Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
Facebook YouTube
10/12/2016
Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
Για να βρει ο Άγιος τον Δρόμο…!
_
Door

Μέρες γιορτών πλησιάζουν. Φέτος έχω την εντύπωση πως πολλοί …βιάστηκαν περισσότερο από άλλες φορές να στολίσουν. Ήταν μόλις μέσα Νοεμβρίου όταν πολλές βιτρίνες και δρόμοι ντύθηκαν γιορτινά. Μα και σπίτια πολλά φρόντισαν να ανάψουν τα φωτάκια και φέτος στο χριστουγεννιάτικο δέντρο από νωρίς – τίποτα δεν διαφεύγει βλέπετε από τα άγρυπνα μάτια των παιδιών μέσα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
- Eμείς πότε θα στολίσουμε; Όλοι οι άλλοι έχουν στολίσει! Πάλι τελευταίοι και φέτος;

void;

Μμ… αναρωτιέμαι. Γιατί τόση βιασύνη; Όχι πως δεν μου αρέσουν και εμένα τα φωτάκια που αναβοσβήνουν και οι κόκκινες και χρυσές μπάλες… Αντίθετα μάλιστα! Τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερή μου! Γιατί … είναι γέλια και κάλαντα, κουραμπιέδες και δίπλες, φίλοι, γιαγιάδες και παππούδες, παιχνίδια επιτραπέζια και κλασσικές ταινίες, δώρα και καρτούλες ζωγραφιστές, μυρωδιές ψητού και βύσσινο λικέρ… Όλα ωραία και όλα καλά! Τότε όμως γιατί μου μοιάζουν περίεργες φέτος αυτές οι γιορτινές προετοιμασίες;

void;

- Μαμά, νομίζω ξέρω γιατί όλοι φέτος βιάστηκαν να στολίσουν. Στολίζουν γιατί φοβούνται μήπως και δεν έρθει ο Άγιος Βασίλης φέτος.

void;

Δεν στάθηκα στις λογικές εξηγήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια από τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως πχ. τα μαγαζιά στολίζουν για να προσελκύσουν πελάτες κλπ.
Στάθηκα στην απίστευτη σκέψη της δεκάχρονης, μια σκέψη ανάμεσα στο φανταστικό και στον απόλυτο ρεαλισμό.

void;

Και πήρα φέτος την απόφαση να στολίσω νωρίς… γιατί ο Άγιος Βασίλης πρέπει να έρθει!
Και για να είμαι σίγουρη … άναψα και λαμπάκια πολύχρωμα για να βρει ο Άγιος τον δρόμο.

void;

Α! Και η δεκάχρονη κόρη μου μαζί με τη φίλη της έφτιαξαν 130 χριστουγεννιάτικα μπισκότα με σχέδια και χρωματιστή ζαχαρόπαστα για να τα πουλήσουν στο bazaar του σχολείου και να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε ο Άγιος Βασίλης να βρει τον δρόμο και για άλλα παιδιά σαν κι αυτές.

void;

Το ίδιο να κάνετε και εσείς! Στολίστε και ανάψτε τα πολύχρωμα λαμπάκια για να βρει ο Άγιος Βασίλης τον δρόμο και για το δικό σας σπίτι και για το σπίτι του διπλανού σας. Καλές γιορτές σε όλο τον κόσμο!

Τζίνα Παπαντωνοπούλου-Καρατζά

_

_


Αυτόν τον Δεκέμβριο διαβάστε:
_
Το Σπίτι το Δικό μας

Ο σεβασμός στους άστεγους γείτονές μας και το δικαίωμα στην κατοικία.

_

_

_

_

_

_

_

_

_

Συγγραφέας:

 

Β. Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση:

 

Μ. Στελλάτου
Έκδοση:

 

2016
Σελ.

 

36
Tιμή:

 

12.99 €
Απόσπασμα
Ψωνίζω συνετά! Δεν σκορπάω τα λεφτά!

Ένα παραμύθι για την οικονομία και την κατανάλωση με τον βασιλιά Αβερταδίνο και τον γιο του Ολαταθέλο!

_

_

_

_

_

_

_

_

_

Συγγραφέας:

 

Λ. Σκουλαρίκη
Πρόλογος:

 

Ζ. Ευάγγελος
Εικονογράφηση:

 

Ζ. Χωριατέλλη
_Έκδοση:

 

2012
Σελ.

