4-6 Οκτωβρίου 2019: 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου

Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη στις Σέρρες το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου που διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΛΟΓΩΝ στις 4-6 Οκτωβρίου 2019, με θέμα «ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ». Το υψηλό επίπεδο των εισηγητών, των εισηγήσεων και των παρεμβάσεων συνέβαλαν στην επιτυχία του. Μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν ήταν οι «Κοινωνικές προσδοκίες, ηθική και ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα» από τον Ομότιμο Καθηγητή ΕΚΠΑ Σταύρο Θωμαδάκη και «Χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις» από τον Ομότιμο Καθηγητή Ο.Π.Α Ιωάννη Ρόκα. Oι εισηγήσεις αφορούσαν α) στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, με βασικούς ομιλητές τους: Χρ. Χασάπη Δ.Ν./, Θ. Κουλουριάνο Δ.Ν., την Επ. Καθ. Χριστίνα Λιβαδά, τον Απ. Γκουτζίνη/Δικηγόρο, partner στη Milbank LLP, και την Λέκτορα Άννα Δεσποτίδου, υπό τον συντονισμό του Καθ. Γ. Μιχαλόπουλου, β) στην αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών ανοιγμάτων, με ομιλητές τους: Καθ. Γκ. Χαρδούβελη, Καθ. Αιμίλιο Αυγουλέα, Κωνσταντίνο Μποτόπουλο/ Δ.Ν., και Δημήτρη Σπυράκο/ Δ.Ν., υπό τον συντονισμό του Καθ. Γεώργιου Τριανταφυλλάκη, γ) στην κεφαλαιαγορά, με ομιλητές τους: Βασιλική Λαζαράκου/Δικηγόρο, Ευάγγελο Πολίτη/Δικηγόρο, Αναστασία Στάμου/ Δικηγόρο και Καθ. Χρήστο Γκόρτσο, υπό τον συντονισμό της Ομ. Καθ. Ελίζας Αλεξανδρίδου και δ) Ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με ομιλητές τους: αναπλ. Καθ. Απόστολο Καραγκουνίδη και Θεόδωρο Κουτσούμπα, Δικηγόρος/ΔΝ, υπό τον συντονισμό του Καθ. Δημήτρη Αυγητίδη. H ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ για άλλη μία χρονιά ήταν Χορηγός επικοινωνίας και συνεδριακού υλικού κι έδωσε δυναμικό «παρών» στο Συνέδριο.

 

Στιγμιότυπα από το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
15 Οκτ 2019

27-29 Σεπτεμβρίου 2019: 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Μελέτης Εμπορικού & Οικονομικού Δικαίου

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας Μελέτης Εμπορικού & Οικονομικού Δικαίου με θέμα «Το Δίκαιο του Ελεύθερου Ανταγωνισμού μεταξύ ουσιαστικών και διαδικαστικών κανόνων», στον Βόλο στις 27-29 Σεπτεμβρίου. Οι εκλεκτοί Ομιλητές του Συνεδρίου, με τη συνδρομή των υπεύθυνων Συντονιστών, ανέπτυξαν κρίσιμα θέματα του δικαίου του ανταγωνισμού, ενώ και η συζήτηση με το κοινό ανέδειξε καίριους προβληματισμούς.

 

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση

O Καθηγητής Δ. Τζουγανάτος

O Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Καθηγητής Ι. Λιανός

Εκδηλώσεις Που Εγιναν
3 Οκτ 2019

25 Σεπτεμβρίου 2019: Παρουσίαση του νέου βιβλίου «Αναγκαστική Απαλλοτρίωση»

Με αφορμή την έκδοση του συλλογικού έργου Αναγκαστική Απαλλοτρίωση υπό την επιμέλεια του κου Νικόλαου Ρόζου, Αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και το Περιοδικό «Θεωρία & Πράξη Διοικητικού Δικαίου» διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα Εκδήλωση με τίτλο «Επεμβάσεις στην ακίνητη ιδιοκτησία» την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 στην Aίθουσα «Χάρης Καρατζάς», στη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Από τους εξαίρετους ομιλητές παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ενδιαφέροντα ζητήματα που άπτονται του δικαίου της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο ζήτημα των περιορισμών και των βαρών της ακίνητης ιδιοκτησίας και της ενδεχομένης, λόγω της έντασης και της έκτασης της επιβολής τους, υποχρέωσης αποζημίωσης.

