Διαδικτυακό Συνέδριο Εταιρικού Δικαίου από την Elsa Greece

Η ELSA Greece πιστή στον στόχο της για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου κάθε χρόνο με θεματικές εμπνευσμένες από τον χώρο των επιχειρήσεων και της οικονομίας, φέτος προσαρμόστηκε στις τρέχουσες υγειονομικές και ακαδημαϊκές συνθήκες και διοργάνωσε διαδικτυακό Συνέδριο Εταιρικού Δικαίου το διήμερο 18 και 19 Δεκεμβρίου 2020.

Η διαδικτυακή αίθουσα του Zoom φιλοξένησε τις εργασίες του Διαδικτυακού Συνεδρίου Εταιρικού Δικαίου και τα σχεδόν 500 άτομα που συμμετείχαν σε αυτό! Με τις εξαιρετικές εισηγήσεις των 12 ομιλητών που προσέγγιζαν ένα ευρύ φάσμα του εταιρικού δικαίου και έριχναν φως στις εξελίξεις αυτού, το Συνέδριο πρόσφερε πολύτιμα εφόδια και σημαντικά ακαδημαϊκά ερεθίσματα στους συμμετέχοντες!

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ήταν και φέτος Χορηγός του Συνεδρίου της ELSA Greece.

 

Περισσότερα για την Elsa Greece και το έργο της: https://www.elsa-greece.org/elsa-greece/

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
20 Ιαν 2021

Webinar - Νέο Πτωχευτικό Δίκαιο και Δεύτερη Ευκαιρία

Mε μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, διαδικτυακή σύγχρονη επιστημονική εκδήλωση (webinar) της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή (Ε.ΔΙ.Π.ΚΑ.) με θέμα: «Νέο Πτωχευτικό Δίκαιο και Δεύτερη Ευκαιρία». Την εκδήλωση παρακολούθησαν ζωντανά 580 συμμετέχοντες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας διεξαγωγής εκδηλώσεων της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ την οποία αυτή ως χορηγός προσέφερε στην Ένωση, παρέχοντας επίσης την πλήρη τεχνική επιμέλεια και υποστήριξη της εκδήλωσης.

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
13 Ιαν 2021

Διαδικτυακή Εκδήλωση: The Cybercrime Awareness Clinic

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος διοργάνωσε στις 19 Νοεμβρίου 2020 τη δεύτερη διάλεξη του κύκλου «Εγκληματολο-γώντας στον κόσμο» με προσκεκλημένο τον Δρ. Βασίλη Καραγιαννόπουλο (Reader in Cybercrime and Cybersecurity University of Portsmouth), και θέμα: “The Cybercrime Awareness Clinic” και συντονιστή εκ μέρους του ΚΕ.Μ.Ε. τον Αντιπρόεδρο Δρ. Φώτιο Σπυρόπουλο. Η εκδήλωση διεξήχθη διαδικτυακά μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τη συμμετοχή πολυπληθούς κοινού.

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ υποστηρίζει ως χορηγός το έργο του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος με το οποίο διατηρεί και μακροχρόνια συνεργασία.

 

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
11 Ιαν 2021

Η Qualex.gr κερδίζει 5 βραβεία e-volution awards

Tα e-volution Awards, τα μεγαλύτερα βραβεία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, απονεμήθηκαν και φέτος για 10η συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.

Τα βραβεία e-volution Awards που συνδιοργανώνουν  το Marketing Week της Boussias Communications με το E-Business Research Centre (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν καθιερωθεί ως τα πλέον αναγνωρισμένα βραβεία κύρους στον τομέα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

Στη φετινή διοργάνωση, ο ιστότοπος της νέας Πλατφόρμας Νομικού Περιεχομένου Qualex, που υλοποιήθηκε από την εταιρία Linakis.digital, για λογαριασμό της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ κέρδισε 5 βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες:

GOLD: Best in Books, Music & Entertainment

Χρυσή διάκριση της πλατφόρμας Qualex.gr για την εξαιρετική ανταπόκρισή της στις πραγματικές ανάγκες των χρηστών της και την ευκολία πρόσβασης από υπολογιστή και κινητό, καθώς και για την  έξυπνη μέθοδο κοστολόγησης της χρήσης της μέσω χρονοχρέωσης.

GOLD: DigitalTransformation

Χρυσή διάκριση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένης στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού και στους τρεις πυλώνες: διαδικασίες, εμπειρία πελάτη, επιχειρηματικό μοντέλο.

SILVER: Καινοτομία Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Aσημένια διάκριση για τον μηχανισμό χρέωσης του χρήστη σε πραγματικό χρόνο με βάση τα κείμενα που αντλεί ο χρήστης από την πλατφόρμα ενώ παράλληλα τον προστατεύει από κακόβουλη χρήση ή υπερχρέωση.

SILVER: Τεχνολογική Καινοτομία

Ασημένια διάκριση για το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου CMS Kentico, με αυτοματισμούς μάρκετινγκ και έξυπνα εργαλεία AI που υποστηρίζουν το επιχειρηματικό μοντέλο κοστολόγησης υπηρεσιών και φέρνουν την Qualex.gr  στην πρωτοπορία όσον αφορά στην ποιότητα της εμπειρίας που αποκτά ο χρήστης της.

