Δωρεάν Μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες εντός Ελλάδος, για περιορισμένο χρονικό διάστημα

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Συνδυάστε Βιβλίο (έντυπο) + e-book και κερδίστε 30.25€
Δωρεάν μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες εντός Ελλάδος

Σε απόθεμα

Τιμή: Κανονική Τιμή 85,00 € Ειδική Τιμή 72,25 €

* Απαιτούμενα πεδία

Κωδικός Προϊόντος: 16093
Αντωνόπουλος Κ., Μαγκλιβέρας Κ.
Αρώνη Χ., Γουργουρίνης Α., Δούση Ε., Ζάικος Ν., Κτιστάκις Ι., Κωνσταντινίδης Α., Μαρούδα Μ. Ν., Μερκούρης Π., Μπαντέκας Η., Παπασταυρίδης Ε., Περγαντής Β., Πλακοκέφαλος Η., Σαλωνίδης Κ., Σαράντη Β., Σαρηγιαννίδης Μ., Σκουτέρης Θ., Συρίγος Α.

Η παρούσα τρίτη έκδοση του «Δικαίου της Διεθνούς Κοινωνίας» είναι ενημερωμένη και επικαιροποιημένη με νέες βιβλιογραφικές αναφορές, εξελίξεις στη νομολογία και πρακτική έως και το 2017.  

Το Δίκαιο της Διεθνούς Κοινωνίας αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια για μία σύγχρονη εισαγωγή στο Διεθνές Δίκαιο. Οι συγγραφείς του τόμου, 19 στο σύνολο, Έλληνες διεθνολόγοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζουν στις επιμέρους ενότητες του έργου με διεξοδικό τρόπο τις κυριότερες εκφάνσεις του Διεθνούς Δικαίου. Η συστηματοποίηση και κατανομή της ύλης έχει γίνει σε 7 Μέρη που με την σειρά τους αναλύονται σε 27 Κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει ημεδαπή και ξενόγλωσση βιβλιογραφία και πίνακα περιεχομένων. Στην ιδιαίτερη θεματική του κάθε Κεφαλαίου αναλύονται όλα τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν στο Διεθνές Δίκαιο και επιχειρείται να καταδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει το Διεθνές Δίκαιο, ως αυθύπαρκτο σύστημα δικαίου, με τις δικές του αρχές και την δική του θεσμική διάσταση, στην οργάνωση και την λειτουργία της Διεθνούς Κοινωνίας.

Ειδικότερα, στο Πρώτο Μέρος που φέρει τον τίτλο «Το Δίκαιο στη Διεθνή Κοινωνία» εξετάζονται τα ζητήματα της φύσης και της λειτουργίας του Διεθνούς Δικαίου, η ιστορική εξέλιξη του διεθνούς δικαίου, οι πηγές του και οι σχέσεις μεταξύ του διεθνούς και του εσωτερικού δικαίου.

Στο Δεύτερο Μέρος «Τα υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου» εκτίθενται σημαντικά κεφάλαια της ύλης που αφορούν στην έννοια του Κράτους και της αναγνώρισης Κρατών, στους Διεθνείς Οργανισμούς και στο άτομο και άλλα υποκείμενα του διεθνούς δικαίου.

Περαιτέρω, στο Τρίτο Μέρος «Η εδαφική διάσταση του Διεθνούς Δικαίου και αρμοδιότητες» παρουσιάζονται τα θέματα του εδάφους και της Κτήσης Εδαφικής Κυριαρχίας, της Αρμοδιότητας των Κρατών, των Ετεροδικιών/Ασυλιών, καθώς και το κεφαλαιώδους σημασίας Δίκαιο της Θάλασσας (με ανάλυση θεμάτων που αφορούν στις γραμμές βάσης, τα εσωτερικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη, τα στενά διεθνούς ναυσιπλοΐας, τη συνορεύουσα ζώνη, την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα, την ανοικτή θάλασσα, το διεθνή βυθό, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών).

Στο Τέταρτο Μέρος «Διεθνείς Δικαιοπραξίες» περιλαμβάνονται τα εξίσου σημαντικά Κεφάλαια «Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών», «Μονομερείς Διακηρύξεις» και «Μνημόνια Συνεννόησης».

Στο Πέμπτο Μέρος «Η ευθύνη και η προβολή αξιώσεων στο Διεθνές Δίκαιο» περιλαμβάνονται Κεφάλαια περί της διεθνούς ευθύνης των Κρατών και των Διεθνών Οργανισμών καθώς και η προβολή αξιώσεων σε διεθνές επίπεδο και η Διπλωματική Προστασία.

Στο Έκτο Μέρος «Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο διεθνές δίκαιο» περιλαμβάνονται τα Κεφάλαια που αφορούν αφενός μεν στην επίλυση των διαφορών από το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών (μεταξύ άλλων εξετάζονται ζητήματα όπως η οργάνωση του Δικαστηρίου των ΗΕ, η αρμοδιότητα κατʼ αντιμωλία, η ισχύς και η εκτέλεση των αποφάσεων του, η ερμηνεία και αναθεώρηση αποφάσεων, η γνωμοδοτική αρμοδιότητα), αφετέρου δε στη Διεθνή Διαιτησία και τις Διπλωματικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών.

