Τρίτη 16 Απριλίου 2019Βιντεοσκοπημένο

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ - ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edu.nb.org

Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χιόνης Δ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η σφαιρική παρουσίαση όλων των εγκλημάτων κατά της ζωής (ανθρωποκτονία με πρόθεση/από αμέλεια/με συναίνεση, παιδοκτονία, τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης, έκθεση, παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής, κ.ά.) μέσω ανάλυσης της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του κάθε ειδικότερου εγκλήματος, θεωρητικής προσέγγισης ειδικών ζητημάτων, καθώς και μέσω επιλεκτικής παρουσίασης της νομολογιακής αντιμετώπισής τους. Παρουσιάζεται, επίσης, η εγκληματολογική διάσταση των παραπάνω εγκλημάτων μέσω παράθεσης των σχετικών θεωρητικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων αναφορικά τόσο με τη διάπραξη των υπό εξέταση εγκληματικών πράξεων όσο και με την κοινωνική αντίδραση απέναντι σε αυτές και στους δράστες τους. Περαιτέρω, θα παρουσιαστούν στατιστικά και ερευνητικά δεδομένα και θα γίνει περιπτωσιολογική αναφορά σε σημαντικές μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ζητήματα Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου

  • Αντικειμενική/Υποκειμενική υπόσταση εγκλημάτων
    - Ανθρωποκτονία με πρόθεση/με συναίνεση/από αμέλεια
    - Συμμετοχή σε αυτοκτονία
    - Παιδοκτονία
    - Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης
    - Σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού
    - Διαφήμιση μέσων τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης
    - Έκθεση
    - Παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής
  • Ζητήματα αποκλεισμού του αδίκου
  • Απόπειρα
  • Συμμετοχή
  • Ειδικά ζητήματα
  • Νομολογία

 

Εγκληματολογική Διάσταση

  • Θεωρητικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις/Παρουσίαση εγκληματολογικών θεωριών
  • Δεδομένα και αναγνώσεις/Παρουσίαση και ανάλυση των επίσημων στατιστικών
  • Ειδική ενότητα: Ανθρωποκτονία με πρόθεση / Εγκληματολογικές Τυπολογίες
  • Ειδική ενότητα: Παιδοκτονία
  • Περιπτωσιολογική αναφορά εγκλημάτων

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δικηγόρους, νομικούς εν γένει, δικαστές, φοιτητές νομικών και κοινωνιολογικών σχολών αλλά και σε εγκληματολόγους, ψυχολόγους, δημοσιογράφους, κοινωνικούς λειτουργούς.

Η Μάρθα Λεμπέση είναι Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ίδιας Σχολής με τίτλο «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της» και είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ.  Είναι ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από τον Ιούλιο 2017 είναι επιστημονική σύμβουλος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων με την επωνυμία «Νέοι Ορίζοντες Κοιν.Σ.Επ.». Έχει εργαστεί ως κοινωνική ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα, τις αναπαραστάσεις του εγκλήματος στα Μ.Μ.Ε., την αντεγκληματική πολιτική, την επικοινωνία και το αίσθημα ασφάλειας στα ΜΜΕ, την μετασωφρονιστική μέριμνα και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους και εγκληματολογικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Διονύσιος Ν. Χιόνης είναι δικηγόρος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ίδιας Σχολής στην Εγκληματολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής. Αποτέλεσε επί δεκαπενταετία στέλεχος του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διατέλεσε μέλος ΔΣ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, νομικός σύμβουλος του επιστημονικού κέντρου επανένταξης αποφυλακισμένων «Επάνοδος» επί οκταετία και έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής νομικών μαθημάτων με Ι.Ε.Κ. και ως αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας με την Ακαδημία Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Έχει συμμετάσχει ως εθνικός πραγματογνώμονας σε έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα, έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί άρθρα του σε νομικά περιοδικά και συγγράμματα. Ανήκει στο επιστημονικό επιτελείο της Νομικής Βιβλιοθήκης από το 2009 και είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Ασκεί μάχιμη δικηγορία ως μέλος του ΔΣΑ από το έτος 2000.

Ο Φώτης Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή βαθμολογήθηκε με «Άριστα παμψηφεί» και τιτλοφορείται «Χωρίς δικαίωμα πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα πληροφοριών (hacking) (έχει εκδοθεί στη σειρά «Ποινικά», αρ. 86). Για την εκπόνηση της διατριβής του του απονεμήθηκε η υποτροφία του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ηράκλειτος II» (η ερευνητική του πρόταση πρώτευσε - βαθμολογήθηκε με 10,00/10,00). Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 - 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 - 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά (2007-2011). Είναι Δικηγόρος - μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2008) και οικονομικός σύμβουλος - μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (από το 2011). Ως δικηγόρος έχει μέχρι σήμερα χειριστεί μερικές από τις πιο σημαντικές υποθέσεις πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και έχει εκπροσωπήσει στα εθνικά και διεθνή δικαστήρια πολλά φυσικά και νομικά πρόσωπα και οργανισμούς. Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι αν. μέλος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας Καταναλωτή, ορισθείς με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, έχει υπάρξει νομικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.) και επιστημονικός υπεύθυνος της αξιολόγησης της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) από την «Διεθνή Διαφάνεια». Έχει συμμετάσχει σε πλείστα συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17088|17089
6 ώρες
Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χιόνης Δ.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 110,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edu.nb.org

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ - ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 17088|17089
6 ώρες
Εισηγητές: Λεμπέση Μ., Σπυρόπουλος Φ., Χιόνης Δ.
Back to Top