«Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» - Νέα Έκδοση από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

6 Μαρ 2019

«Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου»

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη υποδέχεται με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, το 4ο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με τίτλο «Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου» στη νέα σειρά «Μικρά βήματα - Μεγάλοι Δρόμοι». Στο βιβλίο αυτό, όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, «θίγεται το θέμα του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά.  Ένα έργο τέχνης, αποκομμένο βίαια από το οικοδόμημά του, σαν ένας άνθρωπος που έπεσε θύμα αρπαγής, συναλλαγής και εκμετάλλευσης, μιλά στον μικρό αναγνώστη εξηγώντας του πώς νιώθει κάθε μέρα στην ξενιτιά που οδηγήθηκε ακούσια. Το παιδί έτσι, με οδηγό το συναίσθημα, αντιλαμβάνεται την αξία του επαναπατρισμού όλων των μαρμάρων της Ακρόπολης και της επανασύστασης των εμβληματικότερων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της κοινής μήτρας όλων μας.».  

Τις εικόνες – πίνακες του βιβλίου δημιούργησε ο γνωστός γλύπτης και εικαστικός Χαρίτων Μπεκιάρης.

Η προλογίζουσα το βιβλίο ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού σημειώνει: «Το τέταρτο βιβλίο της σειράς, μια παλιά και άσβεστη  ελληνική ιστορία σφοδρής και δίκαιης επιθυμίας που ενορχηστρώνεται και αποδίδεται αφηγηματικά με τρόπο έξοχο από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, ζωγραφίστηκε από τον Χαρίτωνα Μπεκιάρη με αναρίθμητες λεπταίσθητες σχεδιαστικές γραμμές και χρωματικές διαφάνειες, εντείνοντας δραματικά την πλοκή και γεννώντας μια ηρωίδα συναρπαστική, μια λυγερή Καρυάτιδα με λαλούν ράμφος πτηνού, που μετεωρίζεται οπτικά και ενσυναισθητικά ανάμεσα στον κόσμο των ανθρώπων και εκείνον των αποδημητικών πουλιών που ολοένα νοσταλγούν να γυρίσουν.  Νύχτα στο Μουσείο και όλα μπορούν να συμβούν… Δίνοντας στην πεντάμορφη υβριδική Καρυάτιδά του ζωή, ο δημιουργός καταθέτει τις προσωπικές του συντεταγμένες στο σύμπαν της πολιτιστικής μνήμης της ανθρωπότητας και στο παράλληλο σύμπαν της ουτοπίας, μέσω του ευφάνταστου και πολυτάλαντου σχεδιαστικού του λεξιλογίου. Αντλώντας ιδέες άλλοτε από τους μύθους του Αισώπου και άλλοτε από την πυκνή εικονιστική ύλη των ουράνιων μηχανών του Da Vinci και των πολύτιμων εγκυκλοπαιδειών του Ανθρωπισμού, περιπλανώμενος μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και οικολογικής εγρήγορσης, παγανιστικών ευρωπαϊκών μύθων, φυσιοδιφικών εγχειριδίων και εικονοπλαστικής ερμηνείας στο «Περί ζώων», τη φιλοσοφική πραγματεία του Αριστοτέλη, ο Χαρίτων Μπεκιάρης επιστρατεύει το σύμπαν της σχεδιαστικής του δεινότητας και κατασκευάζει έναν ενδελεχή ψιθυριστικό και αλληγορικό μικρόκοσμο όπου στο πλάι της περίκλειστης νυχτερινής μοναξιάς της πτηνόμορφης κόρης στο ξένο Μουσείο, φτερουγίζει η ελπιδοφόρα λιακάδα της γενέθλιας επιστροφής. Στην τελευταία σκηνική εικόνα της αφήγησης είναι πάλι πρωί. Η πεντάμορφη του παραμυθιού απεγκλωβίζεται από το πτηνόμορφο πρόσωπό της και μεταμορφώνεται σε λυγερή Καρυάτιδα, σκυφτή και εγκλωβισμένη στις σκέψεις της. Ξημερώνει. Όνειρο είναι η εξαίσια επιθυμία της νύχτας που υγραίνει το βλέμμα στο κατώφλι του πρωινού.»

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, ένα σύντομο σημείωμα προς γονείς και εκπαιδευτικούςαπό τη Νομικό και Καθηγήτρια του Παν. Λευκωσίας και μέλος των επιτροπών του Υπ. Πολιτισμού για το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ειρήνη Σταματούδη αναδεικνύει την ηθική, κοινωνική και νομική διάσταση του θέματος που πραγματεύεται η ιστορία, με τρόπο απόλυτα αξιοποιήσιμο από γονείς και εκπαιδευτικούς στην κουβέντα τους με τα παιδιά.

Όλη η σειρά «Μικρά βήματα - Μεγάλοι Δρόμοι» της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά και τα αγγλικά και διατίθεται στα Καταστήματα και το e-shop της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Δείτε το εδώ

Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">