SILVER: Information Architecture

Ασημένια διάκριση για την οργανωμένη αρχιτεκτονική της πληροφορίας και την άρτια δομή περιεχομένου της Qualex.gr που εξασφαλίζουν στον επισκέπτη μια  εύκολη και αποτελεσματική περιήγηση, σύμφωνη με τις προσδοκίες του.

 

Η Qualex είναι μια πλατφόρμα νομικού περιεχομένου με μοναδικές, σύγχρονες λειτουργίες που προσφέρουν στον χρήστη έξυπνη αναζήτηση, ευκολία, ταχύτητα και αξιοπιστία σε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας μέσω της οποίας, η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ αλλά και η ίδια η αναζήτηση νομικού περιεχομένου περνούν στην «επόμενη μέρα».

www.qualex.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες, www.e-volutionawards.gr

 

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
31 Δεκ 2020

2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ: «Aπό την κρίση στην ανάπτυξη: η φορολογία ως όχημα μετάβασης»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2ο Συνέδριο Φορολογικού Δικαίου, την Πέμπτη 17 & την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, το οποίο διοργάνωσαν η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ο Όμιλος Economia υπό την επιστημονική επιμέλεια και αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών.  Θεματικά το Συνέδριο εξέτασε τη δυναμική της φορολογίας ως «όχημα μετάβασης από την κρίση στην ανάπτυξη». Στο Συνέδριο μίλησαν 29 εξειδικευμένοι ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και ο Benjamin Angel, Director for Direct taxation, tax coordination, economic analysis and evaluation, Acting Director for Indirect Taxation and tax administration της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως keynote speaker. Το Συνέδριο κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο από άποψη του επίκαιρου περιεχομένου και της άρτιας διοργάνωσης όσο και από άποψη ανταπόκρισης και συμμετοχής, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των διαδικτυακών του Συνέδρων κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών του.