Στιγμιότυπο από την Εκδήλωση. Στο πάνελ από αριστερά οι κ.κ.: Νίκος Αλιβιζάτος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Αθανάσιος Ράντος, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Ιωάννης Χαμηλοθώρης, Νικόλαος Ρόζος


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
3 Οκτ 2019

13 Ιουνίου 2019: Εκδήλωση «Ζητήματα του νέου δικαίου των μετασχηματισμών»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Εκδήλωση με τίτλο «Ζητήματα του νέου δικαίου των μετασχηματισμών» διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων και η Ελληνική Εταιρία Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών, την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην Aίθουσα «Χάρης Καρατζάς», στη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ζητήματα εταιρικού και φορολογικού δικαίου. Η Εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Προέδρου της ΣΔΕΕ Λεωνίδα Γεωργόπουλου, συνιδρυτή της Δικ. Εταιρίας «Κυριακίδης-Γεωργόπουλος».

Στο βήμα ο κ. Ιωάννης Δρυλεράκης, Δικηγόρος
στο πάνελ οι κ.κ. Γιώργος Ψαρουδάκης, Επίκ. Καθ. Νομικής ΑΠΘ, Γιώργος Σωτηρόπουλος, Καθ. Νομικής ΕΚΠΑ , Ευάγγελος Περάκης, Ομ. Καθ. ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
12 Ιουλ 2019

28 Ιουνίου – 1 Iουλίου 2019: Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών MOTOVUN στην Ελλάδα

Φέτος η Διεθνής Ένωση Εκδοτών MOTOVUN (MOTOVUN GROUP OF INTERNATIONAL PUBLISHERS), Πρόεδρος της οποίας είναι ο Christopher Hudson, Διευθυντής Εκδόσεων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), διοργάνωσε το ετήσιο Summer Meeting της στην Ελλάδα από 28 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2019. Για πρώτη φορά η Ελλάδα φιλοξένησε τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών MOTOVUN. Τη χώρα μας εκπροσώπησαν: η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ με την εκδότρια κα Λίλα Καρατζά και οι Εκδόσεις Μέλισσα με την εκδότρια κα Άννη Ραγιά.

Από την επίσκεψη των εκδοτών στο Προεδρικό Μέγαρο


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
12 Ιουλ 2019

30 Μαΐου 2019: Τελετή Απονομής Βραβείων του 25ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, απονεμήθηκαν τα βραβεία του 25ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού σε 5 ομαδικές και 5 ατομικές εργασίες σε μια λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Ευρωπαϊκή Ένωση: τα επόμενα βήματα για Ανάπτυξη, Απασχόληση και Εκπαίδευση». Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος της Upstream, Μάρκος Βερέμης, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλειος Κουτεντάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου economia, Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Επιδίδοντας τα βραβεία του 25ου Διαγωνισμού, η εκδότρια της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ - και διοργανώτρια του Διαγωνισμού  - Αλεξάνδρα Βοβολίνη στάθηκε στην τριπλή επέτειο: την 25η από την αρχή της διοργάνωσης, των 85 χρόνων από τη λειτουργία της τότε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αλλά και των 60 χρόνων Ευρωπαϊκής Κοινότητας που επισφράγισαν οι τωρινές Ευρωπαϊκές εκλογές.

