Σεμινάριο

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η σύνδεση της επιχείρησης και της αγοράς με τους θεσμούς και τη νομική θεωρία & πράξη

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φυσική παρουσία
Φυσική παρουσία
Κόστος Συμμετοχής:
 
 • ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΔΕΕ - ΦΠ
 • ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΔΕΕ - ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
 • ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
 • ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
 • NEOI - ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Κωδικός Προϊόντος : 17479
Ημερ/νία: Τετάρτη 29 Απριλίου 2020
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: 29, 30 Απριλίου & 4, 6, 13, 14, 20 Μαΐου 2020 (17:00 – 21:00)
Διάρκεια: 28 ώρες
Εισηγητές: Χρ. Γκόρτσος, Γ. Δελλής, Π. Αλεξάκης
 Δείτε όλους τους εισηγητές

Το περιοδικό «Δίκαιο Επιχειρήσεων & Εταιριών» (ΔΕΕ) διοργανώνει σειρά Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Σεμιναρίων με σκοπό την κατάρτιση του νομικού κόσμου σε επίκαιρα θέματα πρακτικής σημασίας και εφαρμογής από κορυφαίους ακαδημαϊκούς, νομικούς και επαγγελματίες της πράξης

Στο παρόν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα αναδειχθεί η στενή σχέση που υφίσταται ανάμεσα στα βασικά συστατικά στοιχεία της οικονομίας (αγορές, επιχειρήσεις, δίκτυα, χρήμα, χρηματοπιστωτικό σύστημα), τους θεσμούς, καθώς και τη νομική θεωρία και (κυρίως) πράξη. Ο συμμετέχων σε αυτό θα ωφεληθεί πολλαπλώς καθώς:
• θα αποκτήσει βασικές γνώσεις αναφορικά με τη λειτουργία όλων των κλάδων της οικονομικής επιστήμης (μικρο- και μακρο-οικονική θεωρία και πολιτική τόσο σε κλειστές όσο και σε ανοικτές οικονομίες), του χρήματος και των τεσσάρων πυλώνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος (τράπεζες - κεφαλαιαγορά - ιδιωτική ασφάλιση - συστήματα πληρωμών),
• θα κατανοήσει τις σχέσεις που υφίστανται ανάμεσα στο δίκαιο και την οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στη θεμελιώδη σημασία των θεσμών,
• θα μάθει στοιχεία των βασικών οικονομικών θεσμών σε διεθνές, ευρωπαϊκό/ ενωσιακό και Ελληνικό επίπεδο,
• θα κατανοήσει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα τα αίτια της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας και το ρόλο του δικαίου στην επίλυσή τους, και
• θα αναπτύξει πεδίο προβληματισμού αναφορικά με τη σημασία των τρεχουσών τεχνολογικών εξελίξεων στην αναδιαμόρφωση των οικονομικών σχέσεων και των θεσμών.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε δικηγόρους, νομικούς συμβούλους επιχειρήσεων και εταιριών, καθώς και σε νομικούς εν γένει που επιθυμούν να αποκτήσουν συστηματικά βασικές γνώσεις για τη λειτουργία του συνόλου της οικονομίας και των οικονομικών πολιτικών.

 • Έννοια και κλάδοι οικονομικών - η διασύνδεση και αλληλεξάρτηση της νομικής με την οικονομική επιστήμη
 • Οι τρεις βασικοί πυλώνες διασύνδεσης του δικαίου με την οικονομία: εισαγωγική παρουσίαση
 • Βασικά στοιχεία μικροοικονομικής (1): ο καταναλωτής
 • Βασικά στοιχεία μικροοικονομικής (2): η επιχείρηση, η αγορά και τα δίκτυα
 • Βασικά στοιχεία μικροοικονομικής (2): η επιχείρηση, η αγορά και τα δίκτυα
 • Το χρήμα - Το χρηματοπιστωτικό σύστημα
 • Βασικά στοιχεία μακροοικονομικής
 • Τα οικονομικά της ανοιχτής οικονομίας
 • Θεμελιώδη στοιχεία των οικονομικών πολιτικών
 • Μικροοικονομική πολιτική
 • Ρύθμιση, εποπτεία και επίβλεψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος
 • Μακροοικονομική πολιτική
 • Βασικοί θεσμοί της διεθνούς οικονομίας
 • Βασικοί θεσμοί (και μηχανισμοί) της ευρωπαϊκής οικονομίας
 • Βασικοί θεσμοί της Ελληνικής οικονομίας
 • Η Ελλάδα την εποχή της οικονομικής κρίσης
 • Οι τρεις βασικοί πυλώνες διασύνδεσης του δικαίου με την οικονομία

