ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Στρατηγικές και τεχνικές στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για αγορές άνω των 30€
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 58,00 €

Βιβλίο (έντυπο)   + 58,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδικός Προϊόντος: 12713
Κοντουδάκη Α., Μυλωνόπουλος Δ.
Μοίρα Π.
Το παρόν έργο, με το οποίο η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ εγκαινιάζει τη νέα σειρά «Ανοικτή Βιβλιοθήκη», έχει ως αντικείμενο τον τουρισμό ως ένα σύνθετο οικονομικό προϊόν ιδιαίτερης εσωτερικής δυναμικής και παραγωγικής αξίας, που απαιτεί ιδιαίτερη επικοινωνιακή προσέγγιση. Το έργο προλογίζουν ο κ. Ν. Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του ΕΟΤ και η επιμελήτρια της έκδοσης κ. Π. Μοίρα, Καθ. Κοινωνιολογίας του Τουρισμού με 18ετή διοικητική προϋπηρεσία στον ΕΟΤ.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, η ετερογένεια του τομέα του τουρισμού προϋποθέτει επιλογή στρατηγικών με συνδυαστική χρήση πλήθους εργαλείων για τη δόμηση και εξατομίκευση της προσήκουσας επικοινωνιακής πολιτικής κάθε χώρας. Στις περισσότερες χώρες - προορισμούς, την ολοκληρωμένη στρατηγική της επικοινωνίας αναλαμβάνει ένας εθνικός φορέας, ο οποίος επιφορτίζεται με την αποστολή της κατάρτισης και υλοποίησης κεντρικής στρατηγικής επικοινωνίας.

Στη χώρα μας, επίσημος φορέας της τουριστικής πολιτικής είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - ΕΟΤ. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - ΕΟΤ υλοποιεί προγράμματα προβολής και διαφημιστικές καμπάνιες, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης της επικοινωνίας και τις επιταγές του τουριστικού μάρκετινγκ. Με την πάροδο των ετών οι τεχνικές επικοινωνίας εκσυγχρονίζονται και σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο ΕΟΤ υιοθετεί πλήρως τις σύγχρονες επικοινωνιακές τάσεις με τη χρήση του διαδικτύου και με εφαρμογές εργαλείων επικοινωνίας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τη χρήση της τεχνολογίας, η επικοινωνία ευνοεί την πολυποικιλότητα του ΕΟΤ, ώστε να προωθείται με τον πλέον άμεσο τρόπο, η αυθεντικότητα του προορισμού και οι αμέτρητες επιλογές εμπειριών που προσφέρει στους επισκέπτες.

Η ιδιαίτερα φιλόδοξη και ευρηματική διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ για το τρέχον έτος έχει το κεντρικό σύνθημα «Υou in Greece», το οποίο ανάλογα με τις υπηρεσίες που ο ΕΟΤ επιθυμεί να διαφημίσει, προβάλλεται και παραλλαγμένο είτε ως «Υou and your family in Greece», εφ΄ όσον πρόκειται για οικογενειακές διακοπές, είτε ως «Υouth in Greece» για μορφές τουρισμού που απευθύνονται σε νεαρότερες ηλικίες τουριστών, είτε ακόμα ως «Culture in Greece», αναδεικνύοντας παγκοσμίως τους ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας, που ανέκαθεν αποτέλεσαν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Η διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ προβάλλεται κάθε χρόνο στο Διαδίκτυο, σε ταξιδιωτικά γραφεία και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, εφημερίδες και περιοδικά, καταδεικνύοντας, όσον αφορά τη χώρα μας, πόσο η επικοινωνιακή πολιτική, που ασκείται από τους εθνικούς οργανισμούς τουρισμού, σε συνδυασμό με παράλληλες δράσεις ενίσχυσης της εικόνας της χώρας - προορισμού, αποτελούν