Τα βραβεία ατομικής εργασίας έλαβαν:

Πρώτο βραβείο – Εμμανουήλ Σκοτώρης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Δεύτερο βραβείο – Γιώργος Λούβαρης, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τρίτο βραβείο – Κυριάκος-Νεκτάριος Σφακιανούδης, Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τέταρτο βραβείο – Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πέμπτο βραβείο – Νικόλαος Στεργίου, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Τα βραβεία ομαδικής εργασίας έλαβαν:

Πρώτο βραβείο – Μαρία-Μαγδαληνή Κωτσόβολου και Ανδρονίκη Παπουτσόγλου, Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Δεύτερο βραβείο – Αθανάσιος Παπαγγέλης και Γεωργία Ντόγου-Καρατζά, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τρίτο βραβείο – Αικατερίνη Γκάτσου, Μεταπτυχιακό στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και Θεοδώρα Γκάτσου, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου

Τέταρτο βραβείο – Ηλίας Αρβανιτάκης και Ναταλία Άγκο, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πέμπτο βραβείο – Αρετή Σκόρδου και Δημήτριος Σταμούλης, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του ΣΕΒ, υπό την αιγίδα του ΙΟΒΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Υποστηρικτές χορηγοί ήταν oι επιχειρήσεις Aegean Airlines, Titan, Eastern Mediterranean Maritime και Bahas Gramatidis & Partners.

Xορηγοί βραβείων ήταν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, τοIST College, η AEGEAN, οι Μινωικές Γραμμές, ταARIA Hotels, τοBCA College, ηAir China, η ΕΕΔΕ, η Infobank Hellastat, ηInfo Quest Technologies, το ΔΙΑΖΩΜΑ, ο Όμιλος Eλληνικά Πετρέλαια, η PeopleCert, o Σύλλογος Albert Cohen Kέρκυρα, ηeconomia Publishing, η Νομική Βιβλιοθήκη και η Οικονομική Επιθεώρηση

Κύριος χορηγός επικοινωνίας ήταν τα Φοιτητικά Νέα και χορηγοί επικοινωνίας η Καθημερινή, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, η Skywalker, ο Στέντορας, το Επιχειρώ, το Youth Entrepreneurship Club, ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημών και η Safia.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο της τελετής, τον τόμο με τις βραβευμένες εργασίες και περισσότερες πληροφορίες για την τελετή: https://www.economia.gr/gr/journal2/blog?journal_blog_category_id=9


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
6 Ιουν 2019

10 Μαΐου 2019: 3ο Συνέδριο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού με τίτλοBringing order in a jungleπου διοργάνωσε η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και ο Όμιλος ECONOMIA, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την έδρα Competition, Energy & Transport του Jean Monnet και τη θεσμική υποστήριξη του ΣΕΒ, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο Grand Wyndham Athens.

Την έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κα Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και Επικεφαλής της ομάδας εργασίας του ΣΕΒ για «Θέματα Ανταγωνισμού και Αγοράς».

Vassiliki Thanou – Christofilou, President of the Hellenic Competition Committee (HCC), President of the Supreme Court (Hon.Member)

Aristotelis Panteliadis , Director of SEV , Competition & market issues, Member of Board of SEV , Managing Partner METRO A.E.B.E.

Kyriakos Fountoulakos, Managing Partner, Competition, Herbert Smith Freehills LLP, Brussels Office

Stephen Mavroghenis, Partner ay Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP – Brussels Office

Stamatis Drakakakis, Partner at Koutalidis Law Firm

Violeta Panagiotopoulou, Senior Associate at KG Law Firm

Το Συνέδριο αποτέλεσε μια υψηλού κύρους επιστημονική συνάντηση 22 ομιλητών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην οποία αναπτύχθηκε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων θεμάτων του δικαίου του ανταγωνισμού μπροστά σε ένα κοινό πλέον των 250 συνέδρων.

Οι key note speakers του συνεδρίου κκ Theofanis Christoforou, Principal Legal Adviser/European Commission Legal Service, και Gerald Miersch, Head of Unit/Cartels Directorate of the European Commission ανέδειξαν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις συνεχείς προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει.

Οι συντονιστές του Συνεδρίου και ειδικότερα η Καθηγήτρια Λία Αθανασίου, η Αναπλ. Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Μικρουλέα, ο Καθηγητής Δημήτρης Τζουγανάτος και ο νομικός και πρώην Αναπλ. Καθηγητης Παναγιώτης Μπερνίτσας  οδήγησαν με επιτυχία τους εκλεκτούς ομιλητές, αναδεικνύοντας όλα τα κρίσιμα σημεία των προτάσεών τους και συντονίζοντας με μαεστρία τη συζήτηση στα πάνελς.

