Save the Date Παρασκευή 4, Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 – 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπορικολόγων (Association of Greek Commercialists) διοργανώνει το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου

με θέμα: Υποχρεώσεις Χρηματοπιστωτικών Φορέων  

την Παρασκευή 4 και το Σαββατοκύριακο 5&6 Οκτωβρίου 2019

Ξενοδοχείο «ELPIDA RESORT», Σέρρες

 

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Πληροφορίες: http://www.syneemp.gr/

Xoρηγός Επικοινωνίας: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Νέα – Ανακοινώσεις
18 Σεπ 2019

Κρατικό Βραβείο Eικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στο έργο: «H βάρκα που τη λένε μνήμη» της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017) απονεμήθηκε στον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και την εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη για το Έργο με τίτλο: «Η βάρκα που τη λένε μνήμη», εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη (εξ ημισείας με το έργο «Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…  Χαϊκού», εκδόσεις Νεφέλη).

Η Κριτική Επιτροπή σημείωσε στο αιτιολογικό της απόφασής της:
“Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση και σε ύφος λιτό και ελκυστικό, ένα μικρό αγόρι αφηγείται αναμνήσεις από τον παππού του, που πλέον έχει πεθάνει. Το βιβλίο δεν επικεντρώνεται στην απώλεια και το πένθος, όσο κυρίως στη θάλασσα των αναμνήσεων που αφήνουν πίσω τους οι αγαπημένοι που έφυγαν. Εξαιρετική η μεταφορική σύλληψη της μνήμης ως βάρκας που διατηρεί στην επιφάνεια του παρόντος τον χρόνο που πέρασε, και δεν επιτρέπει να ‘βουλιάξουν’ στα θολά νερά της λήθης όσα ήδη έχουν παρέλθει. Στη βάρκα των αναμνήσεων συγκατοικούν αχώριστοι εκείνοι που ζούσαν με αυτούς που έφυγαν, αλλά και οι σημερινοί ενήλικοι με τα παιδιά που ήταν κάποτε. Από την άλλη η κυριαρχία του νερού, διαχρονικά παρόντος στις δοξασίες που συνδέθηκαν με τον θάνατο, υποβάλλει τη ρευστότητα του χρόνου, το ευμετάβλητο της ανθρώπινης ζωής, τη ροή των αναμνήσεων και το δέος για το άγνωστο. Η φωτεινή εικονογράφηση της Σταματιάδη συνδυάζει τη ζωγραφική με την ασπρόμαυρη φωτογραφία, αντικαθιστώντας τα πρόσωπα των εικόνων με οικογενειακά πορτρέτα, και τονίζοντας τη συμβολή της φωτογραφίας στην κατασκευή και διατήρηση της μνήμης.”

Μετά την ανακοίνωση των βραβείων, ο Συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή μετά από εικοσιπέντε χρόνια στο χώρο να με τιμά η Πολιτεία με το κρατικό βραβείο!

Το εικονο-βιβλίο το υπηρετώ με συνέπεια από το 1995 και έχω την τύχη να έχω συνεργαστεί με εξαιρετικούς εικαστικούς καλλιτέχνες. Το «Η βάρκα που τη λένε μνήμη» από όλα τα εικονο-βιβλία μου είναι το πιο προσωπικό, αφού γεννήθηκε μετά από μια μεγάλη απώλεια. Θέλησα να μιλήσει για την μνήμη που απαλύνει τον πόνο και την έλλειψη.  Η εικαστικός Ντανιέλα Σταματιάδη προέκτεινε το κείμενό μου αγγίζοντας της συνομιλία των γενεών μέσα από τις παλιές φωτογραφίες, δημιουργώντας ένα βιβλίο που αγάπησαν πολύ μικροί αλλά και ηλικιωμένοι.  