Στην έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρίας η εκδότρια Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών Πέτρος Χριστόφορος ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του. Ακολούθησε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος παρουσίασε το μεγάλο έργο της «Ψηφιοποίησης της Διοίκησης», αναλύοντας τα προγραμματισθέντα βήματα και τους στόχους που η Αρχή έχει θέσει, αναδεικνύοντας τη σημασία της έγκαιρης και προσήκουσας υλοποίηση του κρίσιμου έργου για την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη φορολογική πρακτική και πολιτική.
Το Συνέδριο οργανώθηκε σε 4 ενότητες. Η 1η ενότητα, υπό τον συντονισμό του Θεόδωρου Φορτσάκη, Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ασχολήθηκε με το κατά πόσον η φορολογία εισοδήματος μπορεί να έχει αναπτυξιακό πρόσημο. Ο Μάνος Τούντας, Tax Manager στην EY, ανέδειξε τα φορολογικά ζητήματα  που γεννώνται από την εισαγωγή των ευνοϊκών  φορολογικά διατάξεων των άρθρων 5Α, 5Β και 5Γ του ΚΦΕ για την προσέλκυση κατοίκων αλλοδαπής, για να ακολουθήσει η Αγγελική Κατσουλάκη, Senior Manager της Deloitte Greece η οποία παρουσίασε τις πτυχές των προγραμμάτων διάθεσης μετοχών σε υπαλλήλους και σε στελέχη των επιχειρήσεων που τον τελευταίο καιρό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ιδιαίτερα μετά την ευνοϊκή φορολόγηση που υιοθετεί ο ΚΦΣ. Για τη σημασία διασφάλισης ενός ευέλικτου φορολογικού καθεστώτος για την παθητική τοποθέτηση κεφαλαίων μίλησε η Ασπασία Μάλλιου, Εταίρος, Δικηγορική Εταιρεία POTAMITISVEKRIS αναδεικνύοντας το πώς αυτό θα συμβάλει στην εισαγωγή κεφαλαίων από την αλλοδαπή και στα θετικά αποτελέσματα της μόχλευσής τους. Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της της εξωστρέφειας που πρέπει να επιδείξει η χώρα, κινήθηκε και η Μαρίνα Αλλαμανή, Partner, Ζέπος & Γιαννόπουλος Δικηγορική Εταιρία, η οποία παρουσίασε προτάσεις για ένα νέο ελκυστικό πλαίσιο λειτουργίας των family offices με στόχο να λειτουργήσουν ως επενδυτικά κίνητρα. Την 1η ενότητα έκλεισε ο Λουκάς Πανέτσος, Δικηγόρος, Μέλος Φορολογικού Τμήματος Δικηγορικής Εταιρείας «Κυριακίδης Γεωργόπουλος» ο οποίος παρέθεσε ενδιαφέρουσες σκέψεις και επισημάνσεις επί των  προτάσεων της Έκθεσης Πισσαρίδη για την ενιαία φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η 2η ενότητα του Συνεδρίου αφορούσε ειδικότερα το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τον Συντονισμό ανέλαβε ο Στέφανος Δέτσης, Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Προϊστάμενος του Ειδικού Νομικού Γραφείου Δημοσίων Εσόδων (ΕΝΓΔΕ). Πρώτος μίλησε ο Κωνσταντίνος Κουνάδης, Tax Director, Grant Thornton ο οποίος ανέλυσε με λεπτομέρεια τις διαστάσεις της φορολογίας κατά τη μεταβολή της φορολογικής κατοικίας αλλά και τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν, για να τον διαδεχθεί η Δήμητρα Πάσσιου, Εταίρος, Saplegal Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, η οποία παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των δηλωτέων διασυνοριακών ρυθμίσεων που εισήγαγε ο Ν 4714/2020 σε εναρμόνιση με την Οδηγία ΕΕ 2018/822. Την ερμηνεία του άρθρου 38 ΚΦΔ από τη φορολογική Διοίκηση και το παράδειγμα της ΔΕΔ Α 1356/2020 επιτυχώς επιχείρησε ο Στυλιανός Παπαδημητρίου, Δικηγόρος/Φορολογικός Σύμβουλος, Εταίρος «Κεραμεύς, Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία», και στη συνέχεια η Χαρά Λιβιτσάνου, Νομικός, αν. Προϊσταμένη Δ/νσης Νομικής Υποστήριξης στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρουσίασε το κρίσιμο θέμα της αλληλέγγυου ευθύνης διοικούντων ως μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά και φορολογικής δικαιοσύνης.
Η 2η ημέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Συμβούλου Διοίκησης του ΣΕΒ Κώστα Σφακάκη ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό  ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ, που σταθερά στηρίζει το Συνέδριο ως θεσμικός υποστηρικτής.
Το θέμα της 3ης ενότητας του Συνεδρίου ήταν η φορολογική βεβαίωση. Τον συντονισμό των εισηγητών είχε ο Γεώργιος Φουφόπουλος, ΔΝ, Δικηγόρος, Επικεφαλής Τμήματος Διοικητικού & Φορολογικού Δικαίου Δ.Ν.Υ. ΕΤΕ, Managing Partner KLF Law Offices. Τον λόγο πρώτος έλαβε ο Ιωάννης Σταυρόπουλος, Διαχειριστής Εταίρος, Σταυρόπουλος & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, ο οποίος ανέπτυξε ενδελεχώς το θέμα του εντόκου της επιστροφής με βάση δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια ο Ευστάθιος Μπακάλης, Εταίρος, KBVL Δικηγορική Εταιρία, Μέλος του Δικτύου Δικηγορικών Εταιρειών Deloitte, παρουσίασε την κρίσιμη πρόσφατη νομολογία και νομοθεσία γύρω από το θέμα της παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου για την καταβολή φόρου. Για την έννοια των «νέων  συμπληρωματικών» στοιχείων με βάση τη νομολογία του ΣτΕ μίλησε διεξοδικά ο Γιώργος Φωτόπουλος, Δικηγόρος, LL.M., ενώ ο Πέτρος Πανταζόπουλος, Δικηγόρος, Διδάκτωρ και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Εταίρος, Φορτσάκης Διακόπουλος Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία ανάπτυξε αναλυτικά και με συγκεκριμένα παραδείγματα τα ειδικότερα ζητήματα και τις ενδεχόμενες αντινομίες από την εφαρμογή των «έμμεσων» τεχνικών ελέγχου.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης που ακολούθησε τις προηγηθείσες εισηγήσεις, τον λόγω έλαβε ο Keynote speaker Benjamin Angel ο οποίος μίλησε για τις συστηματικές προσπάθειες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και να οργανώσει την προσπάθεια όλων των μελών κρατών για την ανάκαμψη της οικονομίας, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η φορολογία στη διαδικασία αυτή. Ακολούθησε η τελευταία ενότητα του Συνεδρίου, που είχε ως θεματική την επίλυση των διαφορών, και η οποία διακρίθηκε σε δύο υποενότητες: Τον απαιτητικό συντονισμό και των 2 υποενοτήτων είχε η Πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Τσουρουφλής, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΚΠΑ, ο οποίος ανέλυσε το νέο άρθρο 63Β του ΚΦΔ περί ακύρωσης ή τροποποίησης οριστικής φορολογικής εγγραφής, για να συνεχίσει η Βασιλική Αθανασάκη, Δικηγόρος, Φορολογική Σύμβουλος, Διδάκτωρ Δημοσίου και Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία παρουσίασε τον νεοπαγή θεσμό της  Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών της Οδηγίας ΕΕ 2017/1852 μίλησε η Κατερίνα Σαββαΐδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική & Διοίκηση, τ. Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Δρ. Κατερίνα Πέρρου, Δικηγόρο, Επιστημονική Συνεργάτιδα Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νομική Σύμβουλο του Διοικητή ΑΑΔΕ η οποία ανέλυσε τη νέα διαδικασία διεξαγωγής του MAP βάσει των ΣΑΔΦ και της Σύμβασης Διαιτησίας.  Στη 2η υποενότητα  πρώτος τον λόγο πήρε ο Νικόλαος Σεκέρογλου, Σύμβουλος Υπ. Δικαιοσύνης, Πάρεδρος του Συμβουλίου  Επικρατείας, ο οποίος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποτελεσματικότερη επίλυση των φορολογικών και, εν γένει, διοικητικών διαφορώνΤο θέμα του πώς η νομολογία αντιμετωπίζει το θέμα της μεταβολής της φορολογικής κατοικίας παρέθεσε αναλυτικά ο Αντώνης Φοβάκης, Πάρεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας.  Παρέμβαση στη συνέχεια, πραγματοποίησε ο Μανόλης Βελεγράκης, ΔΝ θίγοντας τα κρίσιμα συνταγματικά και δικονομικά ζητήματα που γεννώνται κατά τη διαδικασία εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, ενώ παρέμβαση έκανε επίσης ο Δρ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης, Λέκτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας (UNIC), Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και Κοινοτικός Δικηγόρος Κύπρου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Thelxis Fund Ltd., ο οποίος μας μετέφερε την εμπειρία του για τα θέματα που ανακύπτουν  αντίστοιχα κατά τη διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών στην Κύπρο. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του  Ιωάννη Δρυλλεράκη, Διευθύνοντος Εταίρου στην Δικηγορική Εταιρεία Δρυλλεράκης & Συνεργάτες και του Γιώργου Μυλωνογιάννη, Δικηγόρου, Συμβούλου του Πρωθυπουργού για φορολογικά θέματα, οι οποίοι αφού κατέγραψαν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, συζήτησαν για τους στόχους που πρέπει να έχει η επαναχάραξη της φορολογικής πολιτικής προκειμένου να διασφαλίσει τη δικαιότερη και αποτελεσματικότερη φορολογία, η οποία μόνον με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποτελέσει «όχημα μετάβασης από την κρίση στην ανάπτυξη».