έναν καθοριστικής σημασίας μηχανισμό προσέλκυσης τουριστικής πελατείας. Υπ΄ αυτή την έννοια, στο έργο παρουσιάζεται μία συγκριτική ανάλυση της επικοινωνιακής πολιτικής, όπως εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι χώρες - προορισμοί υφίστανται έντονα τις πιέσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα οι τουριστικές αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό να εμφανίζουν διακυμάνσεις. Σε παρόμοιες περιόδους διεθνών κρίσεων έχει καταστεί απολύτως προφανές ότι κρίσιμο μέγεθος στη διατήρηση των αριθμών είναι η στοχευμένη και ευέλικτη επικοινωνία, η υλοποιούμενη σε πραγματικούς χρόνους, με τη συνδρομή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ολοκληρωμένη σύγχρονη πλέον αυτή στρατηγική επικοινωνίας, η οποία υλοποιείται στους κρίσιμους κατάλληλους χρόνους και προσεγγίζει επιλεγμένα και στοχευμένα το εκάστοτε κοινό προσαρμοσμένη στις ανάγκες του, αποτελεί conditio sine qua non για τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του εθνικού τουριστικού προϊόντος με κριτήρια ποιότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συγγραφείς απαντούν με σαφήνεια στα ερωτήματα: πώς κάθε χώρα της Ένωσης επικοινωνεί σε διαφορετικά πολιτισμικά κοινά το τουριστικό προϊόν της; ποιος ο ρόλος του δημόσιου τομέα σε αυτή τη διαδικασία; πώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζονται για την από κοινού τουριστική προβολή; σε ποιον απευθύνονται και τι πραγματικά επιθυμούν να γνωρίζουν οι ίδιοι οι πιθανοί επισκέπτες πριν αποφασίσουν να ταξιδέψουν σε μία χώρα; πώς οργανώνεται ο τομέας επικοινωνίας στον τουριστικό φορέα μιας χώρας; πώς μία χώρα διαχειρίζεται την τουριστική της εικόνα; πότε ξεκινά η διαδικασία επικοινωνίας ενός προορισμού και παύει αυτή, όταν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα; είναι σημαντική η κατασκευή «τουριστικής ταυτότητας» μιας χώρας για τη διεθνή τουριστική αγορά; πότε αποφασίζει μια κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο στην τουριστική της επικοινωνία;

Για να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, οι συγγραφείς δεν αρκούνται μόνο στην ανάλυση των τουριστικών στρατηγικών επικοινωνίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φορέων που τα καταρτίζουν και τα εκτελούν, αλλ΄ ερευνούν και μελετούν σφαιρικά την τουριστική πολιτική που φαίνεται να υιοθετεί κάθε χώρα, αποδεικνύοντας ότι στην εποχή της διαδικτυακής οικονομίας και των «έμπειρων ταξιδιωτών» η θεσμοθετημένη μέριμνα για την τουριστική προβολή και επομένως, για τη συνεπή και συστηματική επικοινωνιακή πολιτική, αναδεικνύεται ως άμεση αναγκαιότητα. Η επικοινωνιακή πολιτική τεκμηριώνεται σε μία ολιστική ιδέα επικοινωνίας της χώρας - προορισμού, που δεν εξαντλείται στην επινόηση μιας έξυπνης διαφημιστικής ιδέας, αλλ΄ επιδιώκει να διαμορφώσει μια σταθερή, ανθεκτική και μακρόχρονη σχέση με την κοινή γνώμη των άλλων χωρών. Διότι κάθε ενδιαφερόμενη χώρα δεν αρκεί να εξαντλήσει τα όποια αποθέματα της κουλτούρας της για να προβληθεί, αλλά περισσότερο χρειάζεται να επενδύσει στην ανάδειξή τους, να αφοσιωθεί στην ιδιαιτερότητά τους και να φροντίσει για την ανανέωσή τους, μεταφέροντας τον παλμό τους μέσω της συνεργασίας και της συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η επικοινωνιακή πολιτική του δημόσιου τομέα τουρισμού πρέπει να εξασφαλίζει τη συνεχή και αδιάκοπη ροή της επικοινωνίας προς το ταξιδιωτικό κοινό, στον βαθμό μάλιστα που η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από την ένταση, αλλά κυρίως από τη διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στο παρόν έργο αναλύεται η σύγχρονη επικοινωνιακή πολιτική στον δημόσιο τομέα τουρισμού. