Διαφορές συναλλαγματικής – επιταγής

19 Αυγ 2019

Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, MSc

α)Η συναλλαγματική είναι μέσο πίστης ενώ η επιταγή είναι μέσο πληρωμής (εκτός της μεταχρονολογημένης).

β)Η συναλλαγματική λήγει με τέσσερεις τρόπους. Αν δεν ορίστηκε λήγει «εν όψει» και είναι πληρωτέα με την εμφάνιση εντός ενός έτους από την έκδοση. Η επιταγή είναι πληρωτέα «εν όψει» εντός οκτώ ημερών από την επομένη της χρονολογίας (έκδοσης) ή «άμα τη εμφανίσει» (μεταχρονολογημένη).

γ) Στη συναλλαγματική ο πληρωτής μπορεί να είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Στην επιταγή υποχρεωτικά τράπεζα AE.

δ)Στη συναλλαγματική ο πληρωτής μπορεί να αποδεχθεί. Στην επιταγή απαγορεύεται (μη γεγραμμένη αποδοχή). Στη συναλλαγματική προβλέπεται ευθεία αγωγή και αναγωγή. Στην επιταγή μόνο αναγωγή.

ε) Στη συναλλαγματική το όνομα του λήπτη είναι απαραίτητο στοιχείο και απαγορεύεται να εκδοθεί εις κομιστή. Στην επιταγή αν δεν κατονομάζεται ο λήπτης είναι εις κομιστή.

στ) Στη συναλλαγματική ο τόπος πληρωμής πρέπει να είναι υπαρκτός και ορισμένος (όχι ανύπαρκτος ή πολλοί τόποι) και αναπληρώνεται από τον τόπο κατοικίας του πληρωτή (μόνο) αλλιώς είναι άκυρη. Στην επιταγή μπορεί να είναι πολλοί οι τόποι πληρωμής. Αναπληρώνεται από την έδρα της πληρώτριας ή της έκδοσης και δεν είναι άκυρη.

ζ)  Στη συναλλαγματική επιτρέπεται εξαιρετικά η ρήτρα τόκου. Στην επιταγή απαγορεύεται.

η)Οι χρόνοι παραγραφής των αξιώσεων από συναλλαγματική και επιταγή είναι διαφορετικοί αρ. 70 N 5325/1932 και αρ. 52 N 5960/1933

θ)Στη συναλλαγματική τυπική προϋπόθεση της αναγωγής είναι η σύνταξη διαμαρτυρικού. Στην επιταγή αρκεί η βεβαίωση της εμφάνισης και μη πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα ή γραφείο συμψηφισμού.

 ι) Η ακάλυπτη επιταγή είναι εξοπλισμένη με ποινική ευθύνη του εκδότη (αρ. 79 Ν 5960/1933) και ευθύνη του εξ αδικοπραξίας αντίθετα με τη συναλλαγματική.

 

Ενημερωθείτε για το Νέο Τμήμα Προετοιμασίας Εθνικής Σχολής Δικαστών Κατεύθυνση Πολιτική- Ποινική Δικαιοσύνη & Εισαγγελείς με δυνατότητα

Διά Ζώσης ή Εξ Αποστάσεως Παρακολούθηση

Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">