Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΙΑ – ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΚ


Εισηγητές: Πατεράκης Ν.

Σε απόθεμα

Κόστος Συμμετοχής: 120,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδ. 19050|19051
4 ώρες
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022
Εισηγητές: Πατεράκης Ν.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η παρουσίαση των διαφόρων μορφών συμμετοχής στο έγκλημα με παράλληλη ανάδειξη των επεμβάσεων του νομοθέτη του Ν 4619/2019 στις περί συμμετοχής διατάξεις, οι οποίες συχνά ανατρέπουν τις δογματικές ισορροπίες του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα.

Εισαγωγή
   - Η έννοια της συμμετοχής στο έγκλημα
   - Διάκριση αυτουργίας από τη συμμετοχή
   - Η αναγκαία συμμετοχή
   - Έννομες συνέπειες ύπαρξης συμμετοχής

Συναυτουργία
   - Προϋποθέσεις τέλεσης του εγκλήματος κατά συναυτουργία
   - Η συναυτουργία με κατανομή έργου
   - Ετεροειδής συμμετοχή επί συναυτουργίας
   - Παραυτουργία ή τυχαία συναυτουργία
   - Υπέρβαση των ορίων της συναπόφασης

Ηθικός αυτουργός και προβοκάτορας
   - Στοιχεία ηθικής αυτουργίας
   - Η έκταση της ευθύνης του ηθικού αυτουργού
   - Συμμετοχή σε ηθική αυτουργία
   - Η έμμεση αυτουργία

Συνεργός
   - Προϋποθέσεις συνέργειας
   - Έκταση ευθύνης αυτουργού

Ανεξάρτητο του αξιοποίνου των συμμετόχων

Ιδιαίτερες ιδιότητες και σχέσεις προς θεμελίωση του αξιοποίνου, επίταση, μείωση ή αποκλεισμό της ποινής

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, ασκούμενους δικηγόρους και φοιτητές, που ενδιαφέρονται να κατανοήσουν την έννοια της συμμετοχής στο έγκλημα, εμβαθύνοντας στη σχετική θεωρία και νομολογία, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα ανακύπτοντα στην πράξη και σχετιζόμενα με τη συμμετοχική δράση ζητήματα.

Νικόλαος Πατεράκης

Ο Νικόλαος Πατεράκης έχει ακαδημαϊκή εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο (Μ.Δ.Ε. Ποινικών Επιστημών Ε.Κ.Π.Α., LL.M. Tübingen, P.O.N. Harvard). Δικηγορεί από το έτος 1999, με κύριο αντικείμενο ενασχόλησής του την οικονομική εγκληματικότητα. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου. Συνέγραψε από κοινού με τον καθηγητή Νέστορα Κουράκη το βιβλίο: “Το έγκλημα της απάτης, Θεωρία-Νομολογία-Υποδείγματα”, που εξεδόθη από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ το έτος 2001, και έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες με θέμα: “Οι αποδεικτικές απαγορεύσεις στην ποινική δίκη” και “Η απόπειρα κατά συναυτουργία και συναυτουργία σε απόπειρα”. Για δέκα και πλέον έτη υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Ποινική Δικαιοσύνη”, στο οποίο έχουν δημοσιευθεί σχόλια και παρατηρήσεις του σε πλήθος δικαστικών αποφάσεων

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ 


Χρήσιμες Πληροφορίες

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης

Η κράτηση της θέσης οριστικοποιείται με την εξόφληση του συνολικού κόστους συμμετοχής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Όπου υπάρχει ένδειξη εκπτώσεων για ειδικές κατηγορίες (φοιτητές, ασκούμενοι/νέοι δικηγόροι και δικαστικοί λειτουργοί) ή άλλες έχουν ισχύ για Online εγγραφές μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες στο site www.nb.org

Ειδικότερα στην κατηγορία νέοι δικηγόροι, εντάσσονται οι δικηγόροι 5ετίας

Πολιτική ακυρώσεων

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια – υπηρεσίες ή εκδόσεις της εταιρίας.
Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας πελάτη

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό (10 εργάσιμες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου) στο grammateia@nb.org

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 10 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.
Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 5 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση.

Back to Top