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε Εισαγωγή και τρία Μέρη. Στην Εισαγωγή γίνεται συνοπτική αναφορά στον ρόλο των δημοσίων σχέσεων ως οργανωμένης λειτουργίας. Στο Μέρος Ι αναλύεται η επικοινωνιακή πολιτική στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Τονίζεται η επιτελική λειτουργία των δημοσίων σχέσεων στον τουρισμό σε σχέση με τον δημόσιο τομέα του τουρισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης αναπτύσσονται οι λειτουργίες διαμόρφωσης της επικοινωνιακής ταυτότητας και οι μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο Μέρος ΙΙ αναφέρεται το νομικό πλαίσιο του τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θέση του στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ορισμένες από τις τρέχουσες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γενικά, παρουσιάζονται οι προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη για την από κοινού προβολή του τουριστικού τομέα. Στο Μέρος ΙΙΙ αναλύεται διεξοδικά το πλαίσιο διαμόρφωσης και άσκησης της επικοινωνιακής πολιτικής του τουρισμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Το έργο αυτό φιλοδοξεί ν΄ αποτελέσει μια ουσιαστική συμβολή στη σύγχρονη τουριστική έρευνα και ένα ερέθισμα για την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων στον τομέα του τουρισμού με στόχο τη διαμόρφωση αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣΣελ. 1
ΜΕΡΟΣ Ι  
Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 
Η ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣελ. 9
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣΣελ. 13
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 
Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣελ. 18
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 
Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣΣελ. 24
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 
ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΣελ. 31
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 
Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣΣελ. 36
ΜΕΡΟΣ ΙΙ 
ΤΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 
1.1. Το ιστορικό της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΣελ. 42
1.2. Τα όργανα της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΣελ. 44
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 
2.1. Νομικό ΠλαίσιοΣελ. 47
2.2. Θεσμικά ΌργαναΣελ. 48
2.2.1. Η ΕπιτροπήΣελ. 48
2.2.2. Το ΣυμβούλιοΣελ. 48
2.2.3. Το ΚοινοβούλιοΣελ. 48
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 
3.1. Η δεκαετία 1980-1989Σελ. 50
3.2. Η δεκαετία 1990-1999Σελ. 51
3.3. Η δεκαετία 2000-2009Σελ. 56
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 
4.1. Ενθάρρυνση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα στην ΕυρώπηΣελ. 60
4.1.1. Προώθηση της διαφοροποίησης των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιώνΣελ. 60
