Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019Βιντεοσκοπημένο

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ - Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edu.nb.org

Εισηγητές: Μαργαρίτης Ε., Σαϊτάκης Κ.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η πλήρης και σφαιρική παρουσίαση των ρυθμίσεων του κληρονομικού δικαίου όπως εφαρμόζονται στη δικηγορική πράξη αλλά και η κριτική ανάλυση των πορισμάτων της ελληνικής νομολογίας στο πεδίο του κληρονομικού δικαίου. Επειδή πρόκειται για ζητήματα με τεράστια πρακτική σημασία, η ανάλυση εστιάζει κυρίως στην πρακτική εφαρμογή των σχετικών κανόνων δικαίου επί παραδειγμάτων από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων.

Κτήση και αποποίηση της κληρονομίας

 • H άμεση και αυτοδίκαιη κτήση της κληρονομίας
 • H έννοια της επαγωγής της κληρονομίας και των «λόγων επαγωγής»
 • Η αποδοχή κληρονομίας - Η αποποίηση της κληρονομίας
 • Μερική αποδοχή και μερική αποποίηση της κληρονομίας

Το δίκαιο των διαθηκών στην πράξη

 • Είδη διαθήκης
 • Ανικανότητα για σύνταξη διαθήκης
 • Ειδικές περιπτώσεις ελαττωματικών διαθηκών
 • Δικονομικά

Η εξ αδιαθέτου διαδοχή στην πράξη

 • Τάξεις, βαθμοί και ρίζες
 • Σειρά προτίμησης εντός κάθε τάξης - Μερίδες
 • Διαδοχή κατά ρίζες και προσαύξηση
 • Κληρονομικά δικαιώματα επιζώντος συζύγου και επιζώντος συντρόφου από σύμφωνο συμβίωσης (Ν 4356/2015)

Νόμιμη μοίρα

 • Δικαιούχοι, ποσοστό, διαδοχή και προσαύξηση
 • Τρόποι κατάλειψης - Πρακτικές εφαρμογές
 • Προσβολή νόμιμης μοίρας (ολική, μερική και ποιοτική) - Περιπτωσιολογία
 • Παραίτηση από τη νόμιμη μοίρα - Υπολογισμός της νόμιμης μοίρας
 • Ένδικα βοηθήματα - Πρακτικά παραδείγματα

Σχέσεις περισσοτέρων κληρονόμων

 • Σύστημα ρύθμισης
 • Κοινωνία και διανομή

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους της πράξης που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το κληρονομικό δίκαιο καθώς και σε όσους νομικούς (προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές κλπ.) επιθυμούν να ενημερωθούν γύρω από το θέμα για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς ή άλλους λόγους.

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, στον τομέα Αστικού Δικαίου. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας «Η Κτήση της Κληρονομίας» που κυκλοφορεί από τη ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και άνω 50 συνολικά νομικών μελετών (άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις). Στις ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται τα πεδία του κληρονομικού και του ενοχικού δικαίου, καθώς και το δίκαιο των προσωπικών δεδομένων. Έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικά έργα στον χώρο του κληρονομικού και του ενοχικού δικαίου, καθώς και σε κατ’ άρθρο ερμηνείες του ΑΚ. Αναλαμβάνει από το 2016 τα σεμινάρια προετοιμασίας υποψηφίων Δικηγόρων υπό την αιγίδα του ΔΣΑ και έχει διατελέσει εισηγητής σε νομικές ημερίδες και σεμινάρια.

Δρ. Κίμων Σαϊτάκης

Ο Κίμων Σαϊτάκης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα του Αστικού Δικαίου, αριστούχος Διδάκτωρ Νομικής (Δ.Ν.) και αριστούχος κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Αστικό Δίκαιο (LL.M.). Αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 2008. Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του καλύπτει ευρύ φάσμα του ιδιωτικού δικαίου και περιλαμβάνει τρία βιβλία, συμμετοχή σε συλλογικά έργα και περισσότερες από σαράντα δημοσιεύσεις στον ελληνικό επιστημονικό τύπο, κυρίως στα νομικά περιοδικά Εφαρμογές Αστικού Δικαίου» και Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου», των οποίων είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης. Από το 2014 διδάσκει Αστικό Δίκαιο στα τμήματα της Νομικής Βιβλιοθήκης για τους υποψηφίους της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, ενώ συμμετέχει και στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στη Νομική Σχολή Αθηνών. Επιπλέον, από το 2022 διδάσκει Αστικό Δίκαιο στο τμήμα Ο.Δ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει εισηγητής σε πολλές νομικές ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης για νομικούς. Παράλληλα με τη μάχιμη δικηγορία, δραστηριοποιείται και ως νομικός σύμβουλος επενδυτικής εταιρείας και γνωστού ξενοδοχειακού ομίλου.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17255
8 ώρες
Εισηγητές: Μαργαρίτης Ε., Σαϊτάκης Κ.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 145,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edu.nb.org

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ - Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17255
8 ώρες
Εισηγητές: Μαργαρίτης Ε., Σαϊτάκης Κ.
Back to Top