ΑΔΕΙΑ ΔΙΩΞΗΣ
Η αναφορά της λέξης «αίτηση» στο άρθρο 149 του ΒΔ της 31.12.1957/20.1.1958 δεν επέχει την έννοια της «άδειας» των άρθρων 54 και 55 ΚΠΔ, αλλά συνιστά δικονομική προϋπόθεση και επέχει την έννοια της «αίτησης» του άρθρου 41 ΚΠΔ. ΓνωμΕισΑΠ 6/2016, σελ. 82.
AGENT PROVOCATEUR
Οι έννομες συνέπειες της δράσης του agent provocateur στον κατηγορούμενο. Μελ. Α. Δασκαλάκης, σελ. 914.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Βλ. και ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ, ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ, ΔΟΛΟΣ, ΕΠΙΔΟΣΗ, ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΟΙΝΗ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Αναιρείται η προσβαλλόμενη απόφαση, αφού το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα διακοπής χωρίς την απαιτούμενη αιτιολογία, αγνοώντας και παραβιάζοντας περαιτέρω το δικαίωμα υπερασπίσεως του κατηγορουμένου. ΑΠ 1076/2015, σελ. 57.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση. Ειδικότερα, δεν αιτιολογεί και δεν εξηγεί γιατί η επίμαχη εξουσιοδότηση έπρεπε, για να είναι έγκυρος ο διορισμός του αντικλήτου, να περιέχει και ειδική εντολή - εξουσία διορισμού αντικλήτου. ΑΠ 956/2015, σελ. 59.
Αιτιολογημένη απόρριψη αιτήματος αναβολής για λόγους υγείας, υποβληθέν από τη θυγατέρα της αναιρεσείουσας. Η οικεία αιτιολογία είναι ειδική και εμπεριστατωμένη, καθόσον το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο προβαλλόμενος λόγος αναβολής της δίκης, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο υγείας επιβάλλοντα τη μη εμφάνιση της κατηγορουμένης στη δίκη. ΑΠ 170/2016, σελ. 190.
Αναιρείται εν μέρει λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση ως προς τη διάταξή της περί απορρίψεως του αυτοτελούς ισχυρισμού του αναιρεσείοντος περί τοξικομανίας. ΑΠ 1207/2016, σελ. 171.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας το προσβαλλόμενο βούλευμα διά του οποίου κρίθηκε ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του κατηγορουμένου. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο δεν έκανε καμία αναφορά στο υπόμνημα του πολιτικώς ενάγοντος, το οποίο σημειωτέον ούτε καν το μνημονεύει μεταξύ των αποδεικτικών μέσων που έλαβε υπόψη. ΣυμβΑΠ 133/2017, σελ. 436.
Αναιρείται εν μέρει η προσβαλλόμενη απόφαση λόγω έλλειψης αιτιολογίας ως προς την απόρριψη των αυτοτελών ισχυρισμών περί άμυνας και κατάστασης ανάγκης και ως προς την επιβληθείσα ποινή. ΑΠ 702/2016, σελ. 639.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας και νόμιμης βάσης η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας οι αναιρεσείοντες καταδικάσθηκαν για την πράξη της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου. ΑΠ 1164/2016, σελ. 766.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση. Οι σχετικές ελλείψεις δεν μπορούν να αναπληρωθούν από όσα περιέχονται στο διατακτικό, στο οποίο εξ ολοκλήρου παραπέμπει το σκεπτικό. ΑΠ 1821/2016 (παρατ. Κ. Χατζηιωάννου), σελ. 843.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες για χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες. ΑΠ 1278/2016, σελ. 950.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας το προσβαλλόμενο απαλλακτικό βούλευμα. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που διασκέφθηκε στις 15.7.2016 και εξέδωσε το προσβαλλόμενο βούλευμα στις 20.7.2016 δεν έκανε καμία αναφορά στο υποβληθέν από 14.7.2016 υπόμνημα του πολιτικώς ενάγοντος, το οποίο σημειωτέον ούτε καν το μνημονεύει μεταξύ των αποδεικτικών μέσων που έλαβε υπόψη. ΣυμβΑΠ 133/2017, σελ. 959.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας και εσφαλμένης εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης το προσβαλλόμενο βούλευμα, διά του οποίου απορρίφθηκε η δήλωση αποχής μίας Εφέτη. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών κατά τρόπο ασαφή θεωρεί αόριστη την αναφορά από τη Δικαστή της σχέσης οικογενειακής φιλίας της με στενό συνεργάτη ενός εκ των κατηγορουμένων και την οικογένειά του. ΣυμβΑΠ 1680/2016, σελ. 960.
Αναιρείται υπέρ του νόμου λόγω έλλειψης αιτιολογίας και νόμιμης βάσης η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας κηρύχθηκαν αθώοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ειδικότερα, δεν διέλαβε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς την ύπαρξη του υπέρογκου ποσού των 600.000.000.000 δολαρίων, ενώ δεν εξειδικεύει και δεν προσδιορίζει δυνάμει ποιου αμετάκλητου πληρεξουσίου τυγχάνει διαχειριστής ο πρώτος κατηγορούμενος του αμύθητου αυτού ποσού. ΑΠ Ολ 2/2017, σελ. 929.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση διά της οποίας ο αναιρεσείων καταδικάσθηκε για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Συγκεκριμένα, δεν γίνεται καμία μνεία για τα πραγματικά περιστατικά, από τα οποία το Εφετείο συνήγαγε την κρίση του, ότι ο αναιρεσείων τελούσε σε γνώση της παράνομης προέλευσης των παλαιών σιδήρων. ΑΠ 938/2017, σελ. 1066.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας ο αναιρεσείων καταδικάσθηκε για καταδολίευση δανειστών. Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό γίνεται καθολική παραπομπή στο διατακτικό της, τα στοιχεία του οποίου μπορεί μεν να συγκεντρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την εγκυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος, σε καμία όμως περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις αξιώσεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν μία αιτιολογημένη δικαστική απόφαση. ΑΠ 883/2017, σελ. 1067.
ΑΙΤΙΩΔΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑ
Μόνο όταν η αμέλεια του παθόντος ή τρίτου συνετέλεσε αποκλειστικά στην επέλευση του ζημιογόνου γεγονότος, διακόπτεται ο αντικειμενικός αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της πράξεως ή παραλείψεως του δράστη και του αποτελέσματος. ΑΠ 1026/2016, σελ. 636.
ΑΚΙΝΗΤΑ Βλ. και ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Στην περίπτωση κατά την οποία ζητείται η μεταγραφή τελεσίδικης δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας επί ακινήτου λόγω χρησικτησίας, και την εξομοιούμενη με αυτήν περίπτωση κατά την οποία ζητείται η μεταγραφή πρακτικού συμβιβασμού, υφίσταται παράλληλα υποχρέωση καταβολής και του ειδικού φόρου μεταβίβασης ακινήτων. ΓνωμΕισΑΠ 4/2017, σελ. 863.
ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ Βλ. και ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ, ΕΦΕΣΗ, ΚΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΙΣΜΑ, ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Εν προκειμένω, προκύπτει ότι ουδόλως παραβιάσθηκαν οι διατάξεις που καθορίζουν τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων και επομένως ουδεμία ακυρότητα πράξεων της προδικασίας υφίσταται. ΣυμβΠλημΑθ 3404/2016, σελ. 66.
Δεν δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα λόγω παραβίασης των διατάξεων που καθορίζουν την υπεράσπιση στην περίπτωση που ο τελευταίος, αν και δεν κλητεύθηκε νομίμως ή και καθόλου πριν από σαράντα οκτώ ώρες για παροχή εξηγήσεων, είχε τη δυνατότητα να προβάλει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. ΣυμβΠλημΝαυπλ 110/2016, σελ. 70.
Από τα πρακτικά της απόφασης προκύπτει ότι η διερμηνέας ρωτήθηκε για τα στοιχεία της, την ηλικία της κ.λπ., ήτοι για τυχόν λόγους που δεν θα μπορούσε να διορισθεί ως διερμηνέας, σε κάθε όμως περίπτωση η αιτίαση ότι δεν ερευνήθηκαν λόγοι απαγόρευσης πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη, καθόσον δεν προκύπτει ότι προτάθηκε κάποιο κώλυμα διορισμού, η δε ανωτέρω ακυρότητα είναι σχετική. ΑΠ 1098/2015, σελ. 193.
Δεν επήλθε απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας στο ακροατήριο από το ότι ο διευθύνων τη συζήτηση παρέλειψε να δώσει αυτεπαγγέλτως στον κατηγορούμενο ή τους συνηγόρους του τον λόγο, δεδομένου ότι η επικαλουμένη ακυρότητα δεν οφείλεται σε παράλειψη υποχρεώσεως του δικαστηρίου. ΑΠ 131/2016, σελ. 284.
Αναιρείται για τον εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Α΄ ΚΠΔ λόγο η προσβαλλόμενη απόφαση. Συγκεκριμένα, η δήλωση παράστασης της πολιτικής αγωγής στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό εμφανίζει ελλείψεις κρίσιμες για την αξιολόγηση και θεμελίωση της ενεργητικής και παθητικής νομιμοποίησης των πολιτικώς εναγόντων. ΑΠ 365/2017, σελ. 662.
Η κρινόμενη δήλωση παραστάσεως πολιτικής αγωγής είναι απαράδεκτη και για τον λόγο της μη καταβολής του οικείου παραβόλου, ως τέλους πολιτικής αγωγής, γεγονός που καθιστά την παράσταση της πολιτικής αγωγής παράνομη. ΤρΕφΠλημΑθ 2663/2017, σελ. 663.
Γίνεται δεκτός ως βάσιμος ο λόγος αναιρέσεως περί ελλείψεως ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας ως και ο περιλαμβανόμενος σε αυτόν λόγος περί απόλυτης ακυρότητας, διότι εκ της μη απαντήσεως επί των ισχυρισμών του, το Δικαστήριο στέρησε τον αναιρεσείοντα του δικαιώματος για δίκαιη δίκη. ΑΠ 1821/2016 (παρατ. Κ. Χατζηιωάννου), σελ. 843.
Το Εφετείο, με το να θεωρήσει ως απαραίτητο στοιχείο εγκυρότητας του δικογράφου των εφέσεων την αναγραφή του ΑΦΜ και της αρμόδιας ΔΟΥ, στέρησε από τους αναιρεσείοντες το εκ της εφέσεως δικαίωμά τους να δικασθούν από ανώτερο κατά βαθμό δικαστήριο. ΑΠ 1764/2016, σελ. 853.
Ο προβαλλόμενος λόγος ακυρότητας των αναγόμενων στην προδικασία πράξεων είναι µη νόμιμος και, εντεύθεν, απορριπτέος, αφού στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχει κινηθεί ποινική δίωξη µε έναν από τους μνημονευόμενους στο άρθρο 43 παρ. 1 εδ. α΄ ΚΠΔ τρόπους και, επομένως, δεν υπάρχει ακόμα ορισμένη και σαφής κατηγορία, αλλά µόνο διερευνώμενα αδικήματα. ΣυμβΠλημΑθ 231/2017, σελ. 969.
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ Βλ. και ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας και εσφαλμένης ερμηνείας και εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας η αναιρεσείουσα καταδικάσθηκε για άμεση συνέργεια σε παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών. ΑΠ 1030/2017, σελ. 656.
ΑΜΕΛΕΙΑ
Η αιτίαση του αναιρεσείοντος, με την οποία πλήττει την προσβαλλόμενη απόφαση για έλλειψη αιτιολογίας σε σχέση με τις παραδοχές της για τη συγκλίνουσα αμελή συμπεριφορά του οδηγού της δίκυκλης μοτοσικλέτας πρέπει να απορριφθεί ελλείψει εννόμου ατομικού συμφέροντος, διότι οι ελλείψεις στις οποίες αναφέρεται αφορούν τον άλλο διάδικο και από αυτές δεν αίρεται η δική του υπαιτιότητα στην επέλευση του ατυχήματος. ΑΠ 1026/2016, σελ. 636.
ΑΜΝΗΣΤΙΑ Βλ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ
ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΚΗΣ
Αιτιολογημένη απόρριψη αιτήματος αναβολής για λόγους υγείας, υποβληθέν από τη θυγατέρα της αναιρεσείουσας. Η οικεία αιτιολογία είναι ειδική και εμπεριστατωμένη, καθόσον το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο προβαλλόμενος λόγος αναβολής της δίκης, που δεν αποδεικνύεται από έγγραφο νοσηλευτικού ιδρύματος, δεν αποτελεί σοβαρό λόγο υγείας. ΑΠ 170/2016, σελ. 190.
ΑΝΑΙΡΕΣΗ Βλ. και ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ
Ο αναιρεσείων ισχυρίζεται ότι η εκπρόθεσμη άσκηση της ένδικης αίτησης οφείλεται σε ανωτέρα βία και ειδικότερα στο γεγονός ότι η Προεδρεύουσα, στο τέλος της διαδικασίας, δεν του εξήγησε από πότε αρχίζει και πόσο διαρκεί η προθεσμία ασκήσεως αναιρέσεως. Ο ισχυρισμός αυτός είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, διότι η υποχρέωση του Προέδρου αφορά αποκλειστικά τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια. ΑΠ 173/2016, σελ. 189.
Ο Εισαγγελέας Εφετών δεν μπορεί να ζητήσει την αναίρεση του κατ' άρθρο 3 Ν 4022/2011 εκδιδομένου αμετακλήτως απαλλακτικού βουλεύματος. Το εισαγόμενο με την τελευταία αυτή διάταξη αμετάκλητο δεν ισχύει μόνο για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει δικαίωμα να ζητά την αναίρεση οποιουδήποτε βουλεύματος. ΣυμβΑΠ 1521/2016, σελ. 188.
Η διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών που απέρριψε την έγκληση δεν φέρει τον χαρακτήρα βουλεύματος ή αποφάσεως. Επομένως, δεν συγχωρείται κατ’ αυτής αναίρεση. ΣυμβΑΠ 251/2016, σελ. 316.
Απορρίπτεται ως ανυποστήρικτη η κρινόμενη αίτηση αναίρεσης. Συγκεκριμένα, ο αναιρεσείων κατά την εκφώνηση της αιτήσεώς του εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο Αθηνών, ο οποίος για τη νομιμοποίησή του προσκόμισε Πράξη του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Εφετείου Αθηνών. Με την Πράξη όμως αυτή παρέχεται στον ως άνω δικηγόρο η δυνατότητα να ασκήσει αναίρεση (και μόνο) κατά της αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών. ΑΠ 319/2016, σελ. 437.
Απορρίπτεται ως απαράδεκτη η κρινόμενη αίτηση αναίρεσης, δεδομένου ότι στρέφεται κατά πράξεως του Εισαγγελέα Εφετών δυνάμει της οποίας εγκρίθηκε πράξη αρχειοθέτησης μήνυσης από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατά της οποίας πράξεως δεν προβλέπεται από τον νόμο το ένδικο μέσο της αιτήσεως αναιρέσεως. ΣυμβΑΠ 316/2016, σελ. 564.
Συντρέχει περίπτωση επιεικέστερου νεότερου νόμου, δηλαδή του ισχύσαντος μετά τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης αποφάσεως Ν 4411/2016 που πρέπει να εφαρμοσθεί από τον Άρειο Πάγο και κατ’ αυτεπάγγελτη έρευνα, παρά την ερημοδικία του αναιρεσείοντος. ΑΠ 538/2017, σελ. 1084.
Απορρίπτεται ως απαράδεκτη η κρινόμενη αίτηση αναίρεσης, καθόσον ο πολιτικώς ενάγων δεν είχε σχετικό δικαίωμα. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η αξίωση του πολιτικώς ενάγοντος ήταν νόμιμη αλλά κατ’ αποδοχή ενστάσεως την απέρριψε ως κατ’ ουσία αβάσιμη, ήτοι ως παραγεγραμμένη. ΑΠ 1424/2016, σελ. 1234.
ΑΝΑΚΡΙΣΗ - ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ Βλ. και ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ
Ακόμη και αν ο νόμος προβλέπει διαφορετικό τρόπο παραπομπής για καθένα από τα συναφή κακουργήματα, αναφορικά με τον τρόπο περάτωσης της κύριας ανάκρισης, πρέπει να επικρατήσει ο κανόνας που εισάγει το άρθρο 308 ΚΠΔ, δηλαδή η έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και όχι η εξαίρεση του άρθρου 308Α ΚΠΔ. ΔιατΕισΕφΔυτΣτερΕλλ 25/2017, σελ. 341.
Προϋπόθεση εισαγωγής της υπόθεσης στο Συμβούλιο Εφετών είναι ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή αναφορικά με το κακούργημα που υπάγεται στην ειδική αυτή διαδικασία για έναν τουλάχιστον κατηγορούμενο. Με άλλες λέξεις, η αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εφετών προϋποθέτει την παραπομπή στο Τριμελές ή Μονομελές Εφετείο με απευθείας κλήση έστω και ενός από τους περισσότερους κατηγορουμένους για κάποιο από τα σχετικά εγκλήματα και τούτο. ΣυμβΕφΑθ 1409/2016, σελ. 569.
Δεν θεσπίζεται δικαίωμα του κατηγορουμένου να αποδεχθεί ή όχι την ολοκλήρωση της ανάκρισης, αλλά μόνο δικαίωμά του να λάβει γνώση αυτής, είτε ο ίδιος, εφόσον κατοικεί εντός της έδρας του Ανακριτή, είτε μέσω του αντικλήτου που τυχόν έχει διορίσει στην έδρα του Ανακριτή. ΣυμβΠλημΤρικ 301/2017, σελ. 671.
Αν το συναφές με τα κακουργήματα του άρθρου 308Α ΚΠΔ έγκλημα έχει χαρακτήρα ελαφρύτερου κακουργήματος, πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία περάτωσης της ανάκρισης του άρθρου 308Α ΚΠΔ. Τούτο ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που η αρμοδιότητα για το βαρύτερο κακούργημα του άρθρου 308Α ΚΠΔ ανήκει στο Μονομελές Εφετείο και η αρμοδιότητα για το ελαφρύτερο κακούργημα στο Τριμελές Εφετείο. ΣυμβΠλημΑθ 4222/2017, σελ. 1074.
Στις περιπτώσεις όπου τα διαφορετικής βαρύτητας συναφή εγκλήματα, εκ των αναφερομένων στη διάταξη του άρθρου 308Α ΚΠΔ, υπάγονται το βαρύτερο μεν σε κατώτερο δικαστήριο και το ελαφρύτερο σε ανώτερο δικαστήριο, υφίσταται νομοθετικό κενό. Κατά την ορθότερη άποψη, στην περίπτωση αυτή αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των συναφών εγκλημάτων είναι το ιεραρχικά ανώτερο και όχι το κατώτερο δικαστήριο. ΠραξΠρΕφΑθ 1278/2017, σελ. 1073.
Υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η παρούσα δικογραφία, καθόσον υφίσταται αποφατική σύγκρουση αρμοδιότητας μεταξύ του Προέδρου Εφετών Αθηνών και του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ως προς τον τρόπο ουσιαστικής περάτωσης της ανάκρισης για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων. ΠραξΕισΕφΑθ 56988/2017, σελ. 1073.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Βλ. και ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ, ΚΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΙΣΜΑ
Σε περίπτωση που το αντικείμενο εκκρεμούς ποινικής δίκης αποτελεί προδικαστικό ζήτημα σε άλλη εκκρεμή ποινική δίκη, εφόσον δεν είναι σκόπιμη ή δυνατή η ένωση των δύο δικών, αναστέλλεται η δεύτερη εωσότου εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση επί της πρώτης δίκης. ΔιατΕισΕφΑθ 370/2014, σελ. 334.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΙΝΗΣ
Δεν προκύπτει ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη κατά το αληθές και πραγματικό περιεχόμενό του το αντίγραφο ποινικού μητρώου, καθόσον προκύπτει ότι η αναιρεσείουσα είχε καταδικασθεί σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών και 15 ημερών, ήτοι σε ποινή μικρότερη από ένα έτος. ΑΠ 1095/2016, σελ. 668.
Η ποινή στην οποία αναφέρεται η άρση της χορηγουμένης απολύσεως, και η επακολουθούσα αθροιστική έκτιση της νέας ποινής, με το υπόλοιπο της προηγούμενης, εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις που συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, έστω και εάν συμπέσει με τον παράλληλο θεσμό της ανακλήσεως της αναστολής. ΔιατΕισΕφΠατρ 24/2017, σελ. 976.
Απορρίπτονται οι λόγοι αναίρεσης εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Δ΄ ΚΠΔ, περί απόρριψης του αιτήματος της κατηγορουμένης για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. ΑΠ 1583/2016, σελ. 1242.
ΑΝΗΛΙΚΟΙ Βλ. και ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Θα επέλθει βλάβη στον κατηγορούμενο σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων περί συνάφειας, με τη στέρησή του από τον φυσικό του δικαστή, ο οποίος εξάλλου είναι αρμόδιος να δικάσει τη βαρύτερα τιμωρούμενη πράξη του βιασμού, έναντι της ηπιότερα τιμωρούμενης συρρέουσας πράξης της απείθειας, την οποία φέρεται ο κατηγορούμενος ότι διέπραξε σε καθεστώς ποινικής ενηλικότητας. ΣυμβΕφΑθ 1947/2014, σελ. 194.
Συνδιαλλαγή δράστη και θύματος στο ποινικό δίκαιο των ανηλίκων. Η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός διαδικαστικού πλαισίου. Μελ. Κ. Πανάγος, σελ. 723.
Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στο ποινικό δίκαιο των ανηλίκων στο πεδίο της επιβολής του ποινικού σωφρονισμού. Μελ. Κ. Κοσμάτος, σελ. 897.
Κηρύσσεται ποινικά υπεύθυνος ο κατηγορούμενος κατ’ άρθρο 127 ΠΚ για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή και το Δικαστήριο του επιβάλλει ποινικό σωφρονισμό και ειδικότερα περιορισμό σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων για δύο χρόνια για κάθε επί μέρους πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας. ΤρΔικΑνηλΑθ 158/2016, σελ. 932.
Κηρύσσεται ποινικά υπεύθυνος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή και το Δικαστήριο του επιβάλλει περιορισμό σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων για τρία έτη για κάθε επί μέρους πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας. ΤρΔικΑνηλΘεσ 66/2016, σελ. 935.
Κηρύσσεται ποινικά υπεύθυνος ο κατηγορούμενος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 127 παρ. 1 εδ. γ΄ ΠΚ, για διάφορες κακουργηματικές πράξεις και επιβάλλεται σε αυτόν ποινικός σωφρονισμός. Εν προκειμένω, ο κατηγορούμενος τέλεσε τις αποδιδόμενες σε αυτόν κακουργηματικές πράξεις κατά τον χρόνο διαφυγής του από το ΙΑΑΑΣΕ Βόλου μέχρι τη σύλληψή του, δηλαδή κατά τον χρόνο μετά την εισαγωγή του στο ως άνω Ίδρυμα. ΤρΔικΑνηλΑθ 159/2016, σελ. 933.
ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ
Κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως. Συγκεκριμένα, αυτός δεν παρέλειψε κατά το περιεχόμενο των καθηκόντων του ως τεχνικός ασφαλείας και υγιεινής κάποιο μέτρο ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος του χειριστή, δεδομένου ότι από τον νόμο η ευθύνη του ανάγεται στον έλεγχο αν υφίστανται αυτά τα μέτρα ασφαλείας, την υπόδειξή τους στον εργοδότη σε περίπτωση ανυπαρξίας τους και την καταγραφή στο ειδικό βιβλίο. ΤρΕφΠλημΑθ 4077/2017, σελ. 943.
ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ Βλ. και ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, ΔΟΛΟΣ
Αιτιολογείται η κρίση του δικαστηρίου ότι ο αναιρεσείων αποφάσισε να σκοτώσει το θύμα ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Συγκεκριμένα, αυτός επιτέθηκε εναντίον του θύματος με μαχαίρι και κατάφερε 21 αλλεπάλληλα χτυπήματα, πυκνά και στοχευμένα σε καίρια σημεία του σώματός του. ΑΠ 1226/2015, σελ. 40.
Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος να δικασθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Συγκεκριμένα, αυτός ενήργησε εμφορούμενος από υπερφίαλο εγωισμό και συνάδουσα με τη σωματική του υπεροχή αίσθηση παντοδυναμίας, αφού πρωταρχικός σκοπός του ήταν να επιβληθεί με κάθε τρόπο στον ταραχοποιό εκφορτίζοντας τα συσσωρευμένα αισθήματα δυσφορίας που του είχε προκαλέσει η προηγούμενη συμπεριφορά του. ΣυμβΠλημΣυρ 12/2016 (παρατ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς), σελ. 160.
Αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση εις βάρος της πρώην συζύγου του, καθώς και για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. ΑΠ 131/2016, σελ. 284.
Κηρύσσεται ένοχη η κατηγορουμένη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βρασμό ψυχικής ορμής. Ειδικότερα, το γεγονός της γέννησης από την κόρη της ενός τέκνου εκτός γάμου και ο φόβος της για τη βίαιη αντίδραση του συζύγου της αλλά και η σφοδρή ανησυχία της για την αντιμετώπιση από το κοινωνικό τους περιβάλλον, της δημιούργησε μεγάλη ψυχική αναστάτωση και αιφνίδια υπερδιέγερση συναισθημάτων, τρόμου και πανικού. ΜΟΕφΠατρ 122/2016 (παρατ. Κ. Βαθιώτης), σελ. 548.
Κηρύσσεται ένοχη η πρώτη κατηγορουμένη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και η δεύτερη κατηγορουμένη (κόρη της) για άμεση συνέργεια σε παιδοκτονία. Συγκεκριμένα, η δεύτερη κατηγορουμένη γέννησε ένα άρρεν, ζων, αρτιμελές και τελειόμηνο τέκνο. Ακολούθως, η δεύτερη κατηγορουμένη, ευρισκόμενη ακόμη υπό την επήρεια των διεγερτικών διαταραχών του θυμικού της αλλά και την υπερδιέγερση του οργανισμού της, αποφάσισε μαζί με τη μητέρα της να θανατώσουν το νεογέννητο. Για τον λόγο αυτό έδωσε το νεογέννητο στη μητέρα της και η τελευταία, αφού τύλιξε το νεογνό σε ένα σεντόνι, το μετέφερε και το πέταξε μέσα σε μεταλλικό κάδο απορριμμάτων. ΜΟΔΗλείας 10/2014 (παρατ. Κ. Βαθιώτης), σελ. 546.
Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και περιύβριση νεκρού εκ μέρους του κατηγορουμένου, ο οποίος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατέφερε δυνατά και αλλεπάλληλα κτυπήματα σε όλη την περιοχή της κεφαλής και σε διάφορα σημεία του σώματος της παθούσας-φίλης του, εν συνεχεία δε έπιασε το λαιμό της και τον έσφιξε με δύναμη πιέζοντάς τον με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. ΑΠ 909/2016 (παρατ. Κ. Βαθιώτης), σελ. 768.
Με την παρούσα απόφαση το γερμανικό Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε τον 96χρονο λογιστή σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για συνέργεια σε 300.000 ανθρωποκτονίες διά της υπηρεσίας στο μηχανισμό μαζικών θανατώσεων του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Στο πλαίσιο της υπηρεσίας του στο στρατόπεδο εξόντωσης, ο καταδικασθείς φρουρούσε τις αποσκευές στην αποβάθρα των νεοαφιχθέντων εκτοπισμένων, εμπόδιζε υπό την απειλή βίας ενδεχόμενες πράξεις αντίστασης ή φυγής και απασχολείτο στη «Διοίκηση χρημάτων κρατουμένων». BGH, απόφ. της 20.9.2016 – 3 StR 49/16 (παρατ. C. Roxin), σελ. 1096.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος να δικασθεί για απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών και αντίσταση. Οι δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ ακινητοποίησαν τον κατηγορούμενο, ο οποίος κατά τη σύλληψή του αντιστάθηκε απωθώντας τους αστυνομικούς. ΣυμβΠλημΑθ 474/2015, σελ. 1214.
ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ
Κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για τις πράξεις της μη έγκαιρης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, η παράλειψη καταβολής δεν είναι εκούσια, αλλά οφείλεται σε αδυναμία άλλως δύνασθαι πράττειν του κατηγορουμένου, την οποία αυτός ούτε γνώριζε όταν παντελώς νόμιμα ασκούσε τη δραστηριότητά του, ούτε και μπορούσε να προβλέψει, λαμβανομένου υπόψη και του ότι η δέσμευση των λογαριασμών του δεν οφείλεται σε κάποια δική του ελεγχόμενη παράνομη ενέργεια, αλλά σε ενέργεια τρίτου προσώπου. ΤρΠλημΠατρ 999/2017 (σημ. Α. Χαραλαμπάκης), σελ. 1061.
ΑΠΑΤΗ Βλ. και ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ, ΣΥΡΡΟΗ
Ορθώς έγινε δεκτό ότι η περιουσιακή ζημία του Δημοσίου ισούται με το ποσό των αποδοχών που καταβλήθηκαν στην κατηγορουμένη, δεδομένου δε ότι η πρόσληψή της δεν ήταν νόμιμη, δεν μπορεί η ζημία αυτή να αντισταθμισθεί με ίσης αξίας αντιπαροχή. ΑΠ 196/2015 (παρατ. Σ. Μπαλτάς), σελ. 45.
Συνιστά εξ ευηθείας απρόσφορη απόπειρα απάτης η πώληση ενός “ψευτο-iphone” σε πολύ χαμηλή τιμή; Μελ. Κ. Βαθιώτης, σελ. 225.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δέχθηκε ότι η μερική καταβολή δεν εξάλειψε το αξιόποινο της διωκόμενης κακουργηματικής απάτης κατά το αντίστοιχο μέρος του ποσού της προκληθείσης ζημίας. Μολονότι δε ως εκ του υπολοίπου ποσού της αξίας του αντικειμένου αυτής η πράξη έχει τον χαρακτήρα πλημμελήματος, εν τούτοις το Συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη αυτεπαγγέλτως την επελθούσα παραγραφή του ανωτέρω πλημμελήματος και παρέλειψε να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη. ΣυμβΕφΠατρ 24/2016, σελ. 555.
Ελλείψει του στοιχείου της παραπλάνησης ως γενεσιουργού αιτίας της περιουσιακής μετακίνησης, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί το τετελεσμένο αδίκημα της απάτης αλλά μπορεί να γίνει μόνο λόγος για απρόσφορη απόπειρα απάτης, διότι η φύση του μέσου που χρησιμοποιήθηκε ήταν τέτοια, ώστε να αποβαίνει απολύτως αδύνατη η τέλεση της απάτης. ΜΠλημΕυρυτ 150/2014, σελ. 308.
Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι ο Δήμος δεν υπέστη από τις επίδικες πράξεις του περιουσιακή ζημία, διότι η φερόμενη ως τέτοια αντισταθμίστηκε πλήρως από την ισάξια αντιπαροχή των υπηρεσιών του είναι αβάσιμος, διότι ναι μεν ο κατηγορούμενος είχε την εμπειρία και τις ικανότητες να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, πλην όμως στερούνταν το απαιτούμενο, κατά τους όρους της προκήρυξης, τυπικό προσόν του τίτλου σπουδών. ΣυμβΕφΠατρ 146/2016 (παρατ. Στ. Παναγιωτάκης), σελ. 300.
Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος για κακουργηματική πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση και κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση. Οι εν λόγω πράξεις τελέστηκαν στις 10.12.2003 και 4.7.2012, καθόσον ο κατηγορούμενος κατά τους ως άνω χρόνους, αφού έκανε χρήση του πλαστού πτυχίου που ο ίδιος κατήρτισε, έπεισε άλλους, και δη τους υπαλλήλους του Δήμου, σε πράξεις. ΣυμβΕφΘεσ 532/2016, σελ. 293.
Για την ύπαρξη απόπειρας απάτης πρέπει να υπάρχει εκδήλωση πράξης παραπλανήσεως που να κατευθύνεται προς ορισμένο παθόντα, με σκοπό την πρόκληση σε αυτόν πλανημένης γνώμης και κατ’ ακολουθία αποφάσεως προς πράξη, παράλειψη ή ανοχή. ΠραξΑρχειοθΕισΠρΘεσ της 5.9.2015, σελ. 471.
Η απάτη επί δικαστηρίω μπορεί να διαπραχθεί όταν υποβάλλεται μεν στον δικαστή ψευδής ισχυρισμός, αλλά επιπλέον αυτός υποστηρίζεται με την επίκληση και προσαγωγή, με γνώση του δράστη-διαδίκου, ψευδών και απατηλών αποδεικτικών μέσων, που επηρεάζουν τη δικαστική πεποίθηση του δικαστή και προκαλούν την εξαπάτησή του, παρασύροντάς τον στην πίστη ότι τα πραγματικά περιστατικά που παραστάθηκαν ενώπιόν του είναι αληθινά. ΔιατΕισΕφΠατρ 13/2016, σελ. 460.
Παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι να δικασθούν για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία. Εν προκειμένω, οι πράξεις περιουσιακής διάθεσης των παθόντων εχώρησαν βάσει ψευδών παραστάσεων των κατηγορουμένων περί κερδοφορίας της επένδυσης των ήδη κατατεθέντων χρηματικών ποσών που παραπλάνησαν αυτούς και οδήγησαν εκ νέου στην κατάθεση χρηματικών ποσών, στην οποία άλλως δεν θα προέβαιναν. ΣυμβΠλημΑθ 630/2016, σελ. 429.
Εάν ο δράστης, με τη συνδρομή των όρων του εγκλήματος της απάτης, απέκτησε την κατοχή περιουσιακού αντικειμένου, αποβλέποντας εξαρχής στην ιδιοποίησή του, και στη συνέχεια το ιδιοποιείται παρανόμως, η συρροή μεταξύ των εγκλημάτων της απάτης και της υπεξαίρεσης είναι φαινομενική πραγματική. ΣυμβΠλημΑθ 3861/2016 (παρατ. Μ. Παπαχρήστου), σελ. 643.
Η ποινική προστασία των Τραπεζών στο ελληνικό δίκαιο. Συστηματική επισκόπηση και επιλεγμένα ζητήματα με έμφαση στα αδικήματα της απιστίας και της απάτης. Μελ. Θ. Παπακυριάκου, σελ. 903.
Παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι να δικασθούν για απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, συνολικού οφέλους και ζημίας άνω των 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, αυτοί γνώριζαν τα αληθή γεγονότα καθώς και το ψεύδος των όσων περιέχονταν στην αίτηση συνταξιοδότησης και ειδικότερα ο πρώτος εξ αυτών αυτονόητα, αφού καθένας γνωρίζει την ηλικία του, ενώ εξίσου γνώριζε αυτό και ο έτερος (ανταποκριτής ΟΓΑ σε Δήμο), ο οποίος είχε την υποχρέωση να ελέγξει την πληρότητα των δικαιολογητικών, καθώς και οποιοδήποτε πρόδηλο σφάλμα ή αντίφαση αυτών. ΣυμβΕφΔυτΣτερΕλλ 79/2016, σελ. 945.
ΑΠΙΣΤΙΑ Βλ. και ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Ο οικονομικός χαρακτήρας του εγκλήματος του άρθρου 256 ΠΚ καλύπτει όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδικασία διαχείρισης των δημόσιων εσόδων. Ως υποκείμενα γίνονται λοιπόν δεκτοί και όσοι υπάλληλοι από υπηρεσιακό καθήκον συμπράττουν οπωσδήποτε στον προσδιορισμό, την είσπραξη ή τη διαχείριση των εσόδων. ΣυμβΕφΘεσ 779/2016, σελ. 151.
Η ποινική προστασία των Τραπεζών στο ελληνικό δίκαιο. Συστηματική επισκόπηση και επιλεγμένα ζητήματα με έμφαση στα αδικήματα της απιστίας και της απάτης. Μελ. Θ. Παπακυριάκου, σελ. 903.
Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για το αδίκημα της απιστίας δικηγόρου κατά συρροή και διά παραλείψεως. Ειδικότερα, αναφέρεται η ιδιότητα του δράστη ως δικηγόρου, η ανάθεση σε αυτόν της ένδικης υποθέσεως, η πρόκληση βλάβης στα συμφέροντα των πελατών του και η από πρόθεση πρόκληση βλάβης, με παράλειψη, του αναιρεσείοντος που έγινε στο πλαίσιο του επαγγέλματός του ως δικηγόρου. ΑΠ 1298/2016, σελ. 937.
Με τον όρο «διαχείριση των εσόδων» ο νόμος καταλαμβάνει και τις διαχειριστικές πράξεις των υπαλλήλων εκείνων, που διενεργούνται προς ολοκλήρωση του τελικού σκοπού του Κράτους. ΤρΕφΚακΛαρ 39/2017, σελ. 1212.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ Βλ. και ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Κατά τη διαδικασία που προηγείται της παραπομπής στο ακροατήριο δεν αξιώνεται από τους φορείς της δικαστικής κρίσης εξ αντικειμένου απόδειξη της ενοχής και σχηματισμός δικαστικής πεποίθησης. Η εν λόγω «ενδιάμεση» κρίση παραμένει και υποκειμενικά στο επίπεδο της πιθανολόγησης της ενοχής. ΔιατΕισΕφΑθ 79/2016, σελ. 83.
Ποινικά και ποινικοδικονομικά ζητήματα από την πρόσφατη νομολογία (ΜΕΡΟΣ Γ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης/Χ. Σατλάνης, σελ. 22.
Δεν ήταν απαραίτητο για την πληρότητα των αιτιολογιών να αντικρουσθεί η εργαστηριακή έκθεση πραγματογνωμοσύνης, αφού το δικαστήριο δεν διαφοροποίησε το συμπέρασμα της ως άνω εκθέσεως ούτε στήριξε το αποδεικτικό του πόρισμα σε αυτήν αλλά επί πλείστων άλλων στοιχείων. ΑΠ 131/2016, σελ. 284.
ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Είναι βαρύτερο το έγκλημα και υπάρχει χειροτέρευση της θέσης του κατηγορουμένου και όταν αυτός, ενώ στον πρώτο βαθμό έχει καταδικασθεί για μη καταβολή σε εργαζόμενο δεδουλευμένων αποδοχών ορισμένου ύψους ποσού, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τον κηρύσσει ένοχο για μη καταβολή ποσού πολύ μεγαλύτερου εκείνου που καταδικάστηκε στον πρώτο βαθμό. ΑΠ 1224/2015, σελ. 191.
ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση διά της οποίας ο αναιρεσείων καταδικάσθηκε για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Συγκεκριμένα, δεν γίνεται καμία μνεία για τα πραγματικά περιστατικά, από τα οποία το Εφετείο συνήγαγε την κρίση του, ότι ο αναιρεσείων τελούσε σε γνώση της παράνομης προέλευσης των παλαιών σιδήρων, ούτε αναφέρονται οι σκέψεις με τις οποίες πείστηκε ότι η αγορά και αποδοχή τους έγινε με πρόθεση και σε γνώση του ότι ήταν προϊόν αξιόποινης πράξης (κλοπής). ΑΠ 938/2017, σελ. 1066.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΘΩΩΘΕΝΤΩΝ
Γίνεται εν μέρει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και επιδικάζεται στον αιτούντα για τεκμαρτή περιουσιακή του ζημία και ηθική βλάβη για κάθε μία ημέρα του χρονικού διαστήματος των 17 μηνών και 18 ημερών που κρατήθηκε προσωρινά το ποσόν των 20 ευρώ. ΤρΕφΚακΠειρ 401/2016, σελ. 318.
ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟ Βλ. και ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ, ΠΟΙΝΗ
Η εξαιρετική ρύθμιση του άρθρου 17 Ν 1968/1991 δεν μπορεί να τύχει ανάλογης εφαρμογής, καθόσον κατά γενική παραδοχή είναι ανεπίτρεπτη η άσκηση ενδίκων μέσων στην περίπτωση που ο νόμος σιωπά. ΣυμβΕφΘρακ 320/2016, σελ. 74.
Απορρίπτεται η αίτηση του αιτούντος κρατουμένου για ειδική υφ’ όρον απόλυση, δεδομένου ότι δεν πληρούνται στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις των διατάξεων του Ν 4322/2015. ΔιατΕισΠλημΠειρ 213/2016, σελ. 866.
Η ποινή στην οποία αναφέρεται η άρση της χορηγουμένης απολύσεως, και η επακολουθούσα αθροιστική έκτιση της νέας ποινής, με το υπόλοιπο της προηγούμενης, εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις που συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, έστω και εάν συμπέσει με τον παράλληλο θεσμό της ανακλήσεως της αναστολής. ΔιατΕισΕφΠατρ 24/2017, σελ. 976.
Αναιρείται το προσβαλλόμενο βούλευμα, καθόσον εσφαλμένα δέχθηκε ότι η προσφυγή του κρατουμένου στο Κατάστημα Κρατήσεως Τρικάλων (που στρεφόταν κατά της διατάξεως του Εισαγγελέα που ανακάλεσε την υφ’ όρον απόλυση αυτού και αφορούσε τη μη συνδρομή των προϋποθέσεων ανακλήσεως της υφ’ όρον απολύσεως) είναι απαράδεκτη, στη συνέχεια δε καθ’ αρνητική υπέρβαση εξουσίας απέρριψε αυτήν. ΣυμβΑΠ 371/2017, σελ. 1085.
Οι κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή κάθειρξης για τα κακουργήματα που προβλέπονται στην παρ. 7 του άρθρου 43 Ν 4489/2017, δικαιούνται της απολύσεως υπό τον όρο της ανάκλησης, κατόπιν αιτήσεώς τους, εφόσον αποκτήσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις έως τις 28.8.2018. ΓνωμΕισΑΠ 5/2017, σελ. 1087.
Η αναφορά στη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 1α΄ Ν 4322/2015 περί έκτισης του 1/10 της ποινής με οποιονδήποτε τρόπο προφανώς αναφέρεται σε έκτιση ποινής εντός καταστήματος κράτησης με τρόπο που επιφυλάσσει ευεργετικό υπολογισμό. ΣυμβΠλημΡοδοπ 234/2016, σελ. 1246.
ΑΠΟΠΕΙΡΑ
Συνιστά εξ ευηθείας απρόσφορη απόπειρα απάτης η πώληση ενός “ψευτο-iphone” σε πολύ χαμηλή τιμή; Μελ. Κ. Βαθιώτης, σελ. 225.
Ελλείψει του στοιχείου της παραπλάνησης ως γενεσιουργού αιτίας της περιουσιακής μετακίνησης, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί το τετελεσμένο αδίκημα της απάτης αλλά μπορεί να γίνει μόνο λόγος για απρόσφορη απόπειρα απάτης. ΜΠλημΕυρυτ 150/2014, σελ. 308.
Για την ύπαρξη απόπειρας απάτης πρέπει να υπάρχει εκδήλωση πράξης παραπλανήσεως που να κατευθύνεται προς ορισμένο παθόντα, με σκοπό την πρόκληση σε αυτόν πλανημένης γνώμης και κατ’ ακολουθία αποφάσεως προς πράξη, παράλειψη ή ανοχή. Αν λείπει αυτή έστω η πράξη παραπλανήσεως, οποιαδήποτε άλλη ενέργεια του δράστη πρέπει να τοποθετηθεί εννοιολογικά στο πεδίο των ατιμώρητων προπαρασκευαστικών πράξεων. ΠραξΑρχειοθΕισΠρΘεσ της 5.9.2015, σελ. 471.
Η «ναρκωτική ουσία» (για την ύπαρξη της οποίας έχει πεπλανημένη αντίληψη ο κατηγορούμενος), δεν είναι μέγεθος «άλλο» από την πράξη της αντικειμενικής υποστάσεως, αλλά η ίδια η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος του άρθρου 20 Ν 4139/2013. ΣυμβΕφΑθ 316/2016, σελ. 1221.
ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΟΥ
Δεν γίνεται κατηγορία εναντίον του κατηγορουμένου για την πράξη της κατ’ εξακολούθηση αποπλάνησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 14 έτη, δεδομένου ότι αυτός ουδέποτε συνάντησε την ανήλικη, ούτε ενήργησε ασελγή πράξη σε βάρος της. ΣυμβΠλημΠατρ 342/2016, σελ. 653.
ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Περιορισμένα τα όρια της θεμιτής κριτικής των δικαστών. Μη συνδρομή δημοσίου ενδιαφέροντος διότι δεν προκύπτει από το περιεχόμενο της επίμαχης ερωτικής επιστολής παράνομη συμπεριφορά του δικαστικού λειτουργού. ΑΠΔΠΧ 41/2017, σελ. 574.
Τα στοιχεία της επικοινωνίας, τα οποία έγιναν γνωστά από την προηγουμένως διαταχθείσα άρση του απορρήτου, δεν επιτρέπεται μεν να αξιοποιηθούν αποδεικτικά σε άλλη ποινική, πολιτική, διοικητική και πειθαρχική δίκη για σκοπό διαφορετικό από εκείνον που καθορίσθηκε με τη σχετική διάταξη, πλην, όμως, τα αποκαλούμενα στην περίπτωση αυτή «τυχαία ευρήματα» είναι δυνατόν να ληφθούν υπόψη όχι μόνο σε άλλη ποινική δίκη, αλλά και σε διοικητική ή πειθαρχική δίκη και διοικητική εν γένει διαδικασία. ΓνωμΕισΑΠ 2/2017, σελ. 676.
Εξελίξεις στον τομέα της επιτήρησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών: από την Ασφάλεια στην Ελευθερία και τη διεύρυνση της προστατευόμενης επικοινωνίας. Άρθρο Γρ. Τσόλιας, σελ. 789.
Έρευνα κινητής τερματικής συσκευής τηλεφωνίας και καταγραφή τηλεφωνικής δραστηριότητας συλληφθέντος κατηγορουμένου στο πλαίσιο αστυνομικής προανάκρισης για το αδίκημα της κλοπής χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. ΜΠλημΡεθ 2374α/2014, σελ. 817.
Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών σε περίπτωση αποστολής e-mail ολοκληρώνεται με την παραλαβή και ανάγνωση του περιεχομένου του. Κάθε μεταγενέστερη χρήση του αναγνωσμένου μηνύματος δεν καλύπτεται από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών. ΑΠ Ολ 1/2017 (Πολιτ.), σελ. 833.
Τα δεδομένα κίνησης και θέσης στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών υπάγονται στην προστασία του απορρήτου, ώστε η πρόσβαση και η χορήγησή τους από τον Πάροχο στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές να επιτρέπεται μόνο κατόπιν έκδοσης Διάταξης άρσης του απορρήτου. ΣτΕ 1593/2016, σελ. 827.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ Βλ. και ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Μεταρρυθμίζεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ως προς το αρμόδιο δικαστήριο και προσδιορίζεται, μετά από χωρισμό της συζητήσεως της υποθέσεως, ως αρμόδιο καθ’ ύλην δικαστήριο για την εκδίκαση, της μεν πράξεως του βιασμού το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, της δε πράξεως της απείθειας το Μονομελές Πλημμελειοδικείο. ΣυμβΕφΑθ 1947/2014, σελ. 194.
Μεταξύ συναφών αδικημάτων ίσης βαρύτητας επικρατεί το ανώτερο δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θεωρείται ανώτερο από τα άλλα. ΔιατΕισΕφΔυτΣτερΕλλ 25/2017, σελ. 341.
Εν προκειμένω, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του κατηγορουμένου για διακεκριμένη περίπτωση παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ενόψει του ότι το παρόν δικαστήριο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για να δικάσει το βαρύτερο έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έχει αρμοδιότητα για να δικάσει και το τελεσθέν συναφές έγκλημα της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. ΤρΕφΚακΔυτΜακεδ 160/2015, σελ. 568.
Το παρόν Συμβούλιο δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να επιληφθεί της εν λόγω αίτησης περί άρσης ή αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης μετά την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου, υφισταμένης πλέον αρμοδιότητας του Συμβουλίου Εφετών. ΣυμβΠλημΤρικ 371/2017, σελ. 855.
Στις περιπτώσεις όπου τα διαφορετικής βαρύτητας συναφή εγκλήματα, εκ των αναφερομένων στη διάταξη του άρθρου 308Α ΚΠΔ, υπάγονται το βαρύτερο μεν σε κατώτερο δικαστήριο και το ελαφρύτερο σε ανώτερο δικαστήριο, υφίσταται νομοθετικό κενό. Κατά την ορθότερη άποψη, στην περίπτωση αυτή αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των συναφών εγκλημάτων είναι το ιεραρχικά ανώτερο και όχι το κατώτερο δικαστήριο. ΠραξΠρΕφΑθ 1278/2017, σελ. 1073.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είναι αρμόδιο για την ουσιαστική περάτωση της ανάκρισης, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 308Α ΚΠΔ, αφού η πράξη της φοροδιαφυγής είναι η βαρύτερη και συνεπώς εκείνη που καθορίζει τη διαδικασία της ουσιαστικής περάτωσης της ανάκρισης. ΣυμβΠλημΑθ 4222/2017, σελ. 1074.
Υποβάλλεται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η παρούσα δικογραφία, καθόσον υφίσταται αποφατική σύγκρουση αρμοδιότητας μεταξύ του Προέδρου Εφετών Αθηνών και του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ως προς τον τρόπο ουσιαστικής περάτωσης της ανάκρισης για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων. ΠραξΕισΕφΑθ 56988/2017, σελ. 1073.
ΑΡΧΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Βλ. ΔΗΜΕΥΣΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ Βλ. και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ, ΕΓΚΛΗΣΗ, ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ
Αιτιολογημένη καταδίκη της αναιρεσείουσας για το αδίκημα του άρθρου 137Α παρ. 3 ΠΚ. Συγκεκριμένα, αυτή ως Αστυνόμος Α΄, με σκοπό να αποσπάσει από την εγκαλούσα, που είχε προσαχθεί στην ως άνω Υπηρεσία, πληροφορίες για τον φίλο της, τη χτύπησε με τα χέρια της στο πρόσωπο και το κεφάλι. ΑΠ 1807/2016, σελ. 1207.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ
Νομολογιακές εξελίξεις για την αστυνομική παγίδευση. Μελ. Ι.-Α. Βουλέλη, σελ. 142.
Οι έννομες συνέπειες της δράσης του agent provocateur στον κατηγορούμενο. Μελ. Α. Δασκαλάκης, σελ. 914.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για τις πράξεις της μη έγκαιρης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Συγκεκριμένα, η παράλειψη καταβολής δεν είναι εκούσια, αλλά οφείλεται σε αδυναμία άλλως δύνασθαι πράττειν του κατηγορουμένου, την οποία αυτός ούτε γνώριζε όταν παντελώς νόμιμα ασκούσε τη δραστηριότητά του, ούτε και μπορούσε να προβλέψει, λαμβανομένου υπόψη και του ότι η δέσμευση των λογαριασμών του δεν οφείλεται σε κάποια δική του ελεγχόμενη παράνομη ενέργεια, αλλά σε ενέργεια τρίτου προσώπου. ΤρΠλημΠατρ 999/2017 (σημ. Α. Χαραλαμπάκης), σελ. 1061.
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ Βλ. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Το προστατευόμενο έννομο αγαθό στο έγκλημα των βασανιστηρίων είναι κυρίως η αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιδιαίτερα η ατομική υπόσταση του πολίτη, αλλά και το δημοκρατικό πολίτευμα που θίγεται από τέτοιες διαστροφικές υπερβάσεις των οργάνων του. ΔιατΕισΕφΘεσ 116/2016, σελ. 87.
Αιτιολογημένη καταδίκη της αναιρεσείουσας για το αδίκημα του άρθρου 137Α παρ. 3 ΠΚ. Συγκεκριμένα, αυτή ως Αστυνόμος Α΄, με σκοπό να αποσπάσει από την εγκαλούσα, που είχε προσαχθεί στην ως άνω Υπηρεσία, πληροφορίες για τον φίλο της, τη χτύπησε με τα χέρια της στο πρόσωπο και το κεφάλι. ΑΠ 1807/2016, σελ. 1207.
ΒΙΑΣΜΟΣ
Κηρύσσονται αθώοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού κατ’ εξακολούθηση. Από τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις της ως παθούσης φερομένης, ήτοι της θέσης της με τη μήνυσή της, η οποία συνηγορεί υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων και των μετέπειτα θέσεών της, που συνηγορούν υπέρ της αθωότητάς τους, πειστικότερες κρίνονται οι τελευταίες, απαλλακτικές για τους κατηγορούμενους, θέσεις της, αφενός μεν ως προϊόντα ωριμότερης σκέψης της και αφετέρου διότι, σε αντίθεση με τη μήνυσή της, ενισχύονται, έστω εμμέσως, από τα υπόλοιπα αποδεικτικά μέσα. ΜΟΕφΝαυπλ 42/2016, σελ. 1069.
ΒΡΑΣΜΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΟΡΜΗΣ
Κηρύσσεται ένοχη η κατηγορουμένη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βρασμό ψυχικής ορμής. Ειδικότερα, το γεγονός της γέννησης από την κόρη της ενός τέκνου εκτός γάμου και ο φόβος της για τη βίαιη αντίδραση του συζύγου της αλλά και η σφοδρή ανησυχία της για την αντιμετώπιση από το κοινωνικό τους περιβάλλον, της δημιούργησε μεγάλη ψυχική αναστάτωση και αιφνίδια υπερδιέγερση συναισθημάτων, τρόμου και πανικού. ΜΟΕφΠατρ 122/2016 (παρατ. Κ. Βαθιώτης), σελ. 548.
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (DNA) Βλ. και ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Τόσο η πράξη της λήψεως του γενετικού υλικού, όσο και εκείνη της αναλύσεως DNA αυτού, αποτελούν αναγκαίες μερικότερες πράξεις της ανακριτικής πράξεως της πραγματογνωμοσύνης για την ανάλυση DNA, από το σύνολο των επ’ αυτής εφαρμοστέων διατάξεων και διέπονται. ΣυμβΑΠ Ολ 1/2017, σελ. 756.
ΔΑΣΗ - ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Βλ. και ΔΗΜΕΥΣΗ
Αναφορικά με την κατάσχεση των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν από τον κατηγορούμενο για την τέλεση του αδικήματος της παράνομης υλοτομίας σε δημόσιο δάσος, κρίνεται ότι η απουσία άλλων οχημάτων στην περιοχή επιβεβαιώνει ότι ο μόνος που υλοτομούσε σε αυτή ήταν ο καταδικασθείς. ΤρΠλημΞανθ 709/2015, σελ. 659.
ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ
«Πραγματικό» δεδικασμένο, τυπικό και ουσιαστικό, μερικό ή ολικό, κάθετο ή οριζόντιο, πλάγιο ή οιονεί. Μελ. Θρ. Κονταξής, σελ. 235.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Βλ. και ΠΛΑΝΗ
Δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού. Έμμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου. Η διάθεση δημοσιεύματος στον διαδικτυακό τόπο εφημερίδας συνιστά αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Περιορισμένα τα όρια της θεμιτής κριτικής των δικαστών. Μη συνδρομή δημοσίου ενδιαφέροντος διότι δεν προκύπτει από το περιεχόμενο της επίμαχης ερωτικής επιστολής παράνομη συμπεριφορά του δικαστικού λειτουργού. ΑΠΔΠΧ 41/2017, σελ. 574.
Κηρύσσεται αθώος λόγω συγγνωστής νομικής πλάνης ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράνομης ανακοίνωσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, αυτός, στο πλαίσιο δικαστικής αντιδικίας με τα αδέλφια του, προσκόμισε στους νομικούς συμβούλους του ιατρικές βεβαιώσεις αφορώσες την ψυχική υγεία του πολιτικώς ενάγοντος αδελφού του. ΤρΕφΠλημΑθ 6030/2015, σελ. 560.
Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου των εγκλήσεων στο διαδίκτυο δεν εξυπηρετεί την ανάγκη ενημερώσεως του κοινού, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού των δεδομένων αυτών ως απλών ή ευαίσθητων. Και αν ήθελε θεωρηθεί ότι υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον του κοινού να ενημερωθεί, θα μπορούσε να γίνει αναφορά στη φερόμενη ως παράνομη πράξη, χωρίς όμως να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο των εμπλεκομένων προσώπων και η εκατέρωθεν υποβολή μηνύσεων. ΑΠΔΠΧ 7/2017, σελ. 573.
Εξελίξεις στον τομέα της επιτήρησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών: από την Ασφάλεια στην Ελευθερία και τη διεύρυνση της προστατευόμενης επικοινωνίας. Άρθρο Γρ. Τσόλιας, σελ. 789.
Επιτρεπτή η διατήρηση και η πρόσβαση στα δεδομένα ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις αρμόδιες αρχές υπό προϋποθέσεις και κατόπιν προηγούμενης άδειας δικαστικής ή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. ΔΕΕ συνεκδ. υπόθ. C-203/15, C-698/15, απόφ. της 21.12.2016, σελ. 802.
Κηρύσσεται ανίσχυρη η Οδηγία 2006/24/ΕΚ για την υποχρεωτική διατήρηση των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών λόγω παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας. ΔΕΕ συνεκδ. υπόθ. C-293/12, C-594/12, απόφ. της 8.4.2014, σελ. 795.
Τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μπορούν να περιορισθούν αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, υπό τον όρο ότι δεν παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας. ΑΠ Ολ 1/2017 (Πολιτ.), σελ. 833.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βλ. και ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Η παραδοχή του πρωτόδικου βουλεύματος συνιστά κυρίως εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 4 και 6 Ν 3213/2003. Και αυτό διότι με αυτές θεσπίστηκε ιδιώνυμο αδίκημα, στο οποίο τυποποιήθηκε αυτοτελώς η συμπεριφορά του τρίτου, ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Τρίτος είναι οποιοσδήποτε δεν είναι ο υπόχρεος για την υποβολή και συνεπώς και ο/η σύζυγος που συνυπογράφει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης. ΣυμβΕφΘεσ 821/2016, σελ. 172.
ΔΗΜΕΥΣΗ Βλ. και ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Δέσμευση και δήμευση προϊόντων εγκληματικής δραστηριότητας στο Κυπριακό Δίκαιο. Μελ. Κ. Σατολιάς/Γ. Παυλίδης, σελ. 607.
Αναφορικά με το ζήτημα εάν η δήμευση των κατασχεθέντων προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας, για τον λόγο ότι η αξία της παρανόμως υλοτομηθείσας ξυλείας είναι πολύ μικρότερη της αξίας των κατασχεθέντων μηχανημάτων, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα οχήματα ως βιομηχανικά προϊόντα πάντοτε είναι ακριβότερα από τους φυσικούς πόρους και μάλιστα σε ακατέργαστη μορφή, όπως η ξυλεία. ΤρΠλημΞανθ 709/2015, σελ. 659.
ΔΗΜΟΣΙΟ Βλ. ΑΠΑΤΗ, ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) Βλ. και ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ
Καταχώριση στο διαδίκτυο κειμένου με δυσφημιστικά γεγονότα και ανακοίνωση από τηλεοράσεως δυσφημιστικών γεγονότων, αφού το διαδίκτυο και η τηλεόραση δεν αποτελούν τυπογραφία, ούτε θεωρούνται μηχανικά μέσα πολλαπλασιασμού χειρογράφων και δεν θεωρούνται «Τύπος» ή «έντυπο» δεν στοιχειοθετούν αδίκημα τελούμενο διά του Τύπου. ΑΠ 192/2017, σελ. 281.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ - Ποινικό δίκαιο και Ισότητα. Μελ. Χ. Χιόνη-Χότουμαν, σελ. 919.
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Βλ. και ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
Αντιφατικά και εσφαλμένα ερμηνεύει η προσβαλλόμενη απόφαση ότι καμιά ανησυχία δεν δημιουργήθηκε στους πολίτες, ούτε έλλειψη εμπιστοσύνης στο Κράτος από την ανακοίνωση της είδησης περί της ύπαρξης του αμύθητου ποσού των 600.000.000.000 δολαρίων και της διάθεσής του από τους κατηγορούμενους για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, με τον όρο, μεταξύ άλλων, της αλλαγής του Συντάγματος της Ελλάδος, η οποία, αντικειμενικώς κρινόμενη, δύναται να φέρει ανησυχία στους πολίτες. ΑΠ Ολ 2/2017, σελ. 929.
Τίθεται στο αρχείο η προκείμενη υπόθεση, δεδομένου ότι δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος του άρθρου 191 ΠΚ. Συγκεκριμένα, τα μεν ανακοινωθέντα γεγονότα είναι αληθή, το δε έτερο ανακοινωθέν περί της απελευθερωθείσης από τη σεισμική δόνηση ενεργείας και της εξομοίωσης της εκλυθείσης ενεργείας με αυτήν που απελευθερώνεται από δύο ατομικές βόμβες, αποτελεί έκφραση γνώμης και όχι είδηση (ανακοίνωση γεγονότος). ΠορισμΑναφΕισΕφΑθ της 1.8.2017, σελ. 978.
ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Συνιστά η πρόκληση θανάτου από την εκμετάλλευση σκάφους αναψυχής εκ του αποτελέσματος διακρινόμενη διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών και θανατηφόρο έκθεση; Μελ. Χ. Μυλωνόπουλος, σελ. 697.
ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Δεν γίνεται κατηγορία εναντίον του κατηγορουμένου για διατάραξη κοινής ειρήνης, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής του για συμμετοχή στην ομάδα που επιτέθηκε με χρήση εκρηκτικών βομβών στο Α.Τ. Εξαρχείων. ΣυμβΠλημΑθ 474/2015, σελ. 1214.
ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Ο Εισαγγελέας Εφετών δεν μπορεί να ζητήσει την αναίρεση του κατ' άρθρο 3 Ν 4022/2011 εκδιδομένου αμετακλήτως απαλλακτικού βουλεύματος. Το εισαγόμενο με την τελευταία αυτή διάταξη αμετάκλητο δεν ισχύει μόνο για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει δικαίωμα να ζητά την αναίρεση οποιουδήποτε βουλεύματος. ΣυμβΑΠ 1521/2016, σελ. 188.
Παρέχονται οδηγίες προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών κ.λπ. αναφορικά με την υποχρέωση περιοδικής υποβολής στοιχείων σχετικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής και εγκλημάτων διαφθοράς. ΕγκΕισΑΠ 1/2017, σελ. 206.
ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ Βλ. και ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ
Η διάταξη της προεδρεύουσας του δικαστηρίου για τον διορισμό της διερμηνέως εκτός του οικείου πίνακα εκδόθηκε αφού πρώτα δόθηκε ο λόγος στον εισαγγελέα και στον κατηγορούμενο που δεν αντέλεξε. ΑΠ 1098/2015, σελ. 193.
ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ
Νομολογιακές εξελίξεις για την αστυνομική παγίδευση. Μελ. Ι.-Α. Βουλέλη, σελ. 142.
Ακόμη κι αν το Εφετείο Κακουργημάτων, δικάζοντας σε πρώτο βαθμό, δεν έκανε όλα αυτά που μπορούσε προκειμένου να υποχρεώσει τη γραφολόγο να εμφανισθεί ενώπιόν του, αυτή ήταν μία πραγματογνώμονας και όχι μάρτυρας και η έκθεσή της δεν ήταν ούτε το μοναδικό ούτε το καθοριστικό στοιχείο για την καταδίκη του προσφεύγοντος. ΕΔΔΑ υπόθ. Κωνσταντινίδης κατά Ελλάδας, απόφ. της 6.10.2016 (παρατ. Α. Μαγριππή), σελ. 346.
ΔΙΚΑΙΟ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η έννοια του Δικαίου στον Δημόκριτο. Μελ. Χ. Δημόπουλος, σελ. 1161.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
Η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται, και χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου, κατά το άρθρο 5 παρ. 2 στοιχ. ε΄ Ν 2472/1997, όταν δηλαδή συντρέχει υπέρτερο έννομο συμφέρον του υπευθύνου της επεξεργασίας ή τρίτου. Ως τέτοιο έννομο συμφέρον νοείται και το δικαίωμα της πληροφορήσεως, τόσο του πληροφορείν όσο και του πληροφορείσθαι. ΑΠΔΠΧ 7/2017, σελ. 573.
ΔΙΚΑΣΤΕΣ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο διαχρονικός κίνδυνος της δικαστικής πλάνης. Μελ. Χρ. Παπουτσής, σελ. 385.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας και εσφαλμένης εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης το προσβαλλόμενο βούλευμα, διά του οποίου απορρίφθηκε η δήλωση αποχής μίας Εφέτη. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Εφετών κατά τρόπο ασαφή θεωρεί αόριστη την αναφορά από τη Δικαστή της σχέσης οικογενειακής φιλίας της με στενό συνεργάτη ενός εκ των κατηγορουμένων και την οικογένειά του. ΣυμβΑΠ 1680/2016, σελ. 960.
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Βλ. ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Η διαδικασία άρσης της κατάσχεσης και φύλαξης των κατασχεθέντων πραγμάτων εφαρμόζεται μεν κατά το στάδιο της προδικασίας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και μέχρις ότου περατωθεί η ανάκριση, πλην όμως οι οικείες διατάξεις εφαρμόζονται αναλογικώς και μετά το στάδιο της παραπομπής του κατηγορουμένου και ενώπιον του Εφετείου. ΣυμβΕφΑιγαίου 52/2016, σελ. 61.
Η αναστολή της ποινικής διαδικασίας συνάγεται ερμηνευτικά πως εμπίπτει στις δικαιοδοτικές εξουσίες του Συμβουλίου Εφετών, όταν αυτό επιλαμβάνεται κατόπιν προσφυγής του άρθρου 322 παρ. 3 ΚΠΔ, παρά την απουσία σχετικής ρητής δυνατότητας από τις περιοριστικά αναφερόμενες στην παραπάνω διάταξη εξουσίες του. ΔιατΕισΕφΑθ 370/2014, σελ. 334.
Η αρμοδιότητα του δικαστικού συμβουλίου προς έλεγχο της διάρκειας της προσωρινής κράτησης μετά την περάτωση της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο διατηρείται και μετά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης στο ακροατήριο, εκτεινόμενη έως την έκδοση οριστικής απόφασης, χωρίς η αρμοδιότητα αυτή να υπόκειται σε οποιονδήποτε περιορισμό εξαρτώμενο από τη χρονική διάρκεια της δίκης. ΣυμβΕφΠατρ 10/2017, σελ. 444.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Αναφυόμενα ζητήματα κατά την εφαρμογή της εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης - αιτημάτων έκδοσης και δικαστικής συνδρομής. Μελ. Π. Μπρακουμάτσος, σελ. 601.
ΔΟΛΟΣ
Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου περί μεταβολής της κατηγορίας σε βαριά μη σκοπούμενη σωματική βλάβη στερούνται βασιμότητας, αφού, ανεξαρτήτως του εάν ο κατηγορούμενος επιδίωκε τον θάνατο του παθόντος, ο παρ’ ολίγον θανάσιμος τραυματισμός του τελευταίου σαφώς προήλθε από κτύπημα του κατηγορουμένου, ο οποίος λόγω της εκγύμνασής του προέβλεψε ότι ρίχνοντας αυτόν στο τσιμέντο ήταν εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει τον θάνατό του. ΣυμβΠλημΣυρ 12/2016 (παρατ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς), σελ. 160.
Η ύπαρξη του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της πλαστογραφίας, δεν είναι αναγκαίο να αιτιολογείται ιδιαιτέρως, αφού το στοιχείο του δόλου ενυπάρχει στη θέληση παραγωγής των πραγματικών περιστατικών που συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος. ΑΠ 1371/2016, σελ. 421.
Δεν ήταν απαραίτητη η ιδιαίτερη αιτιολόγηση του δόλου του αναιρεσείοντος, αφού αυτός ενυπάρχει στη θέληση παραγωγής των περιστατικών, που συγκροτούν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της πορνογραφίας ανηλίκων και προκύπτει από τις ειδικότερες συνθήκες τέλεσής του. ΑΠ 1517/2016, σελ. 1210.
ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ Βλ. και ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET), ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΤΑΜΗΝΥΣΗ
Το ΕΔΔΑ πάγια δέχεται ότι τα όρια της αποδεκτής κριτικής ως προς έναν πολιτικό, στον οποίο γίνεται αναφορά με την ιδιότητα αυτή, είναι ευρύτερα από εκείνα έναντι ενός απλού ιδιώτη. Αντίθετα με τον δεύτερο, ο πρώτος εκτίθεται αναπόφευκτα και ενσυνείδητα σε έναν προσεκτικό έλεγχο των πράξεων και των χειρονομιών του, τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από το σύνολο των πολιτών. ΤρΠλημΛαρ 2676/2015, σελ. 157.
