλ. Προϊσταμένης στο ΠΓΑ Αττικής, στην Υπηρεσία Ασύλου και είναι Εθνική Εκπαιδεύτρια πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Άσυλο (EASO) στις εκπαιδευτικές ενότητες: α) Υπαγωγή στη Διεθνή Προστασία β) Εκπαίδευση Διοικητικών Στελεχών στον Τομέα του Ασύλου.
Τέλος, η Αναστασία Χαλκιά είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του για το διάστημα 2015-2018.

Mάρθα Λεμπέση

H Μάρθα Λεμπέση είναι κοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εγκληματολογία, ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητες την παρακολούθηση και ενημέρωση της βάσης δεδομένων και τη διαχείριση των στατιστικών στοιχείων του φορέα. Από το 2017 συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται στον φορέα και πιο συγκεκριμένα στην έρευνα με θέμα: «Το φαινόμενο της υποτροπής των αποφυλακισμένων στην Ελλάδα – Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική» με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγ. Χρ. Ζαραφωνίτου. Επίσης, το 2018 συνεργάστηκε και με το Κέντρο Μελετών για Θέματα Ισότητας (ΚΕ.Θ.Ι.) στο πλαίσιο της υλοποίησης ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών» με επιστημονική υπεύθυνη την Δρα Φωτεινή Μηλιώνη, Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. Επάνοδος. Aπό τον Ιούλιο 2017 έως το Μάρτιο 2019 συνεργάστηκε με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων με την επωνυμία «Νέοι Ορίζοντες Κοιν.Σ.Επ.». Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και συγκεκριμένα στο ερευνητικό πρόγραμμα «Δυναμική Διαχείριση βάσεων Κοινωνικών Δεδομένων και Χαρτογραφικών Αναπαραστάσεων (SoDaMap) της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας “Αναπτυξιακές Προτάσεις Ερευνητικών Φορέων – ΚΡΗΠΙΣ”» με επιστημονική υπεύθυνη τη Διευθύντρια Ερευνών του Ε.Κ.Κ.Ε., Δρ. Ι. Τσίγκανου. Στο πλαίσιο μάλιστα του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος συμμετείχε στο συλλογικό έργο της Δρoς Ι. Τσίγκανου με τίτλο: «Το εγκληματικό φαινόμενο στην Ελλάδα σήμερα. Δεδομένα και Αναγνώσεις» που εκδόθηκε το 2016, από τις εκδόσεις Παπαζήση. Επίσης, έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα, τις αναπαραστάσεις του εγκλήματος στα Μ.Μ.Ε., την αντεγκληματική πολιτική, την επικοινωνία και το αίσθημα ασφάλειας στα ΜΜΕ, την μετασωφρονιστική μέριμνα και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους και εγκληματολογικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17598
5 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: Κανονική Τιμή 110,00 € Ειδική Τιμή 77,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Ζητήματα ουσιαστικού ποινικού δικαίου & εγκληματολογική διάσταση

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΖΩΗΣ

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17598
5 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χαλκιά Α., Χιόνης Δ.
Back to Top