Το phygital 2ο Συνέδριο Φορολογικού Δικαίου πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας tax.events.nb.org που σχεδίασε το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ. Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της  Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση και με τη θεσμική υποστήριξη του ΣΕΒ.

Την υλοποίηση του 2ου Συνεδρίου στήριξαν: ως χρυσοί χορηγοί οι εταιρίες: Ernst & Young, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ, ως χάλκινοι χορηγοί οι δικηγορικές εταιρίες: KBVL Δικηγορική Εταιρία, Μέλος του Δικτύου Δικηγορικών Εταιρειών Deloitte, Κεραμεύς, Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος & Συνεργάτες, Κυριακίδης Γεωργόπουλος, Saplegal Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, Σταυρόπουλος & Συνεργάτες και ως χορηγοί οι δικηγορικές εταιρίες: Δρυλλεράκης & Συνεργάτες, Φορτσάκης Διακόπουλος Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες, POTAMITISVEKRIS και Ζέπος & Γιαννόπουλος Δικηγορική Εταιρία.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το Συνέδριο.

 

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
30 Δεκ 2020

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ συνδράμει στο έργο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ συνδράμει στο έργο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

Επεκτείνοντας τη μέχρι σήμερα υποστήριξή της στο σημαντικό έργο του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την προβολή του έργου του μέσω διαφόρων εντύπων της, η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ προέβη σε χρηματική δωρεά ποσού 1.000 ευρώ υπέρ των σκοπών του, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, ευχόμενοι στους άξιους συντελεστές του έργου του Δικτύου καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο τους.

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
8 Δεκ 2020

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγόρων Νομικών Υπηρεσιών

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγόρων Νομικών Υπηρεσιών, την Πέμπτη 19 & την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, που διοργάνωσαν η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ο Όμιλος Economia σε συνεργασία με την Association of Corporate Counsel Europe (ACCE) και υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων. Το Συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά και ήταν το 1ο Phygital Συνέδριο In-house δικηγόρων. Κεντρικός σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των νέων κινδύνων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται για τη Διοίκηση της Α.Ε. τόσο σε περιόδους κρίσης -όπως σήμερα λόγω της πανδημίας- όσο και υπό κανονικές συνθήκες. Tριάντα επτά εξαίρετοι επαγγελματίες του χώρου, συναντήθηκαν, συνομίλησαν και αντάλλαξαν πολύτιμη γνώση και εμπειρία, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των διαδικτυακών Συνέδρων και τις 2 ημέρες του. Το Συνέδριο κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο από άποψη επίκαιρου περιεχομένου και άρτιας διοργάνωσης όσο και από άποψη ανταπόκρισης και συμμετοχής, αφού οι Σύνεδροι που το παρακολούθησαν ανήλθαν σε 637!

