ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ. ΈΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για αγορές άνω των 30€
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 30,00 €

Βιβλίο (έντυπο)   + 30,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδικός Προϊόντος: 70063
ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
  • Έκδοση: 2003
  • Σχήμα: 22,5x30
  • Βιβλιοδεσία: Εύκαμπτη
  • Σελίδες: 246
  • ISBN: 978-960-87286-6-5
  • Black friday εκδόσεις: 30%

«Η ιστορία της Μεγάλης Βρεταννίας: θέμα γοητευτικό, συνάμα δε προκλητικό, όσο και δύσκολο», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Κ. Κωστής στο εισαγωγικό σημείωμα. Η Μεγάλη Βρεταννία δεν είναι απλώς ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στην Αθήνα, αλλά ένας θεσμός. Από τη στιγμή που δέχθηκε τον πρώτο της πελάτη, το 1863 (σε γειτονικό κτίριο από αυτό που βρίσκεται σήμερα), από τη μεταστέγασή της στο κτίριο του Θ. Χάνσεν το 1874, έως τις μέρες μας, αποτελεί σημείο αναφοράς της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Αθήνας και κατʼ επέκταση της Ελλάδας.

Το εν λόγω βιβλίο-ευπρόσιτο στον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για το παρελθόν ενός συμβόλου της αθηναϊκής ζωής-αποτελεί συνάμα ένα χρήσιμο εργαλείο για τον ερευνητή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο συγγραφέας, Άγγελος Βλάχος, παρακολουθεί βήμα-βήμα την εξέλιξη του ξενοδοχείου από την ίδρυσή του έως σήμερα. Ταυτόχρονα όμως με την ιστορία του ξενοδοχείου, εκτυλίσσονται τόσο η ιστορία της Αθήνας όσο και η πολιτική ιστορία της Ελλάδας, με την οποία άλλωστε κινείται σε παράλληλη τροχιά.

Το λεύκωμα βασίστηκε κυρίως στο Αρχείο της Μεγάλης Βρεταννίας και της εταιρείας Ελληνικά Ξενοδοχεία-Λάμψα Α.Ε. (παρατίθενται τεκμήρια που για πρώτη φορά δημοσιεύονται). Υλικό επίσης αντλήθηκε από το Αρχείο Βοβολίνη (με έγγραφα και βιβλία, παλαιότερα και σύγχρονα), από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) κ.ά.

Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου προέρχεται από το Αρχείο του ξενοδοχείου, από την πολύτιμη και σπάνια Συλλογή του Απόστολου Δοξιάδη (ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα και με την προφορική μαρτυρία του), από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΕΡΤ, από τη Συλλογή Ν. Ε. Τόλη, από το Αρχείο Μ. Γ. Τσάγκαρη κ.ά.

Back to Top