Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ

(Αν)επαρκής Αιτιολογία και Δίοδοι Αναίρεσης

Εισηγητές: Κώτσογλου Κ.

Το δίκαιο απόδειξης αποτελεί όχι μόνο τον πυρήνα της ποινικής και πολιτικής δικονομίας αλλά και κεντρικό ζήτημα σε κάθε εκκρεμή δίκη για τον σχηματισμό της δικανικής πεποίθησης και την ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά, η αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού καθώς και η θεμελίωση και αναιρετική θωράκιση της εκάστοτε απόφασης αποτελούν ανεξερεύνητα ζητήματα της θεωρίας και νομολογίας. Ως αποτέλεσμα, ο σχηματισμός δικανικής πεποίθησης εκ μέρους του δικαστή της ουσίας παραμένει μέχρι και σήμερα «μυστικό» των αιθουσών διασκέψεως. Το Σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε δομικά στοιχεία της ποινικής δίκης (τεκμήριο αθωότητας και αιτιολογία απόφασης) για να προσεγγίσει με έναν αναιρετικά αξιοποιήσιμο τρόπο το ζήτημα α) της αιτιολόγησης και β) της προβολής αυτοτελών και αρνητικών της κατηγορίας ισχυρισμών. Το Σεμινάριο φιλοδοξεί να γεφυρώσει τη θεωρία με τη δικαστηριακή και δικηγορική πράξη, ανοίγοντας αναιρετικές διόδους σε μαχόμενους δικηγόρους.

A. Γενικό Μέρος

  • Ποινική δικονομία και αβεβαιότητα. Ελλιπής εκπαίδευση και απουσία τεχνογνωσίας στην Ελλάδα
  • Δομή, περιεχόμενο και λειτουργία του τεκμηρίου αθωότητας. Είναι το τεκμήριο αθωότητας απλά ένας «βοηθητικός κανόνας» της ποινικής δίκης;
  • Δομικά στοιχεία νομικών τεκμηρίων. Η αποκωδικοποίηση της δομής των νομικών τεκμηρίων: προεπιλεγμένα συμπεράσματα και νομικοί κανόνες απόδειξης


Β. Ειδικό Μέρος

  • «Με πλήρη και εμπεριστατωμένο τρόπο». Υποχρέωση αιτιολόγησης και αναιρετική θωράκιση
  • Αυτοτελείς ισχυρισμοί (με έμφαση στους λόγους άρσης αδίκου και καταλογισμού) και αρνητικοί της κατηγορίας ισχυρισμοί/άλλοθι. Αξιολόγηση των αποδεικτικών αναχωμάτων που υψώνει ο Άρειος Πάγος
  • Αποδεικτικό υλικό, αφηγήματα και αιτιολόγηση. "What’s the story?"
  • Σιωπηρή απόρριψη υπερασπιστικών ισχυρισμών. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί το δικαστήριο της ουσίας με αναιρετικά ασφαλή τρόπο να παραβλέψει τους ισχυρισμούς/άλλοθι της υπεράσπισης;
  • «Mε σαφή και ορισμένο τρόπο». Αποδεικτικές υποχρεώσεις στην υπεράσπιση υπό το πρίσμα του άρθρου 178 παρ. 2 εδ. α’ ΚΠΔ

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δικαστές, μαχόμενους δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους και φοιτητές των νομικών σχολών, που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν σε ζητήματα (μη) θεμελίωσης της ποινικής απόφασης και αξιοποίησης των μέχρι στιγμής ανεξερεύνητων αναιρετικών δυνατοτήτων, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο την εγχώρια όσο και την υπερεθνική (ECtHR) νομολογία.

Κυριάκος Ν. Κώτσογλου

Ο Κυριάκος Ν. Κώτσογλου είναι ακαδημαϊκός με παρουσία σε ερευνητικά ιδρύματα σε Γερμανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ασκεί συμβουλευτική δικηγορία σε υποθέσεις ποινικής και αστικής απόδειξης, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία Expert Evidence Consulting Ltd. (Λονδίνο, H.B.). Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες και πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Η ανάλυσή του έχει υιοθετηθεί από το Γερμανικό Ακυρωτικό Δικαστήριο, (BGH, 2ο Τμήμα), ενώ το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έχει ενσωματώσει αυτολεξεί και σε μεγάλη έκταση την ανάλυσή του σε ζητήματα απόδειξης μέσω DNA. Έχει καταθέσει ως ειδικός μάρτυρας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (Βουλή Αντιπροσώπων και Βουλή Λόρδων) και παράλληλα είναι μέλος της Επιτροπής Data Ethics της Thames Valley Police (H.Β.). Τέλος, συμμετέχει ενεργά μέσω γνωμοδοτήσεων σε ποινικές δίκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ 


Χρήσιμες Πληροφορίες

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης

Η κράτηση της θέσης οριστικοποιείται με την εξόφληση του συνολικού κόστους συμμετοχής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Όπου υπάρχει ένδειξη εκπτώσεων για ειδικές κατηγορίες (φοιτητές, ασκούμενοι/νέοι δικηγόροι και δικαστικοί λειτουργοί) ή άλλες έχουν ισχύ για Online εγγραφές μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες στο site www.nb.org

Ειδικότερα στην κατηγορία νέοι δικηγόροι, εντάσσονται οι δικηγόροι 5ετίας

Πολιτική ακυρώσεων

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια – υπηρεσίες ή εκδόσεις της εταιρίας.
Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας πελάτη

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό (10 εργάσιμες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου) στο grammateia@nb.org

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 10 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.
Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 5 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση.

Φυσική Παρουσία (Δια Ζώσης)

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων με φυσική παρουσία οργανώνεται σε υπερσύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας εξοπλισμένες με οπτικοακουστικά μέσα τελευταίας τεχνολογίας στις εγκαταστάσεις της ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (Αθήνα, Μαυρομιχάλη 23), σε απόσταση 200 μέτρων από την οδό Ακαδημίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Βίντεο (On-demand)

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα edu.nb.org παρέχει την δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων από το χώρο σας μέσω Η/Υ ή laptop με μία απλή σύνδεση Internet.

Live Streaming

Ίσες ευκαιρίες παρακολούθησης για τους υποψήφιους σε όλη την επικράτεια. Aπευθείας σύνδεση του εκπαιδευόμενου μέσω internet από τον χώρο του εκπαιδευόμενου με μοναδική προϋπόθεση τη χρήση Η/Υ ή laptop και τη σύνδεσή του με μια απλή γραμμή ADSL. Ενεργή - διαδραστική συμμετοχή του εκπαιδευόμενου την ώρα της διεξαγωγής του μαθήματος με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων γραπτά ή προφορικά και ταυτόχρονη λήψη απάντησης από τον εισηγητή, σαν να είναι ο εκπαιδευόμενος φυσικά παρών.
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19986 | 19987 | 19988
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024
Εισηγητές: Κώτσογλου Κ.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Κόστος Συμμετοχής: Κανονική Τιμή 140,00 € Ειδική Τιμή 98,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

(Αν)επαρκής Αιτιολογία και Δίοδοι Αναίρεσης

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19986 | 19987 | 19988
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024
Εισηγητές: Κώτσογλου Κ.
Back to Top