Tην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε με χαιρετισμό του ο Αντώνης Καρατζάς, Δ/νων Σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρίας και η Αντιγόνη Παπαγγελοπούλου, Νομική Σύμβουλος, 3M South East Europe Region, εθνική συν-εκπρόσωπος της Association of Corporate Counsel (Europe), η οποία διετέλεσε και συντονίστρια των εργασιών της 1ης ημέρας του Συνεδρίου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου προέβλεπαν, και τις 2 ημέρες του Συνεδρίου, αρχικά κεντρική συνεδρίαση σε ολομέλεια και στη συνέχεια, παράλληλες συνεδρίες (breakout sessions). Την 1η ημέρα πρώτος έλαβε το βήμα ο Απόστολος Γκουτζίνης, Partner της Milbank LLP, ως Κeynote Speaker, o οποίος ανέπτυξε με ενάργεια τους λόγους για τους οποίους η τήρηση των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης εκτιμάται ως ιδιαίτερης σημασίας για τις διεθνείς επενδύσεις κεφαλαίου, για να καταλήξει σε έναν «Οδηγό 10 σημείων» που οι in-house σύμβουλοι δεν πρέπει να ξεχνούν. Η «Ευθύνη των Διοικητών των Εταιριών» ήταν το κεντρικό θέμα των τεσσάρων debates που διεξήχθησαν στη συνέχεια εν ολομελεία. Στο 1ο debate, ο Ιωάννης Παπαδάκης, Associate στη Δικ. Ετ. Δρυλλεράκης & Συνεργάτες συζήτησε με τον Ευστάθιο Μπακάλη, Εταίρο στη Δικ. Ετ. KBVL, Μέλος του Δικτύου Δικηγορικών Εταιριών Deloitte, για την υποκειμενικοποίηση της -μέχρι σήμερα- αντικειμενικής αλληλέγγυας ευθύνης των διοικούντων για φορολογικές οφειλές. Τα καυτά ερωτήματα που συζητήθηκαν υπό τον αποτελεσματικό συντονισμό του Ιωάννη Δρυλλεράκη, Managing Senior Partner στη Δικ. Ετ. Δρυλλεράκης & Συνεργάτες, ήταν μεταξύ άλλων: η προσωπική ευθύνη των διοικούντων σε περίπτωση μη καταβολής φόρων από την εταιρία, η ταυτότητα των αδικημάτων για τα οποία κινδυνεύουν οι διοικούντες να κατηγορηθούν και να περάσουν τη βάσανο της ποινικής διαδικασίας, οι περιορισμοί και οι δεσμεύσεις που απειλούν την περιουσία και την οικονομική τους ελευθερία μέχρι να εκκαθαριστεί δικαστικώς η αμφισβήτηση και η συμβολή του Ν 4646/2019 στην εκλογίκευση της έκτασης της ευθύνης. Για τη διαχείριση ρίσκου υπό το πρίσμα της αστικής ευθύνης των διοικούντων συζήτησαν στη συνέχεια, στο 2ο debate η Αθηνά Σκολαρίκου και η Ελένη Σκουφάρη, Εταίροι της Δικ. Ετ. Ζέπος & Γιαννόπουλος. Με συντονισμό του διαλόγου από τον Ανδρέα Φιαμέγκο, Senior Legal Counsel and Company Secretary, Interamerican Group of Companies, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα υποκειμενικά και τα αντικειμενικά όρια της ευθύνης των διοικούντων, το μέτρο ευθύνης και πώς δύναται να επιδράσει σε αυτό η αρχή της επιχειρηματικής κρίσης καθώς και πώς διαμορφώνεται η ευθύνη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Τα νέα δεδομένα που θέτουν στο εταιρικό ποινικό δίκαιο οι αλλαγές και οι καινοτομίες στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ήταν το αντικείμενο του 3ου debate, στο οποίο ο Παναγιώτης Κουρελέας και η Νατάσα Καίσαρη, εταίροι στη Δικ. Ετ. Giannidis Law Firm, συζήτησαν για τη διεύρυνση των κατ’ έγκληση διωκόμενων αδικημάτων κατά της εταιρικής περιουσίας, τον εξορθολογισμό των ποινικών διατάξεων που αφορούν τον δημόσιο τομέα, τους νέους θεσμούς αποκαταστατικής δικαιοσύνης, τις αλλαγές στο σύστημα ποινών κ.ά. με κριτική επισήμανση των ευοίωνων αλλά και των δυσοίωνων προοπτικών που διαμορφώνονται στο νέο αυτό περιβάλλον για τη διοίκηση της ανώνυμης εταιρίας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ιωάννης Μουτζουρίδης, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών, ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Το κατά πόσον μπορούν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης να προστατέψουν εταιρίες και διοικητικά συμβούλια από διοικητικού, ουσιαστικού αλλά και ποινικού τύπου ευθύνες ήταν το θέμα του 4ου debate, με συντονιστή τον Ιωάννη Αψούρη, Γενικό Διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Πρόεδρος Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πετρελαϊκών Εταιρειών (Fuels Europe), και διαλογικά αντιπαρατιθέμενους τον Βασίλη Βύζα, Partner, Head of Legal και τον Αντώνη Γκιόκα, Senior Manager, Legal Services της PwC Ελλάδας, οι οποίοι μεταξύ άλλων, ανέδειξαν εμφατικά τη σημασία ύπαρξης και τήρησης στην πράξη κριτηρίων επιλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Τις εργασίες της 1ης ημέρας ολοκλήρωσαν τα δύο παράλληλα breakout sessions, μεταξύ των οποίων είχαν να επιλέξουν οι Σύνεδροι: Στο ένα breakout session αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος του νομικού συμβούλου στη λήψη επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων αλλά και κυρίως στην αντιμετώπιση κρίσιμων και δύσκολων καμπών στην επιχειρηματική δράση: Υπό τον συντονισμό του Περικλή Στρούμπου, Head of Legal, Fraport Greece, η Κατερίνα Καρατζά, Managing Partner της Δικ Ετ. Karatzas & Partners, και ο Αλέξανδρος Μεταλληνός, Deputy Managing Partner της ιδίας εταιρίας μετέφεραν στους Συνέδρους πολύτιμα διδάγματα από ιστορίες επιχειρηματικής αποτυχίας, όπου η σωστή και ψύχραιμη νομική συμβουλή ήταν συχνά αυτό που διέσωζε μια επιχειρηματική αποτυχία από το να εξελιχθεί σε επιχειρηματική καταστροφή. Στο άλλο breakout session οι εταίροι της Δικ. Ετ. Giannidis Law Firm Παναγιώτης Κουρελέας, και Νατάσα Καίσαρη, υπό τον συντονισμό του Γιώργου Παπαδουκάκη, Νομικού Συμβούλου της ΣΚΡΟΥΤΖ ΑΕ κατηύθυναν τους Συνέδρους στην αντιμετώπιση των θεμάτων που η νομική υπηρεσία μιας επιχείρησης καλείται να αντιμετωπίσει στην πράξη μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Τις εργασίες της 2ης ημέρας του Συνεδρίου κήρυξε η Κατερίνα Γαλανοπούλου, Νομική Σύμβουλος & Διευθύντρια Εταιρικής Συμμόρφωσης Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, SAP Ελλάς Α.