Καλοκαιρινές προσφορές έως -30% για λίγες ημέρες
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ & CAPITAL CONTROLS ΣΤΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ


Εισηγητές: Σαμαράς Α.

Σε απόθεμα

Κόστος Συμμετοχής: 140,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδ. 19393|19394|19395
5 ώρες
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου (16:30 - 21:30)
Εισηγητές: Σαμαράς Α.

Στόχος του Σεμιναρίου είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με το νομικό καθεστώς των Capital Controls στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την ανάλυση κρίσιμων ζητημάτων και την παρουσίαση των πρόσφατων περιπτώσεων εφαρμογής τους (case studies επιβολής ελέγχων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισλανδία), αλλά και να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα ως προς τη νομική φύση της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων, ιδίως διά της ανάδειξης των νομοθετικών ρυθμίσεων και των νομολογιακών εξελίξεων. Το Σεμινάριο αφορά ένα θέμα σύγχρονο και επίκαιρο, που εμφανίζει μεγάλο πρακτικό και θεωρητικό ενδιαφέρον. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους ασχολούνται με υποθέσεις διακίνησης κεφαλαίων και πληρωμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναζητούν απαντήσεις μεγαλύτερης εξειδίκευσης, για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν το αναγκαίο επιστημονικό υπόβαθρο για να ασχοληθούν στο μέλλον με το απαιτητικό αυτό θέμα, καθώς και για όσους θέλουν να εμβαθύνουν σε ένα άκρως επίκαιρο ζήτημα ευρωπαϊκού δικαίου με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

 • Εισαγωγή
  -Βασικές έννοιες και παρατηρήσεις
  -Capital Controls στο διεθνές περιβάλλον
 • Νομοθετική δράση περί κατάργησης των κεφαλαιακών περιορισμών στην ΕΕ
  -Κυκλοφορία κεφαλαίων και πληρωμών στο πλαίσιο της ΕΟΚ
  -Εδραίωση κεφαλαιακής απελευθέρωσης στη μετα-Μάαστριχτ εποχή
  -Εξέλιξη ενωσιακών διατάξεων περί ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων
 • Επιρροή ενωσιακής νομολογίας επί της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων
  -Άμεσο αποτέλεσμα στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων
  -Διάλογος ενωσιακού δικαστή και νομοθέτη
  -Πεδίο εφαρμογής & Περιεχόμενο της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων και   πληρωμών
  -Σχέση ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων με άλλες οικονομικές ελευθερίες
 • Κεφαλαιακοί περιορισμοί ως «εξαίρεση» στην ΕΕ
  -Συντακτικό οικονομικό πρότυπο της ΕΕ - Απάλειψη εμποδίων στην ενιαία αγορά & κινητικότητα κεφαλαίων -Συνήθεις μορφές κεφαλαιακών
  περιορισμών - Δικαιολόγηση κεφαλαιακών περιορισμών - Βασικές &
  Ειδικές παρεκκλίσεις/εξαιρέσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων- Ασφαλιστικές δικλείδες «περιορισμού των περιορισμών»
 • Ρόλος & Εφαρμογή των Capital Controls σε ευρωπαϊκά κράτη
  -Έλεγχοι κεφαλαίων ως εργαλείο εν καιρώ οικονομικής κρίσης
  -Ευρωπαϊκή συνύπαρξη και συνεργασία σε περιόδους κρίσης
  -Σημασία, κίνητρα, αποτελεσματικότητα των ελέγχων
  -Case studies: Ισλανδικά, Κυπριακά, Ελληνικά Capital Controls

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε:

 • Δικηγόρους, Νομικούς Συμβούλους, Δικαστές
 • •Στελέχη τραπεζών και ιδιωτικών επιχειρήσεων
 • • Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας
 • • Στελέχη της Διοίκησης
 • • Ασκούμενους Δικηγόρους, Φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς)
 • • Οικονομολόγους, Επιστήμονες και Επαγγελματίες.

Απόστολος Σαμαράς

Ο Απόστολος Ι. Σαμαράς αποφοίτησε από το Marymount International School of Rome το 2010, τελείωσε τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (Πτυχίο, 2015), ειδικεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην ίδια Σχολή (ΜΔΕ, 2017) και συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές με υποτροφία από το ΙΚΥ. Είναι αριστούχος Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ (2021), μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του νομικού περιοδικού «Ευρωπαϊκό Δίκαιο» (2019-), Βοηθός Διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Δικηγόρος Αθηνών (2018-), μέλος εγνωσμένου κύρους επιστημονικών ενώσεων, συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων (αγγλικών & ελληνικών) σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, έχει σημαντική διαδικτυακή αρθρογραφία και έχει παραδώσει μαθήματα στη Ναυτική Σχολή Πολέμου. Παραδίδει διαλέξεις (στα αγγλικά & ελληνικά) σε διάφορες θεματικές ευρωπαϊκού και δημοσίου δικαίου, συμμετέχει δε επανειλημμένως σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Επί σειρά ετών, έχει ασχοληθεί εις βάθος με το θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, έχει συγγράψει τη μονογραφία «Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στο σύγχρονο ενωσιακό δίκαιο» (εκδ. ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 2022), βασισμένη στη διδακτορική διατριβή του, καθώς και άρθρα όπως «Capital Controls: Νομική Σκοπιά» (ΔΕΕ, τεύχ. 5/2017), «Επιβολή των Capital Controls σε Ελλάδα & Κύπρο» (ΔΕΕ, τεύχ. 11/2017), «Έλεγχος στις κινήσεις ρευστών διαθεσίμων» (ΕυΔίκ, τεύχ. 1/2019).

Φυσική Παρουσία (Δια Ζώσης)

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων με φυσική παρουσία οργανώνεται σε υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας εξοπλισμένες με οπτικοακουστικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (Αθήνα, Μαυρομιχάλη 23), σε απόσταση 200 μέτρων από την οδό Ακαδημίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Βίντεο (On-demand)

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα edu.nb.org παρέχει την δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων από το χώρο σας μέσω Η/Υ ή laptop με μία απλή σύνδεση Internet.

Βίντεο (Live Streaming)

Ίσες ευκαιρίες παρακολούθησης για τους υποψήφιους σε όλη την επικράτεια. Aπευθείας σύνδεση του εκπαιδευόμενου μέσω internet από τον χώρο του εκπαιδευόμενου με μοναδική προϋπόθεση τη χρήση Η/Υ ή laptop και τη σύνδεσή του με μια απλή γραμμή ADSL. Ενεργή - διαδραστική συμμετοχή του εκπαιδευόμενου την ώρα της διεξαγωγής του μαθήματος με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων γραπτά ή προφορικά και ταυτόχρονη λήψη απάντησης από τον εισηγητή, σαν να είναι ο εκπαιδευόμενος φυσικά παρών.
Back to Top