4.1.2. Ανάπτυξη της καινοτομίας στην τουριστική βιομηχανίαΣελ. 61
4.1.3. Βελτίωση των επαγγελματικών αρμοδιοτήτωνΣελ. 62
4.1.4. Ενθάρρυνση της παράτασης της τουριστικής περιόδουΣελ. 62
4.1.5. Εδραίωση της κοινωνικο-οικονομικής γνωστικής βάσης για τον τουρισμόΣελ. 62
4.2. Προώθηση της ανάπτυξης βιώσιμου, υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμούΣελ. 64
4.3. Εδραίωση της εικόνας και της προβολής της Ευρώπης ως συνόλου βιώσιμων και ποιοτικών τουριστικών προορισμώνΣελ. 66
4.4. Μεγιστοποίηση του δυναμικού των πολιτικών και των χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη του τουρισμούΣελ. 67
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 
5.1. «Καλυψώ - Μια προπαρασκευαστική δράση για τον κοινωνικό τουρισμό» European Commission - «Calypso Tourism Preparatory Action»Σελ. 69
5.2. Δράση Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας «European Destinations of Excellence (EDEN)»Σελ. 71
5.3. Δράσεις στον τομέα του πολιτισμούΣελ. 72
5.3.1. Προώθηση της ανάπτυξης του αειφόρου, υπεύθυνου και ποιοτικού τουρισμούΣελ. 72
5.3.2. Προώθηση της καινοτομίας στον τουριστικό τομέαΣελ. 72
5.3.2.1. Digi-lodgeΣελ. 73
5.3.3.2. «Guest Inn - Δικτύωση και προβολή των τουριστικών καταλυμάτων υπαίθρου»Σελ. 73
5.3.3. «MICHAEL PLUS Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe»Σελ. 73
5.3.4. Ευρωπαϊκό έργο ATHENA «ATHENA-Access to Cultural Heritage Networks across Europe»Σελ. 74
5.3.5. Βραβείο της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά «European Union Prize for Cultural Heritage»Σελ. 74
5.3.6. Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «European Heritage Label»Σελ. 74
5.3.7. Πολιτισμός & Γαστρονομία Σελ. 75
5.3.7.1. Η Δράση «Αegean Cuisine»Σελ. 75
5.3.7.2. Η Δράση «Κέρασμα»Σελ. 76
5.3.7.3. Η Δράση "Cretan Quality Agreement"Σελ. 76
5.3.8. Πολιτιστικές διαδρομές («Cultural Routes»)Σελ. 77
5.3.8.1. Πολιτιστική διαδρομή «Οι δρόμοι της ελιάς»Σελ. 77
5.3.8.2. Πολιτιστική διαδρομή «Οι δρόμοι του κρασιού»Σελ. 78
5.3.9. Πολιτιστικές - θρησκευτικές διαδρομέςΣελ. 78
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 
Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 
6.1. Ευρωπαϊκή Μέρα Τουρισμού (European Tourism Day)Σελ. 80
6.2. Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού (European Tourism Forum)Σελ. 81
6.3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission)Σελ. 81
ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ 
Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 
ΤΜΗΜΑ Α΄ 
ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΒΕΛΓΙΟ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ 
ΒΕΛΓΙΟ 
1. ΓενικάΣελ. 87
2. Το Βελγικό σύστημαΣελ. 87
2.1. ΒαλλονίαΣελ. 88
2.1.1.Τουριστική προβολή της ΒαλλονίαςΣελ. 90
2.2. ΦλάνδραΣελ. 92
2.2.1. Τουριστικό Γραφείο ΦλάνδραςΣελ. 92
2.3. Γερμανόφωνη ΚοινότηταΣελ. 94
3. Η τουριστική προβολήΣελ. 94
3.1. Το Γραφείο Τουριστικής ΠροώθησηςΣελ. 99
3.2. Η κοινή προβολή και προώθησηΣελ. 101
ΟΛΛΑΝΔΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 104
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 104
3. Η τουριστική πολιτικήΣελ. 106
3.1. Θεματικές χρονιέςΣελ. 107
3.2. Η φόρμουλα PMPCΣελ. 109
3.3. Ιστότοπος του NBTCΣελ. 111
4. Γραφείο Συνεδρίων και ΤουρισμούΣελ. 113
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 
