Εκείνοι «έφυγαν», εμείς πότε θα ξυπνήσουμε;

1 Νοε 2018 12:30:26 μ.μ.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την περιβόητη ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για τον ορισμό και την αναγκαιότητά τους· αυτές που έχουμε μπροστά μας, δομικού, αναπτυξιακού ή δημοσιονομικού χαρακτήρα. Οι θεσμοί «έφυγαν», εμείς θα ξυπνήσουμε;

Στο ερώτημα, αν έχουμε καταλάβει πώς θα φέρουμε πλούτο στη χώρα, που είναι το ζητούμενο σε όλα τα προβλήματα που αναζητούν πόρους, η απάντηση, κατά την άποψή μου, είναι ότι όχι μόνο δεν το έχουμε καταλάβει, τουναντίον αγνοούμε επιδεικτικά κάθε ευκαιρία ανάπτυξης αρεσκόμενοι στο να δείχνουμε με το δάχτυλο τους άλλους για να καλύψουμε τις δικές μας ανεπάρκειες.

Πάρτε για παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας μια Κυριακή μεσημέρι. Αν εξαιρέσεις τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τους πέριξ αυτής δρόμους, έχει η Αθήνα εικόνα ζωντάνιας που ταιριάζει σε μία εκ των πλέον ανερχόμενων τουριστικά πόλεων της Ευρώπης; Ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα -και μάλιστα υπό ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες- έχει σήμερα την πολυτέλεια να αφήνει στους κεντρικούς δρόμους της να περιφέρονται καραβάνια Ασιατών, Κυπρίων, Ρώσων, Βαλκάνιων και άλλων εθνικοτήτων τουριστών με πιστωτικές κάρτες στην τσέπη χωρίς, όπως στην περίπτωση της Αθήνας, να βρίσκουν ένα κατάστημα ανοικτό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων κατά κανόνα πολυεθνικών συμφερόντων. Κανείς από τους μαγαζάτορες, τους φορείς του Δήμου, της περιφέρειας, της κυβέρνησης δεν το βλέπει αυτό; Κανένας τους δεν έχει βρεθεί Κυριακή σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να δει πώς κινείται η οικονομία της;

Γιατί να λειτουργήσουν οι πολλαπλασιαστές της οικονομίας, αν δεν το θέλουμε; Δεν μιλάμε για την επένδυση στο Ελληνικό ή τα μεταλλεία χρυσού, όπου εκεί αναγκαστικά επωμιζόμαστε την αποτυχία πολιτικών χειρισμών. Να πατήσει γκάζι η πόλη πρέπει, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να κεφαλοποιηθεί η εκρηκτική τουριστική δυναμική που συνυπάρχει με την παράλληλη άνοδο στην αγορά των ακινήτων, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει δεκάδες κλάδους της οικονομίας, μεταξύ των οποίων τον δικηγορικό -σημειωτέον ότι μερικοί δικηγόροι μιλούν σχεδόν για επαναφορά των τιμών των ακινήτων μέχρι το 2023- αλλά και τον συμβολαιογραφικό, στον οποίον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τεράστια αύξηση των υποψηφίων στις εξετάσεις των συμβολαιογραφικών συλλόγων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΣΕΤΕ, οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Αττικής το 2017 ανήλθαν σε 29,4 εκ. ευρώ έναντι 24,7 εκ. ευρώ το 2016. Οι 5,1 εκ. ξένοι επισκέπτες που διέμειναν στην Αθήνα συνεισέφεραν εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ (είδε κανείς κάποιο έργο υποδομής;) με μέση δαπάνη διανυκτέρευσης τα 68 ευρώ, μία από τις φθηνότερες, για αυτό και τόσο δημοφιλής, της Ευρώπης.

Η Αττική εξελίσσεται σε ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας και σε αυτό έχει συνεισφέρει σημαντικά και ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb κ.ά.), καθώς το προσιτό κόστος διαμονής έχει αυξήσει σημαντικά, εις μάτην όπως φαίνεται για άλλους κλάδους, την εισροή ξένων επισκεπτών. Στις δε συναλλαγές ο αριθμός των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων που έχουν κατατεθεί στο υποθηκοφυλακείο-κτηματολόγιο Αθηνών έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 60% συγκριτικά με την περυσινή περίοδο.

Πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ, τον οποίον έχω την τιμή να υπηρετώ από τη θέση του προέδρου του ΔΣ, φιλοξένησε στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο της IFRRO, στο οποίο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι 75 χωρών από όλον τον κόσμο. Για πολλούς εκ των συνέδρων, ιδίως αυτούς που ήρθαν από την Ασία, την Αφρική
και την Αυστραλία, το ταξίδι στην Ελλάδα και η επίσκεψη στην Ακρόπολη ήταν πραγματικά ένα όνειρο ζωής. Για όσους επέλεξαν να επιμηκύνουν την παραμονή τους μέχρι και το Σαββατοκύριακο, bad luck. Δεν κληρώθηκε μία από τις οχτώ συγκεκριμένες Κυριακές του χρόνου κατά τις οποίες είναι ανοικτά τα καταστήματα. Το δε πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν τέτοιο που εάν δεν είχε προβλεφθεί ιδιωτική ξενάγηση και δείπνο στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης, πολλοί δεν θα είχαν καν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο, λόγω ωραρίου λειτουργίας.

Αδυνατώ να κατανοήσω, πώς γίνεται να έχει ωράριο λειτουργίας το όνειρο ενός ανθρώπου που έχει έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου με την επιθυμία να σου δώσει τα λεφτά του;

Αντώνης Καρατζάς, LLB, MBA
adonik@nb.org

Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">