Εάν το δυσφημιστικό γεγονός συνιστά αξιόποινη πράξη, για την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη, είναι υποχρεωτική η αναστολή της δίκης για τη δυσφήμηση μέχρι να περατωθεί η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του φερόμενου ως δυσφημηθέντος. ΔιατΕισΕφΑθ 370/2014, σελ. 334.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θεώρησε εσφαλμένα ότι ο κατηγορούμενος δεν διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης κατά τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά εκείνο της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου, δεχόμενο ότι στις σχετικές περί Τύπου διατάξεις υπάγονται, εκτός των εφημερίδων και των περιοδικών, και οι ιστοσελίδες και τα blogs. ΑΠ 192/2017, σελ. 281.
Η ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας. Μελ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς, σελ. 369.
Γίνεται δεκτή η κρινόμενη προσφυγή κατά της διάταξης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με την οποία απορρίφθηκε η έγκληση της εγκαλούσας δικηγόρου για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Συγκεκριμένα, η προσφεύγουσα παρείχε τις υπηρεσίες της στην εταιρία για εννέα έτη συνεχώς, χωρίς ποτέ να έχει διατυπωθεί σε βάρος της οποιαδήποτε παρατήρηση, μομφή ή σύσταση. ΔιατΕισΕφΑθ 41/2016, σελ. 679.
Κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από συκοφαντική σε απλή δυσφήμηση, παύει υφ’ όρον η ποινική δίωξη ως προς την τελευταία κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 1 Ν 4411/2016. ΤρΠλημΣυρ 128/2017, σελ. 784.
Στην περίπτωση της συκοφαντικής δυσφήμησης της ανώνυμης εταιρίας δεν εφαρμόζεται η διάταξη της πρώτης παραγράφου του άρθρου 367 ΠΚ και κατ’ ακολουθία δεν αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης αυτής έστω και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο αυτή. ΔιατΕισΕφΑθ 152/2016, σελ. 1088.
Τα περιστατικά που συνιστούν την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου από κοινού και κατά συρροή σαφώς στρέφονται σε βάρος καθενός εγκαλουμένου αστυνομικού, εξαιτίας αλλά και κατά την εκτέλεση των γενικών υπηρεσιακών τους καθηκόντων και όχι εξ αφορμής ή σχετικά με τα καθήκοντα αυτά. ΑΠ 116/2017, σελ. 1231.
ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑ
Όταν η υπόθεση εκδικάζεται μετά από παραπομπή, εισάγεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου και το παρακολουθηματικού χαρακτήρα ζήτημα της αποδόσης ή κατάπτωσης της εγγύησης που αφορά αυτές τις πράξεις. ΣυμβΠλημΡοδοπ 188/2017, σελ. 1240.
ΕΓΚΛΗΜΑ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η προβληματική των άγραφων στοιχείων της αντικειμενικής υπόστασης. Μελ. Γ. Μπουρμάς, σελ. 251.
ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Η παραδοχή του πρωτόδικου βουλεύματος συνιστά εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του άρθρου 98 ΠΚ, σε συνδυασμό με τις σχετικές διατάξεις των άρθρων 4 και 6 Ν 3213/2003, αφού ο χαρακτηρισμός του κατ’ εξακολούθηση εγκλήματος ως κακουργήματος με βάση το άθροισμα του αντικειμένου του συνόλου των μερικότερων πράξεων προϋποθέτει την ύπαρξη κακουργηματικής μορφής του εγκλήματος πριν την τέλεση του συνόλου των μερικότερων πράξεων. ΣυμβΕφΘεσ 821/2016, σελ. 172.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κηρύσσονται αθώοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Συγκεκριμένα, δεν αποδείχθηκε ότι αυτοί, κατά τον προ της συλλήψεώς τους χρόνο, είχαν ενταχθεί ως μέλη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, μαζί με άλλα άγνωστα άτομα, με διακριτούς ρόλους, ούτε ότι εισήγαγαν από την Αλβανία στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες κάνναβης, τις οποίες αποθήκευαν σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική και στη συνέχεια τις μετέφεραν σε χώρες της ΕΕ επιδιώκοντας οικονομικό όφελος. ΤρΕφΚακΑθ 3274/2015, σελ. 543.
ΕΓΚΛΗΣΗ Βλ. και ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΜΗΝΥΣΗ
Η «αίτηση» του άρθρου 149 του ΒΔ της 31.12.1957/ 20.1.1958 επέχει την έννοια της «αίτησης» του άρθρου 41 του ΚΠΔ και διαφέρει της έγκλησης κατά το ότι έχει διοικητικό χαρακτήρα. ΓνωμΕισΑΠ 6/2016, σελ. 82.
Έτσι όπως έκρινε το δικαστήριο της ουσίας και έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής μόνο για το κατ’ έγκληση διωκόμενο έγκλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και όχι για τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα, ορθώς ερμήνευσε τον νόμο και δεν παραβίασε τις σχετικές διατάξεις. ΑΠ 1198/2016, σελ. 854.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο με το να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων, λόγω μη καταβολής του σχετικού παραβόλου κατά την υποβολή των οικείων εγκλήσεων αναφορικά με το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος αστυνομικών, εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τη διάταξη του άρθρου 46 παρ. 2 εδ. στ΄ ΚΠΔ. ΑΠ 116/2017, σελ. 1231.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ Βλ. και ΑΝΑΙΡΕΣΗ
Παρέχονται οδηγίες προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών κ.λπ. αναφορικά με την υποχρέωση περιοδικής υποβολής στοιχείων σχετικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής και εγκλημάτων διαφθοράς. ΕγκΕισΑΠ 1/2017, σελ. 206.
Γνωστοποιήσεις σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης, επίδοσης κλητηρίου θεσπίσματος – έκδοσης παραπεμπτικού βουλεύματος και καταδικαστικής ή αθωωτικής αποφάσεως. Ενημερωτικό σημείωμα Α. Καραμόσχογλου, σελ. 199.
Γίνεται δεκτή η δήλωση αποχής του αιτούντος Αντεισαγγελέα ΑΠ από την εκδίκαση συγκεκριμένης υπόθεσης, στην οποία η θυγατέρα του δικηγόρος εκπροσωπούσε τους πολιτικώς ενάγοντες σε όλη την προδικασία. ΣυμβΑΠ 182/2016, σελ. 317.
Η διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών, η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 48 ΚΠΔ σε προσφυγή κατά της διατάξεως του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, που απέρριψε την έγκληση, δεν φέρει τον χαρακτήρα βουλεύματος ή αποφάσεως. ΣυμβΑΠ 251/2016, σελ. 316.
Υπενθυμίζεται στους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας η υποχρέωση τήρησης των εγκυκλίων των σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος. ΕγκΕισΑΠ 3/2017, σελ. 459.
Το παρεπόμενο αίτημα των αιτούντων να λάβουν γνώση της εισαγγελικής πρότασης πρέπει να απορριφθεί ως νομικά αβάσιμο, καθότι το άρθρο 308 παρ. 2 ΚΠΔ έχει ως σημείο αναφοράς μόνο την ουσιαστική περάτωση της κύριας ανάκρισης και της προανάκρισης και δεν εφαρμόζεται επί υποβληθέντος αιτήματος περί κήρυξης άκυρης πράξης της προδικασίας κατ’ άρθρο 176 ΚΠΔ. ΣυμβΠλημΑθ 231/2017, σελ. 969.
ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΑ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ποινικές διατάξεις που παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα εκδιδόμενων γυναικών και τα «κοινωνικά γεγονότα». Μελ. Δ. Σορβατζιώτη, σελ. 113.
ΕΚΔΟΣΗ
Ο εκκαλών ισχυρίστηκε ότι το ένταλμα σύλληψης δεν πληροί τις προϋποθέσεις, γιατί τα έγγραφα απεστάλησαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έκδοσή του από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, ονομασία που δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Τα έγγραφα αναγνώρισης όμως προέρχονται, όπως εκεί αναγράφεται, από την ΠΓΔΜ. ΣυμβΑΠ 1066/2015, σελ. 58.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που γνωμοδότησε υπέρ της εκδόσεως του εκκαλούντος-συλληφθέντος στις δικαστικές αρχές του Βελγίου, έσφαλε, δεδομένου ότι το οικείο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης πάσχει κατά τα στοιχεία της εσωτερικής νομιμότητάς του. ΣυμβΑΠ 1665/2016, σελ. 310.
Οι επικαλούμενοι από τον εκζητούμενο ειδικότεροι λόγοι στην κρινόμενη έφεσή του ότι «έχει καταδικασθεί ερήμην στη Σερβία και άδικα γιατί δεν έχει κάνει την πράξη αυτή, ότι δεν ήταν καν παρών και δεν υπήρχε δίκαιη δίκη και ότι η καταδίκη του έγινε για πολιτικούς λόγους» προβάλλονται εντελώς αόριστα και πρέπει να απορριφθούν. Πέραν τούτων το δικαστήριο της εκδόσεως, προκειμένου να εκτίσει ο εκζητούμενος την επιβληθείσα ποινή στο αιτούν κράτος, δεν δικαιούται να ερευνήσει την ουσιαστική ή μη βασιμότητα της αποδοθείσας κατηγορίας. ΣυμβΑΠ 141/2016, σελ. 438.
Αναφυόμενα ζητήματα κατά την εφαρμογή της εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης - αιτημάτων έκδοσης και δικαστικής συνδρομής. Μελ. Π. Μπρακουμάτσος, σελ. 601.
ΕΚΘΕΣΗ
Συνιστά η πρόκληση θανάτου από την εκμετάλλευση σκάφους αναψυχής εκ του αποτελέσματος διακρινόμενη διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών και θανατηφόρο έκθεση; Μελ. Χ. Μυλωνόπουλος, σελ. 697.
ΕΚΡΗΞΗ - ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΥΛΕΣ
Δεν γίνεται κατηγορία εναντίον του κατηγορουμένου για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης από κοινού και της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών βομβών από κοινού, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής του για συμμετοχή στην ομάδα που επιτέθηκε με χρήση εκρηκτικών βομβών (μολότωφ) στο Α.Τ. Εξαρχείων. ΣυμβΠλημΑθ 474/2015, σελ. 1214.
ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ
Ποινικά και ποινικοδικονομικά ζητήματα από την πρόσφατη νομολογία (ΜΕΡΟΣ Γ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης/Χ. Σατλάνης, σελ. 22.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνδρομή όρων χορήγησης του ελαφρυντικού του άρθρου 84 παρ. 2ε΄ ΠΚ και υπό σχετικά μακρόχρονο καθεστώς κράτησης, στις εξαιρετικές και διακριτές εκείνες περιπτώσεις όπου η στάση και συμπεριφορά του υπαιτίου υπερβαίνει κατά πολύ τη συνήθη στάση και συμπεριφορά συμμόρφωσης του μέσου κρατουμένου. ΑΠ 909/2016 (παρατ. Κ. Βαθιώτης), σελ. 768.
Απορρίπτονται οι λόγοι αναίρεσης εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Δ΄ ΚΠΔ, περί απόρριψης αφενός του αυτοτελούς ισχυρισμού της κατηγορουμένης για χορήγηση ελαφρυντικών, αφετέρου του αιτήματός της για αναστολή εκτέλεσης της ποινής. ΑΠ 1583/2016, σελ. 1242.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ Βλ. και ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ
Μέσα στο πλαίσιο μιας δίκης για δυσφήμηση ή εξύβριση, το ΕΔΔΑ οφείλει να ελέγξει αν οι εθνικές αρχές τήρησαν μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ, αφενός της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης, και, αφετέρου εκείνης του δικαιώματος της υπόληψης των θιγέντων ατόμων. ΤρΠλημΛαρ 2676/2015, σελ. 157.
Η ποινική καταδίκη πρώην δημάρχου έχοντος κατ’ ουσία ασκήσει πολιτική κριτική δεν είναι αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία. ΕΔΔΑ υπόθ. Αθανάσιος Μακρής κατά Ελλάδος, απόφ. της 9.3.2017, σελ. 481.
Παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης δύο δημοσιογράφων καταδικασθέντων σε αποζημίωση επειδή είχαν χαρακτηρίσει μια ηθοποιό «παγκοίνως άγνωστη». ΕΔΔΑ υπόθ. Καψής και Δανίκας κατά Ελλάδος, απόφ. της 19.1.2017, σελ. 479.
Τα εθνικά δικαστήρια απέτυχαν να βρουν τη δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία έκφρασης του εκδότη και στο δικαίωμα του βουλευτή για προστασία της υπόληψής του στην περίπτωση του ασκούντος κριτική για την ομοφοβική του συμπεριφορά. ΕΔΔΑ υπόθ. Mladina D.D. Lubliana κατά Σλοβενίας, απόφ. της 17.4.2014, σελ. 479.
ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Βλ. και ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ
Παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι για εμπορία ανθρώπων υπό τη μορφή της πρόσληψης για εκμετάλλευση της επαιτείας τους, στρεφόμενη κατά ανηλίκων, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα. Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι τοποθετούσαν τα εν λόγω πρόσωπα σε συγκεκριμένα σημεία καταστήματος, φρόντιζαν δε αυτά να είναι παραμελημένα και ταλαιπωρημένα, προκαλώντας με την εμφάνισή τους τον οίκτο των διερχόμενων πολιτών ώστε να τους δίνουν χρήματα. ΣυμβΠλημΠατρ 253/2016, σελ. 433.
Οι παραδοσιακές και οι σύγχρονες μορφές δουλείας και ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Μελ. Γ. Βούλγαρης, σελ. 1026.
Ο πρώτος κατηγορούμενος παραπέμπεται να δικαστεί για εμπορία ανθρώπων, δεδομένου ότι διατηρούσε πτηνοτροφική μονάδα στην οποία, αφού προσέλκυσε με ψεύτικες υποσχέσεις εννέα (9) Ρουμάνους εργάτες, τους απασχολούσε υπό συνθήκες που μαρτυρούσαν εκμετάλλευση εργασίας οιονεί δουλοπαροίκων. ΣυμβΕφΠατρ 223/2016, σελ. 1225.
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ Βλ. και ΑΠΑΤΗ
Δεν ήταν εφαρμοστέα η διάταξη του άρθρου 406Α παρ. 1 ΠΚ, αφού η καταβολή από τον αναιρεσείοντα του επικαλούμενου χρηματικού ποσού δεν έγινε με δική του θέληση για τη μερική αποκατάσταση της ζημίας της Τράπεζας από την τέλεση της απάτης και ως ένδειξη ψυχοβουλητικής μεταστροφής και μεταβολής της εγκληματικής στάσης αυτού, αλλά αφού είχε προηγηθεί καταγγελία και σχετική έρευνα για την υπόθεση. ΑΠ 850/2015, σελ. 150.
Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 406Α ΠΚ, είναι θεμιτό να άσκησε επιρροή στην αλλαγή της στάσης του δράστη και ο φόβος του για εμπλοκή του σε ποινική δίκη. Πρέπει όμως η αλλαγή γνώμης να έγινε από τον ίδιο τον υπαίτιο και να μην εξαναγκάσθηκε αυτός από άλλον. Σε κάθε περίπτωση η απόδοση πρέπει να είναι αποτέλεσμα της επιλογής του υπαιτίου και δεν ενδιαφέρει αν η επιλογή του υπήρξε το αποτέλεσμα ηθικής ή ωφελιμιστικής στάθμισης αυτού. ΣυμβΕφΠατρ 24/2016, σελ. 555.
ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ
Η διά παραλείψεως τέλεση του εμπρησμού από αμέλεια από τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μελ. Α. Γκουρμπάτσης, σελ. 259.
ΕΝΟΡΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Βλ. ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Απορρίπτεται η κρινόμενη αίτηση επανάληψης της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που επικαλείται ο αιτών δεν συνιστούν νέα γεγονότα ή νέες αποδείξεις, αφού αφενός αφορούν σε άλλες υποθέσεις λαθρεμπορίας και όχι σε εκείνες για τις οποίες καταδικάσθηκε, δεν επιδρούν δε κατά κάποιο τρόπο στην απόδειξη μη τελέσεως των τελευταίων και έτσι δεν καθιστούν φανερό και όχι απλώς πιθανό ότι ο καταδικασμένος αιτών είναι αθώος, αφετέρου με την επίκλησή τους επιδιώκεται απαραδέκτως ο νομικός και ουσιαστικός επανέλεγχος της υποθέσεως. ΣυμβΑΠ 123/2016, σελ. 564.
ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Επεκτείνεται το αναιρετικό αποτέλεσμα της παρούσας αποφάσεως και στους συγκατηγορουμένους των αναιρεσειόντων, δεδομένου ότι οι λόγοι αναιρέσεως που έγιναν δεκτοί δεν αφορούν αποκλειστικά στο πρόσωπο αυτών. ΑΠ 1164/2016, σελ. 766.
ΕΠΙΔΟΣΗ Βλ. και ΕΦΕΣΗ
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε έφεση του αναιρεσείοντος ως εκπρόθεσμη. Ειδικότερα, η απόφαση δεν αιτιολογεί και δεν εξηγεί γιατί η επίμαχη εξουσιοδότηση έπρεπε, για να είναι έγκυρος ο διορισμός του αντικλήτου, να περιέχει και ειδική εντολή - εξουσία διορισμού αντικλήτου. ΑΠ 956/2015, σελ. 59.
Η οικεία αιτιολογία δεν είναι ειδική και εμπεριστατωμένη, αφού η επίδοση έγινε με θυροκόλληση, χωρίς να αναγράφεται στο αποδεικτικό επίδοσης η διεύθυνση της κατοικίας του μάρτυρα, αλλά και χωρίς να σημειώνεται στην έκθεση επίδοσης η υπογραφή αυτού. ΑΠ 221/2017, σελ. 666.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ
H εξέλιξη της έννοιας της επικινδυνότητας στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μελ. Μ. Σκανδάμης, σελ. 516.
ΕΠΙΤΑΓΗ
Ειδικότεροι προβληματισμοί για το έγκλημα της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής (με αφορμή την ΑΠ 401/2015 ΠοινΔικ 2016, 412). Μελ. Γ. Μπουρμάς, σελ. 1185.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ορισμένης αξιόποινης πράξης του Ν 4443/2016 ή συναφούς αξιόποινης πράξης που διώκεται αυτεπαγγέλτως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεούται να υποβάλει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών σχετική μηνυτήρια αναφορά. ΓνωμΕισΑΠ 1/2017, σελ. 331.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ Βλ. ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΕΣ
Στις διατάξεις των άρθρων 253 επ. ΚΠΔ όχι απλώς δεν γίνεται ρητή μνεία περί υποχρεώσεως των διεξαγόντων την ανάκριση ή των ανακριτικών υπαλλήλων να γνωστοποιούν στον θιγόμενο τη μέλλουσα να διεξαχθεί έρευνα στην οικία του, αλλά αντιθέτως η περιγραφόμενη σε αυτές διαδικασία ουδόλως εναρμονίζεται με τέτοιου είδους υποχρέωση. ΣυμβΠλημΤρικ 301/2017, σελ. 671.
ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ
Η ποινική ευθύνη προέδρου διοικητικού συμβουλίου εισηγμένης ανώνυμης εταιρίας για τη μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Μελ. Δ. Αυγητίδης, σελ. 105.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΕΣΔΑ)
Το τεκμήριο αθωότητας υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ. Μελ. Γ. Παπαδημητράκης, σελ. 134.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, που γνωμοδότησε υπέρ της εκδόσεως του εκκαλούντος-συλληφθέντος στις δικαστικές αρχές του Βελγίου, έσφαλε, δεδομένου ότι το οικείο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης πάσχει κατά τα στοιχεία της εσωτερικής νομιμότητάς του, ήτοι της ταυτότητας του διωκόμενου με αυτό προσώπου. ΣυμβΑΠ 1665/2016, σελ. 310.
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και βία μεταξύ των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Μελ. Γ. Χατζηθεοδώρου, σελ. 397.
Αναφυόμενα ζητήματα κατά την εφαρμογή της εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης - αιτημάτων έκδοσης και δικαστικής συνδρομής. Μελ. Π. Μπρακουμάτσος, σελ. 601.
Η ρύθμιση της παρ. 11 του άρθρου 43 Ν 4489/2017 αφορά και όσους κρατουμένους μεταφέρονται σε ελληνικά καταστήματα κράτησης από την αλλοδαπή, οι οποίοι κατ’ εφαρμογή ΕΕΣ αλλοδαπής δικαστικής αρχής συλλαμβάνονται και κρατούνται απευθείας σε ελληνικό κατάστημα κράτησης και με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών γίνεται δεκτή αίτησή τους και αποφασίζεται η έκτιση της ποινής της αλλοδαπής αρχής στην ημεδαπή, αφού πρόκειται για παρεμφερείς κατηγορίες καταδίκων. ΓνωμΕισΑΠ 5/2017, σελ. 1087.
ΕΦΕΣΗ Βλ. και ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ, ΕΚΔΟΣΗ, ΕΠΙΔΟΣΗ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΘΕΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ
Βούλευμα με το οποίο απορρίπτεται αίτηση περί κατ’ οίκον έκτισης ποινής φυλάκισης δεν υπόκειται σε έφεση, διότι δεν υφίσταται κάποια διάταξη που να συγχωρεί το ένδικο μέσο της έφεσης κατά τέτοιου βουλεύματος. Η αδυναμία δε προσβολής με έφεση αφορά τον καταδικασθέντα και όχι τον Εισαγγελέα Εφετών. ΣυμβΕφΘεσ 776/2014, σελ. 73.
Με την κρινόμενη έφεση ασκείται ένδικο μέσο από πρόσωπο στο οποίο ο νόμος δεν χορηγεί ρητώς το σχετικό δικαίωμα και προσβάλλεται βούλευμα μη δεκτικό εφέσεως, δεδομένου ότι δεν χορηγείται ρητώς δικαίωμα άσκησης έφεσης στον υπερήλικο κατάδικο του οποίου απορρίφθηκε η αίτηση για την κατ’ οίκον έκτιση ποινής. ΣυμβΕφΘρακ 320/2016, σελ. 74.
Επιτρέπεται η άσκηση έφεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο απορρίπτεται αίτηση καταδίκου περί έκτισης της ποινής του ή του υπολοίπου αυτής στην κατοικία του. ΣυμβΕφΕυβοίας 9/2017, σελ. 328.
Απορρίπτεται η κρινόμενη έφεση ως κατ’ ουσία αβάσιμη, δεδομένου ότι συντρέχουν όλες οι απαιτούμενες για την έκδοση του εκκαλούντος θετικές προϋποθέσεις και ελλείπουν οι αρνητικές. Ως εκ τούτου το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο με την εκκαλούμενη απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της εκδόσεως του εκκαλούντος, δεν έσφαλε. ΣυμβΑΠ 141/2016, σελ. 438.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Β΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 408.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Γ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 530.
Απαράδεκτο της εφέσεως και απουσία εκκαλούντος - Σύμπλεξη απαραδέκτου και ανυποστήρικτου. Τι επιτέλους προηγείται; (Με αφορμή την ΑΠ 582/2016). Μελ. Ν. Βασιλειάδης, σελ. 614.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Δ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 625.