Ευχαριστώ την Κριτική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και βέβαια τις Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη με τις οποίες δημιουργήσαμε τη σειρά «Μικρά Βήματα. Μεγάλοι Δρόμοι» και εν προκειμένω συγκεκριμένα την εκδότρια Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά, τη Μαρίζα Ντεκάστρο, την Ίριδα Κρητικού, την Τέσσα Πράττος, την Φραντζέσκα Αλεξοπούλου.»

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον συγγραφέα και την εικονογράφο μαζί με τις ολόκαρδες ευχαριστίες της που της εμπιστεύονται το πολύτιμο έργο τους.


Νέα – Ανακοινώσεις
18 Σεπ 2019

Save the Date 27 Σεπτεμβρίου 2019 – Διεθνές Συνέδριο “Athens Conference on European Energy Law and Policy”

Ανώτατοι ευρωπαίοι ενεργειακοί δικαστές αλλά και συμμετοχές θεσμικών παραγόντων της ενεργειακής αγοράς στο Διεθνές Συνέδριο “Athens Conference on European Energy Law and Policy” στις 27/9/2019 στο Electra Palace Athens.

Ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφεται για το επερχόμενο διεθνές συνέδριο με θέμα τη δικαστική και διαιτητική επίλυση διαφορών στον ενεργειακό τομέα από στελέχη μεγάλων εταιριών και ακαδημαϊκούς σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο.

Σύμφωνα τους διοργανωτές του “4th Athens Conference on European Energy Law and Policy: Energy Arbitration and Judicial Dispute Settlement”, στελέχη του Ελληνικού και του Γερμανικού Ινστιτούτου  Ενεργειακής Ρύθμισης, οι αιτήσεις για συμμετοχή και παρακολούθηση του Συνεδρίου από νομικούς και στελέχη ενεργειακών εταιριών εντός και εκτός Ελλάδος συνεχώς διευρύνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες με μόνο λίγες διαθέσιμες θέσεις να απομένουν. Καθότι στόχευση των διοργανωτών είναι η διάδοση της επιστημονικής γνώσης και εκτός του περιορισμένου διαθέσιμου αριθμού συνέδρων, του Συνεδρίου θα ακολουθήσει επιμελημένη έκδοση των επιστημονικών εισηγήσεων.  

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει επιβεβαιωμένους επιφανείς ομιλητές στους οποίους συγκαταλέγονται προβεβλημένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εποπτεύουν την ελληνική ενεργειακή αγορά, σημαντικοί Καθηγητές Πανεπιστημίου από το εξωτερικό και την Ελλάδα, ανώτατοι δικαστές κρατών μελών της ΕΕ οι οποίοι έχουν δικάσει ενεργειακές υποθέσεις διεθνούς εμβέλειας (NordStream, Gazprom κλπ), στελέχη ελληνικών ενεργειακών εταιριών καθώς και εταίροι και συνεργάτες διεθνών νομικών εταιριών με εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών.

 Το Συνέδριο «Athens Conference on European Energy Law and Policy», που έχει καθιερωθεί ως επιστημονική εκδήλωση αναφοράς για την ευρωπαϊκή ενεργειακή επιστημονική κοινότητα, θα πραγματοποιηθεί φέτος την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο Electra Palace Athens, και είναι το πρώτο διεθνές επιστημονικό Συνέδριο αυτού του άκρως πρακτικώς σημαντικού για την ενεργειακή αγορά γνωστικού αντικειμένου που διοργανώνεται στη χώρα μας.

 Η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης (www.energy-regulation.eu) και συνδιοργανώνεται φέτος από κοινού με το διεθνούς φήμης German Institute for Energy and Regulatory Law  (http://enreg.eu) και με την υποστήριξη δύο ιδιαιτέρως σημαντικών φορέων, του International Centre for Energy Arbitration (ICEA) (http://energyarbitration.org/) και του Scottish Arbitration Centre (https://scottisharbitrationcentre.org/).

Επιστημονικοί υπεύθυνοι του Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής κ. Α. Μεταξάς, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βερολίνου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης και J. Mohr, Πανεπιστήμιο της Λειψίας και Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης.