 

48
Tιμή:

 

12.00 €
Απόσπασμα
space;

1ο Κρατικό βραβείο Κύπρου
για το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου
«Πώς έμπλεξα με τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και άλλες άγνωστες λέξεις»
_
_
Door

Με ιδιαίτερη χαρά η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη υποδέχεται μία ακόμα τιμητική βράβευση των βιβλίων της. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου τίμησαν με το πρώτο κρατικό βραβείο το βιβλίο του Συγγραφέα Πάνου Χριστοδούλου «Πώς έμπλεξα με τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και άλλες άγνωστες λέξεις» της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης, στην κατηγορία λογοτεχνίας για παιδιά, για εκδόσεις του έτους 2015. Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή στο σκεπτικό απονομής «…Το βιβλίο διακρίνεται για τον επεξεργασμένο λόγο και την πλαστικότητα της αφήγησης. Η εξομολογητική αυτοδιήγηση του ανήλικου μυθοπλαστικού ήρωα, δοσμένη με την έκφραση που ανταποκρίνεται στην αντιληπτική ικανότητά του, οι διακειμενικές διασυνδέσεις, ο επιδέξιος χειρισμός του ειδικού νομικού ή δικαστικού λεξιλογίου με χιούμορ, λεκτικό και καταστασιακό, οι παρετυμολογίες είναι στοιχεία που αναδεικνύουν την αφηγηματική τέχνη του συγγραφέα… . Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα υποδειγματικό λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων». Το τιμητικό βραβείο θα επιδοθεί από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου σε ειδική τελετή την 14η Δεκεμβρίου 2016.

_


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΗΓΕ...

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Τήνου
_
_

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη πήγε στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Τήνου με τα βιβλία της τα οποία παρέδωσε για τον εμπλουτισμό της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Σταθμού. Ο Μικρός Πολίτης πάει παντού και γνωρίζει άλλους Μικρούς Πολίτες!

_


Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη και ο Πάνος Χριστοδούλου
στο Σπίτι της Κύπρου με το βραβευμένο βιβλίο του
“Πώς έμπλεξα με τη Δικαιοσύνη και άλλες άγνωστες λέξεις.»
_
_

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος συγγραφέας Πάνος Χριστοδούλου ήταν προσκεκλημένος από το Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας «Το Σπίτι της Κύπρου» σε μια ειδική τιμητική βραδιά αφιερωμένη στο ξεχωριστό βιβλίο του «Πώς έμπλεξα με τη Δικαιοσύνη και άλλες άγνωστες λέξεις». Την εκδήλωση συντόνισε η συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και επιμελήτρια της σειράς βιβλίων της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης κα. Μαρίζα Ντεκάστρο, η οποία μίλησε για το βιβλίο και τους στόχους της σειράς λογοτεχνικών βιβλίων γνώσεων για παιδιά. Για το διακριθέν βιβλίο μίλησε και η πρώην υφυπουργός, νομικός και συγγραφέας κα Μιλένα Αποστολάκη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Κλείτος Κωμοκίδης. Η βραδιά έκλεισε με έναν ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο, αφού το κοινό είχε την ευκαιρία να παίξει το online game «Ο Μικρός Δικαστής» που περιέχει το βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες.

_


H Eλένη Σβορώνου και ο Φρικασές…
στο Μουσείο Σχολικής Ζωής
_
_
_

Η γνωστή Ομάδα Θεάτρου Δον Κιχώτες διασκεύασε θεατρικά, με τρόπο ευφάνταστο και ευρηματικό, το βιβλίο της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης «Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν. Ένα μενού με Νόμους και με Νου», της Ελένης Σβορώνου και το παρουσίασε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου. Η παράσταση απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και συνοδεύτηκε από ιδέες για δραστηριότητες στην τάξη, σχετικές με το βιβλίο και τα θέματα που θίγει το βιβλίο.


H Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη και η Ελένη Σβορώνου
στη Μεγάλη Γιορτή του Χαμόγελου του Παιδιού στη HELEXPO,
με διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου
«Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν – Ένα Μενού με νόμους και με Νου»
space;
space;

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Μεγάλης Χριστουγεννιάτικης Γιορτής που οργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, οι παλαιοί και νέοι φίλοι της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης απήλαυσαν όλοι μαζί τη διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Σβορώνου «Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν – Ένα Μενού με Νόμους και με Νου», από τη γνωστή θεατρική ομάδα Δον Κιχώτες και βάδισαν μαζί με τον γευσιγνώστη κ. Φρικασέ στους δρόμους της ορθής διατροφής που σέβεται την υγεία τη δική μας και του πλανήτη μας.




