Αναβολή Διαδικτυακής Σύγχρονης Επιστημονικής Εσπερίδας (Webinar)

Η Διαδικτυακή Σύγχρονη Επιστημονική Εσπερίδα (Webinar) με θέμα: «Υποχρεωτική
Διαμεσολάβηση στις Οικογενειακές Διαφορές κατά τον Ν 4640/2019»
που ήταν
προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Τρίτη 19 Ιανουαρίου,
εξ αποστάσεως μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
edu.nb.org, και με ελεύθερη είσοδο κατόπιν εγγραφής,
αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, λόγω ασθένειας ενός εκ των Ομιλητών.

Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής θα ανακοινωθεί σύντομα από την Εταιρία Οικογενειακού
Δικαίου (ΕΟΔ) και τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ που είναι χορηγός της εκδήλωσης.

Πληροφορίες: Ελισάβετ Κουλάνη Τ 210 3678858

Νέα – Ανακοινώσεις
18 Ιαν 2021

ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ | τ111/2020 Editorial: Η Νομική Βοήθεια χρειάζεται βοήθεια

Το καθεστώς παροχής νομικής βοήθειας (legal aid) το οποίο στη χώρα μας ρυθμίζεται από τον Ν 3226/2004, όπως τροποποιήθηκε με τον N 4689/2020, προσφέρεται για ποινικές υποθέσεις αλλά και υποθέσεις αστικού και εμπορικού δικαίου και διορίζει περίπου 30 δικηγόρους κάθε βδομάδα μόνο στο Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Αριθμός καθόλου μικρός σε μια εύθραυστη περίοδο αυξημένης ευαισθησίας περί τα οικονομικά -και όχι μόνο- τόσο των διαδίκων όσο και των δικηγόρων. Με αφορμή το άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου («Παρατηρώντας την παροχή νομικής βοήθειας», Καθημερινή, 12.12.2020) και τα πρώτα συμπεράσματα του «Παρατηρητηρίου για τη Νομική Βοήθεια», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, επιβεβαιώνεται η κοινή διαπίστωση ότι εδώ και χρόνια το σύστημα παροχής νομικής βοήθειας στη χώρα μας, ιδιαίτερα στα ποινικά ακροατήρια, δεν είναι απλά προβληματικό, ενίοτε κινείται στα όρια της επιβολής πειθαρχικών και άλλων κυρώσεων.
Τα προβλήματα της διαδικασίας διορισμού, η οποία per se έχει πολλές φορές στο παρελθόν εγείρει θέματα και νομιμότητας και δεοντολογίας, η έλλειψη αυτοσεβασμού μερίδας συναδέλφων, οι οποίοι θα έπρεπε να αυτο-εξαιρούνται από τους καταλόγους νομικής βοήθειας λόγω έλλειψης αντικειμενικών προϋποθέσεων ανάληψης των υποθέσεων στις οποίες διορίζονται, η βιασύνη πολλών δικαστών να «προχωρήσουν τα πινάκια» υπό την πίεση άλλων ασφυκτικών προθεσμιών και η έλλειψη ανθρώπινων και διαχειριστικών πόρων από πλευράς του ΤΑΧΔΙΚ που διαχειρίζεται το μέρος αποζημίωσης της νομικής βοήθειας συνθέτουν ένα σκηνικό απογοήτευσης για τη μέχρι τώρα πορεία του θεσμού.
Παρά την προσπάθεια της νυν διοίκησης του ΔΣΑ να διαχειριστεί το πρόβλημα με την εισαγωγή σχετικού Κανονισμού αλλά και τις διορθωτικές αλλαγές που έχουν προκύψει με τον πρόσφατο Νόμο 4689/2020, η διαχρονική ατολμία των διοικήσεων του ΔΣΑ να λάβουν «αντιλαϊκές» αποφάσεις που θα ωφελήσουν το ποιοτικό μέρος της παροχής με λιγότερους αλλά ικανότερους δικηγόρους, θα στιγματίζει το δικηγορικό σώμα για όσο χρόνο θα βλέπει τον θεσμό της παροχής νομικής βοήθειας ως παροχή προς τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη του και όχι ως βοήθεια προς τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.
Η παροχή νομικής βοήθειας στην Ευρώπη και τον κόσμο βρίσκει ολοένα και προσφορότερο έδαφος λόγω της διεύρυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και της ολοένα και εντεινόμενης φτωχοποίησης των κοινωνιών. Για τον λόγο αυτό, οι ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ ενισχύουν συνεχώς τον θεσμό εις όφελος όλων, θεσπίζοντας ωστόσο αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης στους καταλόγους της νομικής βοήθειας, η οποία περιορίζεται μόνο σε δικηγόρους που έχουν την απαραίτητη εμπειρία να χειριστούν τις υποθέσεις που θα τους ανατεθούν με πιστοποίηση ή παρόμοια διαδικασία που ορίζουν οι Σύλλογοι.
Ως θεσμός η παροχή νομικής βοήθειας τιμά και εξυψώνει τον Ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και το κράτος δικαίου. Είναι στο χέρι του Δικηγορικού σώματος να τιμήσει τους ωφελούμενους πολίτες και θα το κάνει εάν ακολουθήσει έναν μόνο δρόμο. Τον δύσκολο, τον αντιδημοφιλή, αυτόν που επιβάλλει τον έλεγχο, την αξιολόγηση, την επιβράβευση και εφόσον χρειαστεί, τις κυρώσεις.