Αν το δικαστήριο, καίτοι συντρέχει λόγος για απόρριψη της εφέσεως ως ανυποστήρικτης, απορρίψει αυτήν ως απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης ασκήσεως υποπίπτει σε αρνητική υπέρβαση εξουσίας. ΑΠ 582/2016, σελ. 670.
Η επίδοση της εκκαλούμενης απόφασης που εκδόθηκε ερήμην του αναιρεσείοντος είναι άκυρη, η δε σχετική ακυρότητα δεν καλύφθηκε, αφού προβλήθηκε με ειδικό λόγο έφεσης και υποστηρίχτηκε κατά την εφετειακή δίκη. Συνεπώς, η επίμαχη επίδοση θεωρείται σαν να μην έγινε και δεν επέφερε την έναρξη της δεκαήμερης προθεσμίας για άσκηση έφεσης. ΑΠ 221/2017, σελ. 666.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Ε΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 746.
Αναιρείται λόγω απόλυτης ακυρότητας και αρνητικής υπέρβασης εξουσίας η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες οι εφέσεις των αναιρεσειόντων. Εν προκειμένω, προέκυψε ότι το στοιχείο του ΑΦΜ υπήρχε καταχωρημένο σε άλλο έγγραφο της δικογραφίας επί της οποίας εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση, με αποτέλεσμα να καλύπτεται η εν λόγω έλλειψη. ΑΠ 1764/2016, σελ. 853.
Η έφεση της εκκαλούσας είναι απαράδεκτη, κατά μεν το σκέλος της που πλήττει το προσβαλλόμενο βούλευμα για την εσφαλμένη παραπομπή της για την πλημμεληματική πράξη της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης, επειδή δεν υπόκειται σε έφεση από τον κατηγορούμενο το βούλευμα κατά τη διάταξή του αυτή, κατά τα λοιπά δε, επειδή ο λόγος περί εσφαλμένης εκτίμησης των πραγματικών στοιχείων της υποθέσεως είναι απαράδεκτος. ΣυμβΕφΑθ 1053/2015, σελ. 962.
ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ Βλ. και ΔΟΛΟΣ
Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για την πράξη της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Ειδικότερα, οι αναφορές στην προσβαλλόμενη απόφαση για τον τρόπο και τα μέσα, με τα οποία ο αναιρεσείων προκάλεσε στον φυσικό αυτουργό την απόφαση να τελέσει την πράξη είναι επαρκείς, καθόσον δεν απαιτείται για την πληρότητα της αιτιολογίας της απόφασης να εξειδικεύονται περαιτέρω σε τι συνίσταται η πειθώ, οι παραινέσεις, η προτροπή και η φορτικότητα. ΑΠ 1371/2016, σελ. 421.
Ορθή και αιτιολογημένη παραπομπή του κατηγορουμένου για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Συγκεκριμένα, αυτός με τηλεφωνική παρέμβαση είχε σκοπό να επηρεάσει τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου μιας Σχολής να παραβούν τα καθήκοντά τους ως προς το είδος της ποινής που σκόπευαν να επιβάλουν στους ελεγχόμενους σπουδαστές. ΣυμβΑΠ 1259/2016, σελ. 939.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Επιτρεπτή η διατήρηση και η πρόσβαση στα δεδομένα ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις αρμόδιες αρχές υπό προϋποθέσεις και κατόπιν προηγούμενης άδειας δικαστικής ή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής. ΔΕΕ συνεκδ. υπόθ. C-203/15, C-698/15, απόφ. της 21.12.2016, σελ. 802.
Κηρύσσεται ανίσχυρη η Οδηγία 2006/24/ΕΚ για την υποχρεωτική διατήρηση των δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών λόγω παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας. ΔΕΕ συνεκδ. υπόθ. C-293/12, C-594/12, απόφ. της 8.4.2014, σελ. 795.
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ
Οι Επικουρικοί Ιατροδικαστές δύνανται ως ειδικοί στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής να εκτελούν ιατροδικαστικές πράξεις, που άλλωστε αποτελούν και την αποστολή τους μετά τη λήψη συγκεκριμένης ειδικότητας. ΓνωμΕισΑΠ 3/2017, σελ. 862.
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ
Η απόρριψη του αιτήματος του προσφεύγοντος να μπορέσει να παρασταθεί στην κηδεία της μητέρας του δεν ήταν δικαιολογημένη και κατά συνέπεια δεν ήταν «αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία». ΕΔΔΑ υπόθ. Kanalas κατά Ρουμανίας, απόφ. της 6.12.2016, σελ. 1249.
Η χρησιμοποίηση από τον Ανακριτή προσωπικών τηλεφωνικών δεδομένων δεν παραβιάζει το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ. ΕΔΔΑ υπόθ. Figueiredo Texeira κατά Ανδόρρας, απόφ. της 8.11.2016, σελ. 1249.
ΙΣΟΤΗΤΑ
Το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ - Ποινικό δίκαιο και Ισότητα. Μελ. Χ. Χιόνη-Χότουμαν, σελ. 919.
ΚΑΘΕΙΡΞΗ Βλ. και ΠΟΙΝΗ
Μετατρέπεται σε χρηματική η ποινή φυλακίσεως μέχρι πέντε ετών, ενώ δεν μετατρέπεται σε χρηματική η ποινή καθείρξεως πέντε ετών. ΑΠ 1586/2016, σελ. 72.
Υπόκειται σε μετατροπή και η ποινή κάθειρξης πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή κάθειρξης, όταν η ποινή βάση αυτής είναι ποινή κάθειρξης πέντε ετών. ΑΠ 130/2017, σελ. 327.
ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ Βλ. και ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Προϋπόθεση εισαγωγής της υπόθεσης στο Συμβούλιο Εφετών είναι ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή αναφορικά με το κακούργημα που υπάγεται στην ειδική αυτή διαδικασία για έναν τουλάχιστον κατηγορούμενο. Με άλλες λέξεις, η αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εφετών προϋποθέτει την παραπομπή στο Τριμελές ή Μονομελές Εφετείο με απευθείας κλήση έστω και ενός από τους περισσότερους κατηγορουμένους για κάποιο από τα σχετικά εγκλήματα. ΣυμβΕφΑθ 1409/2016, σελ. 569.
ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας ο αναιρεσείων καταδικάσθηκε για καταδολίευση δανειστών. Παντελώς αναιτιολόγητη είναι η προσβαλλομένη ως προς το αν τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα ήταν τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία του αναιρεσείοντος ή, σε κάθε περίπτωση, αν τα εναπομείναντα, μετά τη γενόμενη απαλλοτρίωση περιουσιακά του στοιχεία, δεν επαρκούσαν για την ολοσχερή ικανοποίηση της απαιτήσεως της εγκαλούσας Τράπεζας. ΑΠ 883/2017, σελ. 1067.
ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ Βλ. και ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ
Η προβληματική των άγραφων στοιχείων της αντικειμενικής υπόστασης. Μελ. Γ. Μπουρμάς, σελ. 251.
ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι παραδοσιακές και οι σύγχρονες μορφές δουλείας και ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Μελ. Γ. Βούλγαρης, σελ. 1026.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και βία μεταξύ των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Μελ. Γ. Χατζηθεοδώρου, σελ. 397.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ Βλ. και ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΜΕΣΕΓΓΥΗΣΗ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Όταν η υπόθεση εκκρεμεί, συνεπεία ασκήσεως εφέσεως, ενώπιον του Εφετείου, αρμόδιο για την αλλαγή του μεσεγγυούχου κατασχεθέντων πραγμάτων είναι το Συμβούλιο Εφετών. Στην περίπτωση της αλλαγής του μεσεγγυούχου η κατάσχεση δεν αίρεται, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται. ΣυμβΕφΑιγαίου 52/2016, σελ. 61.
Διατάσσεται η άρση της κατάσχεσης επί του αυτοκινήτου και η απόδοση αυτού στον αιτούντα ως ιδιοκτήτη του. Επειδή δε από τη δικογραφία δεν προκύπτει ότι το εν λόγω όχημα έχει παραχωρηθεί κατά χρήση ή ότι έχει εκποιηθεί από τον ΟΔΔΥ ΑΕ, παρέλκει η εξέταση του επικουρικού αιτήματος που διατυπώνεται στην κρινόμενη αίτηση υπό την υποθετική περίπτωση της εκποιήσεως αυτού. ΣυμβΕφΑθ 166/2016, σελ. 440.
Σύμφωνα με το άρθρο 177 παρ. 11 Ν 2960/2001, οι διατάξεις των παρ. 1-10 του ίδιου άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως και επί κατασχέσεως μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται ως μεταφορικά μέσα ναρκωτικών ουσιών ή λαθρομεταναστών. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αν κατά την κρίση του δεν συντρέχει περίπτωση δήμευσης των κατασχεθέντων, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη μπορεί να διατάξει με αμετάκλητη απόφασή του την άρση της κατάσχεσης και την απόδοση στον ιδιοκτήτη. ΣυμβΠλημΠατρ 77/2016, σελ. 571.
Απορρίπτεται η αίτηση περί άρσης της επιβληθείσας κατάσχεσης σε αυτοκίνητο κυριότητας της αιτούσας εταιρίας, μέσω του οποίου είχε διαπραχθεί το αδίκημα της μεταφοράς λαθρομεταναστών. Η εν λόγω αίτηση τυγχάνει απαράδεκτη, διότι δεν προσαρτήθηκε σε αυτήν η προβλεπόμενη ειδική έγγραφη εντολή του νόμιμου εκπροσώπου της αιτούσας εταιρίας προς τον ασκήσαντα για λογαριασμό αυτής δικηγόρο ως αντιπρόσωπό της. ΣυμβΠλημΠατρ 242/2016, σελ. 1081.
ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ν 3028/2002) και η σχέση της με την προστασία της δημόσιας περιουσίας (Ν 1608/1950). Μελ. Χ. Φλώρος-Μουγιάντσης, σελ. 1051.
ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Από τη συνεκτίμηση των τριών αιτήσεων του κατηγορουμένου, συνάγεται ότι η άσκηση μέσω αυτών του δικαιώματός του να ζητήσει την κήρυξη ακυροτήτων της προδικασίας συνιστά καταχρηστική άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην παροχή δικαστικής προστασίας. ΣυμβΠλημΤρικ 301/2017, σελ. 671.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η εισαγωγή της υποθέσεως για θεώρηση στο Συμβούλιο Εφετών επιτρέπεται μόνον όταν ο κατηγορούμενος παραπέμπεται με το πρωτοβάθμιο βούλευμα για κακούργημα και το βούλευμα αυτό δεν έχει προσβληθεί με έφεση από τους διαδίκους ή τον Εισαγγελέα Εφετών μέσα στις νόμιμες προθεσμίες. Διότι αν το βούλευμα προσβλήθηκε με έφεση μέσα στην τασσόμενη από το άρθρο 473 παρ. 1 ΚΠΔ προθεσμία, τότε η υπόθεση έχει αχθεί πλέον ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο και θα αποφασίσει επί της ουσίας της κατηγορίας και θα διορθώσει τα όποια σφάλματα αυτής. Αν όμως η ασκηθείσα έφεση απορριφθεί ως απαράδεκτη, δεν κωλύεται η θεώρηση. ΣυμβΕφΑθ 1053/2015, σελ. 962.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ Βλ. και ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ
Αναιρείται η προσβαλλόμενη απόφαση, αφού το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα διακοπής χωρίς την απαιτούμενη αιτιολογία, αγνοώντας και παραβιάζοντας περαιτέρω το δικαίωμα υπερασπίσεως του κατηγορουμένου με συνήγορο της επιλογής του. ΑΠ 1076/2015, σελ. 57.
Δεν δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα λόγω παραβίασης των διατάξεων που καθορίζουν την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, στην περίπτωση που ο τελευταίος, αν και δεν κλητεύθηκε νομίμως ή και καθόλου πριν από σαράντα οκτώ ώρες για παροχή εξηγήσεων είχε τη δυνατότητα να προβάλει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. ΣυμβΠλημΝαυπλ 110/2016, σελ. 70.
ΚΛΗΣΗ
Απορρίπτεται ο προβληθείς αυτοτελής ισχυρισμός για (εν μέρει) ακυρότητα της κλήσης του κατηγορουμένου, δεδομένου ότι η μη εύστοχη χρήση εκφράσεων που παραπέμπουν σε «νόθευση» εγγράφου δεν σημαίνει ανεπίτρεπτη εναλλαγή των δύο μορφών τέλεσης της πλαστογραφίας και δεν αναιρεί τον ακριβή καθορισμό της αξιόποινης πράξης που αποδίδεται στον κατηγορούμενο. ΤρΕφΚακΘεσ 1740/2016, σελ. 1059.
ΚΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΠΙΣΜΑ Βλ. και ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Απώτατο χρονικό διαδικαστικό σημείο που μπορεί ο κατηγορούμενος να προβάλει την ακυρότητα του κλητηρίου θεσπίσματος είναι η έναρξη της πρωτοβαθμίου δίκης, η οποία συμπίπτει με την απαγγελία της κατηγορίας, και όχι οπωσδήποτε με την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, που γίνεται με την έναρξη εξετάσεως στο ακροατήριο οιουδήποτε αποδεικτικού μέσου. ΜΠλημΠατρ 4948/2016, σελ. 197.
Η επισύναψη του πίνακα χρεών κατά την επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος είναι απαραίτητη προκειμένου να μην δημιουργείται σύγχυση και ασάφεια ως προς την κατηγορία και να μπορεί με ευχέρεια ο κατηγορούμενος να ασκήσει τα υπερασπιστικά του καθήκοντα. ΤρΠλημΑθ 33773/2016, σελ. 1220.
ΚΛΟΠΗ Βλ. και ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Η ποινική προστασία κατά της κλοπής αφορά και στις περιπτώσεις που δεν συμπίπτουν τα υποκείμενα του κυρίου και του κατόχου. Ιδίως στις περιπτώσεις της κλοπής στρατιωτικών πραγμάτων είναι σύνηθες κύριος του ξένου πράγματος να είναι το κράτος, όπως συμβαίνει στο σύνολο των κινητών πραγμάτων που χρεώνονται στο στρατιωτικό προσωπικό, και κάτοχος, από τον οποίο αφαιρείται το πράγμα, να είναι ο εκάστοτε στρατιωτικός, ο οποίος το έχει χρεωθεί. ΤρΣτρατΧαν 49/2016, σελ. 456.
ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Εκείνος από τους συνδικαιούχους κοινού λογαριασμού που ανέλαβε τα χρήματα μιας τέτοιας καταθέσεως, γίνεται κύριος αυτών και είναι αδιάφορο σε ποιον από τους καταθέτες ανήκαν αυτά. ΣυμβΠλημΑθ 634/2016, σελ. 786.
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ Βλ. και ΜΕΤΑΓΩΓΗ
Αναφορικά με το θέμα της κλήτευσης κρατουμένων ως μαρτύρων στο δικαστήριο μετά από αίτηση των κατηγορουμένων, θα πρέπει να ελέγχεται επισταμένως το εμπρόθεσμο υποβολής της αίτησης και η αναφορά σε αυτή ορισμένως του θέματος για το οποίο κυρίως θα εξετασθεί ο μάρτυρας, όροι απαραίτητοι για το παραδεκτό της αιτήσεως. ΕγκΕισΑΠ 2/2017, σελ. 459.
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Βλ. και ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Η φωτογράφηση των τηρούμενων σε Κτηματολογικά Γραφεία στοιχείων με συνήθεις φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα ή άλλη συσκευή που έχει τέτοια δυνατότητα είναι ανεπίτρεπτη. ΓνωμΕισΑΠ 5/2016, σελ. 81.
ΛΗΣΤΕΙΑ
Κηρύσσεται αθώος ο πρώτος κατηγορούμενος για τα αδικήματα της ληστείας και της παράνομης οπλοφορίας. Κατά την ακροαματική διαδικασία ο εκ των παθόντων και μάρτυρας κατηγορίας δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του πρώτου κατηγορουμένου τον ένα εκ των τριών δραστών. Ο ίδιος δε κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι κατά τον χρόνο διάπραξης των παραπάνω αδικημάτων αυτός βρισκόταν στην Ελλάδα και προς ενίσχυση του ισχυρισμού του προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση-εξιτήριο από νοσοκομείο της Αλβανίας από την οποία προκύπτει ότι κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα παρέμεινε νοσηλευόμενος. ΜΕφΚακΑθ 3861/2016, σελ. 428.
ΜΕΣΕΓΓΥΗΣΗ Βλ. και ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
Απορρίπτεται η κρινόμενη αίτηση περί αλλαγής μεσεγγυούχου του κατασχεθέντος αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο αυτό παραδόθηκε για φύλαξη σε Αστυνομικό Τμήμα, ώστε η συνέχιση της φύλαξής του να μην εγκυμονεί κινδύνους φθοράς ή καταστροφής. ΣυμβΕφΑιγαίου 52/2016, σελ. 61.
ΜΕΤΑΓΩΓΗ Βλ. και ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
Για άρση των δυσλειτουργιών που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία μεταγωγής και επαναμεταγωγής κρατουμένων που παραγγέλλονται για δικονομικούς λόγους, επιβάλλεται οι Εισαγγελείς που διέταξαν τη μεταγωγή να μεριμνούν για την ταχεία επαναμεταγωγή τους αμέσως όταν εκλείψει ο λόγος της μεταγωγής. ΕγκΕισΑΠ 2/2017, σελ. 459.
Επί κρατουμένων οι οποίοι πρόκειται να εξετασθούν ενώπιον του ανακριτή ως μάρτυρες ή κατηγορούμενοι διατάσσεται η μεταγωγή τους ενώπιόν του. Είναι όμως αυτονόητο ότι το τελευταίο δεν θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κατηγορουμένων που είναι ύποπτοι αποδράσεως. ΕγκΕισΑΠ 5/2017, σελ. 865.
ΜΗΝΥΣΗ Βλ. και ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
Η νομοθετική επιλογή υπέρ του απαραδέκτου της μήνυσης σε περίπτωση μη καταβολής του παραβόλου από τον μηνυτή για τα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα κρίνεται χωρίς αντίκρισμα, αφού κατ’ ουσίαν το απαράδεκτο της μήνυσης δεν εμποδίζει τον εισαγγελέα να αξιολογήσει την πληροφορία ως είδηση και να ασκήσει τη δέουσα ποινική δίωξη. ΑΠ 1198/2016, σελ. 854.
ΜΙΚΤΑ ΟΡΚΩΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Ο αναιρεσείων ισχυρίζεται ότι η εκπρόθεσμη άσκηση της ένδικης αίτησης οφείλεται σε ανωτέρα βία και ειδικότερα στο γεγονός ότι η Προεδρεύουσα, στο τέλος της διαδικασίας, δεν του εξήγησε από πότε αρχίζει και πόσο διαρκεί η προθεσμία ασκήσεως αναιρέσεως κατά της αποφάσεως που εκδόθηκε εις βάρος του. Ο ισχυρισμός αυτός είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, διότι η κατ’ άρθρο 407 ΚΠΔ υποχρέωση του Προέδρου για ενημέρωση του κατηγορουμένου αφορά αποκλειστικά τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια. ΑΠ 173/2016, σελ. 189.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Βλ. και ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ, ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Για να υπαχθεί ο καταδικασμένος στις ευεργετικές διατάξεις του Ν 4139/2013 θα πρέπει κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης που διαπράχθηκε, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών να ήταν αυτός τοξικομανής και επιπλέον να έχει διαπιστωθεί από το δικαστήριο που επέβαλε την ποινή, το ότι πράγματι η πράξη για την οποία χώρησε η καταδίκη τελέσθηκε προς διευκόλυνση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών. ΔιατΕισΕφΔυτΣτερΕλλ 75/2016, σελ. 207.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν αιτιολόγησε ειδικά και εμπεριστατωμένα την απόρριψη του προβληθέντος από τον αναιρεσείοντα αυτοτελούς ισχυρισμού περί τοξικομανίας, αφού δεν αντέκρουσε καθόλου τα επικαλεσθέντα και υπ’ αυτού προσκομισθέντα και αναγνωσθέντα έγγραφα στοιχεία και συνεπώς δεν προκύπτει ότι τα έλαβε υπόψη. ΑΠ 1207/2016, σελ. 171.
Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος του αιτούντος κατηγορουμένου για την αποδιδόμενη πράξη της διακινήσεως ναρκωτικών και λαμβανομένης υπόψη της ως άνω ιδιότητάς του ως εξαρτημένου από τα ναρκωτικά ατόμου, αποκλείεται η ένταξή του στην έννοια του υποτρόπου και η άνω πράξη του φέρει πλέον πλημμεληματικό χαρακτήρα. ΣυμβΕφΠατρ 88/2015, σελ. 319.
Δεν γίνεται κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων για την πράξη της διακίνησης ναρκωτικών, δεδομένου ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι αξιόποινη, αφού δεν πρόκειται για ναρκωτικές ουσίες. ΣυμβΕφΑθ 166/2016, σελ. 440.
Οι διακεκριμένες παραλλαγές των εγκλημάτων διακίνησης ναρκωτικών. Μελ. Π. Παυλίδης, σελ. 505.
Κατά τη διάταξη του άρθρου 46 Ν 4139/2013, η δήμευση των μεταφορικών μέσων και όλων των αντικειμένων, τα οποία χρησίμευσαν ή προορίζονταν για την τέλεση της πράξης, επιβάλλεται είτε αυτά ανήκουν στον αυτουργό είτε σε οποιονδήποτε από τους συμμετόχους. Συνεπώς, για να μπορέσει να αποδοθεί το μεταφορικό μέσο που κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών στον ιδιοκτήτη τρίτο, θα πρέπει καταρχήν να μην έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για τη συμμετοχή του στην αξιόποινη πράξη της μεταφοράς. ΣυμβΠλημΠατρ 77/2016, σελ. 571.
Κηρύσσεται ένοχος ο κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών με τις πράξεις της μεταφοράς και κατοχής, πρέπει δε να του επιβληθεί μία ποινή, διότι οι πράξεις διακίνησης αφορούν την ίδια ποσότητα ναρκωτικής ουσίας. ΤρΕφΚακΑθ 3274/2015, σελ. 543.
Μεταξύ θεραπείας και καταστολής: Η ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων δραστών αξιόποινων πράξεων. Μελ. Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, σελ. 1017.
Η πράξη της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση, φερόμενη ως τελεσθείσα στις 15.4.2013, έχει υποπέσει στην υφ’ όρον παραγραφή του άρθρου 8 παρ. 3 α΄ Ν 4198/2013 και συνεπώς, πρέπει να παύσει η ποινική δίωξη ως προς αυτήν. ΣυμβΕφΑθ 316/2016, σελ. 1221.
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ Βλ. και ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Δεν στοιχειοθετείται σε βάρος του προσφεύγοντος η αξιόποινη πράξη της νομιμοποιήσεως εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δεδομένου ότι αυτός δεν ήταν διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της υποχρέου για την απόδοση ΦΠΑ εταιρίας κατά το επίδικο χρονικό διάστημα. ΔιατΕισΕφΑθ 79/2016, σελ. 83.
