ΣΥΝήΓΟΡΟΣ | τ138/2020 Editorial: Ο ορθός λόγος και η επιστήµη ξανά στο προσκήνιο

27 Μαΐ 2020

Μέχρι τώρα οι συνειρµοί της παγκοσµιοποίησης στο µυαλό των περισσοτέρων µας παρέπεµπαν στην οικονοµία. Σε καιρό πανδηµίας η παγκοσµιοποίηση ανέδειξε µια άλλη διάσταση της, την παγκοσµιοποίηση της συµπεριφοράς. Ο αγρότης που πιθανόν κατανάλωσε την µοιραία νυχτερίδα σε µια επαρχία της Κίνας, έπλεε τελικά στην ίδια βάρκα µε τον εκατοµµυριούχο φίλο του Donald Trump. Και οι δύο κατέληξαν από τον ίδιο ιό, παρά τα µέσα που είχε στη διάθεση του ο ευκατάστατος επιχειρηµατίας. Η συµπεριφορά του ενός επηρέασε ευθέως τη ζωή του άλλου.

Για την αποφυγή συγχύσεων, η ευθύνη για την πανδηµία του covid 19 δεν έχει µέχρι σήµερα αποδοθεί πουθενά. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όλοι µας ως πολίτες του κόσµου θα είµαστε στο διηνεκές συνυπεύθυνοι µε την ατοµική µας συµπεριφορά να περιορίζουµε υπεύθυνα ή εξαπλώνουµε ανεύθυνα τη διασπορά αντίστοιχων κρίσεων.

Μία από τις κατακτήσεις της µετά κορονοϊού εποχής είναι η επαναφορά του παραδείγµατος της αυθεντίας. Μετά από πολλά χρόνια αµφισβήτησης του ορθού πολιτικού λόγου και της επιστήµης, η κοινωνική συµβίωση εξαρτήθηκε από τη συµµόρφωση στις κατευθυντήριες γραµµές ειδικών επιστηµόνων, ισχυρών κυβερνήσεων, υπεύθυνων ηγετών και ευαισθητοποιηµένων επιχειρήσεων και οργανισµών.

Η µελέτη της συµπεριφοράς των καταναλωτών του µέλλοντος, των φόβων, των τάσεων και των προσδοκιών τους αποκτά ιδιαίτερη αξία για τη χάραξη εταιρικής στρατηγικής. Σε µια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Κίνα µεταξύ υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων, το 69% των ερωτώµενων θεώρησε πιο σηµαντικό πλεονέκτηµα για την επιλογή αυτοκινήτου, την ύπαρξη κλιµατιστικού που διαθέτει φίλτρο αέρα για την κατακράτηση µικροβίων καθώς και τη χρήση ειδικών υλικών καµπίνας που δεν ευνοεί τα µικρόβια, µε άλλα χαρακτηριστικά όπως ασφάλεια (64%), ποιότητα (63%) και τιµή (51%) να έπονται.

Η προστασία της υγείας για το κράτος αποτελεί πλέον ύψιστη προτεραιότητα. Στην Κίνα κυκλοφόρησε ήδη µία υποχρεωτική εφαρµογή στα κινητά τηλέφωνα η οποία εντοπίζει τους πολίτες που βρίσκονται υπό καραντίνα. Στην Σιγκαπούρη µία παρόµοια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η Γαλλία -µία χώρα µε ιδιαίτερο µεσογειακό ταπεραµέντο- αναπτύσσει υπό την επίβλεψη του κράτους νέα πρωτόκολλα κοινωνικών συµπεριφορών τα οποία επιβάλλουν τις κοινωνικές αποστάσεις.

Το ίδιο ψηλά στην ατζέντα είναι για τις επιχειρήσεις οτιδήποτε έχει κάνει µε την προστασία της υγείας των εργαζόµενων και των πελατών τους. Η λήψη µέτρων υγιεινής και ασφάλειας θα αποτελεί για καιρό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας.

Δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρίες θα ωφελήσουν τους πελάτες τους και τις ίδιες εξοικονοµώντας άσκοπο χρόνο µετακινήσεων και έκθεσης σε πιθανό κίνδυνο, εάν συστηµατοποιήσουν τη χρήση της τηλεδιάσκεψης µε πελάτες, συναδέλφους και αντιδίκους.

Χωρίς ακραίες λογικές, η διά ζώσης επαφή θα πρέπει να υπάρχει όπου καθίσταται χρήσιµη ή αναγκαία.Το ίδιο και η τηλεργασία. Πολλά δικηγορικά γραφεία και εταιρίες πριν την κρίση έψαχναν ακίνητα να µισθώσουν ή αγοράσουν για την δηµιουργία νέων χώρων εργασίας. Είναι άγνωστο πόσα θα συνεχίσουν να το κάνουν. Πολλές πτυχές της νοµικής εργασίας προσφέρονται για εργασία από το σπίτι µε τα γραφεία της εταιρίας να περιορίζονται για συναντήσεις µε πελάτες και βασικές διοικητικές λειτουργίες. Και παρά το γεγονός ότι αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, το µοντέλο εταιριών όπως η keystonelaw.uk η οποία διαθέτει 300 partners που εργάζονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως αξίζει να µελετηθεί εκ νέου.

Κρίσιµο για το εάν η συνδυαστική ή αποκλειστική τηλεργασία µπορεί να καταστεί ενδιαφέρων τρόπος συνεργασίας και στην ελληνική δικηγορική εταιρία είναι η σαφήνεια των κανόνων ελέγχου του αποτελέσµατος της αποµακρυσµένης εργασίας. Εάν οι κοινές προσδοκίες εταιρίας και δικηγόρου συναντώνται στο αποτέλεσµα µιας τέτοιας συνεργασίας, τίθενται οι προϋποθέσεις για ραγδαίες αλλαγές. Είναι θέµα βούλησης και αλλαγής τρόπου σκέψης.

Η αλλαγή παραδείγµατος µε έµφαση στη συµµόρφωση των κατευθυντήριων γραµµών των ειδικών, πέραν από την κοινωνία και την οικονοµία, µπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις και σε µικροοικονοµικό επίπεδο. Αξιόπιστες εταιρίες παρέχουν αξιόπιστα προϊόντα ή υπηρεσίες. Η εµπειρία και η εξειδίκευση, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, ευνοεί περισσότερο από ποτέ τους επαγγελµατίες που διαθέτουν επιστηµοσύνη και επαγγελµατισµό. Εάν τα τελευταία συνδυαστούν µε συµπίεση του κόστους των παρεχόµενων υπηρεσιών µέσα από οικονοµίες κλίµακος, ανοίγει ο δρόµος για ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στα µερίδια αγορών.

Παρόλα τα παραπάνω οφέλη, ίσως τελικά η µεγαλύτερη κληρονοµιά που αφήνει η αλλαγή παραδείγµατος είναι οι ενισχυµένες δόσεις της χαµένης -στον άκρατο ατοµισµό και καταναλωτισµό- συλλογικής συναισθηµατικής νοηµοσύνης. Η κρίση επαναπροσδιόρισε την σχέση µε τον γείτονα, τον άρρωστο, τον γιατρό, τον οδηγό του ασθενοφόρου, τον αστυνοµικό, τον νοσηλευτή. Η φροντίδα και το νοιάξιµο για τον πλησίον ενδυναµώνουν την κοινωνική συνοχή και στρέφουν την ανθρώπινη προσοχή σε δράσεις που ωφελούν το κοινό καλό και το µέλλον της γης.

Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
adonik@nb.org

Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">