Τέλος, στο Έβδομο Μέρος «Ειδικά Θέματα Διεθνούς Δικαίου» περιλαμβάνονται τα ειδικότερα και εξίσου ζωτικής σημασίας για το Διεθνές Δίκαιο κεφάλαια για το Δίκαιο της χρήσης βίας, το ανθρωπιστικό δίκαιο των ενόπλων συρράξεων, το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, τη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Διεθνές Οικονομικό δίκαιο και τη Διεθνή Προστασία του Περιβάλλοντος.

Την έκδοση πλαισιώνουν αλφαβητικό ευρετήριο με όλους τους βασικούς όρους του Διεθνούς Δικαίου που μπορεί ο αναγνώστης να εντοπίσει στο βιβλίο καθώς και αναλυτικοί πίνακες των συντομογραφιών που εμφανίζονται στα επιμέρους Κεφάλαια και των συνεργατών του έργου με τις ιδιότητές τους.

Εν κατακλείδι, φιλοδοξία και της παρούσας τρίτης επικαιροποιημένης και ενημερωμένης έκδοσης είναι το Δίκαιο της Διεθνούς  Κοινωνίας να αποτελέσει έναν εύχρηστο οδηγό όχι μόνο για εκείνους που μελετούν και εφαρμόζουν το Διεθνές Δίκαιο αλλά και για όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά αυτόν τον δυναμικό τομέα της νομικής επιστήμης.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3ης ΕΚΔΟΣΗΣ Σελ. VII
ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2ης ΕΚΔΟΣΗΣ Σελ. IX
ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1ης ΕΚΔΟΣΗΣ Σελ. XI
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ Σελ. XVII
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κεφάλαιο 1 – Η φύση και η λειτουργία του διεθνούς δικαίου (Θ. Σκουτέρης) Σελ. 3
Κεφάλαιο 2 – Η ιστορία του διεθνούς δικαίου (Β. Περγαντής) Σελ. 31
Κεφάλαιο 3 – Οι πηγές του διεθνούς δικαίου (Κ. Σαλωνίδης) Σελ. 65
Κεφάλαιο 4 – Οι σχέσεις μεταξύ διεθνούς και εσωτερικού δικαίου (Ι. Κτιστάκις) Σελ. 89
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
Κεφάλαιο 5 – Το κράτος (Ά. Συρίγος) Σελ. 105
Κεφάλαιο 6 – Αναγνώριση κρατών (Χ. Αρώνη) Σελ. 151
Κεφάλαιο 7 – Οι Διεθνείς Οργανισμοί (Κ. Μαγκλιβέρας) Σελ. 165
Κεφάλαιο 8 – Το άτομο και άλλες οντότητες - «Υποκείμενα» του Διεθνούς Δικαίου ή «Χρήστες/Μετέχοντες»; (Π. Μερκούρης) Σελ. 199
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Kεφάλαιο 9 – Έδαφος και κτήση εδαφικής κυριαρχίας (Ν. Ζάικος) Σελ. 225
Kεφάλαιο 10 – Η αρμοδιότητα των κρατών (Χ. Αρώνη) Σελ. 253
Kεφάλαιο 11 – Ετεροδικία/Ασυλίες (Β. Σαράντη) Σελ. 265
Κεφάλαιο 12 – Δίκαιο της Θάλασσας (Ε. Παπασταυρίδης) Σελ. 311
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΕΣ
Κεφάλαιο 13 – Δίκαιο των διεθνών συνθηκών (Αρ. Κωνσταντινίδης) Σελ. 389
Κεφάλαιο 14 – Μονομερείς διακηρύξεις (Μ. Σαρηγιαννίδης) Σελ. 433
Κεφάλαιο 15 – Μνημόνια συνεννόησης (Μ. Σαρηγιαννίδης) Σελ. 461
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
Κεφάλαιο 16 – Η διεθνής ευθύνη των κρατών (Ε. Δούση) Σελ. 487
Κεφάλαιο 17 – Η διεθνής ευθύνη διεθνών οργανισμών (Ε. Δούση) Σελ. 517
Κεφάλαιο 18 – Διπλωματική προστασία (Αρ. Κωνσταντινίδης/Β. Περγαντής) Σελ. 537
ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ
Η ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ
Κεφάλαιο 19 – Η επίλυση των διαφορών από το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών (Κ. Αντωνόπουλος) Σελ. 563
Κεφάλαιο 20 – Διεθνής διαιτησία (Ν. Ζάικος) Σελ. 601
Κεφάλαιο 21 – Οι διπλωματικές μέθοδοι επίλυσης των διαφορών (Κ. Μαγκλιβέρας) Σελ. 621
ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ
Κεφάλαιο 22 – Διεθνής προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου (Ι. Κτιστάκις) Σελ. 643
Κεφάλαιο 23 – Διεθνές οικονομικό δίκαιο: Διεθνείς εμπορικές σχέσεις (Α. Γουργουρίνης) Σελ. 671
Κεφάλαιο 24 – Η διεθνής προστασία του περιβάλλοντος (Ηλ. Πλακοκέφαλος) Σελ. 697
Κεφάλαιο 25 – Δίκαιο της χρήσης βίας (Κ. Αντωνόπουλος) Σελ. 725
Κεφάλαιο 26 – Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο των ενόπλων συρράξεων (Μ. - Ν. Μαρούδα) Σελ. 763
Κεφάλαιο 27 – Διεθνές ποινικό δίκαιο (Ηλ. Μπαντέκας) Σελ. 819
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ Σελ. 859
Back to Top