1. ΓενικάΣελ. 114
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 115
2.1. Εθνικός Οργανισμός ΤουρισμούΣελ. 116
2.2. Περιφερειακά Γραφεία ΤουρισμούΣελ. 118
3. Η πολιτική προβολής και προώθησηςΣελ. 119
3.1. Στρατηγική προβολής και προώθησηςΣελ. 123
3.2. Διαδικτυακή προβολή και προώθησηΣελ. 125
3.3. Η παραδοσιακή επικοινωνία του προορισμούΣελ. 127
ΓΑΛΛΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 130
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 130
2.1. Ιστορική αναδρομή, 20ός αιώναςΣελ. 131
2.2. Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώναΣελ. 132
2.3. Ο Γαλλικός Οργανισμός ΤουρισμούΣελ. 135
3. Στρατηγική προβολής και προώθησηςΣελ. 137
3.1. Επικοινωνιακές καμπάνιεςΣελ. 139
3.2. Η κινηματογραφική εικόναΣελ. 141
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 143
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 143
2.1. Γερμανικό Εθνικό Τουριστικό ΣυμβούλιοΣελ. 145
3. Η προβολή και προώθησηΣελ. 147
ΙΤΑΛΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 149
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 149
3. Ο Ιταλικός Οργανισμός ΤουρισμούΣελ. 152
4. Η πολιτική προώθησης και προβολήςΣελ. 155
5. Ο κινηματογράφος ως εργαλείο τουριστικής προβολήςΣελ. 161
ΤΜΗΜΑ Β΄ 
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΔΑΝΙΑ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ 
ΔΑΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 167
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 168
3. Η τουριστική πολιτικήΣελ. 169
4. Η προβολή και προώθησηΣελ. 171
5. Η τουριστική προβολή της ΚοπεγχάγηςΣελ. 180
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 
1. ΓενικάΣελ. 182
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 183
3. Η πολιτική προβολής και προώθησηςΣελ. 185
3.1. Η Visit BritainΣελ. 187
3.2. Η τουριστική προβολή και προώθηση μέσω της κινηματογραφικής εικόναςΣελ. 193
ΙΡΛΑΝΔΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 195
2. Ο δημόσιος τομέας τουρισμούΣελ. 195
2.1. Ο Εθνικός Οργανισμός Τουριστικής ΑνάπτυξηςΣελ. 196
3. Πολιτική προβολής και προώθησηςΣελ. 196
4. Ο Οργανισμός Tourism IrelandΣελ. 198
5. Η τουριστική ταυτότητα της ΙρλανδίαςΣελ. 201
ΤΜΗΜΑ Γ΄ 
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΕΛΛΑΔΑ 
ΕΛΛΑΔΑ 
1. ΓενικάΣελ. 206
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 206
2.1. Η αʼ περίοδος (1914-1949)Σελ. 207
2.2. Η βʼ περίοδος (1950-2000)Σελ. 208
2.3. Η γʼ περίοδος (2001-2010)Σελ. 208
3. Η Εθνική Στρατηγική για την Τουριστική ΑνάπτυξηΣελ. 209
4. Η προβολή και προώθησηΣελ. 212
4.1. Τεχνικές προβολής και προώθησηςΣελ. 215
5. Η τουριστική ταυτότηταΣελ. 217
5.1. Το λογότυποΣελ. 219
6. Η καμπάνια προώθησης της Αθήνας - "World of Athens" 2009Σελ. 220
7. Ηλεκτρονική προβολή και προώθησηΣελ. 221
8. Ο κινηματογράφος ως εργαλείο τουριστικής προβολήςΣελ. 222
9. Η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης AθηνώνΣελ. 227
10. Το Γραφείο Συνεδρίων ΑθήναςΣελ. 228
ΤΜΗΜΑ Δ΄ 
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 
ΙΣΠΑΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 229
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 229
2.1. Το Ινστιτούτο Τουρισμού της Ισπανίας Σελ. 230
3. Η πολιτική προβολήςΣελ. 231
4. Η διαχείριση των κρίσεωνΣελ. 233
