ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ | τ105/2019 Editorial: Διαπιστώσεις, διαπιστώσεις, διαπιστώσεις...

21 Ιουν 2019

Θα τολμούσα να ισχυριστώ ότι, ιδίως, από την κρίση του 2009 και μετά, έχουμε γίνει εξαιρετικά καλοί σε αυτές. Τις διαπιστώσεις εννοώ. Από εκεί που η ελληνική κοινωνία «έπεφτε από τα σύννεφα» και οι ανατροπές διαδέχονταν η μία την άλλη, η περιγραφή του προβλήματος λειτούργησε ως δίχτυ ασφαλείας· μας προστάτευσε από τον πάταγο μιας ξαφνικής και βίαιης πτώσης.

Για πόσο όμως; Είμαστε στα μέσα του 2019, έχουμε βιώσει μια δεκαετή κρίση, και συνεχίζουμε... τις διαπιστώσεις. Και δεν είναι ούτε ανέξοδες, ούτε ανώδυνες· χρειάζονται πόρους, επιστημοσύνη και κόπο. Ο κόπος, βέβαια, δεν συγκρίνεται σε τίποτα με το θάρρος και την πολιτική βούληση που χρειάζεται η υλοποίηση τους.

«Μια ανεξάρτητη, αλλά βραδυπορούσα και ασθμαίνουσα δικαιοσύνη δεν επιτελεί την αποστολή της, διότι δεν επιλύει σε εύλογο χρόνο τις διαφορές που φθάνουν ενώπιόν της, τούτο δε, συνιστά τροχοπέδη στην κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη..., μεταφέρω από τον πρόλογο του βιβλίου που εξέδωσε τον Απρίλιο του 2019 η Διανέοσις, με τίτλο «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα».

Η εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία της Διανέοσις, την οποία υπογράφουν 7 δικαστικοί λειτουργοί εγνωσμένου κύρους, είναι η τρίτη κατά σειρά αυτόνομη μελέτη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική δικαιοσύνη και συνοδεύεται με δέσμη προτάσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Τον Μάιο του 2015, η «Εταιρεία Δικαστικών Μελετών», με τη συνεργασία 27 κορυφαίων δικαστών, ακαδημαϊκών, δικηγόρων και οικονομολόγων, παρέδωσε μία ακόμα εξαιρετικά εμπεριστατωμένη μελέτη 782 σελίδων στην ελληνική αλλά και την αγγλική γλώσσα (σε σύνοψη) με τίτλο «Συμβολή στην Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης», (εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη), με σκοπό να προσεγγίσει τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού δικαστικού συστήματος, να αναδείξει τις δυσλειτουργίες του και με τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις να προτείνει άμεσα εφαρμόσιμες βελτιώσεις και καίριες λύσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι η μελέτη της ΕΔΜ χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από Έλληνα ομογενή ευπατρίδη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ο οποίος, αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς και επανειλημμένα να επενδύσει στη χώρα, αποχώρησε με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Άφησε πίσω του μια μελέτη, η σύνοψη της οποίας φρόντισε να μεταφραστεί και στην αγγλική, -μπας και συγκινήσει κανέναν θεσμό-, με απώτερο σκοπό, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε κλειστό κύκλο, «να αλλάξει κάτι με τη βραδύτητα και την αναποτελεσματικότητα με την οποία κινήθηκε η δικαιοσύνη στην δική μου περίπτωση, ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό που μου συνέβη».

Το ίδιο έτος, ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με το ΟΠΑ και την υποστήριξη της Google, δημοσιεύει μία ακόμη εκτενή μελέτη με τίτλο «Επιχειρήσεις και ψηφιακή οικονομία» με επίκεντρο την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάζονται 4 διαδικασίες, οι οποίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα υποθέσεων που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, την πτωχευτική διαδικασία, τις διαταγές πληρωμής, τις φορολογικές πρόσφυγες και την ακυρωτική διαδικασία.

Μερικά από τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης: «Η χρήση ψηφιακών λύσεων σε όλα τα επίπεδα των εν λόγω διαδικασιών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρόνου και του κόστους διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων σε μείωση κόστους και διοικητικών βαρών για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων καθώς και σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα η αποτελεσματική χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης υποθέσεων θα ωθούσε το ποσοστό διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων στην Ελλάδα μέχρι και στο 100% και θα δημιουργούσε πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας για στελέχη με δεξιότητες στις ΤΠΕ, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε ως διαχειριστές συστημάτων/υπηρεσιών είτε παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σε δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους και δικηγορικούς συλλόγους, καθώς και 350-400 νέες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες στον χώρο της Πληροφορικής, οι οποίοι απασχολούνται σε έργα υλοποίησης συστημάτων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης».

Τρεις ανεξάρτητες μελέτες, 1.000 σελίδες, και πάνω από 50 συντάκτες καταλήγουν στα ίδια, εν πολλοίς αυτονόητα αλλά τεκμηριωμένα και με στατιστικά στοιχεία και συγκριτικές μελέτες, συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει στη δικαιοσύνη και δεν γίνεται.

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, κάποιοι έχουν ακόμα το κουράγιο να συνεισφέρουν· άλλοι, που είχαν ρόλο ευθύνης στο παρελθόν, καταφεύγουν με ανακούφιση σε απρόσφορες θεωρίες για το τι θα έπρεπε να είχε γίνει· οι νυν ευχαριστούν και επιφυλάσσονται· και η δικαιοσύνη, για την οποία ο λόγος, παραμένει το ίδιο ασάλευτη, όπως κάποτε.

Αυτή είναι η Ελλάδα, διαπιστώσεις, διαπιστώσεις, διαπιστώσεις, παίζοντας «κατενάτσιο» απέναντι σε κάθε προσπάθεια αλλαγής και ελάχιστης μετατόπισης από τη ζώνη άνεσης.

Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
adonik@nb.org

Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">