Stamatis Drakakakis, Ioannis Androulakis, Dimitris Tzouganatos, Emmanuel Mastromanolis, Violeta Panagiotopoulou

Nikolaos Zevgolis, Kyriakos Fountoukakos, Panayotis Bernitsas, Panagiotis Fotis, Dr. Sotiris I. Dempegiotis

Antonios Bouchagiar, Kosmas Boscovits, Lia Athanassiou, Dr Dimitrios Kyriazis, Evita Constantakou

Kevin Coates, Dimitris Loukas, Alexandra Mikroulea, Stephen Mavroghenis, Alexandros Stratakis

Οι ομιλητές που τίμησαν με τη συμμετοχή τους το Συνέδριο μετέφεραν τη γνώση και την πολύτιμη εμπειρία τους με τον καλύτερο τρόπο στους συνέδρους: Ο Kevin Coates, partner Covington & Burling LLP  ανέδειξε τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ που αφορούν στα άρθρα 101 & 102, ενώ ο Δημήτριος Λουκάς- partner PotamitisVekris μίλησε για τις εξελίξεις στη τεχνολογία -blockchain, AI, Algorithms-  και πώς αυτές επηρεάζουν το δίκαιο του ανταγωνισμού.  Ο Alexandros Stratakis - Of counsel Baker McKenzie, μίλησε για  τις μετά Coty εξελίξεις, το geoblocking και πρόσφατα δημοσιευθείσες on-line vertical violations ενώ ο Stephen Mavroghenis /partner QuinnEmanuelUrqhart & SullivanLLP ανέλυσε τον προβληματισμό που κυριαρχεί αναφορικά με τους στόχους της εφαρμογής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, και ειδικότερα για το εύλογον, την ιδιωτικότητα και το δημόσιο συμφέρον. Τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ,κ. Νικόλαος Ζευγώλης και Παναγιώτης Φώτης ενημέρωσαν για κρίσιμη θέματα διαδικασιών αλλά και για τις τάσεις στην εφαρμογή της πολιτικής του Ανταγωνισμού από την πλευρά της Εθνικής Επιτροπής. Την ανάδειξη των προβλημάτων από την πλευρά του νομικού παραστάτη ανέδειξε ο Kyriakos Fountoukakos/Managing partner Competition/HerbertSmithFreehillsLLP ενώ ο Σωτήρης Δεμπεγιώτης/Senior Associate Δρυλλεράκης & Συνεργάτες  μίλησε για τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών και το δίκαιο του ανταγωνισμού. Στη συνέχεια ο Σταμάτης Δρακακάκης /partner Kουταλίδης & Συνεργάτες ανέπτυξε τα θέματα συμπράξεων/bid rigging και δημοσίων προμηθειών ενώ ο Επίκ. Καθ. Ιωάννης Ανδρουλάκης μίλησε για την αλληλεπίδραση Δικαίου του Ανταγωνισμού και  Ποινικού δικαίου. Ο Επίκ. Καθ. Εμμανουήλ Μαστρομανώλης ανέπτυξε την κρίσιμη Οδηγία για τις αγωγές αποζημίωσης και την ενσωμάτωσή της στην ελληνική νομοθεσία. Η Βιολέτα Παναγιωτοπούλου/Senior Associate KG Δικηγορική Εταιρία μίλησε ειδικότερα για τα θέματα των αγωγών αποζημίωσης, την ποσοτικοποίηση και την ένσταση μετακύλησης. Ο Antonios Bouchagiar/member της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΕ, μίλησε για τις εξελίξεις στα θέματα των κρατικών ενισχύσεων και στην έννοια της κρατικής ενίσχυσης, ενώ Κοσμάς Μπόσκοβιτς/ Νομική Υπηρεσία Υπ. Εξωτερικών ανέπτυξε τα θέματα των κρατικών ενισχύσεων και τα θέματα εκτέλεσης. Ο Δημήτριος Κυριαζής/ Ηead of Law FacultyNew College of Humanities μίλησε για τις φορολογικές κρατικές ενισχύσεις  και τις έρευνες της ΕΕ αναφορικά με τις φορολογικές συμφωνίες των πολυεθνικών. Το Συνέδριο έκλεισε η Εβίτα Κωνσταντάκου /Δικαστική Λειτουργός του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ανέπτυξε τα θέματα των κρατικών ενισχύσεων ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έδωσε τη δυνατότητα σε 25 φοιτητές του μεταπτυχιακού του Ανταγωνισμού να παρακολουθήσουν την ετήσια συνάντηση του Δικαίου του Ανταγωνισμού επιδοτώντας  κατά 70% τη συμμετοχή τους.

