Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020Βιντεοσκοπημένο

MIGRATION AND ASYLUM POLICIES IN TRYING TIMES (2010 - 2020)

Recent developments at national - European & international level
Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Professor Maria Gavouneli
Εισηγητές: Dr Dimitra Papageorgiou, Dr Maria Louiza Deftou, Dr Markos Karavias, Eva Tzavala, Professor Maria Gavouneli, Vasileios Kerasiotis

The Seminar aims to present and highlight all the latest developments and current issues related to immigration and refugee law at national, European and international level. Particular emphasis will be placed on the practical treatment of the phenomenon of refugee / migration flows in Greece with reference to current challenges and the experience of existing mechanisms, with reference to the national legislative framework.

• EU-Turkey Statement and Greece: the first mega-outsourcing project of Europe
• Reception and Asylum Procedures at ‘Hotspots’: Greece as the testing field of Europe
• Asylum Services in Greece: A success story taking into account the numbers?
• The reform of the asylum system in Greece throughout the decade: a roadmap
• Τhe thorny issue of 'migration detention' in the work of human rights courts
• Migration detention amid pandemic: The Greek paradigm
• Protection of unaccompanied minors in Greece: too little too late?
• Reviewing asylum and immigration policies and safeguarding human rights in Greece
• International Organizations and NGO’s in service of the Greek state in times of “refugee crisis”
• Migration Integration in Greece: past, present and future

* The seminar will be conducted in the English language.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

The Seminar targets practicing lawyers, policy-makers, NGO workers, international agency staff and other professionals working with refugees and migrant, and also mature postgraduate students and early-stage researchers in law, political and social sciences, and other related fields.

Maria Gavouneli

Η κ. Μαρία Γαβουνέλη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο – Athens PIL στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Associate Research Fellow, Institute of Advanced Legal Studies, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (2005-2019) και Ειδικός Σύμβουλος (Senior Policy Advisor), ΕΛΙΑΜΕΠ. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της California Berkeley ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright. Έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987) και από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου απέκτησε LL.M. in international law (1988) και διδακτορικό (Ph.D.) στο διεθνές δίκαιο του περιβάλλοντος (1994). Για τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: “Pollution from offshore installations” τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Paul Guggenheim.
Έχει εκτεταμένο ερευνητικό έργο (ORCID id: 0000-0002-4509-9513; SSRN: top 10%) και σημαντική εμπειρία στην προσέλκυση και διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων. Επισκέπτρια καθηγήτρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ιδίως στο Royal Institute of International Affairs (Chatham House), το Βρετανικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου (British Institute of International and Comparative Law), στο Πανεπιστήμιο της Tulane (ΗΠΑ), στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Brodies Lectures in International Law), το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, το Πανεπιστήμιο του Manchester, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Είναι μέλος πολλών ακαδημαϊκών εταιρειών: συντονίστρια στην Ομάδα Εργασίας για το Δίκαιο της Θάλασσας (LAWSEA) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου (ESIL), έχοντας υπηρετήσει ως από κοινού πρόεδρος της αντίστοιχης ομάδας (LOSIG) στην Αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου (ASIL). Είναι μέλος της International Law Association, μετέχουσα στην Committee on Sea-Level Rise καθώς και στην Committee on Cables and Pipelines (President’s appointee). Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Διεθνούς Δικαίου – Ελληνικού κλάδου της ILA και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων.
Έχει εκτενές συγγραφικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις μονογραφίες: Pollution from offshore installations (Martinus Nijhoff, 1995 - Βραβείο Guggenheim)), State Immunity and the Rule of Law (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 2001), Functional jurisdiction in the Law of the Sea (Martinus Nijhoff, 2007) και Ενεργειακές εγκαταστάσεις στη θάλασσα (Νομική Βιβλιοθήκη, 2016), την επιμέλεια 7 συλλογικών έργων, πολλές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και πλήθος άρθρων στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά ενώ ομιλεί ακόμη με άνεση ισπανικά και διαθέτει βασικές γνώσεις γερμανικών. Είναι εκ των αρχισυντακτών του Yearbook of International Environmental Law (OUP).
Είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2019-2022), μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Network for National Human Rights Institutions – ENNHRI) και του Bureau της Παγκόσμιας Συμμαχίας των Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Global Alliance of National Human Rights Institutions – GANHRI). Μετέχει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά της Διαφθοράς (Expert Group against Corruption) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο (Management Group) της Ομάδας Εργασίας κατά της Δωροδοκίας σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές (Working Group on Bribery) στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), έχοντας υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος κατά την περίοδο 2005-2013. Είναι επίσης επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (Group of States Against Corruption – GRECO) από το 2005.
Είναι δικηγόρος Αθηνών και έχει επανειλημμένως ορισθεί διαιτητής και πρόεδρος διαιτητικών σχηματισμών, συμπεριλαμβανομένου ικανού αριθμού διαιτησιών σε θέματα ενέργειας.

