Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2024

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ (ά. 134-135 Ν 5090/2024)

Ουσιαστικές και δικονομικές πτυχές του νέου μοντέλου ευθύνης νομικών προσώπων και οντοτήτων στην ελληνική έννομη τάξη
Εισηγητές: Σαχουλίδου Α.

Το Σεμινάριο θα εξετάσει λεπτομερώς τις νέες διατάξεις των ά. 134-135 του Ν 5090/2024, με τις οποίες εισάγεται ένα νέο μοντέλο ευθύνης νομικών προσώπων και οντοτήτων για τα αδικήματα της δωροδοκίας – οδηγώντας σε μια καινοφανή αλλαγή παραδείγματος για τα δεδομένα της ελληνικής έννομης τάξης. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στην προβληματική της ποινικής ευθύνης μη φυσικών προσώπων από εθνική, διεθνή και ενωσιακή σκοπιά, το Σεμινάριο θα εμβαθύνει στις κεντρικές ουσιαστικές και δικονομικές πτυχές του νέου μοντέλου ευθύνης νομικών προσώπων για τα αδικήματα της δωροδοκίας (προϋποθέσεις θεμελίωσης ευθύνης, κυρώσεις, διαδικασία) επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τις εγγενείς αδυναμίες και ατέλειες της νέας αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας και αντιπαραβάλλοντάς την με επιλογές αλλοδαπών Ευρωπαίων νομοθετών.

1η ημέρα: Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 (18:00 – 21:00)
■ Ευθύνη νομικών προσώπων για ποινικά αδικήματα
▶ Η κεντρική επιλογή του Έλληνα νομοθέτη
▶ Η κρατούσα θέση στην ελληνική θεωρία
▶ Διεθνείς και ενωσιακές πτυχές

Το νέο μοντέλο θεμελίωσης ευθύνης νομικών προσώπων και οντοτήτων για αδικήματα δωροδοκίας κατ’ ά. 134
Ν 5090/2024

Οι κυρώσεις σε βάρος νομικών προσώπων και οντοτήτων και τα κριτήρια επιμέτρησης αυτών κατ’ ά. 134
Ν 5090/2024

2η ημέρα: Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 (18:00 – 21:00)
Η διαδικασία σε βάρος νομικών προσώπων και οντοτήτων κατ’ ά. 135 Ν 5090/2024

Τα νομικά πρόσωπα και οι οντότητες ως φορείς δικαιωμάτων του κατηγορουμένου

Δικαιοσυγκριτικά δεδομένα

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε δικηγόρους που παρέχουν νομικές υπηρεσίες (συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών compliance) σε εταιρικό περιβάλλον ειδικότερα σε ό,τι αφορά ζητήματα ποινικής ευθύνης, καθώς και σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο.

Αθηνά Σαχουλίδου

Η Αθηνά Σαχουλίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Επισκέπτρια Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου NOVA στη Λισαβόνα. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων από το ΑΠΘ (M.Sc) και το Πανεπιστήμιο Ruperto Carola της Χαϊδελβέργης (LL.M.), από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD) στο αντικείμενο του ποινικού δικαίου. Έχει εργαστεί ως Επίκουρη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο NOVA και ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας. Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Unternehmensverantwortlichkeit undsanktionierung. Ein strafrechtlicher und interdisziplinärer Diskurs» (Εταιρική ευθύνη και τιμώρηση: Ένας ποινικο- δικαιικός και διεπιστημονικός διάλογος) δημοσιεύθηκε ως μονογραφία από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck και τιμήθηκε με το βραβείο Ruprecht-Karls για εξαιρετικές επιστημονικές εργασίες.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ 


Χρήσιμες Πληροφορίες

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης

Η κράτηση της θέσης οριστικοποιείται με την εξόφληση του συνολικού κόστους συμμετοχής, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο 10 ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου.

Όπου υπάρχει ένδειξη εκπτώσεων για ειδικές κατηγορίες (φοιτητές, ασκούμενοι/νέοι δικηγόροι και δικαστικοί λειτουργοί) ή άλλες έχουν ισχύ για Online εγγραφές μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες στο site www.nb.org

Ειδικότερα στην κατηγορία νέοι δικηγόροι, εντάσσονται οι δικηγόροι 5ετίας

Πολιτική ακυρώσεων

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια – υπηρεσίες ή εκδόσεις της εταιρίας.
Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας πελάτη

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό (10 εργάσιμες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του σεμιναρίου) στο grammateia@nb.org

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 10 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.
Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 5 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση.

Επιφύλαξη δια ζώσης διεξαγωγής

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να διεξάγουν το Σεμινάριο αποκλειστικά μέσω Live Streaming και όχι δια ζώσης, σε περίπτωση που ο αριθμός των δια ζώσης συμμετεχόντων είναι μικρότερος από πέντε.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 20762| 20763
6 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Δευτέρα 9 & Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 (18:00 - 21:00)
Εισηγητές: Σαχουλίδου Α.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Κόστος Συμμετοχής: Κανονική Τιμή 140,00 € Ειδική Τιμή 110,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Ουσιαστικές και δικονομικές πτυχές του νέου μοντέλου ευθύνης νομικών προσώπων και οντοτήτων στην ελληνική έννομη τάξη

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ (ά. 134-135 Ν 5090/2024)

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 20762| 20763
6 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Δευτέρα 9 & Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024 (18:00 - 21:00)
Εισηγητές: Σαχουλίδου Α.
Back to Top