Δέσμευση και δήμευση προϊόντων εγκληματικής δραστηριότητας στο Κυπριακό Δίκαιο. Μελ. Κ. Σατολιάς/Γ. Παυλίδης, σελ. 607.
Για να είναι επιτρεπτή η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου προσώπου, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο νομιμοποίησης εσόδων, πρέπει να αποδεικνύεται ότι αυτός πράγματι τέλεσε σε χρονικό σημείο, προ της μη ανεύρεσης τέτοιων περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή έστω αρχή εκτέλεσης κάποιου από τα περιγραφόμενα στο νόμο αδικήματα. ΠραξΑρχειοθΕισΠρΑθ της 23.3.2017, σελ. 685.
Αναιρείται λόγω έλλειψης αιτιολογίας η προσβαλλόμενη απόφαση, διά της οποίας καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες για χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα με τη διακίνηση μέσω αυτού εσόδων προερχομένων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν εξειδίκευσε ούτε ανέφερε τα περιουσιακά στοιχεία των αναιρεσειόντων με τα οποία ανέμειξαν το ποσό των 64,671, 68 ευρώ που αντιστοιχούσε στον ΦΠΑ που δεν απέδωσαν, όπως και το είδος των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, για τις οποίες το χρησιμοποίησαν ή έστω τον τρόπο διακίνησής του στην προσπάθειά τους να του δώσουν νομιμοφανή υπόσταση. ΑΠ 1278/2016, σελ. 950.
Δεν γίνεται κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, ουδόλως προέκυψε ότι αυτοί προέβησαν σε περαιτέρω διακριτές υλικές ενέργειες, πέραν εκείνων που αποτελούν στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του βασικού αδικήματος της φοροδιαφυγής, με την οποία να πέτυχαν την απόκρυψη ή συγκάλυψη της αλήθειας όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση, διακίνηση ή χρήση περιουσίας. ΣυμβΠλημΑθ 4336/2017 (παρατ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς), σελ. 953.
Στην προκειμένη περίπτωση, η απόκτηση και κατοχή του περιουσιακού οφέλους από την εκμετάλλευση του εργασιακού μόχθου των εργατών και τη μη πληρωμή των μισθών τους, συνιστά την ουσία της εκμετάλλευσης της εργασίας των παθόντων και συνεπώς τμήμα της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων. ΣυμβΕφΠατρ 223/2016, σελ. 1225.
ΝΟΜΟΣ
Κηρύσσεται ένοχος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών, καθόσον με τη χρήση του όρου «του σώματος εν γένει του ανηλίκου» στο άρθρο 348Α ΠΚ, ο νομοθέτης επιχειρεί να συμπεριλάβει, περιορίζοντας το αξιόποινο με την αναφορά στα γεννητικά όργανα, και περιπτώσεις απεικόνισης που αναφέρονται στο σώμα του ανηλίκου και συνεπώς σε μέρη αυτού χωρίς να περιλαμβάνουν τα γεννητικά όργανα. ΠεντΣτρατΑθ 111/2015 (παρατ. Ν. Κουμουλέντζος), σελ. 452.
Το Τριμελές Εφετείο εσφαλμένως εφάρμοσε τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις του άρθρου 348Α παρ. 1 και 2 ΠΚ, καθόσον η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε στις 7.8.2007, όταν, δηλαδή, για να είναι αυτή αξιόποινη απαιτείτο ο δράστης να ενήργησε από κερδοσκοπία, προϋπόθεση η οποία καταργήθηκε με τον, αυστηρότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, Ν 3625/24.12.2007. ΑΠ 770/2015 (παρατ. Ν. Κουμουλέντζος), σελ. 423.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Η φυλάκιση των προσφευγόντων χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους προσέβαλε το δικαίωμά τους στον σεβασμό της οικογενειακής τους ζωής. ΕΔΔΑ υπόθ. Polyakova και άλλοι κατά Ρωσίας, απόφ. της 7.3.2017, σελ. 1248.
Η μεταφορά των τριών μελών της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ μακριά από τις οικογένειές τους, σε φυλακή ευρισκόμενη στη Λυών, δεν παραβιάζει το δικαίωμά τους για σεβασμό της οικογενειακής τους ζωής. ΕΔΔΑ υπόθ. Labacca Larea κ.λπ. κατά Γαλλίας, απόφ. της 2.3.2017, σελ. 1248.
Η απόρριψη του αιτήματος του προσφεύγοντος να μπορέσει να παρασταθεί στην κηδεία της μητέρας του δεν ήταν δικαιολογημένη και κατά συνέπεια δεν ήταν «αναγκαία σε μια δημοκρατική κοινωνία». ΕΔΔΑ υπόθ. Kanalas κατά Ρουμανίας, απόφ. της 6.12.2016, σελ. 1249.
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ Βλ. ΨΕΥΔΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ
ΟΠΛΑ
Τρισδιάστατη εκτύπωση όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών και η αντιμετώπισή της από την ελληνική ποινική νομοθεσία. Μελ. Ε. Μεταξάκης, σελ. 245.
ΠΑΙΓΝΙΑ
Αναφορικά με το ζήτημα του παράνομου στοιχηματισμού και της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων χωρίς άδεια, δίδονται οδηγίες στους Εισαγγελικούς Λειτουργούς της χώρας ώστε να υφίσταται στενή συνεργασία αυτών με τις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες. ΕγκΕισΑΠ 4/2017, σελ. 678.
ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΙΑ
Κηρύσσεται ένοχη η πρώτη κατηγορουμένη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και η δεύτερη κατηγορουμένη (κόρη της) για άμεση συνέργεια σε παιδοκτονία. Συγκεκριμένα, η δεύτερη κατηγορουμένη γέννησε ένα άρρεν, ζων, αρτιμελές και τελειόμηνο τέκνο. Ακολούθως, η δεύτερη κατηγορουμένη, ευρισκόμενη ακόμη υπό την επήρεια των διεγερτικών διαταραχών του θυμικού της αλλά και την υπερδιέγερση του οργανισμού της, αποφάσισε μαζί με τη μητέρα της να θανατώσουν το νεογέννητο. Για τον λόγο αυτό έδωσε το νεογέννητο στη μητέρα της και η τελευταία, αφού τύλιξε το νεογνό σε ένα σεντόνι, το μετέφερε και το πέταξε μέσα σε μεταλλικό κάδο απορριμμάτων. ΜΟΔΗλείας 10/2014 (παρατ. Κ. Βαθιώτης), σελ. 546.
ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
Ουδόλως προκύπτει σε βάρος των εγκαλουμένων αστυνομικών η εκδήλωση οιασδήποτε ανάρμοστης ή επιλήψιμης συμπεριφοράς, με την άσκηση σωματικής βίας, καθόσον αυτοί ενήργησαν σύμφωνα με τα ανατεθέντα σε αυτούς από τον νόμο καθήκοντα, χωρίς να τα υπερβούν. ΔιατΕισΕφΘεσ 116/2016, σελ. 87.
Ορθή και αιτιολογημένη παραπομπή του κατηγορουμένου για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Συγκεκριμένα, αυτός με τηλεφωνική παρέμβαση είχε σκοπό να επηρεάσει τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου μιας Σχολής να παραβούν τα καθήκοντά τους ως προς το είδος της ποινής που σκόπευαν να επιβάλουν στους ελεγχόμενους σπουδαστές. ΣυμβΑΠ 1259/2016, σελ. 939.
Η πράξη της παράβασης καθήκοντος συρρέει φαινομενικά κατ’ ιδέα και δεν μπορεί να συνυπάρξει με την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία ή άλλη πράξη, διότι απορροφάται από την τελευταία, εφόσον τα πραγματικά περιστατικά που απαρτίζουν την παράβαση καθήκοντος, ταυτίζονται με εκείνα της απιστίας στην υπηρεσία ή άλλης αξιόποινης πράξης. ΤρΕφΚακΛαρ 39/2017, σελ. 1212.
ΠΑΡΑΒΟΛΟ Βλ. ΕΓΚΛΗΣΗ, ΜΗΝΥΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ Βλ. και ΑΠΑΤΗ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ποινικά και ποινικοδικονομικά ζητήματα από την πρόσφατη νομολογία (ΜΕΡΟΣ Γ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης/Χ. Σατλάνης, σελ. 22.
Για τη διακοπή της παραγραφής αρκεί η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου, ωστόσο για τη νομότυπη παράστασή του ο παθών πρέπει να καταβάλει το ανωτέρω παράβολο σε χρόνο, ο οποίος εξικνείται μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας. ΜΠλημΠατρ 4948/2016, σελ. 197.
Η αναστολή της παραγραφής και η λήξη αυτής στα άρθρα 59, 432 ΚΠΔ και 32 παρ. 2 περ. γ΄ Ν 4139/2013. Μελ. Π. Μπρακουμάτσος, σελ. 232.
Η επέλευση της υπό όρο ειδικής παραγραφής και εξάλειψης του αξιοποίνου της πράξης και η ρητή θέσπιση υποχρεωτικής αρχειοθέτησης της υπόθεσης ενέχουν ως αυτονόητη έννομη συνέπεια τον αποκλεισμό κάθε δικαστικής ενασχόλησης και έρευνας με τη σχετική αξιόποινη πράξη ή ενδίκου μέσου κατά απόφασης που τυχόν εκδόθηκε γι’ αυτή. ΣυμβΕφΑθ 316/2016, σελ. 1221.
Απορρίπτεται ως απαράδεκτη η κρινόμενη αίτηση αναίρεσης, καθόσον ο πολιτικώς ενάγων δεν είχε σχετικό δικαίωμα. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η αξίωση του πολιτικώς ενάγοντος ήταν νόμιμη αλλά κατ’ αποδοχή ενστάσεως την απέρριψε ως κατ’ ουσία αβάσιμη, ήτοι ως παραγεγραμμένη. ΑΠ 1424/2016, σελ. 1234.
ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Η προσβαλλόμενη απόφαση δέχεται συγχρόνως ότι κατά τον χρόνο τελέσεως της πράξεως διαπιστώθηκε ότι αφενός μεν οι αναιρεσείοντες δεν είχαν προβεί στην επιτασσόμενη κατεδάφιση του ετοιμόρροπου κτίσματος, αφετέρου δε όλοι οι κατηγορούμενοι απέτρεψαν τη διενέργεια αυτής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θέτοντας διαρκή προσκόμματα, χωρίς περαιτέρω να προσδιορίζεται με σαφήνεια αν πράγματι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου επιχείρησαν να προβούν στην κατεδάφιση του κτίσματος. ΑΠ 1164/2016, σελ. 766.
Άσκηση αγωγής που διακόπτει την παραγραφή συνιστά και η κατά την ποινική διαδικασία με τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εισαγωγή προς δικαστική κρίση της αξιώσεως για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Η παραγραφή της πολιτικής αγωγής δεν λαμβάνεται υπόψη αυτεπάγγελτα και πρέπει να προβληθεί από τον κατηγορούμενο στο πρωτόδικο δικαστήριο, αν παρίσταται, μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, άλλως, πρέπει να προβάλλεται με ειδικό λόγο εφέσεως κατά της ερήμην καταδικαστικής απόφασης. ΤρΕφΚακΘεσ 1740/2016, σελ. 1059.
ΠΑΡΟΧΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πρακτική προσέγγιση των εναλλακτικών τρόπων έκτισης της ποινής. Μία περίπτωση περαιτέρω μετατροπής της συνολικής ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Μελ. Π. Βρυνιώτης, σελ. 738.
Επειδή ο αιτών αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της μετατροπής είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, συντρέχει περίπτωση περαιτέρω μετατροπής της ποινής του σε παροχή κοινωφελούς εργασίας χωρίς αμοιβή στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Καθορίζονται δε οι ώρες κοινωφελούς εργασίας σε 2.400 (1.200 ώρες για κάθε μία από τις δύο πενταετίες). ΜΕφΚακΑθ 897/2013, σελ. 860.
Μετατρέπεται η ποινή φυλάκισης των 281 μηνών που επιβλήθηκε στον αιτούντα με την παρούσα απόφαση, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας και ορίζεται χρόνος κοινωφελούς εργασίας 2.400 ώρες εντός πέντε ετών. ΜΕφΚακΑθ 1448/2015, σελ. 859.
Επί συνολικής ποινής φυλάκισης που υπερβαίνει τα πέντε έτη, η οποία έχει μετατραπεί σε χρηματική, εφόσον ζητείται η περαιτέρω μετατροπή της σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, το αρμόδιο Δικαστήριο οφείλει να προβεί στον καθορισμό του αριθμού των ωρών εργασίας που πρέπει να παρασχεθούν και αντιστοιχούν, όχι μόνον για το μέρος του χρονικού διαστήματος των πέντε ετών της ποινής, αλλά και για το πέραν των πέντε ετών μέρος του υπολοίπου μέρους της. ΑΠ 1426/2016, σελ. 1244.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος της άνευ αδείας άσκησης επιχείρησης ή δραστηριότητας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση περιβάλλοντος αρκεί η διαπίστωση της in concreto άσκησης τέτοιας δραστηριότητας ή επιχείρησης που εκτελεί τα προβλεπόμενα έργα, η έλλειψη σχετικής άδειας και η μεταβολή του περιβάλλοντος εξ αυτής, δίχως όμως να απαιτείται η διαπίστωση δυνητικού κινδύνου επέλευσης τυχόν αρνητικών επιπτώσεων. ΜΠλημΕυρυτ 141/2014, σελ. 180.
Κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος, δεδομένου ότι δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του εν λόγω εγκλήματος. Συγκεκριμένα, ναι μεν ρητώς αναφέρεται ότι η εν λόγω άδεια δεν επεκτείνεται σε εργασίες προσωρινής αποθήκευσης κ.λπ., πλην όμως δεν προέκυψε ότι η άσκηση δραστηριότητας της εν λόγω επιχείρησης χωρίς τη νόμιμη άδεια οδήγησε σε υποβάθμιση περιβάλλοντος. ΜΠλημΠειρ 1586/2016, σελ. 179.
Υπενθυμίζεται στους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας η υποχρέωση τήρησης των εγκυκλίων των σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος. ΕγκΕισΑΠ 3/2017, σελ. 459.
ΠΕΡΙΥΒΡΙΣΗ ΝΕΚΡΩΝ
Μετά την πράξη του ο κατηγορούμενος έθεσε φωτιά στο πουκάμισό της, προκαλώντας της εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός της και, ακολούθως, αφού έσυρε το πτώμα μέχρι την άκρη τσιμεντένιου αρδευτικού καναλιού χωρίς νερό, το ώθησε για να κυλήσει στο τσιμεντένιο πρανές αυτού. ΑΠ 909/2016 (παρατ. Κ. Βαθιώτης), σελ. 768.
ΠΛΑΝΗ
Ο διαχρονικός κίνδυνος της δικαστικής πλάνης. Μελ. Χρ. Παπουτσής, σελ. 385.
Κηρύσσεται αθώος λόγω συγγνωστής νομικής πλάνης ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράνομης ανακοίνωσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Ο κατηγορούμενος, ναυπηγός στο επάγγελμα, οποιαδήποτε επιμέλεια και να κατέβαλε δεν θα μπορούσε να γνωρίζει, σε σχέση με τον ισχυρισμό που προβλήθηκε περί έλλειψης διαδικαστικής προϋπόθεσης του πολιτικώς ενάγοντος, τη χρησιμότητα των πιστοποιητικών αυτών, δεδομένου ότι ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ακραιφνώς νομικός και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις της νομικής επιστήμης. ΤρΕφΠλημΑθ 6030/2015, σελ. 560.
ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Βλ. και ΔΟΛΟΣ, ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ, ΚΛΗΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου ότι τέλεσε το αδίκημα του άρθρου 217 ΠΚ απορρίπτεται ως αβάσιμος, διότι με τον πλαστό τίτλο ο κατηγορούμενος δεν αποσκοπούσε στην άμεση συντήρηση, κίνηση ή κοινωνική του πρόοδο. ΣυμβΕφΠατρ 146/2016 (παρατ. Στ. Παναγιωτάκης), σελ. 300.
Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος για κακουργηματική πλαστογραφία με χρήση κατ’ εξακολούθηση και κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση. Οι εν λόγω πράξεις τελέστηκαν στις 10.12.2003 και 4.7.2012, καθόσον ο κατηγορούμενος κατά τους ως άνω χρόνους, αφού έκανε χρήση του πλαστού πτυχίου που ο ίδιος κατήρτισε, έπεισε άλλους σε πράξεις με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών. ΣυμβΕφΘεσ 532/2016, σελ. 293.
Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος να δικασθεί για κακουργηματική πλαστογραφία μετά χρήσεως με την ειδικότερη μορφή της νόθευσης. Συγκεκριμένα, αυτός επενέβη σε ταχογράφο οχήματος και ανέγραψε ιδιοχείρως έτερο όνομα, με σκοπό να εμφανισθεί ως οδηγός του εν λόγω οχήματος πρόσωπο που είχε σχετική επαγγελματική άδεια οδηγήσεως. ΣυμβΠλημΘεσ 1195/2016, σελ. 290.
Η εκ μέρους του πλαστογράφου ή του ηθικού αυτουργού πλαστογραφίας μεταγενέστερη χρήση του πλαστού εγγράφου τιμωρείται ως αυτοτελές έγκλημα μόνο εφόσον έχει υποπέσει σε παραγραφή το έγκλημα της πλαστογραφίας και προσθέτως εφόσον δεν έχει παραγραφεί το αυτοτελές έγκλημα της χρήσεως πλαστού. ΔιατΕισΕφΠατρ 13/2016, σελ. 460.
PLEA BARGAINING Βλ. και ΠΟΙΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ
Plea bargaining, Verständigung, ποινική συνδιαλλαγή: συγκριτικές και πρακτικές διαστάσεις. Μελ. Ε. Μπίλλης, σελ. 717.
ΠΟΙΝΗ Βλ. και ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟ, ΕΦΕΣΗ
Η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 2 ΠΚ αφορά την ποινή φυλάκισης, η οποία πρέπει να εκτιθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα, είτε επειδή δεν μετατράπηκε σε χρηματική είτε επειδή, αν και μετατράπηκε, δεν εξαγοράστηκε. ΤρΠλημΚαβ 2123/2015, σελ. 78.
Μετατρέπεται σε χρηματική η ποινή φυλακίσεως μέχρι πέντε ετών, ενώ δεν μετατρέπεται σε χρηματική η ποινή καθείρξεως πέντε ετών. ΑΠ 1586/2016, σελ. 72.
Απορρίπτεται η αίτηση του καταδικασθέντος για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε. Συγκεκριμένα, δεν αποδεικνύεται από κάποιο έγγραφο η παρούσα οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του αιτούντος και η εντεύθεν αδυναμία εξαγοράς της ποινής του. ΣυμβΠλημΚαβ 65/2016, σελ. 79.
Βούλευμα με το οποίο απορρίπτεται αίτηση περί κατ’ οίκον έκτισης ποινής δεν υπόκειται σε έφεση, διότι δεν υφίσταται κάποια διάταξη που να συγχωρεί το ένδικο μέσο της έφεσης κατά τέτοιου βουλεύματος. Η αδυναμία δε προσβολής με έφεση αφορά τον καταδικασθέντα και όχι τον Εισαγγελέα Εφετών. ΣυμβΕφΘεσ 776/2014, σελ. 73.
Με την κρινόμενη έφεση ασκείται ένδικο μέσο από πρόσωπο στο οποίο ο νόμος δεν χορηγεί ρητώς το σχετικό δικαίωμα και προσβάλλεται βούλευμα μη δεκτικό εφέσεως, δεδομένου ότι ούτε από τις γενικές διατάξεις ούτε από ειδική διάταξη νόμου χορηγείται ρητώς δικαίωμα άσκησης του ενδίκου μέσου της έφεσης στον υπερήλικο κατάδικο του οποίου απορρίφθηκε η αίτηση για την κατ’ οίκον έκτιση της μη υπερβαίνουσας τα 10 έτη στερητικής της ελευθερίας ποινής. ΣυμβΕφΘρακ 320/2016, σελ. 74.
Διατάσσεται η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής της εκκαλούσας κρατουμένης, μητέρας ενός ανήλικου τέκνου. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών υπέπεσε στην πλημμέλεια της εσφαλμένης ερμηνείας της ουσιαστικής ποινικής διάταξης του άρθρου 56 παρ. 2 ΠΚ, ενόψει του ότι απέδωσε σε αυτήν διαφορετική έννοια από εκείνη που πραγματικά έχει. ΣυμβΕφΕυβοίας 9/2017, σελ. 328.
Υπόκειται σε μετατροπή και η ποινή κάθειρξης πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή κάθειρξης, όταν η ποινή βάση αυτής είναι ποινή κάθειρξης πέντε ετών. ΑΠ 130/2017, σελ. 327.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Α΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 265.
Ερμηνευτικά ζητήματα της μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών. Μελ. Χρ. Νάιντος, σελ. 375.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Β΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 408.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Γ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 530.
Η απόφαση Murray κατά Κάτω Χωρών αποτελεί την τελευταία απόπειρα του ΕΔΔΑ να προσεγγίσει υπό νέα οπτική το ζήτημα της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, που δεν επιδέχεται μείωση. Νέες συνισταμένες του ζητήματος είναι αφενός το πότε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης μπορεί να θεωρείται de facto επιδεκτική μείωσης, αφετέρου τι ισχύει στην ιδιαίτερη περίπτωση που ο καταδικασθείς είναι ένα πρόσωπο που πάσχει από διανοητικά ή ψυχολογικά προβλήματα. ΕΔΔΑ υπόθ. Murray κατά Κάτω Χωρών, απόφ. της 26.4.2016 (παρατ. Ε. Τσιάκα), σελ. 582.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Δ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 625.
Αναιρείται εν μέρει λόγω έλλειψης αιτιολογίας και αρνητικής υπέρβασης εξουσίας η προσβαλλόμενη απόφαση ως προς τη διάταξή της περί μετατροπής της επιβληθείσας ποινής. ΑΠ 1095/2016, σελ. 668.
Δεν προσδιορίζονται κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο οι επιβληθείσες στον αναιρεσείοντα ποινές για κάθε μία από τις περισσότερες κατά συρροή πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε, ούτε εξειδικεύεται, ως προς την επιμέτρηση της επιβληθείσας συνολικής ποινής, ποία έλαβε το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο ως ποινή βάση και πόσο μέρος ποινής έλαβε για την επαύξηση αυτής από τις συντρέχουσες, ώστε να καθίσταται δυνατή η διαπίστωση της μη χειροτερεύσεως της θέσεως του κατηγορουμένου. ΑΠ 702/2016, σελ. 639.
Κατ’ οίκον έκτιση της ποινής (: άρθρο 56 παρ. 2 και 3 ΠΚ) και έφεση κατά της οικείας δικαιοδοτικής κρίσεως (ΜΕΡΟΣ Ε΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης, σελ. 746.
Πρακτική προσέγγιση των εναλλακτικών τρόπων έκτισης της ποινής. Μία περίπτωση περαιτέρω μετατροπής της συνολικής ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Μελ. Π. Βρυνιώτης, σελ. 738.