 Πληροφορίες για την ατζέντα και τις δυνατότητες κράτησης μιας από τις εναπομένουσες θέσεις, παρατίθενται στη σχετική σελίδα του Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης: https://www.energy-regulation.eu/the-4th-athens-conference-on-european-energy-law-and-policy-energy-arbitration-and-judicial-dispute-settlement/

Χρυσός Χορηγός του Συνεδρίου είναι η δικηγορική εταιρία “Μεταξάς & Συνεργάτες”. Χορηγοί του Συνεδρίου είναι οι εταιρίες ΕΛΠΕ, Elpedison, ΔΕΣΦΑ, EΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η διεθνής δικηγορική εταιρία Linklaters, η Price Waterhouse Coopers και η κυπριακή νομική εταιρία Georgiades & Associates LLC.

Χορηγοί Eπικοινωνίας: Energypress, Ναυτεμπορική, ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 

Νέα – Ανακοινώσεις
12 Σεπ 2019

Save the Date 12-14 Σεπτεμβρίου 2019 – 15th ESIL Conference @Athens 2019

Διεθνές Συνέδριο Δημοσίου Δικαίου με θέμα Sovereignty: a concept in flux?” στο ΕΚΠΑ

Πέμπτη 12 , Παρασκευή 13 και Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Under the Auspices of H.E. the President of the Hellenic Republic Mr. Prokopios Pavlopoulos

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Πληροφορίες:

www.esilathens2019.gr, Δήμητρα Παπαγεωργίου Τ: 210 7215316,  Μ: 6937 119602

Χορηγοί: ΕΚΠΑ – ESIL (European Society of International Law) – ATHENS PIL , ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Νέα – Ανακοινώσεις
9 Σεπ 2019

Save the Date 25 Σεπτεμβρίου 2019 – Ημερίδα: Επεμβάσεις στην ακίνητη ιδιοκτησία

Με αφορμή την έκδοση του έργου «Αναγκαστική Απαλλοτρίωση» υπό την επιμέλεια του κου Νικόλαου Ρόζου
Αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., ΔΝ

η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και το περιοδικό «Θεωρία & Πράξη Διοικητικού Δικαίου»
διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα:

Επεμβάσεις στην ακίνητη ιδιοκτησία

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 | ώρα 18:00
Αίθουσα "Χάρης Καρατζάς", ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, Μαυρομιχάλη 23, ΑΘΗΝΑ

Προεδρεύων:
Κωνσταντίνος Μενουδάκος
Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., Πρόεδρος ΑΠΔΠΧ

Ομιλητές:
Νίκος Αλιβιζάτος
Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασίλειος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος
Αθανάσιος Ράντος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας
Νικόλαος Ρόζος, Αντιπρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ., ΔΝ
Ιωάννης Χαμηλοθώρης
Αρεοπαγίτης ε.τ., Πρόεδρος Εταιρίας Δικαστικών Μελετών

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κρατήσεις θέσεων: www.nb.org
Πληροφορίες: Ελισάβετ Κουλάνη Τ: 210 3678858

Νέα – Ανακοινώσεις
4 Σεπ 2019

Save the Date 27-29 Σεπτεμβρίου 2019 – 4ο Ετήσιο Συνέδριο ΕΜΕΟΔ στον Βόλο

Η Εταιρία Μελέτης Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου (ΕΜΕΟΔ)
διοργανώνει το  4ο Ετήσιο ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα:

«Το Δίκαιο του Ελεύθερου Ανταγωνισμού Μεταξύ Ουσίας και Διαδικασίας»
Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019


Valis Resort Hotel, ΒΟΛΟΣ


Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα στα ελληνικά και αγγλικά. 