_


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΠΑΕΙ...

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος μαζί στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που οργανώνει το Άσυλο Ανιάτων, με το βιβλίο «Μεγαλώνω τη γιαγιά μου»
space;
space;

Και φέτος ένα από τα παλαιότερα φιλανθρωπικά ιδρύματα των Αθηνών, το Άσυλο Ανιάτων, πραγματοποιεί ένα ξεχωριστό διήμερο χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, με την πρωτοβουλία και επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, στο οποίο μετέχουν και συμμετέχουν πλήθος δημιουργών και φίλων, όλων συντονισμένων στην εξαιρετική προσπάθεια να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας. Εκεί θα βρεθεί, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 12:30 μμ, και ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Βαγγέλης Ηλιόπουλος με το βιβλίο του «Μεγαλώνω τη γιαγιά μου» για να βοηθήσει τους μικρούς επισκέπτες να κάνουν μικρά βήματα στον μεγάλο δρόμο της αγάπης για τον συνάνθρωπό μας.
H Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη σας καλεί να συμμετάσχετε και εσείς σε αυτήν την εκδήλωση αγάπης και όπως σημειώνει και η επιμελήτρια κα. Κρητικού «το πλεόνασμα της αγάπης και του χρόνου σας, ας είναι φυλαχτό για τους ασθενείς, αλλά και για όλους μας...».

space;

_


ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΙΤΗ :

«Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα υποδειγματικό λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων»

space;

H Eπιτροπή Απονομής των Κρατικών Βραβείων Κύπρου εξηγεί γιατί επέλεξε και βράβευσε το βιβλίο του Πάνου Χριστοδούλου «Πώς έμπλεξα με τη Δικαιοσύνη και άλλες άγνωστες λέξεις». http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp4856a

_


Επιστολή - Kριτική της Άντας Κατσίκη-Γκίβαλου,
ομότιμης καθηγήτριας νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο,
προς τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο
για το βιβλίο του «Το Σπίτι το Δικό μας»
_


«… Το βιβλίο αυτό, όπως και τα περισσότερα από τα έργα σου, διαπνέεται από την ευαισθησία του σε κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα του καιρού μας. Και άλλες φορές σε έχει απασχολήσει ο Άλλος και τον έχεις μυθοπλαστικά "δουλέψει" τόσο σε μυθιστορήματα όσο και σε μικρές ιστορίες. "Το σπίτι το δικό μας " όμως είναι κάπως διαφορετικό κι αυτό γιατί ως λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων βάζει και τη προϋπόθεση της έγκυρης πληροφορίας. Στο βιβλίο αυτό μέσα από μια απλή, πρωτότυπη και συναισθηματικά κρατημένη αφήγηση δίνεις με εύγλωττο και ελκυστικό τρόπο στα μικρά παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του άστεγου και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην κατοικία. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της μικρής ηρωίδας το παιδί-αναγνώστης κατανοεί αλλά και συγκινείται από τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα των αστέγων με κύριο το οικονομικό, την ανεργία που ανάγκασε και την οικογένεια της ηρωίδας να ζήσει σε ένα αυτοκίνητο. Η σκληρή στάση των κατοίκων, η συναισθηματική δύναμη των μυθοπλαστικών ηρώων να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις δυσβάστακτες συνθήκες διαβίωσης, η αγάπη, η ανθρωπιά, η εντιμότητα , αξίες με τις οποίες εμφορούνται οι ήρωες σε αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά των γειτόνων τους αναδεικνύουν μέγιστες αξίες ζωής.Η εικονογράφηση ιδιαίτερα εκφραστική, καθώς επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες που απεικονίζουν τη ζωή της οικογένειας στο αυτοκίνητο, προβάλλει τη σχέση πατέρα και κόρης κι συνομιλεί άριστα με το κείμενο. Οι πληροφορίες στο τέλος για γονείς κι εκπαιδευτικούς ιδιαίτερα χρήσιμες ολοκληρώνουν το ιδιαίτερα πετυχημένο λογοτεχνικό αυτό βιβλίο γνώσεων.

_


Στοιχεία επικοινωνίας E: paidikinb@nb.org ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΑΘΗΝΑ Τ 210 3678800 | ΠΕΙΡΑΙΑΣ - 210 4184212 | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ 2310 532134 | ΠΑΤΡΑ Τ 2610 361600

Αναρτήθηκε: Ιανουαρίου 03, 2017