Στην περίπτωση που τα εγκλήματα με τις αντίστοιχες ποινές που σχημάτισαν τη συνολική είναι δύο και η μία απ’ αυτές τις ποινές χαρισθεί ή παραγραφεί ή οπωσδήποτε αφεθεί, θα αναβιώσει η σε λανθάνουσα κατάσταση εκτελεστότητα της άλλης (αυτοτελούς ποινής). ΔιατΕισΠλημΠειρ 213/2016, σελ. 866.
Η ποινή στην οποία αναφέρεται η άρση της χορηγουμένης απολύσεως, και η επακολουθούσα αθροιστική έκτιση της νέας ποινής, με το υπόλοιπο της προηγούμενης, εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις που συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις, έστω και εάν συμπέσει με τον παράλληλο θεσμό της ανακλήσεως της αναστολής. ΔιατΕισΕφΠατρ 24/2017, σελ. 976.
Εφόσον η προσβαλλόμενη απόφαση έχει εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του Ν 4411/2016, με την απόφαση αυτή έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε μηνών, η οποία δεν θεωρείται ότι έχει εκτιθεί καθόσον δεν έληξε ο χρόνος δοκιμασίας του αναιρεσείοντος, η ίδια απόφαση δεν έχει καταστεί αμετάκλητη και η εν λόγω παράβαση δεν υπάγεται στις εξαιρούμενες περιπτώσεις, η υπόθεση εμπίπτει ήδη στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 9 Ν 4411/2016. ΑΠ 538/2017, σελ. 1084.
Ποινή: Έννοια και σκοποί. Μελ. Κ. Παπαχρήστος, σελ. 1037.
Επί συνολικής ποινής φυλάκισης που υπερβαίνει τα πέντε έτη, η οποία έχει μετατραπεί σε χρηματική, εφόσον ζητείται η περαιτέρω μετατροπή της σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, το αρμόδιο Δικαστήριο οφείλει να προβεί στον καθορισμό του αριθμού των ωρών εργασίας που πρέπει να παρασχεθούν και αντιστοιχούν, όχι μόνον για το μέρος του χρονικού διαστήματος των πέντε ετών της ποινής, αλλά και για το πέραν των πέντε ετών μέρος του υπολοίπου μέρους της. ΑΠ 1426/2016, σελ. 1244.
Η αναφορά στη διάταξη του άρθρου 12 παρ. 1α΄ Ν 4322/2015 περί έκτισης του 1/10 της ποινής με οποιονδήποτε τρόπο προφανώς αναφέρεται σε έκτιση ποινής εντός καταστήματος κράτησης με τρόπο που επιφυλάσσει ευεργετικό υπολογισμό. ΣυμβΠλημΡοδοπ 234/2016, σελ. 1246.
Οι διατάξεις περί μετατροπής της ποινής φυλάκισης σε χρηματική τόσο ως προς το όριο μετατροπής, όσο και ως προς το ποσό μετατροπής, είναι ουσιαστικού δικαίου και συνεπώς εφαρμόζεται πάντοτε το ηπιότερο περί μετατροπής δίκαιο. ΑΠ 1583/2016, σελ. 1242.
Η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αναιρετέα κατά το περί μετατροπής κεφάλαιο, δεδομένου ότι η περιεχόμενη σε αυτήν αιτιολογία δεν είναι πλήρης ειδική και εμπεριστατωμένη, αλλά ελλιπής, αφού δεν καθορίζονται τα στοιχεία που προσδιορίζουν την οικονομική κατάσταση της αναιρεσείουσας. ΑΠ 947/2016, σελ. 1218.
ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
Αποκαταστατική Δικαιοσύνη: Μια εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Μελ. Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, σελ. 497.
ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ Βλ. και ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Η αναφορά της λέξης «αίτηση» στο άρθρο 149 ΒΔ της 31.12.1957/20.1.1958 δεν επέχει την έννοια της «άδειας» των άρθρων 54 και 55 ΚΠΔ, αλλά συνιστά δικονομική προϋπόθεση, η δε έλλειψη της αίτησης κωλύει την ποινική δίωξη και συνακόλουθα την παραπομπή του δράστη στο ακροατήριο. Αν η ποινική δίωξη ασκήθηκε δίχως την προηγούμενη υποβολή αίτησης δίωξης, παρότι απαιτείται, τότε αυτή κηρύσσεται απαράδεκτη από το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Δικαστήριο, κατά περίπτωση. ΓνωμΕισΑΠ 6/2016, σελ. 82.
ΠΟΙΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ
Αποκαταστατική Δικαιοσύνη: Μια εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Μελ. Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, σελ. 497.
Εγκληματολογική προσέγγιση θεσμών ποινικής συνδιαλλαγής. Μελ. Κ. Πετρόπουλος, σελ. 1189.
ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Σε περίπτωση που υπάρχει στη δικογραφία το δελτίο ποινικού μητρώου του κατηγορουμένου, το δικαστήριο υποχρεούται μεν να προβεί στην ανάγνωση αυτού, πλην όμως η παράλειψη αυτή δεν συνεπάγεται καμία ακυρότητα, αφού δεν απαγγέλλεται τέτοια. ΑΠ 1095/2016, σελ. 668.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Βλ. και ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΙΡΕΣΗ
Για τη διακοπή της παραγραφής αρκεί η δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου, ωστόσο για τη νομότυπη παράστασή του ο παθών πρέπει να καταβάλει το σχετικό παράβολο σε χρόνο, ο οποίος εξικνείται μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας. ΜΠλημΠατρ 4948/2016, σελ. 197.
Η Εισαγγελέας, θεωρώντας ότι η πολιτικώς ενάγουσα δεν έχει δικαίωμα άσκησης αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης, παρά μόνο για τα δυσμενή γι’ αυτήν κεφάλαια της απόφασης που την αφορούν, δεν υπέβαλε πρόταση επί της ουσίας, αλλά εισήγαγε την υπόθεση με πρόταση να απορριφθεί η αίτηση ως απαράδεκτη. ΣυμβΑΠ 1197/2016, σελ. 313.
Αποβάλλεται η παράσταση πολιτικής αγωγής ως προς το αδίκημα της προσβολής συμβόλων του Ελληνικού Κράτους, δεδομένου ότι το εν λόγω προσβαλλόμενο έννομο αγαθό δεν είναι ατομικό, αλλά το κύρος του κράτους, η πολιτειακή εξουσία. ΜΠλημΣερ 1079/2013, σελ. 556.
Αναιρείται για τον εκ του άρθρου 510 παρ. 1 στοιχ. Α΄ ΚΠΔ λόγο η προσβαλλόμενη απόφαση. Συγκεκριμένα, η δήλωση παράστασης της πολιτικής αγωγής στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό εμφανίζει ελλείψεις κρίσιμες για την αξιολόγηση και θεμελίωση της ενεργητικής και παθητικής νομιμοποίησης των πολιτικώς εναγόντων ως δικαιούχων αξίωσης χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης. ΑΠ 365/2017, σελ. 662.
Γίνονται δεκτές οι αντιρρήσεις των κατηγορουμένων και διατάσσεται η αποβολή της πολιτικής αγωγής. Ειδικότερα, το επιτρεπτό της παραστάσεως του πολιτικώς ενάγοντος κρίνεται από το περιεχόμενο της απαιτήσεως που περιέχει η δήλωσή του στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. ΤρΕφΠλημΑθ 2663/2017, σελ. 663.
Άσκηση αγωγής που διακόπτει την παραγραφή συνιστά και η κατά την ποινική διαδικασία με τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εισαγωγή προς δικαστική κρίση της αξιώσεως για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. ΤρΕφΚακΘεσ 1740/2016, σελ. 1059.
Η απόρριψη της πολιτικής αγωγής με την αιτιολογία ότι η αξίωση είναι παραγεγραμμένη δεν ταυτίζεται με την περίπτωση της αποβολής της πολιτικής αγωγής ως μη στηριζομένης στον νόμο. Η αποβολή λόγω επελθούσης παραγραφής προϋποθέτει παραδοχή του δικαστηρίου ότι η αξίωση του πολιτικώς ενάγοντος είναι νόμιμη και ερευνάται η ουσιαστική βασιμότητα αυτής. ΑΠ 1424/2016, σελ. 1234.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ν 3028/2002) και η σχέση της με την προστασία της δημόσιας περιουσίας (Ν 1608/1950). Μελ. Χ. Φλώρος-Μουγιάντσης, σελ. 1051.
ΠΟΡΝΕΙΑ
Ποινικές διατάξεις που παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα εκδιδόμενων γυναικών και τα «κοινωνικά γεγονότα». Μελ. Δ. Σορβατζιώτη, σελ. 113.
ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Βλ. και ΔΟΛΟΣ
Αναιρείται λόγω εσφαλμένης εφαρμογής ουσιαστικής ποινικής διάταξης η προσβαλλόμενη απόφαση και κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων. Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο εσφαλμένως εφάρμοσε τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις του άρθρου 348Α παρ. 1 και 2 ΠΚ, καθόσον η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε στις 7.8.2007, όταν, δηλαδή, για να είναι αυτή αξιόποινη απαιτείτο ο δράστης να ενήργησε από κερδοσκοπία, προϋπόθεση η οποία καταργήθηκε με τον, αυστηρότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, Ν 3625/24.12.2007. ΑΠ 770/2015 (παρατ. Ν. Κουμουλέντζος), σελ. 423.
Κηρύσσεται ένοχος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας καθόσον με τη χρήση του όρου «του σώματος εν γένει του ανηλίκου» στο άρθρο 348Α ΠΚ, ο νομοθέτης επιχειρεί να συμπεριλάβει, περιορίζοντας το αξιόποινο με την αναφορά στα γεννητικά όργανα, και περιπτώσεις απεικόνισης που αναφέρονται στο σώμα του ανηλίκου και συνεπώς σε μέρη αυτού χωρίς να περιλαμβάνουν τα γεννητικά όργανα. ΠεντΣτρατΑθ 111/2015 (παρατ. Ν. Κουμουλέντζος), σελ. 452.
Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος να δικασθεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος ζήτησε από ανήλικη και έλαβε στην κατοχή του τρεις φωτογραφίες στις οποίες απεικονιζόταν το σώμα της γυμνό από τη μέση και πάνω με σκοπό τη γενετήσια διέγερσή του. ΣυμβΠλημΠατρ 342/2016, σελ. 653.
Αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων με τη χρήση διαδικτύου και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Συγκεκριμένα, αυτός είτε παρήγαγε είτε προμηθεύτηκε και κατείχε 2.393 φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, τις οποίες δημοσίευσε, διέθεσε και διένειμε στο διαδίκτυο. ΑΠ 1517/2016, σελ. 1210.
ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ Βλ. και ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Ακόμη κι αν το Εφετείο Κακουργημάτων δεν έκανε όλα αυτά που μπορούσε προκειμένου να υποχρεώσει τη γραφολόγο να εμφανισθεί ενώπιόν του, αυτή ήταν μία πραγματογνώμονας και όχι μάρτυρας και η έκθεσή της δεν ήταν ούτε το μοναδικό ούτε το καθοριστικό στοιχείο για την καταδίκη του προσφεύγοντος. ΕΔΔΑ υπόθ. Κωνσταντινίδης κατά Ελλάδας, απόφ. της 6.10.2016 (παρατ. Α. Μαγριππή), σελ. 346.
Η επίμαχη πραγματογνωμοσύνη, η οποία διενεργήθηκε κατόπιν εντολής του Προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, έλαβε χώρα στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας, η οποία προηγήθηκε της ποινικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου δεν ταυτίζεται με το προβλεπόμενο στο άρθρο 178 ΚΠΔ αποδεικτικό μέσο της πραγματογνωμοσύνης, αλλά λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο ως απλό έγγραφο. ΣυμβΠλημΠειρ 536/2016, σελ. 1235.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΗΣ
Ποινικά και ποινικοδικονομικά ζητήματα από την πρόσφατη νομολογία (ΜΕΡΟΣ Γ΄). Άρθρο Λ. Μαργαρίτης/Χ. Σατλάνης, σελ. 22.
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ
Δεδομένου ότι είχαν διενεργηθεί όλες οι αναγκαίες ανακριτικές πράξεις για τη συγκεκριμένη υπόθεση, είχαν ληφθεί ανωμοτί εξηγήσεις των εγκαλουμένων και προέκυπταν επαρκείς ενδείξεις για την παραπομπή αυτών δι’ απευθείας κλήσεως στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, δεν ήταν αναγκαία η διενέργεια προανάκρισης προς λήψη απολογίας και μόνο των κατηγορουμένων, διότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν χρονοβόρα και αλυσιτελής, αφού οι κατηγορούμενοι θα επαναλάμβαναν τους ίδιους ισχυρισμούς. ΣυμβΠλημΑθ 3404/2016, σελ. 66.
Αναστέλλεται η ποινική διαδικασία στο ακροατήριο αορίστως προκειμένου να εξετασθεί η νομιμότητα της πρόσβασης της Προανακριτικής Αρχής στα διατηρούμενα σε τερματική συσκευή εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας κατηγορουμένου και τρίτων προσώπων. ΜΠλημΡεθ 2374α/2014, σελ. 817.
Είναι νομικά αβάσιμος ο λόγος ακυρότητας των πράξεων της προδικασίας που επικαλείται ο αιτών λόγω μη κίνησης της ποινικής δίωξης με παραγγελία για προανάκριση, προκειμένου να ληφθεί απολογία του, καθόσον επί αδικημάτων αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, επί των οποίων προηγήθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, δεν είναι υποχρεωτική η κίνηση της ποινικής δίωξης με παραγγελία για προανάκριση. ΣυμβΠλημΑθ 2228/2017, σελ. 972.
ΠΡΟΔΙΚΑΣΙΑ Βλ. και ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Παραβίαση των άρθρων 3 και 8 της ΕΣΔΑ λόγω της υπερβολικής διάρκειας της προδικασίας και της μη αποτροπής της περαιτέρω ψυχικής επιβάρυνσης της προσφεύγουσας στη δίκη. ΕΔΔΑ υπόθ. Υ. κατά Σλοβενίας, απόφ. της 28.5.2015 (παρατ. Θ. Καρδίμης), σελ. 472.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Δεν δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα λόγω παραβίασης των διατάξεων που καθορίζουν την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, στην περίπτωση που ο τελευταίος, αν και δεν κλητεύθηκε νομίμως ή και καθόλου πριν από σαράντα οκτώ ώρες για παροχή εξηγήσεων και για εξέτασή του ανωμοτί κατά το στάδιο διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης, είχε τη δυνατότητα να προβάλει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του στο στάδιο της κύριας ανάκρισης το οποίο επακολούθησε. ΣυμβΠλημΝαυπλ 110/2016, σελ. 70.
Τα υφιστάμενα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι πρόσφορα να οδηγήσουν σε βάσιμα και ασφαλή συμπεράσματα για την ουσιαστική βασιμότητα των καταγγελλομένων. Συνεπώς παρίσταται απολύτως επιβεβλημένη η διενέργεια περαιτέρω προκαταρκτικής εξέτασης. ΔιατΕισΕφΠατρ 13/2016, σελ. 460.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης το άρθρο 31 ΚΠΔ δεν προβλέπει υποχρέωση του ανακρίνοντος και αντίστοιχο δικαίωμα του υπόπτου για ενημέρωσή του σχετικά με την πράξη που αφορά η εξέτασή του, καθόσον κρίθηκε αρκετή η ενημέρωση του υπόπτου για τα στοιχεία της δικογραφίας και η λήψη αντιγράφων αυτών. ΣυμβΠλημΑθ 813/2017, σελ. 449.
Δεν αποκλείεται η δυνατότητα του Εισαγγελέα να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, έστω και αν έχει διενεργηθεί ήδη αστυνομική προανάκριση, καθόσον η μεν προανάκριση σκοπεί τη βεβαίωση της αξιόποινης πράξης, ενώ η προκαταρκτική εξέταση διατάσσεται για να κριθεί εάν υπάρχει νόμιμη περίπτωση για την άσκηση της ποινικής δίωξης. ΣυμβΠλημΤρικ 301/2017, σελ. 671.
Από καμία διάταξη νόμου δεν παρέχεται κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δικαίωμα στον ύποπτο και αντίστοιχη υποχρέωση στον ανακρίνοντα να του εκθέσει με σαφήνεια και πληρότητα την πράξη για την οποία καλείται προς παροχή εξηγήσεων, επιδίδοντάς του μάλιστα έγγραφο κατηγορητήριο. ΣυμβΠλημΑθ 2228/2017, σελ. 972.
Ο προβαλλόμενος λόγος ακυρότητας των αναγόμενων στην προδικασία πράξεων είναι µη νόμιμος και, εντεύθεν, απορριπτέος, αφού στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχει κινηθεί ποινική δίωξη µε έναν από τους μνημονευόμενους στο άρθρο 43 παρ. 1 εδ. α΄ ΚΠΔ τρόπους και, επομένως, δεν υπάρχει ακόμα ορισμένη και σαφής κατηγορία, αλλά µόνο διερευνώμενα αδικήματα. ΣυμβΠλημΑθ 231/2017, σελ. 969.
ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΥΜΒΟΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Βλ. και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Η καταστροφή της ελληνικής σημαίας ως προσβολή συμβόλου του ελληνικού Κράτους κατ’ άρθρο 181 ΠΚ μετά το άρθρο 33 παρ. 6 Ν 2172/1993 (με αφορμή τη ΜΠλημΣερ 1079/2013). Μελ. Σ. Μπαλτάς, σελ. 524.
Κηρύσσονται ένοχοι οι κατηγορούμενοι για προσβολή συμβόλων του Ελληνικού Κράτους. Συγκεκριμένα, αυτοί μετέβησαν σε οικοδομή και με τη χρήση ψαλιδιού έκοψαν το υφασμάτινο μέρος της Ελληνικής σημαίας που ήταν αναρτημένη στα μπαλκόνια δύο πολιτικών κομμάτων, εν συνεχεία δε απέρριψαν αυτές σε κάδο απορριμμάτων, εκδηλώνοντας τοιουτοτρόπως μίσος και περιφρόνηση προς την επίσημη Εθνική Σημαία της Ελλάδος. ΜΠλημΣερ 1079/2013, σελ. 556.
ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Η προσφυγή του άρθρου 322 ΚΠΔ συνιστά οιονεί ένδικο μέσο, εφόσον δι’ αυτής «προσάπτεται μομφή», κατά πράξης του Εισαγγελέα, η επανεξέτασή της γίνεται από ανώτερο δικαστικό όργανο και η εκδίκαση της υπόθεσης αναστέλλεται μέχρι την έκδοση οριστικής κρίσης επ’ αυτής. Επί της προσφυγής αυτής μπορεί να ισχύσει ό,τι και επί των ενδίκων μέσων μόνο εφόσον δεν τίθεται ζήτημα σύγκρουσης με όσα ειδικώς και περιοριστικώς ορίζονται στις διατάξεις του άνω άρθρου. ΔιατΕισΕφΑθ 79/2016, σελ. 83.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΡΑΤΗΣΗ Βλ. και ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Λαμβανομένης υπόψη της ιδιότητας του κατηγορουμένου ως τοξικομανούς, αποκλείεται η ένταξή του στην έννοια του υποτρόπου, και η άνω πράξη του —αρχικώς αποδοθείσα σε βαθμό κακουργήματος— φέρει πλέον πλημμεληματικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, η προσωρινή του κράτηση στερείται νόμιμου ερείσματος κατ’ άρθρο 282 ΚΠΔ. ΣυμβΕφΠατρ 88/2015, σελ. 319.
Οι πράξεις, για τις οποίες εκδόθηκαν σε βάρος του κατηγορουμένου τα δύο διαδοχικά εντάλματα προσωρινής κράτησης, δεν συνιστούν διαφορετικές υποθέσεις, ούτε σχηματίστηκαν για αυτές ξεχωριστές δικογραφίες, αλλά αποτελούν επιμέρους πράξεις της «ίδιας υπόθεσης», αφού οι πράξεις είναι συναφείς μεταξύ τους. ΣυμβΕφΠατρ 10/2017, σελ. 444.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της ρύθμισης του άρθρου 87 παρ. 2 ΠΚ είναι η συνεκδίκαση όλων των συρρεόντων εγκλημάτων από το ίδιο δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να αχθεί σε καταδικαστική κρίση για ένα τουλάχιστον από τα συρρέοντα εγκλήματα και να καταγνώσει γι’ αυτό ποινή, καθόσον χωρίς την επιβολή κάποιας ποινής δεν υπάρχει έδαφος για αφαίρεση του χρόνου προσωρινής κράτησης. ΔιατΕισΠλημΠειρ 213/2016, σελ. 866.
Με το άρθρο 291 ΚΠΔ καθιερώνεται γενική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Εφετών για την άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης ή των περιοριστικών όρων μετά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος. ΣυμβΠλημΤρικ 371/2017, σελ. 855.
ΣΕΙΣΜΟΙ Βλ. ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΤΡΑΤΟΣ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Στις περιπτώσεις της κλοπής στρατιωτικών πραγμάτων είναι σύνηθες κύριος του ξένου πράγματος να είναι το κράτος, όπως συμβαίνει στο σύνολο των κινητών πραγμάτων που χρεώνονται στο στρατιωτικό προσωπικό, και κάτοχος, από τον οποίο αφαιρείται το πράγμα, να είναι ο εκάστοτε στρατιωτικός, ο οποίος το έχει χρεωθεί. ΤρΣτρατΧαν 49/2016, σελ. 456.
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Οι δικαιοπραξίες εν ζωή στις οποίες η παράγραφος αυτή αναφέρεται, νοούνται μόνο οι συμβολαιογραφικές πράξεις. Συνεπώς, δεν περιλαμβάνονται τα πρακτικά συμβιβασμού του άρθρου 209 ΚΠολΔ, ούτε τα πρακτικά του δικαστικού συμβιβασμού. ΓνωμΕισΑΠ 4/2017, σελ. 863.
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Το έγκλημα της ψευδούς βεβαίωσης (άρθρο 242 ΠΚ) από συμβολαιογράφο. Μελ. Α. Παπαθανασόπουλος, σελ. 620.
Ο συμβολαιογράφος αποτελεί αρμόδια προς εξέταση αρχή, εφόσον προβλέπεται ρητά από ειδική διάταξη νόμου να χρησιμοποιηθεί η ένορκη βεβαίωση που συντάσσεται ενώπιόν του ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Επομένως, συνέτρεχε η διπλή αρμοδιότητα τόσο της Συμβολαιογράφου να συντάξει την ένορκη βεβαίωση, όσο και του κτηματολογικού γραφείου για να τη λάβει υπόψη ως νόμιμο μέσο απόδειξης της επικαλούμενης κυριότητας. ΤρΠλημΗλείας 289/2017, σελ. 1071.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Εάν οι ιδιαίτερες σχέσεις ή ιδιότητες υπάρχουν μόνο στον αυτουργό εξαιτίας των οποίων επιτείνεται η ποινή και μεταβάλλεται ο χαρακτήρας της πράξεως από πλημμέλημα σε κακούργημα, δεν υπάρχουν όμως στον συμμέτοχο, δεν θα ληφθούν υπόψη ως προς αυτόν, αλλά θα κριθεί αυτός ως συμμέτοχος στο βασικό έγκλημα. ΣυμβΠλημΑθ 634/2016, σελ. 786.
