ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ (ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ Ν 4939/2022 ΚΑΙ 4960/2022)
Εισαγωγικά θέματα ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων, ιθαγένειας και επιτροπείας ανηλίκων
Οι αυξανόμενοι προσφυγικοί πληθυσμοί και οι διαρκείς νομοθετικές αλλαγές στο δίκαιο του ασύλου συνεχίζουν να δημιουργούν ζητήματα συστηματοποίησης της πρακτικής στον κλάδο αυτό του δικαίου, ο οποίος πλέον διαπλέκεται όλο και περισσότερο με άλλους δικαϊκούς κλάδους. Στα ζητήματα καθορισμού του καθεστώτος πρόσφυγα και επικουρικής προστασίας (international protection status determination) προστίθενται πλέον οι ρυθμίσεις για την ένταξη και τα δικαιώματα των αναγνωρισμένων, οι διατάξεις για τους ανηλίκους και εξαιρετικές μορφές προστασίας, όπως η απονεμόμενη στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Το Σεμινάριο αποσκοπεί στην παρουσίαση και αποσαφήνιση των πρόσφατων εξελίξεων στη νομοθεσία και τη νομολογία, τόσο στο πεδίο της γνώσης από συμπληρωματικούς κλάδους όσο και σ’ εκείνο του επίκαιρου χειρισμού των ζητημάτων που συνδέονται με την ιδιότητα του πρόσφυγα. Θα δοθεί έμφαση στις αλλαγές που επέφερε ο νέος Κώδικας, καθώς και στη νεότερη νομολογία των διοικητικών και δικαστικών οργάνων.
• Νομοθετικές εξελίξεις στο δίκαιο διεθνούς προστασίας - σημασία της κωδικοποίησης
• Κώδικας Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών - (Ν. 4939/2022)
• Εισαγωγικές διακρίσεις για την προστασία των ανηλίκων ημεδαπών, πολιτών ΕΕ και πολιτών τρίτων χωρών
• Εθνικό σύστημα επιτροπείας και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων - (Ν. 4960/2022)
• Εξελίξεις σε ζητήματα διεθνούς προστασίας και εξέτασης αιτημάτων ασύλου από την πράξη
• Προσωρινή προστασία - Η περίπτωση της Ουκρανίας
• Δικαιώματα αναγνωρισμένων προσφύγων και ζητήματα ένταξης
• Εισαγωγή στις έννοιες της ιθαγένειας και της ανιθαγένειας
• Η διαχείριση συνόρων και η σχέση με το δίκαιο ασύλου
• Τεκμηρίωση δικογράφων (υπομνημάτων, προσφυγών) και αποφάσεων
• Νομολογία και θεματική παρουσίαση αποφάσεων (λόγοι δίωξης, διαδικαστικά ζητήματα κ.λπ.):
- της Υπηρεσίας Ασύλου,
- των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών,
- των εθνικών δικαστηρίων,
- του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
- του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- διεθνών οργάνων και επιτροπών
• Εξελίξεις του διεθνούς, ευρωπαϊκού και εθνικού πλαισίου για το άσυλο σε επίπεδο εκθέσεων, οδηγιών, συστάσεων, κατευθυντήριων γραμμών
• Ζητήματα από την πράξη ανά χώρα καταγωγής
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους που αναλαμβάνουν υποθέσεις ασύλου, χειριστές και άλλους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα του προσφυγικού δικαίου και θέλουν να αποκτήσουν γνώσεις για τη νομική διάσταση του θέματος. Η μεθοδολογική προσέγγιση και η ανάδειξη των πλέον επίκαιρων απαντήσεων σε όλες τις θεματικές καθιστούν το Σεμινάριο κατάλληλο και για δικαστές ή δικηγόρους με εξειδίκευση στον κλάδο, καθώς και ερευνητές του χώρου του προσφυγικού δικαίου και των ζητημάτων που άπτονται άμεσα με τα ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης και τις εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Τρόπος Πληρωμής:
Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ
Παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.