Βιντεοσκοπημένο

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ


Η Ποινική Ευθύνη στελεχών ΑΕ μέσα από τον πρακτικό χειρισμό των εταιρικών ποινικών υποθέσεων

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edu.nb.org

Εισηγητές: Κουρελέας Π.
Παρέμβαση: Στρούμπος Π.

Το Σεμινάριο θα προσεγγίσει από κατεξοχήν πρακτική σκοπιά θέματα που σχετίζονται με τις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ή ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια εταιρία (κυρίως η ΑΕ) είτε ως «δράστης» (δηλαδή τα στελέχη της) είτε ως «θύμα». Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες του εσωτερικού δικηγόρου της εταιρίας όταν λάβει π.χ. μία κλήση για προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Διευθύνοντος Συμβούλου ή του Νομίμου Εκπροσώπου της; Πώς νοείται η πρόληψη του κινδύνου εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας; Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία χειρισμού της υπόθεσης εκ μέρους του εσωτερικού δικηγόρου;

Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου θα συζητηθούν οι αλλαγές που επήλθαν στον νέο ΠΚ σχετικά με τα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα που τελούνται σε βάρος της εταιρικής περιουσίας και θα αναλυθούν οι αλλαγές που επέρχονται στην πράξη σχετικά με την έγκληση. Με αφορμή τις αλλαγές αυτές θα επεξηγηθούν οι ιδιαιτερότητες του εσωτερικού ελέγχου και τα πρακτικά προβλήματα που ανακύπτουν σχετικά με τον χρόνο γνώσης περί της τέλεσης της αξιόποινης πράξης ή/και του δράστη, τον χρόνο εντός του οποίου πρέπει να υποβληθεί η έγκληση κ.λπ. Τέλος, θα συζητηθούν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι που πραγματοποιούν οι αρχές σε μια εταιρία και οι πρώτες ενέργειες της νομικής υπηρεσίας στις περιπτώσεις αυτές. Συμπερασματικά, ο συμμετέχων στο Σεμινάριο θα εκπαιδευτεί στην διαχείριση εταιρικών ποινικών υποθέσεων, σε έναν τομέα δηλαδή που οι δικηγόροι των νομικών υπηρεσιών δεν είναι λόγω της φύσης τους τόσο εξοικειωμένοι, αλλά είναι όμως εξαιρετικά σημαντικός λόγω των εμπλεκόμενων προσώπων (μέλη διοίκησης, διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντικά στελέχη κ.λπ.).

  • Εκχώρηση εξουσιών Διοικητικού Συμβουλίου – ειδικοί νόμιμοι εκπρόσωποι
  • Κλήση σε προκαταρκτική εξέταση διευθύνοντος συμβούλου/νομίμου εκπροσώπου – πρακτικά ζητήματα
  • Προετοιμασία/χειρισμός της υπόθεσης στην προδικασία και στο ακροατήριο – τεχνικές υπεράσπισης ανάλογα με τη φύση της υπόθεσης και την ιδιότητα των εμπλεκομένων
  • Πρακτικά ζητήματα για την έγκληση στα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα σε βάρος της εταιρικής περιουσίας (με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα)
  • Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα γραφεία της εταιρίας από Αρχές – Υποχρεώσεις και Δικαιώματα
  • Διενέργεια Εσωτερικού Ελέγχου προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε βάρος της εταιρείας

Το Σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε δικηγόρους νομικών υπηρεσιών εταιριών (κυρίως ΑΕ) και σε δικηγόρους που ως εξωτερικοί συνεργάτες συμβουλεύουν τις εταιρίες και τα στελέχη τους για όλα τα θέματα της εταιρικής καθημερινότητας.

Παναγιώτης Κουρελέας

Ο Παναγιώτης Κουρελέας σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (LL.B) και στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία (LL.M – Ποινική Δικονομία). Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2004. Eίναι εταίρος της δικηγορικής εταιρίας «Ιωάννης Γιαννίδης Δικηγορική Εταιρεία – Giannidis Law Firm». Είναι μέλος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και από τον Ιούνιο του 2016 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Ασχολείται αποκλειστικά με ποινικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος και εταιρικού ποινικού δικαίου.

Περικλής Στρούμπος

Ο Περικλής Στρούμπος οργάνωσε και διοικεί το Νομικό Τμήμα της Fraport Greece επιτυγχάνοντας την ομαλή ανάληψη της λειτουργίας των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων τον Απρίλιο του 2017, ένα έργο αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο Legal 500 GC Powerlist για την Ελλάδα και την Κύπρο του έτους 2018 και τιμήθηκε ως μέλος της ομάδας της Fraport Greece, με τα βραβεία IJ Global Award “Airport Deal of the Year” και EMEA project finance “Best Transport Infrastructure deal in Central and Eastern Europe”. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ACC Value Challenge 2016 award ως επικεφαλής του Νομικού Τμήματος της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. (ΑΑΑΕ) για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής διαδικασίας για την ανάκτηση εσόδων που επέτρεψε στην ΑΑΑΕ να ανακτήσει περίπου 5εκ. € χαμένων διοδίων και παράλληλα να εξοικονομήσει 2.5εκ. € νομικών δαπανών. Ως επικεφαλής του Νομικού Τμήματος της ΑΑΑΕ πέτυχε την αναδιάρθρωση του Έργου Παραχώρησης Μαλιακός Κλειδί αξίας 1δισεκ. € το 2013. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Περικλής Στρούμπος συμβούλευσε και εκπροσώπησε μεγάλους Πελάτες σε όλα τα στάδια διαπραγματεύσεων και εκτέλεσης της συμβάσεως σε μερικά πολύ μεγάλα Έργα Υποδομής και έχει εκτεταμένη εμπειρία στην επίλυση διαφορών. Είναι τακτικός ομιλητής για ζητήματα σχετικά με τη Διεθνή Διαιτησία.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το κόστος μπορεί να καταβληθεί μετρητοίς ή με τραπεζική κατάθεση στους παρακάτω λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 151/470622-67 | ΙΒΑΝ GR 46 0110 1510 0000 1514 7062 267
EFG ΕUROBANK: 0026 0180 94 02000 24515 | ΙΒΑΝ GR 05026 01800000 9402000 24515
ALPHA BANK: 207-00-2002-003218 |IBAN GR24 0140 2070 2070 0200 2003 218
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6740-136874-301| IBAN GR74 0171 7400 0067 4013 6874 301

Επωνυμία: ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΕΕΤΕ, Αιτιολογία: Ονοματεπώνυμο συμμετέχοντα - ΝΒ Σεμινάριο
ή με πιστωτική κάρτα: VISA, MASTERCARD, DINERS, με δυνατότητα άτοκων δόσεων   http://www.nb.org/media/wysiwyg/cards_logo.jpg 

Παρέχονται επίσης:

Συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης

Κωδ. 17473|17474
6 ώρες
Εισηγητές: Κουρελέας Π.
Παρέμβαση: Στρούμπος Π.

Σε απόθεμα

Τιμή: 190,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Η Ποινική Ευθύνη στελεχών ΑΕ μέσα από τον πρακτικό χειρισμό των εταιρικών ποινικών υποθέσεων

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας edu.nb.org

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ


Κωδ. 17473|17474
6 ώρες
Εισηγητές: Κουρελέας Π.
Παρέμβαση: Στρούμπος Π.
Back to Top