                                                                                                                                                                                

  Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
                                                                                                                                                                                                           adonik@nb.org

                                                                                                                                                                                   Δείτε το περιοδικό

Νέα – Ανακοινώσεις
15 Ιαν 2021

ΣΥΝήΓΟΡΟΣ | τ141/2020 Editorial: Τηλεργασία vs Συνεργασία

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα εκπληκτικό video animation που δείχνει την καμπίνα ενός αεροπλάνου γεμάτη επιβάτες οι οποίοι ακούνε από τα μεγάφωνα αδιάφορα και βαριεστημένα τη γνωστή ανακοίνωση καλωσορίσματος και ευχαριστιών του πιλότου ο οποίος έκλεισε την τελευταία του πρόταση ως εξής: «...Θα ήθελα τέλος, να σας ενημερώσω ότι εργάζομαι από το σπίτι…». Στο σημείο αυτό οι επιβάτες άρχισαν να αλαλάζουν με τις γνωστές εικόνες των κινούμενων σχεδίων.
Εάν πιστεύετε ότι η ιδέα ενός προηγμένου αυτόματου πιλότου που θα απογειώνει, προσγειώνει και κατευθύνει το αεροπλάνο στον προορισμό του είναι πολύ μακριά, η απάντηση είναι, ότι είναι τόσο μακριά, όσο η αυτοκινούμενη οδήγηση, όπερ σημαίνει η τεχνολογία υπάρχει, βρίσκεται στο στάδιο προχωρημένων δοκιμών και σύντομα θα μπορεί να είναι διαθέσιμη με ασφάλεια.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια των συζητήσεων που διεξάγονται στην IATA είναι η εύλογα σθεναρή αντίδραση του ισχυρού κλάδου των ιπταμένων ως άμεσα θιγόμενοι αν και ο στόχος δεν είναι να πετάμε στο μέλλον χωρίς πιλότο, αλλά με έναν λιγότερο, ο οποίος ενδεχομένως θα έχει και λιγότερα πτητικά προσόντα.
Τηλεργασία παντού λοιπόν; Οι Facebook, Twitter και πολλοί άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν από καιρό ανακοινώσει ότι μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους θα εργάζεται επ’ αόριστον εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Geoff Colvin που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2020 του Fortune, «η πρακτική της τηλεργασίας εξοικονομεί χρήματα και μπορεί να αυξάνει και την παραγωγικότητα όπως ισχυρίζονται κάποιοι manager. Πολλοί εργαζόμενοι την προτιμούν μάλιστα ενώ μια πρόσφατη έρευνα της Korn Ferry που δημοσιεύτηκε στο ίδιο άρθρο βρήκε ότι το 64% των εργαζόμενων αισθάνονται ότι είναι πιο παραγωγικοί στο σπίτι».
Μια συνολική αξιολόγηση της τηλεργασίας είναι αλήθεια ότι με απασχόλησε, όπως πολλούς άλλωστε, από την αρχή της εφαρμογής της και μάλιστα πρόσφατα αναζήτησα πιθανές απαντήσεις μέσα από σχετικές έρευνες. Προφανώς στη δίνη διαχείρισης της κρίσης καμία οντότητα δεν έχει ακόμα τον χρόνο, την εμπειρία ή τις μετρήσεις για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Αυτό που απασχολεί πρώτιστα την Pfizer, τη Moderna και άλλες φαρμακευτικές εδώ και μήνες είναι η παραγωγή και διακίνηση ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του covid που θα σώσει τον κόσμο. Ουδόλως ενδιαφέρει, και καλώς, εάν το εμβόλιο που θα παραχθεί το ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων που τηλεργάζεται ή όχι, άσχετα αν αυτό είναι θεωρητικά εφικτό.