Πληροφορίες: info@emeod.gr, Τ 210 3678858

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Νέα – Ανακοινώσεις
4 Σεπ 2019

Save the Date 23 Σεπτεμβρίου 2019 – Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» στη Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με αφορμή την κυκλοφορία  του βιβλίου «Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ερμηνεία κατ΄ άρθρον.» (Eπιστημονική Διεύθυνση-Επιμέλεια: Β. Τζέμος ),  2η πλήρως επικαιροποιημένη έκδοση, Εκδόσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, 2019

σας προσκαλούμε σε Ημερίδα

τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, 18:30

Ειδική Αίθουσα Εκδηλώσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Φράγκων 2-4), Θεσσαλονίκη.

 

Χαιρετισμοί:

Παναγιώτης Ευστρατίου, Γενικός Διευθυντής Εθνικής Σχολής Δικαστών (ΕΣΔΙ), Σύμβουλος της Επικρατείας

Ευγενία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Πρωτοδικών ΔΔ

Προεδρία: Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δικηγόρος, τ. Ευρωβουλευτής

 

Ομιλητές:

Δημήτριος Β. Σκιαδάς, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,  Έδρα Jean Monnet «Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ και Έλεγχος»

Ιωσήφ Κτενίδης,  Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δικηγόρος

Πέτρος Αλικάκος, Δ.Ν., Πρόεδρος Πρωτοδικών

Βασίλης Γ. Τζέμος, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου (Freiburg), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ), Διευθυντής Επιστημονικού Περιοδικού ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ (www.publiclawjournal.com), Σύμβουλος ΑΣΕΠ, Επιστημονικός Διευθυντής-Επιμελητής του έργου

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η παρουσία σας θα είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας.

«Στη διάρκεια της Βιβλιοπαρουσίασης θα διατίθενται βιβλία « Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ σε ειδικές τιμές για τα Μέλη της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) και για τους Συνέδρους.

 

Χορηγός Επικοινωνίας: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

 

 

Νέα – Ανακοινώσεις
2 Σεπ 2019

Save the Date 18 & 19 Οκτωβρίου 2019 – Ελληνο-γερμανικό Συνέδριο από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Goethe Frankfurt am Main

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ – ΠΜΣ σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου GOETHE FRANKFURT am MAIN και το Κέντρο Αριστείας “Normative Orders” του Πανεπιστημίου GOETHE FRANKFURT am MAIN διοργανώνουν

το Ελληνο-γερμανικό Συνέδριο

Λόγοι και όρια των αναγκαίων περιορισμών του ποινικού δικαίου

(ΧΙ. Ελληνογερμανικό Συμπόσιο Ποινικού Δικαίου)

 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, 17.30-21.00

και

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, 10.00 -14.15

 

Αίθουσα: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ , Αγ. Δημητρίου 159Α , Θεσσαλονίκη

 

Προεδρίες:

Ι Λ. Μαργαρίτης Ι Α. Παπαδαμάκης Ι Α. Πιτσελά

Εισηγητές:

| Κ. Günther | M. Jasch | Μ.Καϊάφα - Γκμπάντι | Γρ. Καλφέλης| Ν. Μπιτζιλέκης | Θ. Παπακυριάκου | M. Pieth | C. Prittwitz | Ε. Συμεωνίδου - Καστανίδου | Κ. Χατζηκώστας | I. Zerbes | S. Zink

Δείτε το Πρόγραμμα εδώ
Πληροφορίες: Τ 210 3678858
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Νέα – Ανακοινώσεις
2 Σεπ 2019

Save the Date 13 Σεπτεμβρίου 2019 – Επιστημονική Ημερίδα από την ΕΕΔ στη Ζάκυνθο

Η Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου (ΔΣΖ) και το ΤΕΕ Ζακύνθου διοργανώνουν

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα:

«Δημόσιο Δίκαιο και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη»


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, 18:30 


Αίθουσα Εκδηλώσεων Λέσχης "Ο Ζάκυνθος",

Πλατεία Αγίου Μάρκου, Ζάκυνθος

 

Προεδρία: Βασίλης Γ. Τζέμος, Διδάκτωρ Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου (Freiburg), Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ), Διευθυντής Επιστημονικού Περιοδικού ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ, Δικηγόρος

Χαιρετισμοί:

Ιωάννης Γιατράς, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Δικηγόρος

Παναγιώτης Λιβέρης, Πρόεδρος Ν.Ε. ΤΕΕ Ζακύνθου, Πολιτικός Μηχανικός, Μ.sc.

Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Δικηγόρος

Γεώργιος Καλούδης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, Δικηγόρος

Δημήτριος Δημητρουλόπουλος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δικηγόρος

 

Ομιλητές:

Δημήτριος Δ. Στράνης, Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημόσια Διοίκηση – Δημόσιο Μάνατζμεντ» Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Δικηγόρος

«Ζητήματα ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων»

Διονύσης Φιλίππου, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Δικηγόρος

«Νομοθετικά και φορολογικά ζητήματα airbnb»

Διονυσία Σιδηροκαστρίτη, D.E.A. Droit Public Aix Marseiile III, Δικηγόρος Ζακύνθου, Εκπρόσωπος Έννωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων (ΕΕΔ) στη Ζάκυνθο/Αναστασία Θεοδόση-Κοντού, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου ΕΚΠΑ, L.L.L. Queen Mary, Υπ. Δ.Ν., Δικηγόρος Ζακύνθου/Δημήτριος Λιβάνης, Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός, Μελετητής

«Εξέλιξη και διαδικασία πολεοδομήσεων σε τουριστικές περιοχές»

………………………………………………………………………

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται και ηλεκτρονικά στο enwsiellinwndimosiologwn@gmail.com

Πληροφορίες: www.dimosiodikaio.gr , www.publiclawjournal.com

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους Συνέδρους στο τέλος της Ημερίδας. 

 

Χορηγός ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

………………………………………………………………………

Ενδεικτική Λίστα Ξενοδοχείων για τους Συνέδρους της Επιστημονικής Ημερίδας

-Diana (στο κέντρο της πόλης) Τ 2695028547

-Φοίνικας (στο κέντρο της πόλης) Τ 2695042419

-Dali (στο κέντρο της πόλης) T 2695026016

-Locanda (Αργάσι) Τ 2695045563

Κάθε Σύνεδρος επικοινωνεί μόνος του με τα ξενοδοχεία και ενημερώνει ότι θα συμμετάσχει στην Επιστημονική Ημερίδα στη Ζάκυνθο ώστε να επωφεληθεί από τις ειδικές τιμές για τους Συνέδρους.

 

Νέα – Ανακοινώσεις
2 Σεπ 2019

ΣΥΝήΓΟΡΟΣ | τ133/2019 Editorial: Η υπόκλιση ανήκει στον δημιουργό

Η υπόκλιση ανήκει στον δημιουργό

Ο επαγγελματικός χώρος γύρω από τον οποίο περιστρεφόμαστε περιβάλλεται από γραφιάδες, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να έχουν αφιερώσει δεκαετίες ή και ολόκληρη τη ζωή τους σε ένα επιστημονικό πεδίο ή σε ένα θεματικό αντικείμενο αυτού. Η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην επιστήμη που υπηρετούν, είναι συνήθως μοναχική· άλλωστε από τη φύση της η γραφή και η ανάγνωση είναι μια υπόθεση σιωπηρή: ούτε προσφέρεται για δημόσια έκθεση, ούτε «πουλάει» ως πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς.

Αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα του λόγου, τα προϊόντα κάθε πνευματικού κόπου. Κανείς, πλην του δημιουργού και του στενού του περιβάλλοντος, ενίοτε και του εκδότη του, δεν γνωρίζει την καθημερινότητα που προηγείται ενός πνευματικού «τοκετού»· μικρές χαρές, μεγάλες απογοητεύσεις, μέχρι και ακραίες παρεκτροπές σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση.