Ευγενείς Χορηγοί: COCA-COLA, 3E, ΙΝΤRΑΚΑΤ, ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ, Δρυλλεράκης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, Κυριακίδης Γεωργόπουλος Δικ. Εταιρεία, Zepos & Yannopoulos, POTAMITIS VEKRIS,  Σταυρόπουλος & Συνεργάτες Δικ. Εταιρεία, BERNITSAS Δικ. Εταιρεία.

Ανανεώνουμε τη συνάντησή μας στο 4ο Συνέδριο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού , τον Μάρτιο του 2020!

 


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
21 Μαΐ 2019

8 Μαΐου 2019: 3η Επιστημονική Ημερίδα από την ΕΕΔ και το Δημόσιο Δίκαιο

Mε ιδιαίτερη επιτυχία υλοποιήθηκε η 3η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 10 Χρόνια από τη θέση του σε ισχύ", που οργάνωσε η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΛΟΓΩΝ (ΕΕΔ) και το Ηλεκτρονικό Επιστημονικό Περιοδικό «ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ», στις 8 Μαΐου, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε, Ερμηνεία κατ ́ άρθρον" , Εκδόσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, υπό την επιστημονική διεύθυνση και επιμέλεια του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων Διδάκτορα Βασίλη Γ. Τζέμου. Στην Ημερίδα μίλησαν, πέραν του Επιστημονικού Υπευθύνου του έργου κ. Τζέμου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. Δημήτριος Βερβεσός, ο Σύμβουλος της Επικρατείας & Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών ΣτΕ Ευθύμιος Αντωνό̟πουλος και ο Πάρεδρος ΣτΕ & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) ∆ημήτριος Πυργάκης.


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
21 Μαΐ 2019

21 Μαΐου 2019: Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη με την “Ωραία Κόρη“ του Βαγγέλη Ηλιόπουλου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Μέσα στο όνειρό της, η Ωραία Κόρη σκέφτεται τη διαδρομή που θα πρέπει να διανύσει μέχρι το σπίτι της…  Και νοερά σταματά να ξεκουρασθεί στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Εκεί συναντά τα υπέροχα παιδιά του 29ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης και τους εμπνευσμένους δασκάλους τους. Και όλοι μαζί, με τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο επικεφαλής, στήνουν γιορτή! Και κάπως έτσι το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα.

To βιβλίο της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, με εικονογράφηση του εικαστικού Χαρίτωνα Μπεκιάρη, παρουσιάσθηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.  Ένα έργο τέχνης, η Καρυάτιδα, αποκομμένο βίαια από το οικοδόμημά του, σαν ένας άνθρωπος που έπεσε θύμα αρπαγής, συναλλαγής και εκμετάλλευσης, μίλησε με τους μικρούς αναγνώστες- επισκέπτες της Έκθεσης, εξηγώντας τους πώς νιώθει κάθε μέρα στη ξενιτιά που οδηγήθηκε ακούσια.


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
21 Μαΐ 2019

12 Απριλίου 2019: 11ο Συνέδριο Δικηγόρων Νομικών Υπηρεσιών

Δέκα χρόνια, δέκα επιτυχημένα συνέδρια που έγραψαν ιστορία. Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγόρων Νομικών Υπηρεσιών όμως, που διοργάνωσε και φέτος η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ μαζί με τον Όμιλο Economia σε συνεργασία με την Association of Corporate Counsel Europe (ACCE) με τίτλο: «Μια νέα ΑΕ. Είμαστε έτοιμοι;», την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στο Ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Τόσο από άποψη επίκαιρου περιεχομένου και άρτιας διοργάνωσης όσο και από άποψη ανταπόκρισης και συμμετοχής εφόσον οι Σύνεδροι που το παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον έφτασαν τους 550!