Μελέτες πάντως που αφορούν στην παραγωγικότητα των εργαζόμενων για την τηλεργασία δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου ακόμα. Οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις για τη χρήση ακίνητης περιουσίας και άλλες τέτοιου είδους οικονομίες που μπορεί να εξασφαλίσει η τηλεργασία έχουν γίνει, συμπεράσματα που αφορούν τη σε βάθος χρόνου παραγωγικότητα θα αργήσουν να φανούν και η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα είναι επαρκώς αξιολογήσιμα γιατί δεν μπορούν να δώσουν την πλήρη εικόνα.  
Πάντως υπάρχει και ο αντίλογος από ένα μέτωπο κολοσσών όπως η Goldman Sachs, Apple, Google, Amazon και άλλες εταιρίες που αντιστέκονται σθεναρά στην επιλογή της επ’ αόριστον κατ’ οίκον εργασίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Fortune και τον Geoff Colvin «οι παραπάνω εταιρίες ξέρουν τι λείπει όταν επικοινωνούμε μέσω zoom: Η δημιουργική σπίθα που οδηγεί στην πραγματική καινοτομία».
Η δυνατότητα τηλεργασίας που δόθηκε στους εργαζόμενους όλου του κόσμου με την εμφάνιση της πανδημίας ήταν μια απαραίτητη και ασφαλής επιλογή τόσο για την ασφάλεια των ιδίων όσο και τη δημόσια υγεία. Και θα παραμείνει τέτοια ωσότου εξαφανιστεί οριστικά ο κίνδυνος της πανδημίας. Ωστόσο CEO εταιριών όπως ο David Salomon της Goldman Sachs, ξεκαθαρίζει ότι προσβλέπει στο τέλος όλης αυτής της αναστάτωσης, με τους εργαζόμενους να επιστρέφουν πίσω στην εταιρία τους διότι «η εταιρία μας είχε πάντα μια κουλτούρα προσανατολισμένη στις ομάδες γιατί ωφελούμαστε με το να βρισκόμαστε και να εργαζόμαστε μαζί».
Μην πάτε μακριά, αν οι μαθητές είναι ένα παράδειγμα μικρών -και μάλιστα πολύ σκληρά- εργαζομένων, έχουν ήδη μια καλή εμπειρία να απαντήσουν στο ερώτημα αν σήμερα προτιμούν την τηλεκπαίδευση από την παρουσία τους στο σχολείο. Τις ιαχές και τα αλαλάγματα ευφορίας στο άκουσμα του κλεισίματος του σχολείου του πρώτου κύματος, έχουν διαδεχθεί σήμερα, στο δεύτερο κύμα, τα νεύρα, η δυσφορία και η εσωστρέφεια της κλεισούρας και της έλλειψης κοινωνικο-ποίησης. Κατά τα άλλα, τηλ-εργάζονται σκληρά και μέχρι αργά το βράδυ πολλές φορές.
Νομίζω ότι η αποκοπή της εργασίας από τον κοινωνικό της ρόλο την απογυμνώνει από το ανθρώπινο στοιχείο μετατρέποντας την αποκλειστικά σε μέσο διαβίωσης κάτι που δεν είναι για πολλούς ανθρώπους, ευτυχώς. Μια τέτοια λογική, ιδωμένη υπό το πρίσμα πρόσκαιρων οικονομικών ωφελειών, θα υπερθεματίσω ότι ακυρώνει τις θεμελιώδεις έννοιες τις δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αναγνώρισης που ευδοκιμούν μέσα από τη συν-εργασία (το συν- από την συνύπαρξη) και όχι από την τηλ-εργασία (το τηλ- από την απόσταση).

Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
                                                                                                                                    adonik@nb.org

Νέα – Ανακοινώσεις
30 Δεκ 2020

8ο ετήσιο επιστημονικό Συνέδριo Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)

8ο ετήσιο επιστημονικό Συνέδριo Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ)

 

Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ (ΕΕΔ) διοργανώνει το

8ο ετήσιο επιστημονικό Συνέδριό της

Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

διαδικτυακά μέσω zoom webinar

Το ετήσιο επιστημονικό Συνέδριο, που συνδιοργανώνεται με τους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους, έχει καθιερωθεί ως η ετήσια «γιορτή του δημοσίου δικαίου», ως ο χώρος επιστημονικής συνάντησης και εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων των Μελών της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προσκαλούνται όλα τα Μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν ως Σύνεδροι. Προσκαλούνται, επίσης, να παρακολουθήσουν το Συνέδριο όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το Δημόσιο Δίκαιο. Η συμμετοχή των ομιλητών (που πρέπει όλοι να είναι ταμειακά ενήμερα Μέλη της Ένωσης) και των συνέδρων είναι δωρεάν.

Στους Συνέδρους θα χορηγηθεί ηλεκτρονικά  το Βιβλίο (E-book) με τα επιστημονικά άρθρα επί των ομιλιών του 7ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Ιούλιο του 2020.

Θεματικές του Συνεδρίου:

 • Θεμελιώδη δικαιώματα και πανδημία
 • Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (ΧΘΔΕΕ)
 • Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος
 • Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ
 • Επίκαιρα ζητήματα Φορολογικού Δικαίου
 • Η δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου
 • Επίκαιρα ζητήματα Δημοσίων Συμβάσεων
 • Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ
 • Επίκαιρα ζητήματα Δικαίου του Περιβάλλοντος και Πολεοδομικού Δικαίου
 • Οικονομική ανάλυση του Δημοσίου Δικαίου
 • Δημόσια Διοίκηση: Zητήματα ΑΣΕΠ, επιτελικού κράτους, κωδικοποίησης, ρύθμισης αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομικών θεσμών, αναδιοργάνωσης Μέσων Μαζικών Μεταφορών (ΜΜΜ)  και ψηφιακής διακυβέρνησης


Ηλεκτρονική υποβολή papers και ηλεκτρονικές εγγραφές Συνέδρων στο 8syn.eed@gmail.com

Πρόσκληση Υποβολής Ανακοινώσεων-Μελετών μέχρι Τρίτη 29.12.2020 

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου: www.dimosiodikaio.gr | www.publiclawjournal.com

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Νέα – Ανακοινώσεις
29 Δεκ 2020

Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση: Η αξονική θέση του Εισαγγελέα στον νέο ΚΠΔ

Ο Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και η
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διοργανώνουν

Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση

με θέμα:

Η αξονική θέση του Εισαγγελέα στον νέο ΚΠΔ

Παρασκευή 22.1.2021, 17:30

Προεδρία:
Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ

Χαιρετισμοί:
Άννα Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Χρήστος Μαστροκώστας, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΔΠΘ

Εισαγωγικές αναφορές:
Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ
Η εισαγγελική Αρχή: Από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας στην ανάληψη πρόσθετων εγγυητικών ρόλων και στην ουσιαστική εμπέδωση των θεσμών αποκαταστατικής ποινικής Δικαιοσύνης.