Μια τέτοια υπόθεση τρέλας και μυστηρίου που κρύβει η ανθρώπινη ψυχή περιγράφει η ταινία «Ο καθηγητής και ο τρελός» (“Τhe professor and the madman”), μέσα από την οποία μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη η πραγματική ιστορία της δημιουργίας του Oxford English Dictionary (OED), του εμβληματικότερου, ίσως, λεξικού της αγγλικής γλώσσας, που κατάφερε να κυκλοφορήσει σε πρώτη έκδοση το 1928 ύστερα από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών.

Οι πρωταγωνιστές της δημιουργίας ενός λεξικού που σχεδόν όλοι διαθέτουμε στις βιβλιοθήκες μας, ήταν ένας σκωτσέζος, ο Sir James Murray –πρώτος επιμελητής (editor) του λεξικού– και ένας αμερικανός, ο William Chester Minor –χειρουργός του αμερικανικού στρατού εν αποστρατεία και καταδικασμένος για φόνο τρόφιμος του ψυχιατρείου των φυλακών– οι οποίοι εντελώς συμπτωματικά ένωσαν τις επαγγελματικές ζωές τους, τις οποίες έκτοτε αφιέρωσαν στην κοινή λατρεία που είχαν για την ιστορία και την εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας από τότε που αυτή καταγράφηκε σε έντυπη μορφή.

Και οι δύο τους πέτυχαν την υλοποίηση ενός απίστευτα δύσκολου για την εποχή εγχειρήματος με πολύ σκληρή και επίπονη δουλειά και χωρίς να διαθέτουν τις δέουσες ακαδημαϊκές περγαμηνές. Ο μεν Murray δεν είχε επίσημο πανεπιστημιακό τίτλο, ήταν ένας αυτοδίδακτος, εξαιρετικά μορφωμένος και χαρισματικός γλωσσολόγος, ο οποίος εφάρμοσε μια λαμπρή ιδέα μαζικής εθελοντικής συνεισφοράς κάθε δυνατής βοήθειας από τους φιλόλογους της εποχής, ο δε Minor ήταν ένας ταλαιπωρημένος, αλλά βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος η παραμονή του οποίου στη φυλακή δεν τον εμπόδισε να στρατευτεί στην εθελοντική συνεισφορά, επεξεργαζόμενος τουλάχιστον 10.000 λήμματα του υπό έκδοση λεξικού, με πλήρη τεκμηρίωση της χρήσης και της προέλευσής τους.

Την αινιγματική ιστορία του Λεξικού της Οξφόρδης ανέδειξε ο βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Simon Winchester, (The Meaning of Everything: The Story of the Oxford English Dictionary, 2003), ύστερα από πολλές απορρίψεις χάρη και στον Larry Ashmead, επιμελητή του Harper Collins, ο οποίος θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει την κρυφή γοητεία της λεξικογραφίας (“we can make lexicography cool”) ενός τόσο εμβληματικού έργου. Και παρά τις όχι ιδιαίτερα ευμενείς κινηματογραφικές κριτικές –τις οποίες έχω πλέον πολλούς λόγους να πιστεύω ότι λίγο πρέπει να τις λαμβάνει κανείς στα σοβαρά– προσωπικά θεωρώ ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη να αναδεικνύει τέτοιες ιστορίες αντιηρώων, που ζούνε στη σκιά του συρμού και της σύγχρονης επικοινωνίας, αλλά που στην ουσία αποτελούν άριστα πρότυπα παραγωγικών κυττάρων για την προαγωγή της επιστήμης και της ανθρώπινης προόδου.