Chris Fowler, General Counsel BT Technology & Transformation, BT Legal and Governance


Στάθης Μίχος, Legal Director-Greece, Cyprus, Malta and Israel Sub-Cluster Lead at Pfizer Hellas Α.Ε. με το μικρόφωνο "catch phone" ATTEND στα χέρια.

Οι εξαίρετοι Ομιλητές «ήταν έτοιμοι» να κρατήσουν το ενδιαφέρον των Συνέδρων μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη λειτουργία των ανωνύμων εταιριών, αναλύοντας πώς οι εξελίξεις στο εξωτερικό επηρεάζουν τη αγορά νομικών υπηρεσιών, εξηγώντας πώς η μεθοδολογία Lean Six Sigma μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας μιας νομικής υπηρεσίας ή ενός δικηγορικού γραφείου, παρουσιάζοντας τις ευθύνες των μελών του ΔΣ και αφυπνίζοντάς τις ΑΕ ως προς το τι πρέπει να προσέχουν.

Ο Chris Fowler, General Counsel BT Technology & Transformation, BT Legal and Governance, έκανε μια πρακτική ανάλυση για το τι είναι τα “Legal Operations” και ποια είναι τα οφέλη για ένα νομικό τμήμα, αν υπάρχει μια ομάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτά. Προέκυψαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και εξίσου ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος, οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα cocktail σε πιο χαλαρό κλίμα και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στα θέματα του Συνεδρίου. Όλοι συμφώνησαν ότι «είμαστε έτοιμοι» για σημαντικά Συνέδρια που φέρνουν την εξέλιξη στο επάγγελμα του Δικηγόρου Νομικών Υπηρεσιών και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο στήριξαν : ως αργυρός χορηγός η εταιρία Παπαστράτος ΑΒΕΣ, ως χάλκινοι χορηγοί οι εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., η Δικ. Εταιρία Καρατζάς & Συνεργάτες, η Δικ. Εταιρία Κουταλίδης, η KPMG, η Δικ. Εταιρία Κυριακίδης Γεωργόπουλος, η Εταιρία Δικηγόρων Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, ο OTE, η  Saplegal-Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία, η Δικ. Εταιρία Ι.Κ.Ρόκας & Συνεργάτες και ως χορηγός η PWC.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι Καθημερινή, Νομικός Σύμβουλος, Συνήγορος, ο Όμιλος Economia, Επιχείρηση και διαδικτυακοί χορηγοί επικοινωνίας οι www.epixeiro.gr, www.greeklawdigest.gr, www.greekjustice.gr, www.epixeirisi.gr και www.economia.gr.


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
21 Μαΐ 2019

21 Μαΐου 2019: Παρουσίαση του νέου βιβλίου «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου»

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» σε κλειστή εκδήλωση εκπαιδευτικών και βιβλιοθηκονόμων  που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης. Το βιβλίο αυτό, που είναι το τέταρτο βιβλίο της σειράς εικονογραφημένων βιβλίων της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης «Μικρά Βήματα. Μεγάλοι Δρόμοι»,  και έχει εκδοθεί στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, «… μιλά για μια παλιά και άσβεστη  ελληνική ιστορία σφοδρής και δίκαιης επιθυμίας που ενορχηστρώνεται και αποδίδεται αφηγηματικά με τρόπο έξοχο από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ζωγραφίστηκε από τον Χαρίτωνα Μπεκιάρη με αναρίθμητες λεπταίσθητες σχεδιαστικές γραμμές και χρωματικές διαφάνειες, εντείνοντας δραματικά την πλοκή και γεννώντας μια ηρωίδα συναρπαστική, μια λυγερή Καρυάτιδα.».