5. Σχέσεις με τα ΜΜΕΣελ. 234
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 235
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 235
3. Πολιτική προβολής και προώθησηςΣελ. 237
4. Διαδικτυακή προβολήΣελ. 241
ΤΜΗΜΑ Ε΄ 
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ 
ΑΥΣΤΡΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 243
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 244
3. Τουριστική προώθηση και προβολήΣελ. 248
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 250
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 250
3. Η στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη της ΦινλανδίαςΣελ. 252
4. Τουριστική προώθηση και προβολήΣελ. 255
4.1. Φινλανδικό Συμβούλιο ΤουρισμούΣελ. 255
4.2. Συμβούλιο Προώθησης της ΦινλανδίαςΣελ. 258
4.3. O ιστότοπος VisitFinlandΣελ. 259
4.4. Το Φινλανδικό Γραφείο ΣυνεδρίωνΣελ. 260
5. Οι στρατηγικές προβολής και προώθησηςΣελ. 261
5.1. Η Στρατηγική προβολής και προώθησης της περιόδου 2004 - 2007Σελ. 261
5.2. Η Στρατηγική προβολής και προώθησης της περιόδου 2007-2013Σελ. 264
5.3. Αποτίμηση των στρατηγικώνΣελ. 265
ΣΟΥΗΔΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 267
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 268
2.1. Ο Σουηδικός Οργανισμός Οικονομικής και Περιφερειακής ΑνάπτυξηςΣελ. 269
2.2. Το Σουηδικό Ταξιδιωτικό και Τουριστικό ΣυμβούλιοΣελ. 270
2.3. Ειδικό Συμβούλιο για την εικόνα της ΣουηδίαςΣελ. 271
3. Ηλεκτρονική προβολή και προώθησηΣελ. 272
4. Η ΣυνέργειαΣελ. 276
5. H συνέργεια των εθνικών τουριστικών αρχών των χωρών της ΣκανδιναβίαςΣελ. 277
ΤΜΗΜΑ ΣΤ΄ 
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΚΥΠΡΟΣ - ΤΣΕΧΙΑ - ΕΣΘΟΝΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΜΑΛΤΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ 
ΚΥΠΡΟΣ 
1. ΓενικάΣελ. 278
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 278
3. Τουριστική πολιτικήΣελ. 280
4. Η προώθηση και τουριστική προβολήΣελ. 281
ΤΣΕΧΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 284
2. Ο διοικητικός φορέαςΣελ. 284
2.1. Η Τουριστική Αρχή της ΤσεχίαςΣελ. 285
3. Τουριστική πολιτικήΣελ. 286
4. Η προβολή και προώθησηΣελ. 288
ΕΣΘΟΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 293
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 294
2.1. Η Enterprise EstoniaΣελ. 295
2.2. Το Εσθονικό Συμβούλιο ΤουρισμούΣελ. 295
3. Η τουριστική πολιτικήΣελ. 298
4. Η προώθηση και προβολήΣελ. 301
4.1. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέαΣελ. 304
5. Η διαδικτυακή προβολήΣελ. 304
6. Το Γραφείο Τουρισμού και Συνεδρίων του ΤαλίνΣελ. 306
ΟΥΓΓΑΡΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 307
2. Διοικητική δομή του ουγγρικού τουρισμούΣελ. 307
2.1. Υπουργός 'Ανευ Χαρτοφυλακίου,Υπεύθυνος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και ΣύγκλισηΣελ. 308
2.2. Η Ουγγρική Τουριστική ΑρχήΣελ. 308
2.3. Η Κοινοβουλευτική Αρχή για τον Αθλητισμό και τον ΤουρισμόΣελ. 309
2.4. Εθνικό Συμβούλιο ΤουρισμούΣελ. 310
2.5. Εθνικό Γραφείο Τουρισμού της ΟυγγαρίαςΣελ. 310
3. Πολιτική προβολής και προώθησηςΣελ. 312
ΛΕΤΟΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 318
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 319
2.1. Οργανισμός Τουριστικής ΑνάπτυξηςΣελ. 319
2.2. Το Συμβούλιο ΤουρισμούΣελ. 320