Εισηγήσεις:
Αντώνιος Ελευθεριάνος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών
Καινοτομίες στην προκαταρκτική εξέταση και την εισαγγελική εποπτεία στους προανακριτικούς υπαλλήλους

Αναστάσιος Τριανταφύλλου, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ
Η θέση του Εισαγγελέα στην κύρια ανάκριση και την ενδιάμεση διαδικασία

Άννα Καραμόσχογλου, Αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης
Ο κομβικός ρόλος του Εισαγγελέα στην εμπέδωση των νέων δικονομικών θεσμών της αποχής από την ποινική δίωξη, της ποινικής διαταγής και της ποινικής διαπραγμάτευσης

Δημήτριος Συμεωνίδης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ
Ένδικα μέσα και Εισαγγελέας στον νέο ΚΠΔ

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://meet.lync.com/duth/dsimeon/IITQPYM4

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Νέα – Ανακοινώσεις
28 Δεκ 2020

Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση: Επίκαιρα ζητήματα οικονομικού ποινικού δικαίου

Το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διοργανώνουν

Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση

με θέμα:

Επίκαιρα ζητήματα οικονομικού ποινικού δικαίου

Τετάρτη 27.1.2021, 17:30

Προεδρία:
Μ. Καϊάφα-Γκμπάντι, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα

Χαιρετισμός:

Α. Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Εισηγήσεις:

Λάμπρος Μαργαρίτης, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Δίωξη και αποκαταστατικοί θεσμοί στο πεδίο του οικονομικού ποινικού δικαίου

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

Εγκλήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ζητήματα από την εφαρμογή των άρθρων 21 - 26 του ν. 4689/2020

Θεόδωρος Παπακυριάκου, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Επίκαιρα ζητήματα φορολογικού ποινικού δικαίου μετά και την ψήφιση του Ν. 4745/2020

Νικόλαος Αντωναράκος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών

Σκέψεις και προβληματισμοί από την εφαρμογή του άρθρου 469 ΠΚ υπό το φως της πρόσφατης νομολογίας του Αρείου Πάγου

Σύνδεσμος παρακολούθησης:

https://authgr.zoom.us/j/95150173522?pwd=Ym8zcTBJWWJJb00xT1RuWERCZmtCUT09

Meeting ID: 951 5017 3522, Passcode: 230201

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Νέα – Ανακοινώσεις
28 Δεκ 2020

Ευχές από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Ας γίνει το 1 μια νέα αρχή για όλους

Νέα – Ανακοινώσεις
23 Δεκ 2020

Συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες στον Διαγωνισμό της ΕΣΔΙ οι οποίοι επέλεξαν τα Φροντιστήρια της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ για την προετοιμασία τους

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ συγχαίρει όλους τους συμμετέχοντες στο προκριματικό στάδιο του ΚΖ΄ Εισαγωγικού Διαγωνισμού της ΕΣΔΙ και ιδιαιτέρως τους:

• 6 επιτυχόντες, στην Κατεύθυνση Εισαγγελέων

• 27 επιτυχόντες, στην Κατεύθυνση Πολιτικής-Ποινικής Δικαιοσύνης

• 22 επιτυχόντες, στην Κατεύθυνση Διοικητικής Δικαιοσύνης

οι οποίοι επέλεξαν τα Φροντιστήρια της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ για την προετοιμασία τους.

Συγχαρητήρια και στην ομάδα διδασκόντων που κάθε χρόνο συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία με την άρτια προετοιμασία των εκπαιδευόμενων.