Όπως ανέφερε ο Συγγραφέας «στο βιβλίο αυτό «θίγεται το θέμα του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά.  Ένα έργο τέχνης, αποκομμένο βίαια από το οικοδόμημά του, σαν ένας άνθρωπος που έπεσε θύμα αρπαγής, συναλλαγής και εκμετάλλευσης, μιλά στον μικρό αναγνώστη εξηγώντας του πώς νιώθει κάθε μέρα στην ξενιτιά που οδηγήθηκε ακούσια. Το παιδί έτσι, με οδηγό το συναίσθημα, αντιλαμβάνεται την αξία του επαναπατρισμού όλων των μαρμάρων της Ακρόπολης και της επανασύστασης των εμβληματικότερων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινής μήτρας όλων μας.».  

Το βιβλίο διάβασε συγκινημένη στην αγγλική γλώσσα η επιστήθια φίλη του συγγραφέα, Dr. Elisabeth A. Poe - εκ των πλέον γνωστών δημιουργών προγραμμάτων Readers Theatre διεθνώς, η οποία και μίλησε για τη ιδιαίτερη εμπειρία που της χάρισε η ανάγνωση του βιβλίου.


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
21 Μαΐ 2019

19 Απριλίου 2019: Ημερίδα - Προστασία δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Την Παρασκευή 19 Απριλίου, 2019 στη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ διενεργήθηκε Ημερίδα σχετικά με την Προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας είχε η κα Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχαν με εισηγήσεις έγκριτοι δικαστές και δικηγόροι.

Στην πρώτη συνεδρία όπου προήδρευσε ο κ. Φώτιος Κατσίγιαννης, Πρόεδρος ΑΕΠΠ, αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές ιδιαιτέρως αξιόλογες και εμπεριστατωμένες  εισηγήσεις σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών. Ειδικότερα η κα Σταυρούλα Κτιστάκη, Πάρεδρος ΣτΕ, παρουσίασε το θέμα «Η στάση του εθνικού δικαστή απέναντι στο δικαίωμα σε ασφαλιστικές παροχές μετά την κρίση. Προβληματισμοί με βάση τη νομολογία της κρίσης», στη συνέχεια η κα Χαρά Πόνη, Πρωτοδίκης ΔΔ, μίλησε για το θέμα «Οι περικοπές των συντάξεων: Νομολογιακά πορίσματα», ακολούθησε η κα Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου η οποία ανέπτυξε το θέμα «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης» καθώς επίσης και ο κ. Ιωάννης Τασόπουλος ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα «Ο αντισυνταγματικός νόμος που περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και οι συνέπειές του: ο ρόλος του δικαστή, του νομοθέτη και της διοίκησης».

Στη δεύτερη συνεδρία συζητήθηκαν σχετικά θέματα με την προστασία από τη βεβαίωση των εισφορών και των προστίμων, με προεδρεύουσα την κα Ματίνα Γιαννακούρου, Επ. Καθηγήτρια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην  ενότητα αυτή παρουσιάστηκαν η εισήγηση του κ. Νικολάου Πανταζή, Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τα αναφυόμενα ζητήματα από τη λειτουργία του ΚΕΑΟ, του κ. Πέτρου Πανταζόπουλου, Δικηγόρου ΔΝ, Επιστημονικού Συνεργάτη Νομικής Σχολής Αθηνών, σχετικά με την έννομη προστασία στην περίπτωση της επιβολής φορολογικών βαρών: ομοιότητες και διαφορές από την περίπτωση των κοινωνικοασφαλιστικών εισφορών και τέλος η κα Αικατερίνη Ηλιάδου, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος, ανέλυσε την δικαστική προστασία σχετικά με την εν ευρεία εννοία βεβαίωση των κοινωνικοασφαλιστικών εισφορών.

Η Ημερίδα εστέφη με επιτυχία, καθώς η προσέλευση και το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο. Επιπλέον η διοργάνωση πλαισιώθηκε με εκτενή συζήτηση για τα επίκαιρα ζητήματα των περικοπών των συντάξεων και της ανάγκης αναδιάρθρωσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ως συνέπειες της μνημονιακής κρίσης.  


Εκδηλώσεις Που Εγιναν
21 Μαΐ 2019
Σελίδα:
  1. 1
  2. 2
Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">