2.3. Σώμα Εμπειρογνωμόνων Τουριστικής ΒιομηχανίαςΣελ. 321
2.4. Το Λετονικό ΙνστιτούτοΣελ. 321
3. Η τουριστική πολιτικήΣελ. 322
4. Η ηλεκτρονική προβολή και προώθησηΣελ. 326
5. Το Γραφείο ΣυνεδρίωνΣελ. 327
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 329
2. Η τουριστική πολιτικήΣελ. 330
2.1. Ο τουριστικός νόμοςΣελ. 330
2.2. Το Εθνικό Πρόγραμμα για την Τουριστική ΑνάπτυξηΣελ. 331
2.3. Η Στρατηγική για το 2005Σελ. 332
3. Ο δημόσιος τομέας τουρισμούΣελ. 333
3.1. Η ΚυβέρνησηΣελ. 333
3.2. Ο Κρατικός Φορέας ΤουρισμούΣελ. 334
3.3. Το Συμβούλιο ΤουρισμούΣελ. 334
4. Τουριστική προβολή και προώθηση του προορισμού ΛιθουανίαΣελ. 335
4.1. Διαφήμιση και παροχή τουριστικής πληροφόρησηςΣελ. 335
4.2. Συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσειςΣελ. 336
4.3. Καλλιέργεια σχέσεων με τα διεθνή ΜΜΕΣελ. 336
4.4. Κρατικό Μητρώο Τουριστικών ΠόρωνΣελ. 337
4.5. Διεθνείς ΣχέσειςΣελ. 338
5. Η διαμόρφωση της εικόνας του προορισμού ΛιθουανίαΣελ. 338
6. Ηλεκτρονική προβολή και προώθησηΣελ. 343
7. Προβολή της πρωτεύουσας ΒίλνιουςΣελ. 344
8. Το Γραφείο Συνεδρίων του ΒίλνιουςΣελ. 345
ΜΑΛΤΑ 
1. ΓενικάΣελ. 346
2. Η τουριστική πολιτικήΣελ. 346
3. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 347
4. Η προώθηση και τουριστική προβολήΣελ. 348
5. Η προβολή μέσω του κινηματογράφουΣελ. 350
ΠΟΛΩΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 352
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 353
3. Η εθνική στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξηΣελ. 354
4. Τουριστική προβολή και προώθησηΣελ. 358
4.1. Ο Πολωνικός Οργανισμός ΤουρισμούΣελ. 359
4.2. Ιστότοπος του Υπουργείου ΕξωτερικώνΣελ. 360
4.3. Γραφείο ΣυνεδρίωνΣελ. 361
4.4. Διαδικτυακή πολιτιστική πύλη.Σελ. 362
ΣΛΟΒΑΚΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 363
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 363
2.1. Το Σλοβακικό Συμβούλιο ΤουρισμούΣελ. 365
2.2. Γραφεία ΕξωτερικούΣελ. 367
3. Εθνική δικτυακή πύληΣελ. 368
ΣΛΟΒΕΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 370
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 370
2.1. Σλοβενικό Τουριστικό ΣυμβούλιοΣελ. 372
3. Στρατηγικός σχεδιασμόςΣελ. 373
4. Πολιτική προώθησης και προβολήςΣελ. 375
4.1. ΙστότοποςΣελ. 377
ΤΜΗΜΑ Ζ΄ 
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 379
2. Ο δημόσιος φορέας τουρισμούΣελ. 379
2.1. Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και ΤουρισμούΣελ. 380
2.2. Εθνικό Συμβούλιο για τον ΤουρισμόΣελ. 380
2.3. Εθνική Επιτροπή για την Προστασία του Εμπορίου και του ΚαταναλωτήΣελ. 381
2.4. Τοπικοί και Περιφερειακοί Οργανισμού ΤουρισμούΣελ. 381
2.5. Δήμοι και ΚοινότητεςΣελ. 381
3. Η τουριστική πολιτικήΣελ. 381
4. Η προώθηση και προβολήΣελ. 383
4.1. Ο Βουλγαρικός Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και ΠροώθησηςΣελ. 383
ΡΟΥΜΑΝΙΑ 
1. ΓενικάΣελ. 385
2. Ο διοικητικός φορέας τουρισμούΣελ. 385
2.1. Γενική Διεύθυνση Ελέγχου, Αδειοδοτήσεων και ΙδιωτικοποιήσεωνΣελ. 387
2.2. Γενική Διεύθυνση Προβολής, Προώθησης και Διεθνών ΣχέσεωνΣελ. 387
2.3. Διεύθυνση Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων υπέρ της Τουριστικής ΑνάπτυξηςΣελ. 388
3. Η προώθηση και προβολήΣελ. 388
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
ΞΕΝΗΣελ. 391
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣελ. 400
Back to Top