Με αφορμή αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα κινηματογραφική μεταφορά και γνωρίζοντας υπό την ιδιότητα του εκδότη από πρώτο χέρι την ένταση των βιωμάτων που μπορεί να ζει κάθε δημιουργός στο παρασκήνιο, εκφράζω και από αυτήν τη θέση τον βαθύ σεβασμό μου στην αξία που ενσωματώνει κάθε χειρόγραφο, προϊόν πνευματικού μόχθου που προορίζεται για δημόσια έκθεση και κριτική. Διότι, αν για οποιοδήποτε έντυπο μνημείο έχει αφήσει πίσω του ο άνθρωπος ως πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη για το μέλλον αξίζει να πιστωθεί λίγο χειροκρότημα η τέχνη της τυπογραφίας, της έκδοσης και της διάδοσης ανά τον κόσμο, η πραγματική και βαθιά υπόκλιση θα ανήκει πάντα και κυρίως στον δημιουργό.      

Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
adonik@nb.org


Νέα – Ανακοινώσεις
1 Αυγ 2019

Save the Date 15 Οκτωβρίου 2019 – Ημερίδα για την ελληνική ιθαγένεια

Με αφορμή την έκδοση του έργου «ΔΙΚΑΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ»

υπό την επιμέλεια της κας Χρυσαφώς Τσούκα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ,
η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα:

«Σύγχρονοι προβληματισμοί για την ελληνική ιθαγένεια – Εθνικές λύσεις & Διεθνείς Εξελίξεις»

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, ώρα 18:00
Αίθουσα «ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ», Μαυρομιχάλη 23, Αθήνα

Κατόπιν δήλωσης συμμετοχής

Συντονιστής: Μιχαήλ Βροντάκης, Αντιπρόεδρος ε.τ. Συμβουλίου Επικρατείας
Ομιλητές:
Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Ηλίας Μάζος, Σύμβουλος Επικρατείας
Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, Βουλευτής

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κρατήσεις θέσεων: www.nb.org
Πληροφορίες: Ελισάβετ Κουλάνη Τ: 210 3678858

Νέα – Ανακοινώσεις
23 Ιουλ 2019

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, Επιστημονική μελέτη, έρευνα και δημόσια προβολή θεμάτων Εγκληματολογίας

Αθήνα, 26/06/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος επισήμως απολαύει ειδικής συμβουλευτικής ιδιότητας στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN).

Η αίτησή μας υποβλήθηκε το 2017, εξετάστηκε ενδελεχώς από τα αρμόδια όργανα, όπως και οι ετήσιες αναφορές πεπραγμένων και άπαντα τα νομιμοποιητικά έγγραφα και εν τέλει εγκρίθηκε ομόφωνα από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 6 Ιουνίου 2019 στη Νέα Υόρκη.

Το ΚΕ.Μ.Ε. συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε υπερεθνικό επίπεδο και πλέον έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εργασίες του αρμόδιου τομέα του Ο.Η.Ε. (NGO Branch) συνεργαζόμενο θεσμικά με τις κορυφαίες οργανώσεις παγκοσμίως ως ένας εκ των ελαχίστων ελληνικών φορέων που απολαύουν συμβουλευτικής ιδιότητας.

Είμαστε υπερήφανοι και συγκινημένοι που το όραμά μας για έναν σύγχρονο, διεπιστημονικό, ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο Φορέα Εγκληματολογίας υλοποιείται με σταθερά βήματα, παρά τις ποικίλες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε και ξεπερνάμε διαρκώς.

Ευχαριστούμε τους συνεργάτες και τα μέλη μας για την υποστήριξη και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου να εξελίξουμε από κοινού τις ήδη επιτυχημένες συνέργειές μας σε διεθνές πλέον επίπεδο.

Το Δ.Σ. ΚΕ.Μ.Ε.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ‘ΚΕ.Μ.Ε.’
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Επιστημονική Μελέτη, Έρευνα και Δημόσια Προβολή Θεμάτων Εγκληματολογίας
Διεύθυνση: Σταδίου 33 & Πεσμαζόγλου, 8ος όροφος, Γραφείο 15, Τ.Κ. 10559 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 693 794 7179
email:crime@e-keme.gr


Νέα – Ανακοινώσεις
15 Ιουλ 2019
Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">