ΣΥΜΠΛΟΚΗ
Αυτουργός του εγκλήματος είναι όποιος είναι παρών κατά τη βιαιοπραγική φιλονικία και συμβάλλει (σωματικώς ή ψυχικώς) σε επαγωγή των βιαιοπραγιών. ΑΠ 702/2016, σελ. 639.
ΣΥΝΑΦΕΙΑ Βλ. και ΑΝΑΚΡΙΣΗ - ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ
Οι περί συνάφειας διατάξεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην προκειμένη περίπτωση. Και τούτο διότι η συνεκδίκαση των αληθινά συρρεόντων εγκλημάτων που αποδίδονται στον κατηγορούμενο ανήλικο (βιασμός - απείθεια) δεν είναι εφικτή χωρίς να επέλθει σε αυτόν βλάβη. ΣυμβΕφΑθ 1947/2014, σελ. 194.
Εν προκειμένω, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του κατηγορουμένου για διακεκριμένη περίπτωση παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ενόψει του ότι το παρόν δικαστήριο είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για να δικάσει το βαρύτερο έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, έχει αρμοδιότητα για να δικάσει και το υπό του ιδίου δράστη τελεσθέν συναφές έγκλημα της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. ΤρΕφΚακΔυτΜακεδ 160/2015, σελ. 568.
ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ
Συνδιαλλαγή δράστη και θύματος στο ποινικό δίκαιο των ανηλίκων. Η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός διαδικαστικού πλαισίου. Μελ. Κ. Πανάγος, σελ. 723.
ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Βλ. και ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ
Οι λοιποί κατηγορούμενοι παρείχαν συνδρομή πριν και κατά την τέλεση της αξιόποινης πράξης της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Ειδικότερα, αυτοί, μολονότι γνώριζαν την ύπαρξη της ποσότητας ναρκωτικών ουσιών που μετέφερε ο πρώτος κατηγορούμενος με το φορτηγό, παρείχαν συνδρομή προπορευόμενοι, με σκοπό να τον ενημερώσουν για τυχόν εμφάνιση αστυνομικών στην πορεία. ΤρΕφΚακΑθ 3274/2015, σελ. 543.
Η φυσική απλώς παρουσία του κατηγορουμένου δεν συνιστά άμεση συνέργεια, αλλά, ενδεχομένως, με τη συνδρομή και άλλων περιστατικών, απλή συνέργεια, επομένως με την παραδοχή της αυτή η αναιρεσιβαλλομένη εσφαλμένα ερμήνευσε την ουσιαστική ποινική διάταξη του άρθρου 46 ΠΚ. ΑΠ 1030/2017, σελ. 656.
Εάν η πλαστογραφία έχει τον χαρακτήρα κακουργήματος εκ της τελέσεώς της κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια, η περίσταση αυτή πρέπει κατά το άρθρο 49 παρ. 2 ΠΚ για να έχει η πράξη του συνεργού χαρακτήρα κακουργήματος, να υπάρχει και στο πρόσωπο του συνεργού και να αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα ή στο παραπεμπτικό βούλευμα. ΤρΕφΚακΘεσ 1740/2016, σελ. 1059.
Το γερμανικό Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε τον 96χρονο λογιστή σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για συνέργεια σε 300.000 ανθρωποκτονίες διά της υπηρεσίας στο μηχανισμό μαζικών θανατώσεων του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Στο πλαίσιο της υπηρεσίας του στο στρατόπεδο εξόντωσης, ο καταδικασθείς φρουρούσε τις αποσκευές στην αποβάθρα των νεοαφιχθέντων εκτοπισμένων, εμπόδιζε υπό την απειλή βίας ενδεχόμενες πράξεις αντίστασης ή φυγής κ.λπ. BGH, απόφ. της 20.9.2016 – 3 StR 49/16 (παρατ. C. Roxin), σελ. 1096.
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Βλ. και ΑΝΑΙΡΕΣΗ
Ο ποινικολόγος ως μαχητής της ελευθερίας. Μελ. H. Αναγνωστόπουλος, σελ. 3.
Ο διάδικος μπορεί να αντιπροσωπεύεται ή να συμπαρίσταται στην ενώπιον του Αρείου Πάγου συζήτηση με συνήγορο, ο οποίος μπορεί να διορισθεί και με απλή έγγραφη δήλωση του διαδίκου. Ο κατά τα άνω διορισμός παρέχει στον συνήγορο την εξουσία να εκπροσωπεί τον διάδικο σε όλες τις διαδικαστικές πράξεις που αφορούν τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, εκτός αν η πληρεξουσιότητα παρέχεται για ορισμένες μόνο από τις πράξεις αυτές. ΑΠ 319/2016, σελ. 437.
ΣΥΡΡΟΗ Βλ. και ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Εφόσον το αξιόποινο της απάτης εξαλείφθηκε λόγω παραγραφής και η τέλεσή της ή μη δεν έχει ερευνηθεί και κριθεί κατ’ ουσίαν, η απορροφώμενη πράξη της υπεξαίρεσης, η οποία συρρέει φαινομενικά με την απάτη ως μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αναβιώνει. ΣυμβΠλημΑθ 3861/2016 (παρατ. Μ. Παπαχρήστου), σελ. 643.
ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (ΣΔΟΕ) Βλ. και ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
Η έκθεση δέσμευσης του πλοίου βρίσκει έρεισμα στη διάταξη του άρθρου 30 παρ. 5 περ. ε΄ Ν 3296/2004, συνεπώς συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν συνάγεται ότι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ενήργησαν στο πλαίσιο προανακρίσεως ή ανακρίσεως, εφόσον η πράξη αυτή εκδόθηκε μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής του οικείου Προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, και όχι κατόπιν παραγγελίας Εισαγγελέα. ΣυμβΠλημΠειρ 536/2016, σελ. 1235.
ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑ
Το έγκλημα της σωματεμπορίας. Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντοτε χρυσός. Μελ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς, σελ. 1180.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ Βλ. και ΔΟΛΟΣ
Δεν προκύπτουν καθόλου ενδείξεις πλήρωσης της ειδικής υπόστασης του αποδιδόμενου στους εγκαλούμενους αστυνομικούς εγκλήματος της απλής σωματικής βλάβης με πρόθεση κατά συναυτουργία ή οιουδήποτε εγκλήματος, που να δύναται να αποδοθεί σε βάρος αυτών, καθώς ουδόλως προκύπτει η εκδήλωση από μέρους τους κατά του εγκαλούντος οιασδήποτε ανάρμοστης ή επιλήψιμης συμπεριφοράς, με την άσκηση σωματικής βίας, καθόσον αυτοί ενήργησαν σύμφωνα με τα ανατεθέντα σε αυτούς από τον νόμο καθήκοντα, χωρίς να τα υπερβούν. ΔιατΕισΕφΘεσ 116/2016, σελ. 87.
Ορθή και αιτιολογημένη καταδίκη του αναιρεσείοντος για σωματική βλάβη από αμέλεια παρ’ υποχρέου. Ειδικότερα, στην απόφαση προσδιορίζονται τα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν τη συγκλίνουσα αμέλεια εκάστου οδηγού στην πρόκληση του ατυχήματος, που επέφερε τον τραυματισμό της συνεπιβαίνουσας στη δίκυκλη μοτοσικλέτα του οδηγού και του οδηγού αυτής. ΑΠ 1026/2016, σελ. 636.
Παραπέμπεται ο κατηγορούμενος να δικασθεί για απόπειρα απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών. Οι δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ που συμμετείχαν στην καταδίωξη των δραστών με υπηρεσιακή μοτοσυκλέτα, δέχθηκαν επίθεση από ομάδα τριάντα περίπου ατόμων, τα οποία εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον τους. ΣυμβΠλημΑθ 474/2015, σελ. 1214.
ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ
Νομοθετικές παραβάσεις του τεκμηρίου αθωότητας. Μελ. Π. Βασιλακόπουλος, σελ. 15.
Τεκμήριο αθωότητας και η νέα Οδηγία της ΕΕ. Μελ. Π. Τσιρίδης, σελ. 10.
Τεκμήριο αθωότητας και λαϊκός τιμωρητισμός - Προστασία στο πλαίσιο του ιδιωτικού δικαίου. Μελ. Φ. Δωρής, σελ. 19.
Το τεκμήριο αθωότητας και οι παράπλευρες συνέπειές του. Μελ. Ν. Αλιβιζάτος, σελ. 7.
Το τεκμήριο αθωότητας υπό το πρίσμα της ΕΣΔΑ. Μελ. Γ. Παπαδημητράκης, σελ. 134.
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ορθώς ερμήνευσε και εφάρμοσε τις οικείες διατάξεις του ΚΠΔ, δεχθέν ειδικότερα, ότι και κατά τη λήψη γενετικού υλικού για την ανάλυση DNA, η οποία είχε διαταχθεί στο πλαίσιο διαταχθείσης και διενεργούμενης κυρίας ανακρίσεως, ο κατηγορούμενος δικαιούτο να διορίσει τεχνικούς συμβούλους εντός της ταχθείσης προθεσμίας. ΣυμβΑΠ Ολ 1/2017, σελ. 756.
ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ Βλ. και ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Η αναστολή της παραγραφής και η λήξη αυτής στα άρθρα 59, 432 ΚΠΔ και 32 παρ. 2 περ. γ΄ Ν 4139/2013. Μελ. Π. Μπρακουμάτσος, σελ. 232.
Μεταξύ θεραπείας και καταστολής: Η ποινική μεταχείριση των εξαρτημένων δραστών αξιόποινων πράξεων. Μελ. Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, σελ. 1017.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η ποινική προστασία των Τραπεζών στο ελληνικό δίκαιο. Συστηματική επισκόπηση και επιλεγμένα ζητήματα με έμφαση στα αδικήματα της απιστίας και της απάτης. Μελ. Θ. Παπακυριάκου, σελ. 903.
ΤΥΠΟΣ Βλ. και ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET), ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Η ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας. Μελ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς, σελ. 369.
ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ Βλ. και ΣΥΡΡΟΗ
Όταν η υπεξαίρεση στρέφεται κατά του αυτού υλικού αντικειμένου απορροφάται από την απάτη ως συντιμωρητή ύστερη πράξη. ΣυμβΠλημΑθ 3861/2016 (παρατ. Μ. Παπαχρήστου), σελ. 643.
Εάν η πράξη τελέστηκε από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας στο ίδιο πεδίο δράσης η εντολή εμπεριέχεται στη διαχείριση. Ο εντολοδόχος μπορεί να είναι και διαχειριστής, αν έχει διακριτική ευχέρεια κατά την εκτέλεση της εντολής. ΣυμβΠλημΑθ 634/2016, σελ. 786.
ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Βλ. και ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟ, ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ, ΕΦΕΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΘΕΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ, ΠΟΙΝΗ
Αναιρείται η προσβαλλόμενη απόφαση, αφού το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα διακοπής χωρίς την απαιτούμενη αιτιολογία, ενώ ακόμη, προχωρώντας στη συνέχεια στην έρευνα της ουσίας της υπόθεσης, υπερέβη την εξουσία του. ΑΠ 1076/2015, σελ. 57.
Αν το δικαστήριο, καίτοι συντρέχει λόγος για απόρριψη της εφέσεως ως ανυποστήρικτης, απορρίψει αυτήν ως απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης ασκήσεως υποπίπτει σε αρνητική υπέρβαση εξουσίας. ΑΠ 582/2016, σελ. 670.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κρίνοντας ότι είναι έγκυρη η επίδοση της εκκαλούμενης απόφασης και απορρίπτοντας στη συνέχεια την έφεση ως απαράδεκτη λόγω εκπρόθεσμης άσκησης, υπέπεσε στις αναιρετικές πλημμέλειες της έλλειψης ειδικής αιτιολογίας και της υπέρβασης εξουσίας. ΑΠ 221/2017, σελ. 666.
Δεν υπάρχει αρμοδιότητα του παρόντος Συμβουλίου να κηρύξει την ακυρότητα της επίμαχης πραγματογνωμοσύνης. Σε περίπτωση που προέβαινε σε τέτοια κρίση θα υπερέβαινε την εξουσία του, καθόσον θα ακύρωνε έγγραφο συνταχθέν στο πλαίσιο διοικητικής και όχι ποινικής διαδικασίας. ΣυμβΠλημΠειρ 536/2016, σελ. 1235.
ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΨΕΥΔΟΥΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ Βλ. και ΨΕΥΔΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Για τη στοιχειοθέτηση του αδικήματος απαιτείται δημόσιο έγγραφο επί του οποίου βεβαιώνεται αναληθώς ορισμένο περιστατικό. Η ιατρική βεβαίωση που χορηγείται από ιδιώτη ιατρό, στο πλαίσιο ιδιωτικών πελατειακών σχέσεων με ασθενή, δεν συνιστά δημόσιο έγγραφο. ΠραξΑρχειοθΕισΠρΧαλκίδας της 17.11.2015, σελ. 342.
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ Βλ. και ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ
Η ετερότητα των αδικήματων της φοροδιαφυγής και της φορο-υπερημερίας στο ΦΠΑ. Μελ. Α. Λαχανάς/Ι. Παπαδημόπουλος, σελ. 125.
Παρέχονται οδηγίες προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών, κ.λπ. αναφορικά με την υποχρέωση περιοδικής υποβολής στοιχείων σχετικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής και εγκλημάτων διαφθοράς. ΕγκΕισΑΠ 1/2017, σελ. 206.
Κηρύσσεται αθώα η κατηγορουμένη (ομόρρυθμο μέλος και διαχειρίστρια ΕΕ) για το αδίκημα της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δεν πείστηκε ότι τα επίδικα φορολογικά στοιχεία δεν αφορούσαν, εν όλω ή εν μέρει, πραγματικές συναλλαγές ανάμεσα στην εταιρία της κατηγορουμένης και έτερη επιχείρηση και ότι η κατηγορουμένη κατά το οικείο χρονικό διάστημα με πρόθεση τα αποδέχθηκε ως τοιαύτα. ΠεντΕφΒορΑιγαίου 25/2016, σελ. 558.
Κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για το αδίκημα της μη υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Εν προκειμένω, οι ορισθέντες ελεγκτές προέβησαν σε εξωλογιστικό υπολογισμό των ακαθάριστων εσόδων, ακολούθως δε, μετά από θεωρητικό υπολογισμό του εισοδήματος και με βάση αυτόν καταλόγισαν το οικείο ποσό φόρου. Ενόψει, όμως, του ότι ο φόρος εισοδήματος είναι φόρος που προκύπτει από τις πραγματικές πωλήσεις του επιτηδευματία και όχι εκείνος που προσδιορίζεται εξωλογιστικά, εν προκειμένω από κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύεται με βεβαιότητα το μέγεθος του πραγματικά οφειλόμενου φόρου. ΤρΠλημΘεσ 11249/2016, σελ. 559.
Κηρύσσεται αθώος ο κατηγορούμενος για την πράξη της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 66 παρ. 5 Ν 4174/2013, με την οποία θεσπίσθηκε ρήτρα απόλυτης ειδικής επικουρικότητας, αφού τα εικονικά φορολογικά στοιχεία που κατηγορείται ότι αποδέχθηκε, τα χρησιμοποίησε ως μέσο για τη διάπραξη του εγκλήματος της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή ΦΠΑ στο Δημόσιο, υφισταμένης μεταξύ των δύο εν λόγω αδικημάτων σχέσης φαινομενικής συρροής, πρέπει να κηρυχθεί αθώος της εν λόγω αξιόποινης πράξεως. ΜΕφΚακΘεσ 2024/2016, σελ. 658.
Το αδίκημα της φοροδιαφυγής εντάσσεται στα βασικά αδικήματα στα οποία αναφέρεται ο Ν 3691/2008 ανεξαρτήτως του χρόνου τελέσεώς του, αφού, ως τιμωρούμενα με ποινή στερητική της ελευθερίας το ελάχιστο όριο της οποίας είναι άνω των έξι μηνών και από τη διάπραξή τους προκύπτει περιουσιακό όφελος, εντάσσονται στην εξ υπαρχής προβλεφθείσα διάταξη των βασικών αδικημάτων του ως άνω νόμου. ΑΠ 1278/2016, σελ. 950.
Δεν γίνεται κατηγορία σε βάρος των κατηγορουμένων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων. Ειδικότερα, ουδόλως προέκυψε ότι αυτοί προέβησαν σε περαιτέρω διακριτές υλικές ενέργειες, πέραν εκείνων που αποτελούν στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης του βασικού αδικήματος της φοροδιαφυγής. ΣυμβΠλημΑθ 4336/2017 (παρατ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς), σελ. 953.
ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΘΕΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ Βλ. και ΑΠΟΔΟΧΕΣ
Υπάρχει υπέρβαση εξουσίας και όταν επί εφέσεως του καταδικασθέντος πρωτοδίκως, το Εφετείο καταδικάσει τον εκκαλούντα για έγκλημα βαρύτερο εκείνου για το οποίο είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως, έστω και αν επέβαλε την ίδια ή ακόμη και μικρότερη ποινή από την επιβληθείσα πρωτοδίκως. ΑΠ 1224/2015, σελ. 191.
Στην περίπτωση που ο εκκαλών δεν εμφανισθεί στη συζήτηση της υπόθεσης στο δικαστήριο της παραπομπής και η αναιρεθείσα απόφαση περιέχει διατάξεις ευνοϊκότερες για τον κατηγορούμενο από εκείνες της πρωτόδικης απόφασης, κάμπτεται ο κανόνας του άρθρου 501 παρ. 1 ΚΠΔ, οπότε το Εφετείο της παραπομπής δεν δικαιούται να απορρίψει την έφεση ως ανυποστήρικτη, αλλά υποχρεούται να προχωρήσει στην εξέτασή της ωσάν να ήταν παρών ο κατηγορούμενος. ΑΠ 500/2017, σελ. 1230.
ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Η ετερότητα των αδικήματων της φοροδιαφυγής και της φορο-υπερημερίας στο ΦΠΑ. Μελ. Α. Λαχανάς/Ι. Παπαδημόπουλος, σελ. 125.
Η ποινική ευθύνη προέδρου διοικητικού συμβουλίου εισηγμένης ανώνυμης εταιρίας για τη μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Μελ. Δ. Αυγητίδης, σελ. 105.
Ο αντιλεγόμενος χρόνος τέλεσης του κατ’ άρθρο 25 του Ν 1882/1990 εγκλήματος. Μελ. Α. Εκκλησίαρχος, σελ. 708.
Για κάθε πίνακα χρεών ο οποίος υποβάλλεται υποχρεωτικά στον Εισαγγελέα με την αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, ασκείται ξεχωριστή ποινική δίωξη που περιλαμβάνει, ως μία πράξη, τη μη καταβολή του συνολικού χρέους που αναφέρεται στον πίνακα. Η μη καταβολή ενός εκάστου χρέους του πίνακα δεν στοιχειοθετεί κατ’ εξακολούθηση έγκλημα, αλλά τα περιεχόμενα σε κάθε πίνακα χρέη συνιστούν ένα και μόνον έγκλημα. ΤρΠλημΑθ 33773/2016, σελ. 1220.
Η αναιρεσείουσα δεν μπορεί να αντιτάξει έναντι τρίτων (και έναντι του Δημοσίου) την παύση της από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΑΕ, εφόσον η σχετική πράξη δεν έχει τύχει της προσήκουσας δημοσιότητας (7α, 7β ΚΝ 2190/1920). ΑΠ 947/2016, σελ. 1218.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης κάποιας αξιόποινης πράξης του Ν 4443/2016, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεούται να υποβάλει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών σχετική μηνυτήρια αναφορά. ΓνωμΕισΑΠ 1/2017, σελ. 331.
ΨΕΥΔΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ
Οι υπό κρίση αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών από τον πρώτο κατηγορούμενο με τη βεβαίωση από αυτόν περί ελέγχου της νομιμότητας και της τήρησης των πολεοδομικών διατάξεων συνιστούν βεβαίωση γεγονότος που έχει έννομες συνέπειες, καθώς εμφανίζουν προς τους τρίτους τα όποια κτίσματα ως νόμιμα και επί τη βάσει νόμιμης οικοδομικής άδειας. Αρκεί δε η in abstracto δυνατότητα του βεβαιούμενου γεγονότος να έχει έννομη συνέπεια και δεν ενδιαφέρει αν από άλλα νομικά αίτια ή άλλες ενέργειες αποκλείσθηκε η επέλευση της σκοπηθείσας συνέπειας. ΣυμβΠλημΑθ 3503/2016, σελ. 52.
Το έγκλημα της ψευδούς βεβαίωσης (άρθρο 242 ΠΚ) από συμβολαιογράφο. Μελ. Α. Παπαθανασόπουλος, σελ. 620.
ΨΕΥΔΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της χρήσης ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης, όταν η χρήση αυτή κατατείνει στην απόδειξη ζητημάτων διαφορετικών από το συνεχόμενο με το ιατρικό περιεχόμενο γεγονός. ΠραξΑρχειοθΕισΠρΧαλκίδας της 17.11.2015, σελ. 342.
ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΤΑΜΗΝΥΣΗ
Από κανένα αποδεικτικό μέσο δεν υφίσταται η πλήρωση και της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος, καθόσον δεν προέκυψε η ύπαρξη δόλου των κατηγορουμένων να καταμηνύσουν ψευδώς τους μηνυόμενους. ΤρΠλημΣυρ 128/2017, σελ. 784.
Η εγκαλούμενη, καίτοι είχε άμεση γνώση της καλής εκτέλεσης της συμβάσεως εκ μέρους της εγκαλούσας εταιρίας και της υποχρέωσής της για καταβολή του ποσού που εκείνη διεκδικούσε, στη συνέχεια, προκειμένου να ανακόψει τη διεκδίκησή του από τη δικαιούχο αυτού ως άνω προσφεύγουσα, κατασκεύασε τον εν γνώσει της ψευδή και συκοφαντικό ισχυρισμό περί πλαστογραφίας των επίδικων συναλλαγματικών. ΔιατΕισΕφΑθ 152/2016, σελ. 1088.
ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ
Κηρύσσονται ένοχοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα. Ο συμβολαιογράφος αποτελεί αρμόδια προς εξέταση αρχή, εφόσον προβλέπεται ρητά από ειδική διάταξη νόμου να χρησιμοποιηθεί η ένορκη βεβαίωση που συντάσσεται ενώπιόν του ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Επομένως, συνέτρεχε η διπλή αρμοδιότητα τόσο της Συμβολαιογράφου να συντάξει την ένορκη βεβαίωση, όσο και του κτηματολογικού γραφείου για να τη λάβει υπόψη ως νόμιμο μέσο απόδειξης της επικαλούμενης κυριότητας. ΤρΠλημΗλείας 289/2017, σελ. 1071.
ΨΥΧΙΚΗ ΟΔΥΝΗ Βλ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