Ε., εθνική συν-εκπρόσωπος Association of Corporate Counsel (Europe), η οποία διετέλεσε και συντονίστρια των εργασιών της 2ης ημέρας. Αρχικά, στο βήμα εκκλήθηκαν για να απευθύνουν χαιρετισμό ο Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο Πρόεδρος της ‘Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων Ανδρέας Κουτσόλαμπρος. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο keynote speaker Steve Leroy, General Counsel & Corporate Affairs Executive & Board Member της ACC Europe, ο οποίος μεταφέροντας τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις μίλησε για τους λόγους και τον τρόπο που οι σύγχρονοι in-house δικηγόροι οφείλουν να αντιλαμβάνονται και να υπηρετούν με τη δράση τους τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η «Διαχείριση Πληροφοριών» ήταν το κεντρικό θέμα των δύο debates που διεξήχθησαν στη συνέχεια εν ολομελεία. Το 1ο debate αφορούσε τους παραλληλισμούς και τις επιρροές μεταξύ Φορολογικού Δίκαιου και Δίκαιου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τις σχετικές εξελίξεις: Η Σοφία Γρηγοριάδου, Managing Partner της CPA Law, και ο Θεοδόσης Τόμπρας, Partner της ιδίας Δικ. Εταιρίας, υπό τον συντονισμό του Κωνσταντίνου Καρανάσιου, Νομικού Σύμβουλου, Digea - Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε., συζήτησαν για τη διεισδυτικότητα της επίδρασης και τις διαστάσεις που τόσο το Φορολογικό Δίκαιο όσο και το Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν σε κάθε εταιρική συναλλαγή. Στο 2ο debate παρακολουθήσαμε το χρονικό και την κορύφωση της συζήτησης μεταξύ της Διευθύνουσας Συμβούλου και του DPO μιας επιχείρησης τη νύχτα που διέρρευσαν τα δεδομένα 8.000 πελατών της στο διαδίκτυο! Η Χαρά Δαούτη και ο Προκόπης Δημητριάδης, Εταίροι στην Δικ. Ετ. Λαμπαδάριος & Συνεργάτες ήταν οι πρωταγωνιστές, με συντονίστρια την Έφη Βατάλη, Διευθύντρια Δ/νσης Νομικών Υπηρεσιών, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Τις εργασίες της 2ης ημέρας ολοκλήρωσαν τα 4 παράλληλα breakout sessions, μεταξύ των οποίων είχαν να επιλέξουν οι Σύνεδροι: Στο ένα breakout session αναλύθηκαν οι κρίσιμες διατάξεις για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τα ζητήματα που θέτει η εφαρμογή τους για τις εταιρίες, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι in-house δικηγόροι: Ενδο-εταιρικές διαδικασίες, Ποινικές & διοικητικές κυρώσεις, πρόσφατη νομολογία, η Οδηγία DAC 6 & ο ρόλος του δικηγόρου να αναφέρει διασυνοριακή τεχνητή μεθόδευση ήταν κάποια από τα θέματα που αναλύθηκαν από την Ασπασία Μάλλιου και τον Κωνσταντίνο Παπαδιαμάντη, Partners στην POTAMITISVEKRIS μαζί με τις Μαριάνα Γαλεγαλίδου και Δήμητρα Δαή, Associates στην ίδια Δικ. Εταιρία υπό τον συντονισμό του Παναγιώτη ΑλεξανδράκηChief Legal Counsel & Secretary of the BoD, Head of Ethics & Compliance, HERON THERMOELECTRIC S.A. Το παράλληλο breakout session είχε τίτλο «Legal Design: Πώς η παροχή νομικών υπηρεσιών μπορεί και πρέπει να σχεδιάζεται με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η Electra Japonas, (CEO) Founder of The Law Boutique, Data Protection Lawyer παρουσίασε τη διεθνή τάση και πώς αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στη νομική υπηρεσία μιας εταιρίας. Συντονιστής ήταν ο Σπύρος Μέλλο, Αναπληρωτής Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών & Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Coca Cola HBC, ο οποίος συνέβαλε με τις ερωτήσεις του στη μεθοδική προσέγγιση της νέας τάσης. Η 2η σειρά των παράλληλων breakout sessions της τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου κράτησε αμείωτο μέχρι τέλους το ενδιαφέρον των 600 και πλέον Συνέδρων. Στο μεν ένα συζητήθηκαν οι ιδιαίτερες, εγγενείς αδυναμίες των οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες πολύ συχνά οδηγούν σε αντιδικία και εντέλει στη διάλυσή τους. Σε μία χώρα όπου οι οικογενειακές επιχειρήσεις συνιστούν τον συνηθέστερο τύπο επιχείρησης (πάνω από 80%) και ταυτίζονται με τα 2/3 της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, οι συμβουλές του Αλέξανδρου Δοβλέ και του Σπύρου Κομητόπουλου, Εταίρων της Saplegal - Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικ. Ετ., για τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης της αντιδικίας στην οικογενειακή επιχείρηση ήταν πολύτιμος οδηγός. Τον συντονισμό είχε ο Μάριος Ανδρικόπουλος, Legal Director, ELPEDISON AE. Στο παράλληλο breakout session που είχε θέσει υπό την αιγίδα του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης (ΕΟΔΙΔ), οι νομικοί συζήτησαν για τα πλεονεκτήματα υιοθέτησης της Διαμεσολάβησης από τις εταιρίες ως τρόπου επίλυσης διαφορών και πώς αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη, αφού ο επιχειρηματικός χρόνος είναι πολύτιμος και «the business of business is business”. Με τον συντονισμό της Κατερίνας Βραχά, Chief Legal & Compliance Officer, Dixons South East Europe, ο Χάρης Μεϊδάνης, Διαχειριστής εταίρος της Δικ. Ετ. Μεϊδάνης, Σερεμετάκης & Συνεργάτες και η Βασιλική Δεληστάθη, Quest Group General Counsel Legal Affairs & Corporate Secretary, συζήτησαν για το πώς η Διαμεσολάβηση μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία του επιχειρείν.

