ΚΡΙΤΩΝ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ


Επιλεγμένες Γνωματεύσεις Συνταγματικού Δικαίου

Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για αγορές άνω των 30€

Σε απόθεμα

Διατίθεται δωρεάν

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδικός Προϊόντος: 16816
Κόμπος Κ., Κωνσταντινίδης Α.
Κληρίδης Κ.

Το παρόν έργο πραγματεύεται ζητήματα συνταγματικού δικαίου κυπριακού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν τόμο ο οποίος περιέχει μερικά από τα σημαντικότερα δείγματα της σοφίας και της νομομάθειας μιας από τις κορυφαίες, αν όχι της κορυφαίας νομικής διάνοιας της Κύπρου, του Κρίτωνα Τορναρίτη.

Ο Κρίτων Τορναρίτης υπηρέτησε σε διάφορες βαθμίδες της δικαστικής και νομικής υπηρεσίας επί Αγγλοκρατίας και ήταν ο πρώτος Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας από την ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους το 1960, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1984.

Λόγω της φύσης των γνωματεύσεων ως νομικών κειμένων που απευθύνονται κατά κύριο λόγο προς κυβερνητικά όργανα, των οποίων νομικός σύμβουλος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, αυτές είναι κατεσπαρμένες είτε σε φακέλους που τηρούνται από τα διάφορα τμήματα, ή σε κάποιες περιπτώσεις έβλεπαν και το φως της δημοσιότητας σε νομικά περιοδικά.

Με αυτό ως δεδομένο, η αξία και σημασία του παρόντος τόμου καθίσταται ιδιαίτερα επαυξημένη, αφού καθιστά ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών γνωματεύσεων του Κρίτωνα Τορναρίτη, προσιτό και συγκεντρωτικά προσβάσιμο σε κάθε μελετητή του δικαίου και σε κάθε νομικό, ο οποίος αναζητεί καθοδήγηση για τα συγκεκριμένα θέματα τα οποία πραγματεύονται οι γνωματεύσεις.

Πρόκειται για 45 γνωματεύσεις, ταξινομημένες σε 9 ενότητες (Εκτελεστική Εξουσία, Νομοθετική Εξουσία, Εξουσίες Κοινοτικών Συνελεύσεων, Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι και Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, Αρχή της Ισότητας και Αρχή της Αναλογικότητας, Δίκαιο της Ανάγκης, Συνταγματικά Κατοχυρωμένα Δικαιώματα και Θέση του Διεθνούς Δικαίου στην Κυπριακή Έννομη Τάξη.

Η διαχρονική και επίκαιρη σημασία και η χρησιμότητα των γνωματεύσεων αυτών καταδεικνύεται από τα θέματα τα οποία πραγματεύονται.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία των ακαδημαϊκών κ.κ. Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνου Κόμπου που επιμελήθηκαν την έκδοση του παρόντος τόμου, ο οποίος αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο περίσωσης πολυσήμαντων νομικών κειμένων αλλά και χρήσιμο εργαλείο για κάθε νομικό.

Πρόλογος Σελ. 9
Προλεγόμενα Σελ. 11
Περιεχόμενα Σελ. 15
Ι. Εκτελεστική Εξουσία Σελ. 17
ΙΙ. Νομοθετική Εξουσία Σελ. 45
ΙΙΙ. Εξουσίες Κοινοτικών Συνελεύσεων Σελ. 81
ΙV. Ανεξάρτητοι Αξιωματούχοι και Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας Σελ. 101
V. Αρχή Διάκρισης των Εξουσιών Σελ. 119
VΙ. Αρχή της ισότητας και αρχή της αναλογικότητας Σελ. 131
VII. Δίκαιο της Ανάγκης Σελ. 133
VIII. Συνταγματικά Κατοχυρωμένα Δικαιώματα Σελ. 135
ΙΧ. Η θέση του διεθνούς δικαίου στην Κυπριακή έννομη τάξη Σελ. 159
Ευρετήριο όρων Σελ. 175
Back to Top