Maria-Louiza Deftou

H Δρ. Μαρία-Λουίζα Δεύτου είναι Δικηγόρος Αθηνών και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου - Athens PIL, όπου έχει εργασθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων με θεματικές που άπτονται του μεταναστευτικού και προσφυγικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα σε συναφή θέματα στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου: Sovereignty without borders - Borderless, χρηματοδοτούμενου από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας - ΕΛΙΔΕΚ. Έχει υπάρξει επίσης επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Πάνθεον Ασσάς Παρίσι ΙΙ (Université Panthéon Assas Paris II). Τέλος, από το 2018 είναι μέλος της Β’ Επιτροπής Πολιτογράφησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Βορείου Τομέα & Ανατολικής Αττικής, Υπουργείο Εσωτερικών).

Markos Karavias

Ο Μάρκος Καραβίας είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου και Διδάκτωρ Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, δίδασκε ως Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Ουτρέχτης και Άμστερνταμ. Από το 2014 έως και το 2016, διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στο δημόσιο διεθνές δίκαιο. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και ως μέλος των Επιτροπών Προσφυγών του Π.Δ. 114/2010.
Ο Μάρκος Καραβίας κατέχει πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σπουδές από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και τους τίτλους Magister Juris (Distinction) και Master of Philosophy in Law από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει δημοσιεύσει αριθμό εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά, εστιάζοντας σε ζητήματα προσφυγικού δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έχει ασχοληθεί με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Vasileios Kerasiotis

Ο Βασίλης Κερασιώτης είναι δικηγόρος Αθηνών Παρ Αρείω πάγω με ειδίκευση στο μεταναστευτικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης των προσφύγων και χειρίζεται υποθέσεις ενώπιον των ανωτάτων δικαστηρίων καθώς και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου.Τα τρία τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στη Λέσβο όπου παρίσταται σε αστικά διοικητικά και ποινικά δικαστήρια.

Dimitra Papageorgiou

Η Δρ. Δήμητρα Παπαγεωργίου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ διεθνούς δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα σε θέματα προστασίας και εκπαίδευσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Διδάσκει διεθνές δίκαιο, διεθνές οικονομικό δίκαιο και διεθνές δίκαιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Eva Tzavala

Η Εύα Τζαβαλά εργάζεται ως Επιστημονική Συνεργάτιδα στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι υποψήφια διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο Paris 1 Pantheon-Sorbonne της Γαλλίας και πτυχίου Νομικής από το ΕΚΠΑ. Ως ερευνήτρια του Κέντρου Ερευνών Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου (AthensPIL), συμμετέχει σε έρευνες δικαίου ενέργειας, δικαίου περιβάλλοντος, διεθνούς ποινικού και διεθνούς προσφυγικού δικαίου. Έχει προηγούμενη διδακτική εμπειρία στο διεθνές δίκαιο με ειδικότερη έμφαση στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το διεθνές δίκαιο προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Τέλος, έχει εργαστεί στο παρελθόν για το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών και το Ελληνικό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος στις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17891
10 ώρες
Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Professor Maria Gavouneli
Εισηγητές: Dr Dimitra Papageorgiou, Dr Maria Louiza Deftou, Dr Markos Karavias, Eva Tzavala, Professor Maria Gavouneli, Vasileios Kerasiotis
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 130,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Recent developments at national - European & international level

MIGRATION AND ASYLUM POLICIES IN TRYING TIMES (2010 - 2020)

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17891
10 ώρες
Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Professor Maria Gavouneli
Εισηγητές: Dr Dimitra Papageorgiou, Dr Maria Louiza Deftou, Dr Markos Karavias, Eva Tzavala, Professor Maria Gavouneli, Vasileios Kerasiotis
Back to Top