Το Phygital Συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας acc.events.nb.org που σχεδίασε το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

Την υλοποίηση του 12ου Συνεδρίου στήριξαν: ως χρυσοί χορηγοί οι εταιρίες: Milbank LLP & Παπαστράτος ΑΒΕΣ, ως χορηγοί Breakout Sessions οι δικηγορικές εταιρίες: Καρατζά & Συνεργάτες, Saplegal-Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες, POTAMITISVEKRIS, ως χάλκινοι χορηγοί οι εταιρίες: Giannidis Law Firm, Δικ. Εταιρία Δρυλλεράκης & Συνεργάτες, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Interamerican, KBVL Law Firm, KPMG, Δικ. Εταιρία Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, CPA Law Firm, PwC, Δικ. Εταιρία Ζέπος & Γιαννόπουλος και ως χορηγοί οι εταιρίες: Alphabank, OTE, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Elpedison, ΗΡΩΝ.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το phygital συνέδριο.

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
2 Δεκ 2020

Ολοκληρώθηκε ο Αγώνας Νομικής Επιχειρηματολογίας από την Elsa Athens

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 , ο Αγώνας Νομικής Επιχειρηματολογίας με θέμα που αφορούσε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στα πλαίσια εορτασμού της 9ης ELSA Day, της μεγαλύτερης γιορτής της ELSA για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και δυστυχώς υπό την σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες που αποτελούνταν από προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής Αθηνών αναμετρήθηκαν χρησιμοποιώντας νομικά́ επιχειρήματα επί του θέματος: “Τεχνητή Νοημοσύνη: Πολέμιος ή Σύμμαχος του εργαζομένου;”, ενώ́ μετά το πέρας του Debate ακολουθήσαν εισηγήσεις των κριτών επί του θέματος. Νικήτρια ομάδα του Legal Debate κρίθηκε η ομάδα του αντιλόγου, δηλαδή εκείνη που υποστήριζε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολέμιος του εργαζομένου.

Η κριτική επιτροπή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο υψηλό επίπεδο όλων των ομιλητών, και το πλήθος των ισχυρών επιχειρημάτων που αναφέρθηκαν, το οποίο δυσκόλεψε το έργο της επιλογής της νικήτριας ομάδας.

Η ELSA Athens θα ήθελε να εκφράσει για ακόμη μια φορά τις θέρμες της ευχαριστίες στον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Δημήτριο Σκαλτσούνη, που προήδρευσε επί του Legal Debate καθώς και τα μέλη του πάνελ των εισηγητών-κριτών, κ. Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο, Kαθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου, Καθηγητή Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , κα Λίλιαν Μήτρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κ. Βασίλειο Καρκατζούνη, Δικηγόρο με ειδίκευση σε νομικά ζητήματα Νέων Τεχνολογιών και συνιδρυτή της νομικής ιστοσελίδας Lawspot.

Φυσικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη ΝΟΜΙΚΗ ΒIΒΛΙΟΘΗΚΗ που πρόθυμα χορήγησε για τη δράση μας, τα έπαθλα των νικητών, και που πάντα στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας.

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
1 Δεκ 2020

Ολοκληρώθηκε το 1ο Phygital Συνέδριο της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού

Mε εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη το 1ο Phygital Συνέδριο της Νομικής Βιβλιοθήκης, το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού με θέμα «Competition Law in 2020: world of evolving and thorny challenges», την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020. Το Συνέδριο είχε τεθεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη θεσμική υποστήριξη του ΣΕΒ.

Την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ιωάννης Λιανός, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, Μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και Επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ για «Θέματα Ανταγωνισμού και Αγοράς».

Στο Συνέδριο μετείχαν 24 εξειδικευμένοι ομιλητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με Keynote Speakers τον Δικαστή Savva Papasavva, Vice President of the Generla Court of the EU και τον Guillaume Loriot, Director responsible for Directorate C, DG COMP (Brussels).

