ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Συνδυάστε Βιβλίο (έντυπο) + e-book και κερδίστε 12€
Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για αγορές άνω των 30€
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 32,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδικός Προϊόντος: 15780
Γαβουνέλη Μ.
ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
Ρούκουνας Ε.

Το έργο  «Ενεργειακές εγκαταστάσεις στη θάλασσα» αποτελεί εξειδικευμένη μελέτη αναφορικά με τα προβλήματα διεθνούς δικαίου που αναφύονται στον τομέα των ενεργειακών εγκαταστάσεων σε θαλάσσιες περιοχές.

Τα θέματα ενέργειας αποτελούν μια μείζονα δραστηριότητα στη θάλασσα, η ρύθμιση της οποίας τόσο γενικά όσο και στον θαλάσσιο χώρο ειδικότερα συνιστά μια συνεχιζόμενη πρόκληση. Συνολικά θα μπορούσε κανείς να διακρίνει τρεις κατηγορίες ενεργειακών εγκαταστάσεων στη θάλασσα, το ρυθμιστικό πλαίσιο των οποίων περιλαμβάνει κάθε στάδιο της λειτουργίας τους και αποτελείται από κανόνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά – κανόνες με μακρά προϊστορία στο διεθνές δίκαιο όσο και άλλους, καινούριους· κανόνες πολύ συγκεκριμένους όσο και άλλους, γενικότερους· κανόνες που επηρεάζονται από πλήθος εξωνομικών παραγόντων. Η συστηματική προσέγγιση των κανόνων αυτών συνιστά ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της εποχής μας.

Προκύπτουν, έτσι, θέματα που αφορούν την κρατική δικαιοδοσία επί των ενεργειακών δραστηριοτήτων στη θάλασσα, το αναδυόμενο ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης στην ενέργεια, και άλλα ζητήματα, από τις τεχνικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ενεργειακών εγκαταστάσεων έως τη συνολική αντιμετώπιση των ενεργειακών επενδύσεων στον θαλάσσιο χώρο. Με τα σχετικά προβλήματα ασχολείται η παρούσα μελέτη, η οποία αποτελεί μέρος έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ‘Energy at Sea’ της Δράσης Αριστεία ΙΙ κατά την περίοδο Φεβρουαρίου 2014-Οκτωβρίου 2015.  

Η συγγραφέας, κα Μαρία Γαβουνέλη, παρουσιάζει με πληρότητα και σαφήνεια τα σχετικά ερευνητικά πορίσματα, εστιάζοντας στη σχέση των υπεράκτιων ενεργειακών εγκαταστάσεων με το Κράτος. Η μελέτη της περιλαμβάνει και αναπτύσσει περαιτέρω στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί σε μια μακρά σειρά επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το παρόν έργο προλογίζει ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας. Το έργο συμπληρώνεται από χρηστικό κατάλογο συμβάσεων και κατάλογο αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων, εκτενέστατη βιβλιογραφία και αλφαβητικό ευρετήριο όρων.

Η μελέτη αυτή αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για κάθε νομικό που επιθυμεί να εμβαθύνει στους κανόνες που διέπουν τις ενεργειακές εγκαταστάσεις στη θάλασσα, αλλά και για εκείνους που καλούνται να διαχειριστούν σχετικά ζητήματα στην πράξη και επιθυμούν να συμπληρώσουν την αναγκαία θεωρητική τους κατάρτιση.

 

ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ Σελ. IX
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σελ. 1
Η ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Σελ. 7
ΜΕΡΟΣ Α? ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Σελ. 19
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Σελ. 25
1. Τα χαρακτηριστικά της οριοθέτησης Σελ. 26
2. Οι προκλήσεις της οριοθέτησης Σελ. 35
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΩΣ ΕΠΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Σελ. 51
1. Τα χαρακτηριστικά των αποφάσεων οριοθέτησης Σελ. 55
2. Η πρακτική των αποφάσεων οριοθέτησης Σελ. 64
ΜΕΡΟΣ Β? ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Σελ. 71
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΟΙΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ Σελ. 77
1. Τα χαρακτηριστικά των συμφωνιών κοινής εκμετάλλευσης Σελ. 79
2. Οι προκλήσεις των συμφωνιών κοινής εκμετάλλευσης Σελ. 90
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Σελ. 107
1. Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις διασυνοριακές ενεργειακές εγκαταστάσεις Σελ. 110
2. Οι προκλήσεις της ρύθμισης των διασυνοριακών ενεργειακών εγκαταστάσεων Σελ. 119
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σελ. 125
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ Σελ. 127
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Σελ. 143
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Σελ. 149
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ Σελ. 183
Back to Top