Δείτε εδω το αναλυτικό πρόγραμμα

Χρήστος Βλ. Γκόρτσος,

Ο Χρήστος Γκόρτσος είναι Καθηγητής Δημοσίου Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Saarland. Σπούδασε, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, νομικά, οικονομικά και χρηματοοικονομική (finance) στη Νομική και την Οικονομική Σχολή του ΕΚΠΑ, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, στο Wharton Business School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, και στο Graduate Institute of International Studies του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του οποίου είναι και διδάκτωρ. Τα βασικά πεδία του ερευνητικού και διδακτικού του έργου είναι το διεθνές, ευρωπαϊκό και Ελληνικό δημόσιο χρηματοπιστωτικό δίκαιο, το δίκαιο των κεντρικών τραπεζών, το δίκαιο της ΟΝΕ και τα θεσμικά οικονομικά, πεδία στα οποία έχει, επίσης, εκτενές συγγραφικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, είναι επίσης Research Partner στο University Research Priority Program (URPP): FinancialMarketRegulationτου Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εντεταλμένος διδασκαλίας στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νομικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκό μέλος του European Banking Institute (ΕΒΙ). Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 διετέλεσε Fernand Braudel Fellow του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (EUI) και κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2018 Academic Visitor στο St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Γιώργος Δελλής,

Ο Παναγιώτης Αλεξάκης είναι Καθηγητής της Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Το ερευνητικό του έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Προωθεί με ειδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα τον εσωτερικό έλεγχο στις επιχειρήσεις, ενώ διετέλεσε για μια εικοσαετία, έως το 2019, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του ΕΚΠΑ. Έχει ασχοληθεί με την σύνδεση του πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. Επίσης, εργάστηκε για την ανάπτυξη των νησιωτικών επιχειρήσεων αλλά και για την άρση της απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει εργαστεί στο Υπουργείο Εθνικής οικονομίας, στην Τράπεζα της Ελλάδος, και έχει αναλάβει διοικητικές θέσεις. Έχει μία αξιόλογη συμβολή στην ελληνική κεφαλαιαγορά, το 1998 έγινε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών, όπου οργάνωσε το χρηματιστήριο και προετοίμασε την κεφαλαιαγορά για τη λειτουργία παράγωγων προϊόντων. Τον Αύγουστο του 2000 έγινε Πρόεδρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και προώθησε μια ουσιαστική μεταβολή στο θεσμικό πλαίσιο και στην δομή της λειτουργίας του, ενώ η αγορά των ΧΑ αναγνωρίσθηκε διεθνώς ως ώριμη, το 2001. Διατελεί σύμβουλος σε επιχειρήσεις.

Παναγιώτης Αλεξάκης,

Ο Γιώργος Δελλής (1967) είναι αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή της Αθήνας, Habilité à diriger des recherches στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Paris II Panthéon-Assas και πρώην Référendaire στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσεγγίζει το δημόσιο δίκαιο μέσα από τα εργαλεία της οικονομικής ανάλυσης, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως η ρύθμιση αγορών, ο ελεύθερος ανταγωνισμός, η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος. Την τελευταία δεκαετία έχει εκδώσει τις μονογραφίες, Κοινή Ωφέλεια και Αγορά, Τόμοι Α και Β, Αθήνα – Κομοτηνή, 2008, Η Διοικητική Δικαιοσύνη σε αναζήτηση ταχύτητας. Ανατρέποντας το μύθο της «ωραίας κοιμωμένης, Αθήνα 2013, και H αίτηση δίκαιης ικανοποίησης του ν. 4055/2012, Αθήνα 2013. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Δημήτρη Τζουγανάτο στην εκπόνηση των συλλογικών έργων Δίκαιο του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, Αθήνα 2013 και Competition Law in Greece, The Netherlands, 2015. Ασκεί δικηγορία με έδρα την Αθήνα, στη δικηγορική εταιρεία Δελλής και Συνεργάτες, dellis@dellislaw.gr.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κόστος μπορεί να καταβληθεί μετρητοίς ή με τραπεζική κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 151/470622-67 | ΙΒΑΝ GR 46 0110 1510 0000 1514 7062 267
EFG ΕUROBANK: 0026 0180 94 02000 24515 | ΙΒΑΝ GR 05026 01800000 9402000 24515
ALPHA BANK: 207-00-2002-003218 |IBAN GR24 0140 2070 2070 0200 2003 218
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6740-136874-301| IBAN GR74 0171 7400 0067 4013 6874 301

Επωνυμία: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΕΒΕ, Αιτιολογία: Ονοματεπώνυμο συμμετέχοντα - ΝΒ Σεμινάριο
ή με πιστωτική κάρτα: VISA, MASTERCARD, DINERS, με 6 άτοκες δόσεις https://www.nb.org/media/wysiwyg/cards_logo.jpg

Παρέχονται επίσης:

Συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης εφόσον ζητηθεί

Η κράτηση της θέσης οριστικοποιείται με την εξόφληση του συνολικού κόστους συμμετοχής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 8 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του κάθε σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια – υπηρεσίες ή εκδόσεις της εταιρίας.
Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας πελάτη

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό στο grammateia@nb.org

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 7 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.
Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 3 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση.

*Στην κατηγορία νέοι δικηγόροι, εντάσσονται οι δικηγόροι 5ετίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας

Κλείσιμο
Ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιούμε δεδομένα μέσω cookies για την σωστή λειτουργία του website , καθώς και πληροφορίες που μας βοηθάνε να παρέχουμε το μέγιστο των υπηρεσιών μας, εσείς όμως θα αποφασίσετε για τα δεδομένα αυτά.

30%
Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά;

Έτσι μας βοηθάτε να βελτιώνουμε την εμπειρία σας & να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.

Όροι Χρήσης
">