 

Για πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία για τις εξετάσεις ΕΣΔΙ, επικοινωνήστε: T 210 3678924, www.nb.org

Νέα – Ανακοινώσεις
11 Δεκ 2020

Η αξιοποίηση του ΑΙ από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ως case study επιτυχίας στην Έρευνα – Μελέτη της Boston Consulting Group για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

Η αξιοποίηση του ΑΙ από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ως casestudy επιτυχίας στην Έρευνα – Μελέτη της BostonConsultingGroup για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

 

Η Boston Consulting Group, πρωτοπόρος στην παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις και στη χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής για επιχειρήσεις & οργανισμούς διεξήγε πρόσφατα μια Έρευνα-Μελέτη με τίτλο «HarnessingthePowerofAIinGreece», για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Η έρευνα-μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft. Τα στοιχεία της έρευνας προήλθαν από ποικίλες πηγές, μεταξύ άλλων και συνεντεύξεις με εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα [και start-ups] και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Ενδεικτικά στα συμπεράσματα της Έρευνας αναδείχθηκε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ήδη στην Ελλάδα, υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια για ανάπτυξη και περαιτέρω αξιοποίησή της, στόχος που προϋποθέτει τον συνδυασμό επιχειρηματικότητας και εξειδικευμένης γνώσης.  Μεταξύ άλλων η Έρευνα-Μελέτη αναφέρεται σε καινοτόμες προτάσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως η Τιτάν, η Papastratos, η Cosmote, η Pfizer, η Stoiximan, οι οποίες αξιοποιούν και επενδύουν στη τεχνητή νοημοσύνη, ενώ παρουσιάζει ακόμα case studies εταιριών που ξεχωρίζουν γιατί σχεδίασαν και εφαρμόζουν στη λειτουργία τους εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως: Cardlink, Hellas Direct , Hellenic Petroleum (HELPE) , intelligencia.ai κ.ά., μεταξύ των οποίων και η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για το έργο καινοτομίας και αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης που υλοποίησαν τα LexLabs -η κοιτίδα τεχνολογίας της εταιρίας-  με αφορμή τη νέα Πλατφόρμα Νομικού Περιεχομένου "Qualex".  Ειδικότερα, αναφέρεται ότι με στόχο τη βελτίωση του τρόπου  και του χρόνου επεξεργασίας των δεδομένων για τον εμπλουτισμό της Qualex, η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ αναζήτησε τρόπους αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την "έξυπνη" κατηγοριοποίηση δικαστικών αποφάσεων και τον συσχετισμό τους με άλλα metadata. Ανέθεσε για αυτό σε εξωτερικό συνεργάτη, την εταιρία SciFY PNPC (εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης και μεταφοράς τεχνολογίας), να σχεδιάσει και να υλοποιήσει -σε συνεργασία με το ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος- ένα σχεδόν αυτοματοποιημένο, γρήγορο και  έξυπνο σύστημα εξαγωγής και αποτελεσμάτων (θεμάτων και συνδέσμων) από τα δεδομένα που έχουν καταχωρισθεί, με τη χρήση  εξειδικευμένων και ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων αναζήτησης και ταξινόμησης.  Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης της Νομικής Βιβλιοθήκης να επενδύσει στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης  ήταν η κρίσιμη αύξηση της δυνατότητας της εταιρίας να  επεξεργάζεται και να εισάγει νέο περιεχόμενο στην τράπεζα νομικού περιεχομένου Qualex αλλά και η δυνατότητα ανακατανομής των ανθρώπινων πόρων σε εργασίες υψηλότερης δυσκολίας και μεγαλύτερης αξίας. Περαιτέρω η επένδυση αυτή αναβάθμισε σημαντικά και ενίσχυσε τις υπηρεσίες web που μπορεί να προσφέρει η εταιρία , εδραιώνοντας έτι περαιτέρω τη θέση της και το προφίλ της ως ενός από σημαντικούς παρόχους νομικού περιεχομένου. Το επιτυχημένο case study της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ την κατατάσσει ανάμεσα στις εταιρίες που χρησιμοποιούν υποδειγματικά την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα μέλλον «πιο έξυπνο» για όλους. Για περισσότερα δείτε:
https://web-assets.bcg.com/93/be/5ac6b7ff4d698947da09681332db/harnessing-the-power-web-final.pdf

 

Νέα – Ανακοινώσεις
8 Δεκ 2020

Έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της υλοποίησης του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής “The 3.191 km project” της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης

Έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας της υλοποίησης του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού  Ζωγραφικής “The 3.191 km project” της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης

Εγκρίθηκε από Υπουργείο Παιδείας η δυνατότητα υλοποίησης του  Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού  Ζωγραφικής “The 3.191 km project” της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης, από μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικών σχολείων της χώρας καθώς και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Η αφορμή του διαγωνισμού είναι το βιβλίο της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, με εικονογράφηση του εικαστικού Χαρίτωνα Μπεκιάρη. Σκοπός  του διαγωνισμού είναι η συνειδητοποίηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής ταυτότητας. Στόχος του να ενημερωθούν οι μαθητές για τα Παρθενώνεια μάρμαρα και την Καρυάτιδα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και να διεκδικήσουν την επιστροφή τους. Με αφορμή το βιβλίο οι μαθητές ζωγραφίζουν σε Α5 χαρτιά το όνειρο της Καρυάτιδας να διανύσει 3191 χιλιόμετρα (η απόσταση μεταξύ Βρετανικού μουσείου και Μουσείου της Ακρόπολης και να επιστρέψει σπίτι της. Ο διαγωνισμός δεν έχει αξιολογικό χαρακτήρα.  Λαμβάνουν όλοι έπαινο συμμετοχής και θα γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Νέα – Ανακοινώσεις
8 Δεκ 2020

Τρίτη Αιμοδοσία από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Συνεχίζοντας την προσπάθεια υποστήριξης της πρωτοβουλίας «Τράπεζα Αίματος της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ», προχωρούμε στη διοργάνωση της 3ης Εθελοντικής Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, την Τρίτη 15/12/2020 και ώρα 10.00πμ έως 14.00μμ στην αίθουσα «Βιβλιοθήκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εναρκτήρια Αιμοδοσία, οι άνθρωποι της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ανταποκρίθηκαν πρόθυμα υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, με αποτέλεσμα η «Τράπεζα Αίματος της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ» να έχει αποκτήσει ήδη  τα πρώτα της μέλη.

Προτρέπουμε όσα μέλη της Τράπεζας αλλά και όσους συναδέλφους και συνεργάτες έχουν τη δυνατότητα, να συμμετέχουν διαθέτοντας 5’ από το χρόνο τους, χαρίζοντας ζωή σε όσους το έχουν ανάγκη.

 

 

Νέα – Ανακοινώσεις
3 Δεκ 2020

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες των γραπτών Εξετάσεων του ΚΖ΄ Εισαγωγικού Διαγωνισμού (Κατεύθυνση Πολιτικής-Ποινικής Δικαιοσύνης)

Δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα των γραπτών Εξετάσεων του ΚΖ’ Εισαγωγικού Διαγωνισμού (Κατεύθυνση Πολιτικής-Ποινικής Δικαιοσύνης).

Θερμά συγχαρητήρια από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ σε όλους τους επιτυχόντες και ιδιαιτέρως σε αυτούς που επέλεξαν το Φροντιστήριο της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ για την προετοιμασία τους τους οποίους η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη τους και τους εύχεται καλή επιτυχία και στις προφορικές Εξετάσεις που ακολουθούν.

Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες και στην ομάδα διδασκόντων της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ.

http://www.esdi.gr/nex/index.php/el/component/content/article/101-presentation/news/anakoinoseis/718-apotelesmata-grapton-eksetaseon-tou-kz-eisagogikou-diagonismou-katefthynsi-politikis-poinikis-dikaiosynis

 

Νέα – Ανακοινώσεις
30 Νοε 2020
Σελίδα:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 128
Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε μέσω cookies μόνο εκείνα τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του website, καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών που μόνο εσείς μας έχετε εξουσιοδοτήσει.

30%
Γιατί είναι σημαντικά;

Τα δεδομένα που μας έχετε εξουσιοδοτήσει να συγκεντρώνουμε μας βοηθάνε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας ως χρήστες και να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τις νέες κυκλοφορίες εκδόσεων, την εκπαίδευση και τα προϊόντα λογισμικού και τεχνολογίας που σας ενδιαφέρουν.

Όροι Χρήσης
">