Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2022Βιντεοσκοπημένο

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Νομική Εφαρμογή και Επίκαιρα Ζητήματα

Εισηγητές: Καρατσώλης Κ., Μιχαλακέα Α.

Το Σεμινάριο επιχειρεί να κωδικοποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία περί Δασικών Χαρτών, με σκοπό την ουσιαστική υποβοήθηση των επιστημόνων που θα ασχοληθούν με τις διαδικασίες που εντάσσονται στο πλαίσιο των Δασικών Χαρτών, από την ανάρτηση έως και την κύρωσή τους. Στόχος είναι η αναλυτική απόδοση των κυριότερων θεωρητικών ζητημάτων αλλά και η αποτύπωση της πρακτικής εφαρμογής του Δικαίου των Δασικών Χαρτών, αναδεικνύοντας τις επιμέρους διαδικασίες με στοχευμένη και συνεκτική ματιά. Επιχειρώντας την ανάδειξη σημείων σύγκλισης και παράλληλων πλαισίων δικαίου, τα οποία έχουν στον πυρήνα τους το καίριο ζήτημα των Δασικών Χαρτών, αναδεικνύονται θέματα από τις νομικές συνέπειες της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών, τη διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων, τη σχέση των Δασικών Χαρτών με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα εμπράγματα δικαιώματα, καθώς και τα εξαιρετικής σημασίας ειδικότερα θέματα των δασωμένων αγρών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των οικιστικών πυκνώσεων, ενόψει των πρόσφατων αποφάσεων της Νομολογίας και των σχετικών νομοθετικών τροποποιήσεων.

 • Οι Δασικοί Χάρτες ως εργαλείο εθνικής Δασικής Πολιτικής
  • Ιστορικά στοιχεία - Ιστορική Εξέλιξη
  • Η Συνταγματική υποχρέωση κατάρτισης Δασολογίου
  • Η συμβολή των Δ.Χ. στη δασική προστασία
  • Η συμβολή των Δ.Χ. στην προστασία εμπραγμάτων δικαιωμάτων
 • Η Ανάρτηση και Κύρωση των Δ.Χ. - Έννομες συνέπειες
  • Διαδικασία ανάρτησης
  • Εξαιρούμενες εκτάσεις
  • Συνέπειες ανάρτησης
  • Διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και λόγοι αντιρρήσεων
  • Διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων
  • Κύρωση Δ.Χ. και νομικές συνέπειες
  • Προσβολή και αναμόρφωση κυρωμένου Δ.Χ.
  • Εμπράγματα Δικαιώματα και Δ.Χ.
 • Ειδικά ζητήματα Δ.Χ.
  • ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/68161/3775/21 (Β' 3253) με τίτλο Όροι και προδιαγραφές λειτουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4685/2020
  • Οικιστικές πυκνώσεις: έννοια, νομοθετική ρύθμιση και οι αποφάσεις - σταθμός του ΣτΕ
  • Το τρίπτυχο του Κτηματολογίου, του Δασολογίου και των Δ.Χ.
  • Χορτολιβαδικές εκτάσεις: έννοια και νομικό καθεστώς
  • Δασωμένοι αγροί: έννοια και σύγχρονη νομική ρύθμιση
  • Δ.Χ. και περιβαλλοντική αδειοδότηση - τα ανακύπτοντα ζητήματα

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε νομικούς που ασχολούνται με υποθέσεις Δασικής Νομοθεσίας και με το Δίκαιο της Ιδιοκτησίας, καθώς επίσης και σε στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, δασολόγους, σπουδαστές Τμημάτων Δασολογίας και εν γένει στον επιστημονικό κόσμο και τους επαγγελματίες συναφών κλάδων

Κωνσταντίνος Καρατσώλης

Ο Κωνσταντίνος Καρατσώλης είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κυρίως στους τομείς του Δικαίου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, του Διοικητικού και Αστικού Δικαίου καθώς και σε ειδικά θέματα Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων και Δημοσίων Συμβάσεων και Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Κ. Καρατσώλης – Ε. Τσιάντη & Συνεργάτες (DTK Law Firm). Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και Νομικός Συνεργάτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και συνεργάτης Επιστημονικών Ενώσεων Μηχανικών και Φορέων της Κεντρικής Διοίκησης από το έτος 2005, ενώ έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σε συνέδρια και θεματικές συναντήσεις ως εισηγητής. Διαθέτει δεκαετή και πλέον εμπειρία νομικής υποστήριξης στους τομείς του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και πολεοδομίας και είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με αντικείμενο τον Πράσινο Μετασχηματισμό των Πόλεων και τα Εργαλεία Πολεοδομικού Δικαίου.

Αθηνά Μιχαλακέα

Η Αθηνά Μιχαλακέα είναι Δικηγόρος Αθηνών και Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Birkbeck College) στο πεδίο της Κριτικής Νομικής Θεωρίας. Είναι συνεργάτιδα της Δικηγορικής Εταιρείας Κ. Καρατσώλης – Ε. Τσιάντη & Συνεργάτες (DTK Law Firm) από το 2019, και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του συλλογικού έργου Δασικοί Χάρτες: Νομοθετικό Πλαίσιο και Πρακτική Εφαρμογή», εκδ. Νομικής Βιβλιοθήκης. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και θεματικών συναντήσεων ως εισηγήτρια, καθώς και σε ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19627
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Καρατσώλης Κ., Μιχαλακέα Α.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: Κανονική Τιμή 130,00 € Ειδική Τιμή 91,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Νομική Εφαρμογή και Επίκαιρα Ζητήματα

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19627
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Καρατσώλης Κ., Μιχαλακέα Α.
Back to Top