Aκαδημαϊκοί, εξειδικευμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι σχετικών Φορέων, από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν και να συζητήσουν για τις κρίσιμες εξελίξεις σε επίπεδο δικαίου και πολιτικής ανταγωνισμού, αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις, τον έλεγχο των συμπράξεων και των συγχωνεύσεων και τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Περισσότεροι από 170 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του πρώτου Phygital Συνεδρίου της Νομικής Βιβλιοθήκης και τον ζωντανό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των: T.Christoforou, M.Velentza, S.Mavroghenis, A.Papanikolaou, P.Stancanelli, C.Thomas, Λ.Αθανασίου, Χ. Γκενάκος, Σ.Δρακακάκης, Β.Καραγιάννης, Μ.Ιωαννίδου, Δ.Λουκάς, Αλ.Μικρουλέα, Β.Μερτικοπούλου Π.Μπερνίτσας, Λ.Ντέκα, Γ.Πελεκάνος, Ελ.Ράντος, Μ.Ι.Ράντου,  Κ.Σαββαίδου, Ι.Στεφάτος, Γ.Τριανταφυλλάκης, Π.Φώτης.

Το Phygital Συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας events.nb.org που σχεδίασε το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Χορηγοί του Συνεδρίου: COCA COLA, 3E, ZEPOS & YANNOPOULOS, DRYLLERAKIS & ASSOCIATES, BALLAS, PELECANOS & ASSOCIATES, KLC LAW FIRM, KG LAW FIRM, POTAMITIS VEKRIS, ΒΕRNITSA LAW FIRM, STAVROPOULOS & PARTNERS

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
16 Οκτ 2020

Ολοκληρώθηκε ο 6ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης ELSA Greece

Για έκτη συνεχή χρονιά, διεξήχθη στην Αθήνα, στις 7, 8 και 9 Αυγούστου 2020, ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών-ELSA Greece.

Ο Διαγωνισμός συνιστά τη μοναδική προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, καθηγητών και εν ενεργεία δικαστών και στοχεύει στην εξοικείωση των νέων νομικών με την πρακτική πτυχή της επιστήμης τους. Φέτος, ο Διαγωνισμός είχε την τιμή να τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο 6ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης φιλοξενήθηκε στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Εφετείου Αθηνών, με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού, δικαστικού και δικηγορικού κλάδου της χώρας.

Δεκαοχτώ ομάδες διαγωνίστηκαν ενώπιον ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών, προσομοιώνοντας σε πραγματικό χρόνο μια κανονική δίκη και διεκδίκησαν την πρώτη θέση.

H ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ήταν για άλλη μία χρονιά, χορηγός των επάθλων του 6ου ΕΔΕΔ.

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
25 Σεπ 2020

Επετειακή έκδοση “Το Σύνταγμα της Ελλάδας”

Με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος από τη Θ΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων (Ψήφισμα της 25.11.2019 , ΦΕΚ Α΄187/28.11.2019) και την επερχόμενη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ εξέδωσε την Επετειακή Έκδοση του νέου Συντάγματος στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Η Έκδοση «Το Σύνταγμα της Ελλάδας» του Ομότιμου Καθηγητού Νικολάου Αλιβιζάτου, κυκλοφορεί σε 500 αριθμημένα αντίτυπα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προσφέρθηκε από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για δωρεάν διάθεση σε θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας. Τα πρώτα 87 αριθμημένα αντίτυπα έχουν ήδη αποσταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, στον Πρόεδρο της Βουλής, στην Κυβέρνηση (όλους τους υπουργούς & υφυπουργούς), στην ΤτΕ, ΕΕΤ, Ελεγκ.Συν. ΝΣΚ, ΑΠ κ.ά. Η αρίθμηση των αντιτύπων ακολουθεί την ιεραρχία των Πολιτειακών Παραγόντων σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
1 Ιουν 2020

Παρασκευή 24 Ιαvουαρίου 2020 – Εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας-Ερμηνεία κατ’ άρθρο»

Με αφορμή την έκδοση του Συλλογικού Τόμου «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας-Ερμηνεία κατ’ άρθρο», υπό την επιμέλεια των Β. Γκέρτσου, Παρέδρου ΣτΕ, Ευγ. Πρεβεδούρου, Καθηγήτριας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δ. Πυργάκη, Παρέδρου ΣτΕ, η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ διοργάνωσε εκδήλωση την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, στην Αίθουσα «Χάρης Καρατζάς». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Καθηγήτρια Ευγ. Πρεβεδούρου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης και ομιλητής ήταν ο Μιχ. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ. Έτεροι ομιλητές ήταν οι: Κων. Γώγος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Αθ. Τσιρωνάς, Επ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ και Ηλ. Κουβαράς, Πρωτοδίκης ΔΔ, ΔΝ. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία του έργου στην εφαρμογή του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας από τους δικηγόρους, καθώς επίσης και την ανάγκη μιας πιο εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των Δικαστικών Αρχών, της Διοίκησης και των εφαρμοστών του Κώδικα, κατά την επίλυση των διαφορών του πολίτη με τη Διοίκηση.    

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Πικραμένος, Κων/νος Γώγος, Αθανάσιος Τσιρωνάς, Ηλίας Κουβαράς, Ευγενία Πρεβεδούρου

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
25 Φεβ 2020
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε μέσω cookies μόνο εκείνα τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του website, καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών που μόνο εσείς μας έχετε εξουσιοδοτήσει.

30%
Γιατί είναι σημαντικά;

Τα δεδομένα που μας έχετε εξουσιοδοτήσει να συγκεντρώνουμε μας βοηθάνε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας ως χρήστες και να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τις νέες κυκλοφορίες εκδόσεων, την εκπαίδευση και τα προϊόντα λογισμικού και τεχνολογίας που σας ενδιαφέρουν.

Όροι Χρήσης
">