Ο ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΙΑ

Με την αγάπη φωτίζουμε το δικαίωμα στην απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη

Δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα για αγορές άνω των 30€
credit-card

Πληρώστε σε έως άτοκες δόσεις των /μήνα με πιστωτική κάρτα.

Σε απόθεμα

Τιμή: 14,00 €

Βιβλίο (έντυπο)   + 14,00 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδικός Προϊόντος: 18782
Ηλιόπουλος Βαγγέλης
Έσσλιν Κωνσταντίνος
Κρητικού Ίρις
ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ - ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Αντωνίου Θ.

Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη υποδέχεται το 5ο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου με τίτλο «O ξάδελφός μου είναι σκιά» στη νέα σειρά «Μικρά βήματα - Μεγάλοι Δρόμοι». Στο βιβλίο αυτό θίγεται το θέμα των εξαρτήσεων. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας «Τα παιδιά βλέπουν στην οικογένεια, στον κοινωνικό περίγυρο, στην πόλη ανθρώπους που οι εξαρτήσεις από ουσίες τους έχουν εξαθλιώσει και έχουν άμεσα ανάγκη από βοήθεια ιατρική και κοινωνική. Η αμηχανία και ο φόβος μας κάνει να μην εξηγούμε συχνά στα παιδιά μας τι συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους. Κι όμως μια συζήτηση θα μπορούσε να τα βοηθήσει να καταλάβουν πως οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται την κατανόηση και τη βοήθειά μας για να βγουν από τα σκοτάδια και επίσης ότι ο καθένας μπορεί να βρεθεί στη θέση τους αν από ευαισθησία και αφέλεια, αδυναμία και άγνοια μπλέξει. Δεν ήταν πάντα έτσι, δεν είναι κακοί, είναι ευάλωτοι και ανίσχυροι. Σε πολλές χώρες η συζήτηση για τις ουσίες και τις εξαρτήσεις ξεκινά στο σχολείο στα πολύ μικρά παιδιά. Γιατί; Γιατί μια πρώιμη και υπεύθυνη ενημέρωση μπορεί να προλάβει άλλα μέσα που μπορεί να ενημερώσουν παραπλανητικά το παιδί διαστρεβλώνοντας την αλήθεια. Πώς θα ξεκινήσει η συζήτηση; Το βιβλίο αυτό δίνει την αφορμή για συζήτηση και απαντά σε πολλά ερωτήματα που θα έχουν τα παιδιά, χωρίς να τα τρομάζει, τονίζοντας την ελπίδα».  

Τις εικόνες – πίνακες του βιβλίου δημιούργησε και υπογράφει ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Έσσλιν.

Η προλογίζουσα το βιβλίο ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού σημειώνει: «Το πέμπτο βιβλίο της σειράς, μια ενδοοικογενειακή ιστορία ενηλικίωσης, συνειδητότητας και άνευ όρων αγάπης και άφεσης για το νεαρό παραβατικό μέλος της, που εξυφαίνεται και αποδίδεται αφηγηματικά με τρόπο έξοχο από τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, για μια ακόμη φορά, εικονοποιείται από τον πλέον αρμόδιο ζωγράφο. Η αιωρούμενη δυστοπία, η πλοκή της αφήγησης μα και η συνθήκη ύπαρξης, ζωγραφίζονται από τον Κωνσταντίνο Έσσλιν με συνθετική τόλμη, σχεδιαστική ευκρίνεια και αφοπλιστική ενσυναίσθηση….Η κυρίαρχη, κεντρική φιγούρα της σύνθεσης, υπογραμμιζόμενη με το επιλεγμένο κάθε φορά συμβολικό χρώμα και αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, διχαζόμενη ανάμεσα στην οικογενειακή θαλπωρή κα την απομονωτική παραβατικότητα, ανάμεσα στο «πρέπει» και στο «δεν μπορώ» της συγγραφικής αφήγησης, εμπλέκεται σε αλλεπάλληλες βιωματικές απεικονίσεις αλληλουχίας αντιφατικών στιγμών και επισφαλών καταστάσεων ενός δυσχερούς παρόντος ή μιας ενδεχομένως μη πραγματοποιήσιμης επιθυμίας επιστροφής. Κάθε εικόνα, όπου ορθά πρωταγωνιστεί ο κεντρικός ήρωας της αφήγησης, είναι μια εναγώνια μάχη με τον άγνωστο εαυτό.»

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, ένα χρήσιμο σημείωμα προς γονείς και εκπαιδευτικούς από την Αμαλία Ατσαλάκη, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας- ψυχοθεραπεύτρια, Μονάδα Εφήβων-Νέων Αθήνας ΟΚΑΝΑ «Ατραπός» αναδεικνύει την κοινωνική, παιδαγωγική και ηθική διάσταση του θέματος που πραγματεύεται η ιστορία, με τρόπο απόλυτα αξιοποιήσιμο από γονείς και εκπαιδευτικούς στην κουβέντα τους με τα παιδιά.

Όλα τα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου στη νέα σειρά Μικρά βήματα – ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ»  της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης, προσεγγίζουν με σεβασμό και ειλικρίνεια μεγάλα θέματα-αξίες για τη ζωή του ενεργού πολίτη. Είναι βιβλία με σύντομες και απλές ιστορίες, οι οποίες παίρνουν τον αναγνώστη από το χέρι για μια περιδιάβαση στην αληθινή ζωή. Κάθε ιστορία αγγίζει την καθημερινότητα του παιδιού με ήρωες που του μοιάζουν, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματά τους, να προβάλλει σε αυτούς τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει μαζί τους δικές του καταστάσεις. Απευθύνονται στα παιδιά με ειλικρίνεια και σεβασμό. Αποφεύγουν να δημιουργήσουν ενοχές, θυμό, αγωνία, απογοήτευση. Αντίθετα, ενώ δεν κρύβουν τίποτα, έχουν στόχο να προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες συναισθηματική ασφάλεια, αισιοδοξία για ζωή και ελπίδα.

Στη σειρά «Μικρά βήματα - Μεγάλοι Δρόμοι» τις εικόνες δημιουργούν εξαιρετικοί ζωγράφοι, πολλοί από τους οποίους πρώτη φορά απευθύνονται σε παιδιά. Χέρι χέρι, η λογοτεχνία και η ζωγραφική μυούν το παιδί στην αληθινή ζωή και τις αξίες της. Ανοίγοντας κάθε βιβλίο ο αναγνώστης μπαίνει σε μια αίθουσα Τέχνης.

Η σειρά έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Back to Top