Τετάρτη 17 Μαΐου 2023Βιντεοσκοπημένο

SOCIAL MEDIA & ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Προστασία χρηστών και ειδικά θέματα επεξεργασίας

Εισηγητές: Βιτωράτος Σ., Κακαβούλης Κ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον μέρος της σύγχρονης προσωπικής και επαγγελματικής πραγματικότητας και παράλληλα έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον σύνθετης διακίνησης & επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Το Σεμινάριο με αφετηρία τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), εξετάζει τις προκλήσεις για την ιδιωτικότητα, τις υποχρεώσεις όσων χειρίζονται τα social media για επαγγελματικούς σκοπούς και τους μηχανισμούς στοχοποίησης των χρηστών συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων. Επιπλέον, εμβαθύνει σε ειδικότερα ζητήματα ευθύνης και δικαιοδοσίας και τελικά στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων είτε πρόκειται για επαγγελματίες είτε για απλούς χρήστες ή γονείς.

 • Εισαγωγικά
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα και η εξέλιξή τους
 • Η ιδιωτικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Βασικές έννοιες προστασίας δεδομένων (γενικά) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Το ζήτημα της συγκατάθεσης του χρήστη στην επεξεργασία των δεδομένων του
  • Διαχειριστής Σελίδας - Υπεύθυνος επεξεργασίας δεδομένων
  • Τα όρια της εξαίρεσης εφαρμογής του ΓΚΠΔ για «προσωπική και οικιακή χρήση»
 • Η «στοχοποίηση» του χρήστη
  • Σκοτεινά Μοτίβα (Dark Patterns)
  • Τα User License Agreements ως «συμβόλαια παροχής υπηρεσιών»
  • Το νέο μοντέλο «καταναλωτή»
  • Πολιτική διαφήμιση
 • Η ευθύνη των παρόχων - Ζητήματα δικαιοδοσίας
  • Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ενδιάμεσοι πάροχοι
  • Η λογική του one-stop shop mechanism
  • Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από εφαρμογές κοινωνικών δικτύων για διαφορετικό σκοπό - Παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα
  • Γνωστές υποθέσεις προστίμων
 • Ειδικότερα ζητήματα
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • Ψηφιακή κληρονομιά: Τα ψηφιακά δεδομένα σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως στοιχείο της κληρονομιάς αποβιώσαντος προσώπου
 • Επιλογικά
  • Η Εξέλιξη της Προστασίας των Χρηστών με την Digital Services Act (DSA)

Το Σεμινάριο ενδεικτικά απευθύνεται σε Δικηγόρους, Υπευθύνους Προστασίας Δεδομένων, Στελέχη επιχειρήσεων, Συμβούλους επιχειρήσεων, Στελέχη marketing & επικοινωνίας, Στελέχη πωλήσεων και κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στέφανος Βιτωράτος

Ο Στέφανος Βιτωράτος είναι Δικηγόρος Αθηνών, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων από το City, University of London και από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατέχει πιστοποιήσεις CIPP/E & CIPM. Ειδικεύεται στην Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και στην Κυβερνοασφάλεια, έχοντας εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα τεχνολογικής κανονιστικής συμμόρφωσης. Είναι Partner στη δικηγορική εταιρεία Digital Law Experts (DLE) και συνιδρυτής της Homo Digitalis, της πρώτης ΜΚΟ για την προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ανήκει στο Pool of Experts του European Data Protection Board (EDPB) για την Ελλάδα και έχει αναγνωριστεί ως Fellow of Information Privacy (FIP) από την International Association of Privacy Professional (IAPP). Έχει ηγηθεί πολλών έργων συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, ενώ παράλληλα συνέβαλε σημαντικά στη σύνταξη της εθνικής νομοθεσίας για την εναρμόνιση της οδηγίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διακεκριμένες εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά και στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ. Μιλάει τακτικά σε επιστημονικά και επαγγελματικά συνέδρια για τους τομείς εξειδίκευσής του και έχει παραδώσει αρκετά σεμινάρια και διαλέξεις.

Κωνσταντίνος Κακαβούλης

Ο Κωνσταντίνος Κακαβούλης είναι δικηγόρος, εγγεγραμμένος στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Εξειδικεύεται στην Προστασία της Ιδιωτικότητας & των Προσωπικών Δεδομένων, στην Πνευματική Ιδιοκτησία και στην Αντιμετώπιση της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία. Είναι Partner στη δικηγορική εταιρεία Digital Law Experts (DLE) και συνιδρυτής της Homo Digitalis, της πρώτης ΜΚΟ για την προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Έχει μεγάλη εμπειρία σε έργα συμμόρφωσης με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων, αναλαμβάνοντας Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων σε οργανισμούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι εξωτερικός σύμβουλος του Vrije Universiteit Brussels σε ευρωπαϊκα ερευνητικά έργα σχετικά με την προστασία της διαδικτυακής ιδιωτικότητας και στενός συνεργάτης της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για το ρατσισμό, τις διακρίσεις λόγω φυλής και ξενοφοβίας σχετικά με την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων στο ψηφιακό περιβάλλον. Έχει σημαντική διεθνή εμπειρία, έχοντας εργαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Τρόπος Πληρωμής:

Για τους τρόπους πληρωμής δείτε εδώ

Παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία ενεργοποιείται με την ολοκλήρωση παρακολούθησης του προγράμματος.

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19742
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Βιτωράτος Σ., Κακαβούλης Κ.
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 140,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Προστασία χρηστών και ειδικά θέματα επεξεργασίας

SOCIAL MEDIA & ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Κωδ. 19742
4 ώρες
Λυπούμαστε, Παρουσιάστηκε ένα σφάλμα κατά τη δημιουργία αυτού του περιεχομένου.
Εισηγητές: Βιτωράτος Σ., Κακαβούλης Κ.
Back to Top