Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2018 (για τις εκδόσεις 2017) απονεμήθηκε στον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και την εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη για το Έργο με τίτλο: «Η βάρκα που τη λένε μνήμη», εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη (εξ ημισείας με το έργο «Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα…  Χαϊκού», εκδόσεις Νεφέλη).

Η Κριτική Επιτροπή σημείωσε στο αιτιολογικό της απόφασής της:
“Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση και σε ύφος λιτό και ελκυστικό, ένα μικρό αγόρι αφηγείται αναμνήσεις από τον παππού του, που πλέον έχει πεθάνει. Το βιβλίο δεν επικεντρώνεται στην απώλεια και το πένθος, όσο κυρίως στη θάλασσα των αναμνήσεων που αφήνουν πίσω τους οι αγαπημένοι που έφυγαν. Εξαιρετική η μεταφορική σύλληψη της μνήμης ως βάρκας που διατηρεί στην επιφάνεια του παρόντος τον χρόνο που πέρασε, και δεν επιτρέπει να ‘βουλιάξουν’ στα θολά νερά της λήθης όσα ήδη έχουν παρέλθει. Στη βάρκα των αναμνήσεων συγκατοικούν αχώριστοι εκείνοι που ζούσαν με αυτούς που έφυγαν, αλλά και οι σημερινοί ενήλικοι με τα παιδιά που ήταν κάποτε. Από την άλλη η κυριαρχία του νερού, διαχρονικά παρόντος στις δοξασίες που συνδέθηκαν με τον θάνατο, υποβάλλει τη ρευστότητα του χρόνου, το ευμετάβλητο της ανθρώπινης ζωής, τη ροή των αναμνήσεων και το δέος για το άγνωστο. Η φωτεινή εικονογράφηση της Σταματιάδη συνδυάζει τη ζωγραφική με την ασπρόμαυρη φωτογραφία, αντικαθιστώντας τα πρόσωπα των εικόνων με οικογενειακά πορτρέτα, και τονίζοντας τη συμβολή της φωτογραφίας στην κατασκευή και διατήρηση της μνήμης.”

Μετά την ανακοίνωση των βραβείων, ο Συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος δήλωσε:

«Είναι μεγάλη τιμή μετά από εικοσιπέντε χρόνια στο χώρο να με τιμά η Πολιτεία με το κρατικό βραβείο!

Το εικονο-βιβλίο το υπηρετώ με συνέπεια από το 1995 και έχω την τύχη να έχω συνεργαστεί με εξαιρετικούς εικαστικούς καλλιτέχνες. Το «Η βάρκα που τη λένε μνήμη» από όλα τα εικονο-βιβλία μου είναι το πιο προσωπικό, αφού γεννήθηκε μετά από μια μεγάλη απώλεια. Θέλησα να μιλήσει για την μνήμη που απαλύνει τον πόνο και την έλλειψη.  Η εικαστικός Ντανιέλα Σταματιάδη προέκτεινε το κείμενό μου αγγίζοντας της συνομιλία των γενεών μέσα από τις παλιές φωτογραφίες, δημιουργώντας ένα βιβλίο που αγάπησαν πολύ μικροί αλλά και ηλικιωμένοι.  

Ευχαριστώ την Κριτική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και βέβαια τις Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη με τις οποίες δημιουργήσαμε τη σειρά «Μικρά Βήματα. Μεγάλοι Δρόμοι» και εν προκειμένω συγκεκριμένα την εκδότρια Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά, τη Μαρίζα Ντεκάστρο, την Ίριδα Κρητικού, την Τέσσα Πράττος, την Φραντζέσκα Αλεξοπούλου.»

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον συγγραφέα και την εικονογράφο μαζί με τις ολόκαρδες ευχαριστίες της που της εμπιστεύονται το πολύτιμο έργο τους.

Αναρτήθηκε: Σεπτεμβρίου 18, 2019